Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
slao je RR preko DHL neki ekran za laptop ranije, kostalo ga 3x skuplje postarina za slanje nego za primanje, ako se dobro secam.
mozda vam se javi za detalje.

Nisam slao preko DHL-a upravo zbog nebulozne cifre, već običnom poštom i stigao je na vreme (imao sam 1 mesec garancije).
Kineza je slanje iz HK DHL-om koštalo 50$, a mene je isto DHL-om iz Srbije trebalo da košta 13.500 rsd, što je tada bilo oko 120 evra.

Ima li ko iskustva sa USPS Tracking-om? Ja tu nadjoh 6 upisa i to svih 6 datiranih na 13 i 14. decembar 2013. - Los Angeles. Lici mi da je paket prosao 6 šaltera na aerodromu u Los Angeles-u i da se svaki šalter upisao u tracking.

A šta dalje? Dalje mu se gubi svaki trag, tj. nema vuše ni jednog upisa, a danas je 7. januar? Pa da putuje majmunskom poštom valjda bi se neki majmun upisao u tracking? Ili možda grešim?

Trazi ga ovde po tracking broju koji su ti dali ameri... I ako ga ne nadjes, postoje solidne sanse da su mu nasi promenili broj, sto ces videti tek kad (ako) stigne...
http://www.posta.rs/struktura/lat/aplikacije/alati/posiljke.asp

USPS tracking # prati samo do izlaska iz USA. Kad izađe to ti je to.
zy9ese7e.jpg

Poslednja izmena:
^prosle nedelje su meni stizali paketi iz NY i LA, prodje vise unosa dok ne sednu na avioncic, posle toga su na pracenju kod nase poste, ekstremno su brzi, bar u mom slucau sve stize u roku od par dana obicnom jeftinijom usps tarifom.

Procedura je da se ode u poštu u Savsku, preda otvoren paket, plati koliko treba, popuni par obrazaca i onda pošalje.
Kada prodavac pošalje ponovo treba pratiti tracking i kada se pojavi online otići do Savske zajedno sa odštampanim dokazima da je u pitanju povrat robe i da je već jednom plaćena carina i pdv (ako je plaćeno), a onda moliti Boga da je carinik zdravorazuman i da neće naplatiti dažbine, pošto po zakonu to može.

Ok, hvala...mada samo mi nije jasno kako moze ponovo cariniti maltene istu stvar jer se radi o zameni 1-1..i jos jedno pitanje, jel moguce to obaviti i u lokalnoj posti ili se mora ici u Savsku?

Može da se carini zato što nije ista stvar (i sam si rekao, malte ne...), a naš zakon ne poznaje situaciju da se nešto kupi online, carini i naplati pdv, pa da onda kupac to isto vraća zato što je neispravno i dobija drugi komad koji je ispravan, pošto se ne pravi razlika da li je nešto plaćeno ili ne, svejedno se naplaćuje pdv, a ako je preko 50 evra i carini. Sve je stvar dobre volje carinika i tumačenja...
Što se tiče toga u kojoj pošti, može i u lokalnoj, ali se sa Savskom skraćuje postupak, pošto iz tvoje pošte (ako je manja) paket ide najpre u sabirnu poštu na tvom delu opštine; npr. moja pošta je u TC Banjica, ali paket najpre ide u veću poštu na Dedinju, pa iz nje u Savsku, a tek onda na carinu...

Aha, ok, hvala u svakom slucaju...videcu onda sa mojom lokalnom postom pa ako ne budu znali tamo sta i kako moracu do Savske

Hvala svima za informacije o USPS tracking-u. To sto ja vidim u potpunosti se slaže sa ovim sto je postovao milkobgd: izlazak iz USA i nakon toga ništa. Proverio sam i kod domaće pošte, na linku sto je postovao Lomnica_city i naravno nema nikakvih rezultata pretrage.

U međuvremenu sam se setio da sam isto naručio i pre malo više godinu dana, te da sam takođe imao "krnjav" tracking (samo do izlaska iz Los Angeles-a), ali je to stiglo za nekoliko dana (kao sto kaže seizmos), pa se i zaboravilo. Uz to tada nisam platio ni pdv, ni carinu, ni otvaranje nii zatvaranje paketa, ni takse, ni špedicije, pa nemam ni čega da se sećam. Ali to je istorija, a sada je prošlo skoro 25 dana i ništa. Biće pravo čudo ako uopste ikada i stigne...

Praznici su, posta je spojila petak i ponedeljak sa neradnim danima, danas je I radni dan od 31og dec gledajuci kojeg su radili skraceno.

Sve što nema tracking vrlo verovatno nestaje na carini ali se ubrzo pojavi na kupujem prodajem pa mozete da ga opet kupite od carinika. Eto i to se radi. :mad:

Ja u zadnje vreme porucujem samo sa tn brojem, pa i jeftinije stvari.

Ja uvek narucujem sa TN, samo 1 nisam i treebalo mu je mnogo da dodje 30 dana, ostalo sa TN mi stize za 7-25 dana iz Kine.

Inace za sitnije stvari na ebayu, kada kupim proizvod onda da pitam da doplatim za TN preko poruke ili kako? Posto ne navedu nigde nista vezano za TN. I koliko je inace TN otprilike za sitnice?
Narucio sam futrolu za tablet pre 5 dana mozda i zaboravio sam pitati za TN a bas sam hteo da je pratim :/

Hvala svima za informacije o USPS tracking-u. To sto ja vidim u potpunosti se slaže sa ovim sto je postovao milkobgd: izlazak iz USA i nakon toga ništa. Proverio sam i kod domaće pošte, na linku sto je postovao Lomnica_city i naravno nema nikakvih rezultata pretrage.

U međuvremenu sam se setio da sam isto naručio i pre malo više godinu dana, te da sam takođe imao "krnjav" tracking (samo do izlaska iz Los Angeles-a), ali je to stiglo za nekoliko dana (kao sto kaže seizmos), pa se i zaboravilo. Uz to tada nisam platio ni pdv, ni carinu, ni otvaranje nii zatvaranje paketa, ni takse, ni špedicije, pa nemam ni čega da se sećam. Ali to je istorija, a sada je prošlo skoro 25 dana i ništa. Biće pravo čudo ako uopste ikada i stigne...

Zavisi kako ti pocinje "TN", tj. koju opciju slanja si odabrao...

- Unlike Priority Mail Express International (PMEI), the Priority Mail International (PMI) product does not have a dedicated label with a tracking number.
- PMI parcels that meet the appropriate weight & value criteria require PS Form 2976-A customs declaration form, which typically begins with ""CA-CC" & "CE-CZ". These labels usually begin with CP, CJ, or CM.
- The PMI product provides a low-cost shipping option that allows customers to send light weight, less valuable items (such as documents and small packets) using PS Form 2976 customs declaration. These labels features a 13-digit alpha-numeric that begins with "LA - LZ", most often begining with LC, LJ, or LM.

- The USPS captures scans for L-series labels at acceptance in the US, but foreign posts are not obligated to scan these items. Therefore, the PS Form 2976 custom form labels are not trackable internationally, per the Universal Postal Union (UPU). As a result, the USPS can't provided tracking info for these items beyond the US, and does not advertise items that use this label as a "trackable" service offering.

Iz iskustva:
LN se bolje prate, tj. na vise lokacija ga ocitavaju.
LM se ocitavaju samo u sabirnim centrima.

Na kraju SVE iz SAD stigne ili se refunduje

Evo da se pohvalim i ja da sam, KONACNO, i ja jednom usrecen od strane nase carine, na 2 paketa varalica (poslata sa razmakom oko nedelju dana ali zbog zadrski zbog praznika stigli isti dan), koji su jasno bili oznaceni da vrede zbirno 100-ak $, ali u zutoj koverti sa oznakom Small Package i nekim rucnim svrakopisom, udareno "Ne podleze carini"!! :D Sto samo drugi da se ovajde, nisam ni ja sugav! :)

Iz iskustva:

Takođe iz iskustva - naši LN brojeve menjaju u lokalne, tako da što vidite na USPS dok vidite i to je to, posle toga je mrak dok ne stigne na vrata. 3/3 LN paketa su mi ovako stizala, čak ni zaposleni u pošti koji je gledao u sistem nije umeo da ih pronađe ili mi bar da naš lokalni tracking. Inače, ostali TN se uredno ažuriraju na USPS sajtu kada naši očitaju paket.

posiljka iz USA, preko USPS, narucena preko Amazona 31.12 - oznaka pocinje sa LNXXXXXXXXUS .
preko Amazona sam imao posljednji status da je 3.1 bila u LA i da je otposlata.
jutros mi postar ubacio u sanduce, bez ikakvog pecata da je bila na carini. cak nije pokusao ni rucno da uruci, nego sam naleteo na njega i pitao ima li nesto novo za mene, pa mi rekao da proverim sanduce.

Praznici su, posta je spojila petak i ponedeljak sa neradnim danima, danas je I radni dan od 31og dec gledajuci kojeg su radili skraceno.

Posta nista nije spajala. Radili su 3,4-subota onako kako svaka posta radi normalno, cak sam u subotu uplacivao racune u lokalnoj maloj postici, Ponedeljak isto , radili normalno, samo juce nisu.

Ona posta na Aerodromu Izmenicna sto je zovu , radi i nedeljom i praznicima, jer kad i tada doleti avion, nece pakete da istovari na pistu, vec to neko iz poste mora da preuzme.

@ Iznogood

Imao si srece, verovatno je nesto malo u pitanju. Dok je tvoj paket bio 3.1 u LA , moj je bio na Surcinu, i od tada ga negde zakopali :)

^^mhm, samo sto su meni dvojica postara rekla da niko od njih ne nosi postu do srede sto se i potvrdilo posle.

Posta nista nije spajala. Radili su 3,4-subota onako kako svaka posta radi normalno, cak sam u subotu uplacivao racune u lokalnoj maloj postici, Ponedeljak isto , radili normalno, samo juce nisu.

^ Tacno, meni je u ponedeljak stigao paketic u sanduce. Radi posta, ne spaja nista.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

@ Iznogood

Imao si srece, verovatno je nesto malo u pitanju. Dok je tvoj paket bio 3.1 u LA , moj je bio na Surcinu, i od tada ga negde zakopali :)

Spigen Slim Armor za LG G2, kutija ko video kaseta.

USPS prikazuje tracking i u Srbiji, ali samo za pakete sa "skupljim ulaznicama" :D Ovo na slici je jedan paket koji mi je stigao u decembru. A opet jedan drugi, jeftiniji, koji još uvek treba da mi stigne, samo je bio u LA negde sredinom decembra i od tada nemam više nikakav update, ko zna gde je trenutno.

Prilozi

• Primer.JPG
    Primer.JPG
    66.8 KB · Pregleda: 130
^Da li ti je tracking broj pocinjao sa E? Ako nije, onda je to bila "obicna" posta.

USPS prikazuje tracking i u Srbiji, ali samo za pakete sa "skupljim ulaznicama" :D Ovo na slici je jedan paket koji mi je stigao u decembru. A opet jedan drugi, jeftiniji, koji još uvek treba da mi stigne, samo je bio u LA negde sredinom decembra i od tada nemam više nikakav update, ko zna gde je trenutno.

Pa glupo bi bilo da za paket gde je samo osiguranje 100$ ne daju izveštaj po sistemu "od vrata do vrata".
Kod Kineza i za one sa "jeftinijim ulaznicana" može da se prati paket.

Zavisi kako ti pocinje "TN", tj. koju opciju slanja si odabrao...

Iz iskustva:

Odabrao sam jedinu koju su mi ponudili, tj. nisam mogao nista da biram. Uz to TN pocinje sa LN (LN*********US), pa se pitam kakve li su tek te sto pocinju sa LM?

tracking.jpg

Nasa posta kao clan medjunarodne organizacije posta, i potpisnik tih dokumenata je u Obavezi da prati posiljke u medjunarodnom saobracaju koje pocinju sa V, R , C i E .

Sve ostalo nije obavezna i ne radi. Te neke interne Americke fore , ne obavezuju nikoga, pa ni sam softver nije prilagodjen tom pracenju.

Nekako mi izgleda glupo da ceo svet na svaki mig pocne da se Prilagodjava svakoj USA Budalastini koju smisle, pa to nijedna ozbiljna posta i ne radi, ne prati.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno