Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
marva ostaje marva,ostaje samo da se nadamo da ce se i to nekada dovesti u red a ne da te placka marva kad joj se i kako cefne,onako dugogodisnjom profesionalnom praksom i ne pogresivom odokativnom metodom procene.To po narodski dodje kao dundjer kad dodje da zida pa zazmuri na jedno oko i procenjuje dal je omasio ili nije zid

"Uprava carine saopstila da ce od 2014-e godine svi proizvodi poreklom iz EU, osim odredjenih poljoprivrednim proizvoda moci da se uvezu bez carinskih dadzbina."

Upravo ide vest na RTS-u.
Sta to u praksi znaci za nas?

Koliko sam citao ovde, i do sada su bili oslobodjeni, ali samo ako se PROIZVODE u EU, a potrebno je nabaviti i neku potvrdu toga koju vecina prodavaca ne daje, ili kosta koliko i proizvod. Ispravite me ako gresim.

Ovo ne vazi za online trgovinu, tako da.... sve ce biti isto kao i sada.

Bas je fino.Trebaju im pare da nas sto vise ogule.
Meni naplatili na 10 dolara vrednost paketa carinu i pdv preko 600din.
Naravno svemocna carinica je procenila paket 200% vise.
Tako da sam prosao skuplje nego da sam kod nas kupio to.

Toliko o nasoj carini.

Pisali smo 1000000 (milion) puta o tome, brate ako ti precene, ne primas i kazes postaru da vrati na ponovno carinjenje, tj. obracunavanje PDV-a, jer ovo nije carinjenje, nema carine tu koliko vidim svi grese i pricaju da im se paket CARINI, iako samo placaju PDV sto i mora tako je u zakonu, elem, dakle kazes postaru da vrati on ce vratiti, ti odstampas izvod, napravis SS sa sajta gde se sve lepo vidi koliko si platio i sve ostalo, odes do Savske ako si iz BG ili eventulano nazoves i dogovoris se sa njima da li trebas da dolazis ili mozes da im posaljes faksom, mailom...

Cela mudrost, a ne da non stop samo kukate kako vas carina presla, pa procitajte postupak ako su precenili paket, sta je tu cudno, taj tvoj Kinez je MORAO da posalje fakturu sa tim proizvodom, naravno on nije(jer onda mora da placa porez u Kini... da ne smaram sad sa tim nebitnim za nas stvarima) i na osnovu cega ti mislis da carinik zna tacno koliko si ti platio to, jos ako toliko pise na paketu, e sad moze da se desi da Kinez napise malu cifru i da oni posumnjaju i da naplate vecu cifru, jer im bude sumnjivo da to toliko kosta, zato ti izvodom prikazujes pravu cenu i nema problema oni ce ti obracunati PDV po toj ceni, i svi srecno. Jel to brate neka mudrost???

E da ne branim carinike, ali oni su uradili kako treba, da je Kinez poslao fakturu na tih 7$ oni bi ti na to obracunali PDV i nema ljudis, ovako...
Pozz

marva ostaje marva,ostaje samo da se nadamo da ce se i to nekada dovesti u red a ne da te placka marva kad joj se i kako cefne,onako dugogodisnjom profesionalnom praksom i ne pogresivom odokativnom metodom procene.To po narodski dodje kao dundjer kad dodje da zida pa zazmuri na jedno oko i procenjuje dal je omasio ili nije zid
Cekaj ne branim ih, ali objasni ti sad meni evo ja sam malo rpiglup :D kazi ti meni na koji nacin od da TACNO i nedvosmisleno utvrdi koliko je ko platio taj paket koji mu je stigao?

Ima tri resenja:
a)Prihvati cenu sa paketa(nekada to urade, nekada ne, naprosto pomisle da to kosta vise, ili potraze i nadju taj predmet po vecoj ceni jer nece valjda on sad da trazi najmanju cenu svakog paketa kojeg carini, naprosto da rade tako kukali bi svi sto im stoje paketi na carini po mesec dana)

b)Ne prihvati jer mu se ucini nerealna(posiljalac nije obezbedio fakturu kojom se nedvosmisleno vidi koliko je placeno)

c)Prodavac sa paketnom posalje fakturu i obracunavam mu se po toj fakturi(kad se paketi salju iz pravno, ekonomski i na svaki drugi nacin uredjenih zemalja FAKTURA uvek postoji)i nema da brigas....

E sad kazi ti meni kako oni da utvrde tacan iznos, ako nema fakturu. Jer ako ako naplati manji PDV tako steti drzavu odnosno buzet republike Srbije, on je zaduzen da ga po zakonu "puni" naravno na zakonit nacin e sad sto ti nisi omogucio njemu da on to uradi nego mora da nagadja to nije njegov vec tvoj problem, ne mozemo se ljutiti na njih.

Dakle budite realni(mada vecina niste) nije ni njima lako jer ih ti isti Kinezi dovode do toga, ajde sad nek mi neko kaze da li je imao problem sa paketom koji mu je recimo dosao iz USA, GB... koji su imali fakturu, da li je nekom obracunato veci PDV od osnovice koja je naznacena na istoj, NIJE, po tome vidite da ne kradu ali morajud a znaju tacnu cifru.

Jeb ljudi to je realnost, nisu oni krivi nego mi, tj. oni od kojih narucujemo tj. Kinezi.
pozz svima

Ma da,i to nikad manje ne procene nego uvek duplo ili visestruko.I onda mi treba da se zalimo na svaki paket ili svaki drugi.
Zalba to jest administrativna taksa kosta 400 din pa ti izvoli zali se.
Kako god okrenes uzmu ti pare.
Zalio se,ne zalio uvek te ostete.

I kakvi su to sajtovi gde je sve tako skupo.
Zar su tako velike razlike na sajtovima gde ja kupujem i gde oni proveravaju cene?
Price za malu decu ...

Poslednja izmena:
meni je stigla posiljka iz eu, imao sam discount 50% akcija a oni su mi pdv obracunali na punu cenu bez popusta iako je na fakturi sve jasno bilo naznaceno...znaci uzeli su mi duplo vise...

Ma da,i to nikad manje ne procene nego uvek duplo ili visestruko.I onda mi treba da se zalimo na svaki paket ili svaki drugi.

Zar su tako velike razlike na sajtovima gde ja kupujem i gde oni proveravaju cene?
Price za malu decu ...

Bar 77 puta je napisano da ako ne preuzmes paket ne kosta nista...

Price za malu decu ...

kalimero_36910.gif

Ja od 2 novembra čekam futrolu za tablet. Prodavac navodno tvrdi da je poslata 2.11 ali ništa još ne stiže inače naručeno preko ebaya

Meni je stigla futrola tek iz drugog puta, prva je kasnila neuobičajeno dugo, otvorio despute i dobio refund. Druga, od drugog prodavca (mada gledajući njegov paypal nalog verovatno je reč o istom) je stigla prilično brzo, samo što sam taj put doplatio za tracking. Naši mi nisu ništa naplatili.

Poslednja izmena:
Ja cu sacekati da prodju praznici pa traziti refund. Tako sam se barem za sada dogovorio sa prodavcem

Tzv. "besplatna" zalba nazalost nije nikakva zakonska kategorija, i kao takva predsavlja "dobru volju " samog carinika da li ce da se petlja sa time. Nekada hoce , ako ima vremena ili je dobro raspolozen, kada mu je cef moze samo da odbrusi, da nije duzan da radi po nikakvim usmenim zalbama, i tu je u pravu.

One zvanicne koje se placaju po 425 din sa postanskim troskovima uplate ionako se ne resavaju u Savskoj , tako da nemaju nista sa tim doticnim carinikom. Carinske pljacke ionako su najcesce u tim nekim okvirima da niti se isplati placati 425 dinara za zalbu jer je to bespovratno, niti za taj novac ici do Savske , gubiti novac i vreme i moljakati tamo nekog carinika - Cobanina za par stotina dinara.

KOliko sam do sada primetio iz licnog iskustva i citajuci forum , najvece Carinske Pljacke su upravo na Jeftinim proizvodima. Kao da tamo niko u carini ne moze da shvati da postoji Vizuelno lep sat, za 5 $ , telefon za 15 $ tablet za 40 $ itd. Nego imaju neke svoje cene u glavi pa se cesce desava da ljudi koji plate telefon 100 $ dobiju iste dazbine kao oni koji su platili 20 $ , al to je vec problem u glavama Carinika, koji se tesko moze ispraviti.

Price za malu decu ...
Joj micos nisi u pravu, procene i na manje imas brdo primera ovde a boga mi i na drugim forumima da ih ne reklamiram, najvise promasaja imaju sa mobilnim kineske prizvodnje mislim u korist nas gradjana, procitaj malo ima tema o tome pisali smo brate vidim da si nov pa zato ti i kazem veruj mi narucujem iz Kine vec 6 godina online i znam sta ti pricam.

Zalba, opet nisi pazio na casu, ne citas druze prelistaj zalba se pise samo onda kad primis paket, ali ti ne primaj paket vec ga odmah vrati na ponovno carinjenje posalji ili odnesi dokaz o tome koliko si platio, brate nisi nista citao ja mislim da smo pisali o tome bar 1000 puta ja sam sam bar 50 puta.

Dakle ne uzimaju ti pare, ustvari uzimaju onima koji ne znaju(ne citaju ovde) kako to funcionise, pa nisu oni krivi sto ti ne znas proceduru pa primis paket pa se zalis, kad si primio-potpisao ti si se slozio sa tom cenom, kao i kad ti pandur pise prijavu ti ako potpises cao zdravo kod sudije, veruj mi znam sta ti pricam studirao sam te stvari a punoooo iuskustva imam sa svim tim stvarima, ;)

Nisu to nikavi sajtovi vec ako vec negde pogledaju vide neku prvu cenu okvirno e sad sto si ti mozda trazio nesto na popustu, 15-20% ili bilo sta odkud on to da zna, imas brate brdo istih stvari da se razlikuju od prodavca do prodavca po 50% nista cudno, neko ima vecu neko manju marzu, nekome je prva nekome 5 ruka, nebitno.

Nisu price za malu decu vec oni tako malu decu(oni koji ne znaju) hebu kad mala deca nece da nauce nesto da budu velika deca da ne moze niko da ih hebe :D

A cekaj gde je tebi faktura u paketu??? To je kljucno pitanje, on nije duzan niti moze da zna koliko stvarno vredi tvoj ili bilo ciji paket, to se dokazuje fakturom.
A ako nema objasnio sam ti postupak kako ces dokazati i platiti onoliko kolko stvarno moras, dokle brate iste price da pisemo kao da ste mala deca procitajte malo unazad, nije tesko.

Uh... tek sada sam stigao da pročitam i komentare na moj post od pre neki dan (bluetooth adapter 7,6$, 447 din. PDV-a itd.), a naročito onaj što je ostavio Sirius9. Za razliku od mnogih koji su opisali kako su oštećeni i pokradeni, ja nisam napisao vlastito iskustvo u tom smislu, već isključivo kao info za one koji tek naručuju nešto iz inostranstva. I sam sam dosta toga saznao iz iskustva onih koji su o tome pisali po forumima, pa sam smatrao da iskustvo više nije na odmet nekima koji će to pročitati. Prirodno, lopovluk ne mogu da nazovem u svom komentaru nikako drugačije nego lopovluk (to se ne odnosi na "ispravnost" matematike koju su sami izmislili, već na princip). Bez obzira na to kojom filmskom brzinom pojedini "branioci novokomponovanih principa obračuna" to usvajaju kao normalno, te u to ubeđuju i ostale.

A kako ide "napredak" u tom smislu svako može da vidi i na ovom forumu ako se vrati par stotina strana u nazad, pa pročita o čemu se ne tako davno raspravljalo, kukalo, žalilo itd. O tome kako su kome zaračunali carinu i troškove za robu preko 50€, a ne o PDV-u i troškovima otvaranja paketa vrednosti 2$ i sl. današnjim "specijalitetima". Šta je sutra? Ekološka taksa od 1000 din. na svaki paket bez obzira na vrednost, 50 din. provizije na uplatu takse, troškovi otvaranja i troškovi zatvaranja paketa, troškovi lepljenja nalepnice i štampanja fakture, provizije na pojedinačne uplatnice, zaštitna taksa za uvoz robe, naknada za skladištenje i naravno PDV na sve to? Kome se ovo čini malko iskarikirano neka se vrati na ovaj post za godinu dana. Naravno i tada će neko napisati ispod nečijeg posta da ga "država nije oštetila", jer su savim ispravno po gornjoj formuli izračunali da taj treba da plati 12824,27 din. na taj njegov paket vrednosti 2$.

Kao prilog onome o čemu sam malopre pisao, vratiću se na ponedeljak 19. avgust 2013. negde oko 13h. Možda će ovo dole nekome koristiti, možda neće, ali svakako nikome neće štetiti. Tada me je ljubazna teta iz fantomske firme „Fedex Cargo Srbija“ (do tada nikada čuo za njih) nazvala da me obavesti o prispeću paketa za mene i tome da ću morati da platim carinu, pdv itd. jer je vrednost paketa 52€. Pokušao sam da joj objasnim da je to vrednost sa poštarinom, a da je stvarna vrednost ispod 50€, te da to ne podleže carini. Bezuspešno naravno. Nije prihvatala ni fakturu koju imam u e-mail-u i tako sam došao do direktora (ili nekoga ko se tako predstavljao). I on mi je rekao da to nije dokaz jer ja mogu da falsifikujem fakturu! Pitao sam ga da li ta faktura ima neki broj (a ima) i da li on zna koji je to broj? Naravno rekao je da ne zna, ali može da pogleda u računaru. I baš se silno „nasekirao“ kada sam ga pitao kako to misli da ja falsifikujem fakturu sa identičnim brojem kao što je na tom paketu kod njega, a pri tom ni on ne zna broj, a kamoli ja?

I da ne dužim, u paketu su bila kontaktna sočiva ukupne vrednosti 60€ (po Indijskom kursu) odnosno 52€ po njihovom (ne pitajte me otkuda tolika razlika, ali svakako ide meni u prilog). Vrednost bez poštarine je bila 48€ po Indijskom odnosno 42€ po njihovom kursu. Tražili su mi: original fakturu poslatu e-mail-om od prodavca (a ne od mene), sve moje podatke uključujući i broj pasoša (!), bakarski swift, izvod sa moga računa iz banke gde se vidi ta transakcija, izjavu šta se nalazi u paketu, da sadržaj nije za dalju prodaju i ko zna šta još. U banci su se nasmejali za taj swift (objasnili su mi o čemu se radi, pa sam se i ja nasmejao) i dali su mi samo kopiju izvoda gde se vidi koliko sam ja to platio. Kada sam im sve to obezbedio i poslao, rekli su mi da oni prihvataju to kao dokaz i da će sve to zajedno poslati carini gde će me osloboditi carine i naplatiti samo PDV (oko 900 din) plus „naravno“ troškove skladištenja, carinjenja itd. (još oko 1800 din.).

E tu je počela svađa, koja je prerasla u pravi rat telefonom (do granice vređanja), gde sam na kraju rekao da ću paket preuzeti ako treba u Strasburu, ali im neću platiti niti jedan jedini dinar za izmišljene carinske troškove, jer roba ne podleže carini. Tek posle više od pola sata žestoke svađe je taj tip, koji se predstavljao kao direktor, odustao od te dodatne pljačke kao izvinjavajući se, jer je „tek tad“ video da sam po članu 21. nekog tamo zakona oslobođen tog dodatnog carinskog nameta i da će mi biti naplaćen samo PDV. Sutradan mi je kurir City-ja doneo paket sa profakturom za PDV i ja sam to platio, ali više nisam imao snage da ih ponovo zovem i insistiram da mi pošalju fakturu za plaćeni PDV (gotovo sam siguran da su ovako i to maznuli sebi).

Nažalost nisam bio ni najmanje srećan zbog ove „pobede“, jer sam znao da smo ovim, što sam uopšte upao u ovakvu raspravu, svi izgubili (ne samo ja). I naravno to se vrlo brzo i obistinilo, tako da je danas sasvim normalno da pošta šalje svu robu na carinu (bez obzira na vrednost, kako su sami rekli) i da vama stigne paket na kome stoji nalepnica „ocarinjeno“ sa zalepljenom carinskom fakturom. Naravno u fakturi ćete imati samo stavku PDV-a (jer je vrednost ispod 50€), a to je upravo ono oko čega sam se ja svađao sa dotičnim „direktorom“ tvrdeći da nema nikakvog smisla da roba koja je zvanično oslobođena carine uopšte ide na carinjenje. Ne pričam o 70+45 din. Pošte niti o njihovih 1800 din., već o principu. Sutra je novi dan, stižu novi nameti i ni ovo više neće biti aktuelno, a kamoli cifre...

Poslednja izmena:
meni za paket koji je placen 13.09$ sa sve postarinom naplatili PDV namet od 336 din + ono sitno, lpopovluk

Cilj je da se u budžetu to u budžetu predstavi kao strane investicije ;P
Nemaju para i sada cede suvu drenovinu

Kako bih vam rekao...
Pravila su takva kakva su, pa ili da ih nateramo da promene pravila (čisto sumnjam) ili da se nosimo iz ove države (koliko znam, ni u dobrom delu Evrope stvari nisu mnogo bolje).
Poenta je da svaka država živi od ovakvih nameta, a što je država siromašnija ovako skupljene parice su im sve potrebnije, tako da ćemo mi tek videti šta znači harač.

@ppera1

Jedino gde realno nisi u pravu je ovo za pdv, pošto roba koja uđe u Srbiju nema šanse da bude oslobođena ovog plaćanja, potpuno je nerealno da platiš pdv na sve što ovde kupuješ u radnji, a da ništa ne platiš na nešto što si kupio online.

potpuno je nerealno da platiš pdv na sve što ovde kupuješ u radnji, a da ništa ne platiš na nešto što si kupio online.

a ako nisi platio, ako je poklon? znam da nisu ni najmanje naivni itd. ali pitam zbog, sto covek kaze, principa?

a sto se tice mogucnosti, mislim da smo se mi(gradjani ove zemlje, ljudi, raja) prelako predali, da itekako ima nacina da ih nateramo da promene pravila, ali nikog nije dovoljno briga, nema se vremena...

Negde davno sam napisao, ali nije izazvalo nikakvu "Pozornost" :D pa da napisem i sada, jer ljudi promasuju poentu iako su u pravu da je u pitanju Pljacka.

Promasuju poentu u vezi sa ciljem, namerama Pljackanja, sto je za mene cesto vaznije i od samog Pljackanja.

Cilj je da se ONEMOGUCI i Maksimalno OTEZA Svaka kupovina preko Neta iz Inostranstva !! Nista vise od toga. Carina po mojim proracunima za godinu dana ove Pljacke " zaradice 3-4 Miliona Eura" sto tesko da je dovoljno da sama sebe izdrzava i to samo za plate i troskove ovog dela carine koji se bavi paketima.

A nasa drzavica iako ovako trula potrosi 4 Milioncica za 5 minuta. Tako da price o Punjenju prazne budzetske kasice ne Drze vodu.

Pa cilj je da se zaustavi odliv deviza iz zemlje, već da se one usmere u džepove tatica od naših političara, sve sa 80% maržama.

I koja je alternativa???
Da kupujem ovde po 2x većoj ceni? Ti izvoli, ali ja neću. Neka mi lupaju pdv i carine, opet mi se isplati.
A kad budete živeli od principa javite mi se, pa da probam i ja.

Upravo tako... Kome se isplati zna sta i kako da radi...
Nego iskusniji da mi kazu mogu li ocekivati posiljku sutra? Ili mozda nekim slucajem danas mada ne verujem kad je tek prosla kroz sistem :O

http://clip2net.com/s/6uKY84

Ispadne da kao i nedeljom rade? :)

Paket stigao u carinsku ispostavu NS, ako ga danas ocarine (u šta sumnjam) postoji teorijska šansa da ga dobiješ sutra, iako se ja ne bi kladio. Izvesnije je da ga očekuješ posle praznika.

Upravo tako... Kome se isplati zna sta i kako da radi...
Nego iskusniji da mi kazu mogu li ocekivati posiljku sutra? Ili mozda nekim slucajem danas mada ne verujem kad je tek prosla kroz sistem :O

http://clip2net.com/s/6uKY84

Ispadne da kao i nedeljom rade? :)

Pa da ona posta na Aerodromu Surcin, radi non stop , i subotom i nedeljom, kad god ima aviona. Al zato Carina za pakete ne radi vikendom. Tako da ne ponavljam ovo sto ti napisa Ringe raja.

Cekaj ne branim ih, ali objasni ti sad meni evo ja sam malo rpiglup :D kazi ti meni na koji nacin od da TACNO i nedvosmisleno utvrdi koliko je ko platio taj paket koji mu je stigao?

Ima tri resenja:
a)Prihvati cenu sa paketa(nekada to urade, nekada ne, naprosto pomisle da to kosta vise, ili potraze i nadju taj predmet po vecoj ceni jer nece valjda on sad da trazi najmanju cenu svakog paketa kojeg carini, naprosto da rade tako kukali bi svi sto im stoje paketi na carini po mesec dana)

b)Ne prihvati jer mu se ucini nerealna(posiljalac nije obezbedio fakturu kojom se nedvosmisleno vidi koliko je placeno)

c)Prodavac sa paketnom posalje fakturu i obracunavam mu se po toj fakturi(kad se paketi salju iz pravno, ekonomski i na svaki drugi nacin uredjenih zemalja FAKTURA uvek postoji)i nema da brigas....

E sad kazi ti meni kako oni da utvrde tacan iznos, ako nema fakturu. Jer ako ako naplati manji PDV tako steti drzavu odnosno buzet republike Srbije, on je zaduzen da ga po zakonu "puni" naravno na zakonit nacin e sad sto ti nisi omogucio njemu da on to uradi nego mora da nagadja to nije njegov vec tvoj problem, ne mozemo se ljutiti na njih.

Dakle budite realni(mada vecina niste) nije ni njima lako jer ih ti isti Kinezi dovode do toga, ajde sad nek mi neko kaze da li je imao problem sa paketom koji mu je recimo dosao iz USA, GB... koji su imali fakturu, da li je nekom obracunato veci PDV od osnovice koja je naznacena na istoj, NIJE, po tome vidite da ne kradu ali morajud a znaju tacnu cifru.

Jeb ljudi to je realnost, nisu oni krivi nego mi, tj. oni od kojih narucujemo tj. Kinezi.
pozz svima
Ma slazem ja sve sa tobom,ali cesto ne bude tako kako ti kazes,ja sam 2 puta isao u carinu kod mene u Nisu i nosio SS o uplati za zenine cizme i za majkine cizme koje su ista cena a na jednima su mi duplo vise napaltili od drugih i to je to.ako ti se ne svidja zali se upravi za vodovod i kanalizaciju otprilike je tako bio njihov odgovor,da oni imaju pravo slobodno da procene,jer smatraju da je to nerelana cena.To ti je isto ako kad kupis auto za 500 e i doteras ga i das im racun a oni kazu nema to veze mi carinimo po katalogu

Pa da ona posta na Aerodromu Surcin, radi non stop , i subotom i nedeljom, kad god ima aviona. Al zato Carina za pakete ne radi vikendom. Tako da ne ponavljam ovo sto ti napisa Ringe raja.

a ja bas mislim da ce postar sutra da mu donese...mozda gresim ali ja kazem tako :) videcemo ko je bio u pravu :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno