Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Naručio sam pre 7-8dana iz Kine sa Ali Expressa Nike Free Run patike i rekao sam prodavcu da stavi na paket da ga šalje kao poklon zbog carine. Patike sam platio 30$, da li ću trebati nešto još dodatno da platim? Ovo mi je prva porudžbina u životu xD

Ja kontam da ovo nema smisla kad nadjes nesto tako jeftino. Porez ces svakako platiti a mislim da su vece sanse da njihova procena bude veca od cene koju si ti platio.

Ima vise vrsta DHL-a servisa. Nisu svi oni ekspres brzi, nego ima i onaj spori, koji nije brzi od obicne poste i koristi njenu infrastrukturu. Ali mu je i cena slicna obicnoj posti. Posto je DHL u vlasnistvu Dojce poste, to je obicna posta sa DHL imenom. Na primer Suplementi koje ljudi narucuju iz SAD pa je jedno vreme bilo i free postarina preko nekog iznosa, isao je tim sporim DHL-om.

Samo mala ispravka, nemačka pošta je u vlasništvu dhl-a (ne obrnuto), tako da sve što nemci šalju, oni kažu da šalju dhl-om, iako je u pitanju obična pošta.

Jel ims neko ideju koliko bi kostali biciklo da se posalje iz Nemacke? Mislim na carinu?

Samo mala ispravka, nemačka pošta je u vlasništvu dhl-a (ne obrnuto), tako da sve što nemci šalju, oni kažu da šalju dhl-om, iako je u pitanju obična pošta.

Ipak ce biti da sam dobro razumeo i napisao njihove odnose, a da je greska kod tebe. Izvor je Wikipedija, koja zna da pogresi, al ne bas toliko , ko je koga kupio. Evo sta ona kaze o ovome, pocev od naslova sve je jasno da je Nemacka posta kupila DHL, a ne obrnuto.

Acquisition of DHL

The partnership with DHL International, which began with the acquisition of a minority interest in 1998, expanded in 2000. Negotiations were then concluded allowing Deutsche Post to establish a majority interest from January 1, 2002. In July 2002, Deutsche Post acquired a 25-percent share in DHL from Lufthansa Cargo and increases its majority stake to 75 percent. On April 1 2003, the Group began re-branding some 20,000 parcel delivery vans throughout Germany in the new DHL design. Deutsche Post increased its share in the international courier and express business to 100 percent in December 2002.

In April 2013 Deutsche Post announced that the German government's refinancing agency KfW Bank had given up its blocking minority, cutting its stake to 24.89%

Nemacka drzavna banka je na kraju otkupila 1/4 jer su bili u krizi , pre toga je Dojce posta bila 100 % vlasnik. Ova banka je kupila 1/4 svega jer je to odavno jedna firma, a rebrandirana je u DHL jer je brend poznatiji u svetu, od brenda Dojce post. Svaki amerikanac je cuo za DHL, a ko bi koristio tamo neku Nemacku postu, . Tako je i na ostalim trzistima.

Evo nasao sam jos jasniji deo takodje iz Wikipedije:

In 1998, Deutsche Post began to acquire shares in DHL. It finally reached majority ownership in 2001, and completed the purchase in 2002. Deutsche Post then effectively absorbed DHL into its Express division, while expanding the use of the DHL brand to other Deutsche Post divisions, business units and subsidiaries. Today, DHL Express shares its well-known DHL brand with other Deutsche Post business units, such as DHL Global Forwarding and DHL Supply Chain.

Poslednja izmena:
Moraces platiti pdv i postanske troskove. E sad koliko to niko ne zna. Vise nema nista za džabe pa makar bio pravi poklon...

Ovo nije tacno, pravi pokloni prolaze cak i na NS carini.. e sad ako se vama dokazuje da vam je giao xio si ming rodjak, ok :))

Vole da mi zaokruze cene navise uvek... kreme za 16$, naplacen pdv na 20$... i svaki put prodjem slicno

Ipak ce biti da sam dobro razumeo i napisao njihove odnose, a da je greska kod tebe. Izvor je Wikipedija, koja zna da pogresi, al ne bas toliko , ko je koga kupio. Evo sta ona kaze o ovome, pocev od naslova sve je jasno da je Nemacka posta kupila DHL, a ne obrnuto.
......

Prijatelju, ja sam svoje informacije dobio od druga nemca iz nemačke, ali i ako si u pravu to nije toliko važno jer tema nije dhl i nemačka pošta. Važan je drugi deo mog posta jer je to ono što zbunjuje ljude u ovoj temi. Dakle, kad se naručuje iz nemačke obična pošta je dhl.

Prijatelju, ja sam svoje informacije dobio od druga nemca iz nemačke, ali i ako si u pravu to nije toliko važno jer tema nije dhl i nemačka pošta. Važan je drugi deo mog posta jer je to ono što zbunjuje ljude u ovoj temi. Dakle, kad se naručuje iz nemačke obična pošta je dhl.

Ako nije vazno nisi trebao ni da pises - da je neko pogresio, a nije. I Iz SAD ne samo iz Nemacke moze da ide spora, obicna posta pod nazivom DHL, dok je DHL ukinuo unatar, SAD - lokalni saobracaj.

Jel ima carine na lekove, odnosno suplemente? Uzeo sam kao neke tablete poput magnezijuma, u pitanju je jedan protein collagen? :) platio sam 1.500din to + 500din postarina

I jos jedno pitanje, koliko bi mi na carini naplatili ovo? http://www.ebay.com/itm/Men-Classic-OHSEN-Digital-LCD-Alarm-Sport-Rubber-Army-Quartz-Date-Wrist-Watch/350858799448?rt=nc&_trksid=p2047675.m1851&_trkparms=aid%3D222002%26algo%3DSIC.FIT%26ao%3D1%26asc%3D261%26meid%3D964154195789005668%26pid%3D100005%26prg%3D1088%26rk%3D4%26rkt%3D5%26sd%3D281013260030%26

Za taj iznos se ne placa carina nego PDV od 20 %. Ako si kupio iz SAD ili EU, obicno uz takve stvari salju i racun, pa carina po tom racunu i obracunava PDV.

Za ovo drugo moze da bude zeznuto, jer za jeftine stvari iz Kine, nema pravila. Moze da prodje bez icega, a mogu bas da odvale visestruko vecu procenu, jer niti Kinezi stavljaju racun, niti i kada bi stavljali, carina im ne veruje. Ovakve imas po toj ceni i kod nasih Kineza, a ja sam svojevremno kupovao bolje u onim radnjama, kad su bile po 95 din. Sad je to sve mahom propalo, Kineza jos ima. Jer sat je lep na slici, a u stvarnosti plastikanac, ima i gume :) A sve mu je nacrtano.

Da li je stiglo nekom nesto iz Kine skoro? Meni nista sto sam narucio od pocetka Jul-a do sada josh nije stiglo.

Meni su upravo 2 na carini od pre 10 dana sa dx-a i alija.

Ja sam sa E-bay-a porucivao. Dobro cekam i dalje sta cu samo sam hteo da vidim da li se negde zagubili kontejneri ili neka guzva onda obicno svima kasni. Mada je tebi preporuceno, moji su economy free shiping bez trakinga, uvek treba duze.

pa meni su uvek sa trackingom jer se plasim da narucim bez :)) pa i doplatim kad treba...docice polako...ja sam cekao po 2 meseca nekad paket...evo recimo cekam jedan sa igt koji je poslat pre ova 2 njega jos nema a 20 dan prodje a ovi stigose za 10 na carinu.

pa meni su uvek sa trackingom jer se plasim da narucim bez :)) pa i doplatim kad treba...docice polako...ja sam cekao po 2 meseca nekad paket...evo recimo cekam jedan sa igt koji je poslat pre ova 2 njega jos nema a 20 dan prodje a ovi stigose za 10 na carinu.

Goxxy pa ti sam podižeš BDP Kine za par procenata :)....koliko ti paketa naručuješ na dan :D?

evo danas stigle 2 futrole za s3 u jednoj zutoj koverti od istog prodavca sa alija i naplaceno 0.00 jedva da sam poverovao :))) dx mi je isto na carini i on ce uskoro kao i sa igt isto je konacno usao na carinu pa sam porucio ponovo od njih imaju neke lubrikante na preorderu :) jos 3 su mi juce poslata sa alija i jos jedan cekam iz holandije morao sam reorder :) pa zanimljivo je kupovati online, taj adrenalin da ne znas nasta ce to da lici kad stigne i stalno si u strahu koliko ce carina da te cepi, e to mi pomaze da live thru the day :)

Poslednja izmena:
Hahahah Goxxxy ti si kralj! Morao sam ovo da napisem :) Inace ako budem narucivao nesto iz Kine tebe zovem :) Placam ti procenat, posto ja nemam kartice da bih platio :D

Hahah zezajte se vi, al ja posle Goxxxy-evog posta , pogledam na sajt poste sta se dogadja sa mojim paketima i vidim da su oba dosla jos juce , juce sam gledao nigde ih nije bilo, i da su danas oba prosla carinu.

To najvise mrzim porucene dve sitnice sa razmakom od 15 dana , i stigle istog dana na carinu. Samo ja bas ne volim taj adrenalin :D

Lubrikanti i adrenalin :D pao sam sa klimave stolice... :D :D :D

Ja se pitam kako ova moja izdržava mojih 95 kila kad pročitam ovakve postove :D

@Miglia gde na sajtu pošte gledaš gde su paketi? Ja kad roknem na 17track nema ništa, tj dispatchovani su za Srb, ali onaj broj što dobih na ebayu još ne radi kod nas. A ne znam da li na 17t piše kad stignu na carinu.
P.S Ovo su mi prvi paketi što imaju tracking pa zato pitam :d

17track i posta.rs (pracenje posiljke) pokazuju sve detaljno jer 17track samo koristi posti sistem nakon ulaska i ostale sistem pre polaska, inace kasni nekih pola sata sat za postom, tj prikazivanje pre posta prikaze.

@Danpil

Nikakav problem, uplatis na moj racun u banci ja ti kupim i stize na tvoju adresu, naravno moras koristiti gornji kurs banke koji je kod mene oko 117 jer po tom moram da ga kupin online i time platim, ne zaboravi provizije banke, provizije Visa i tako dalje e sad ja mogu ti zamolim da tamo gde kupim pise manju vrednost ali niko ne garantuje sta ce nasa carina da kaze, kao sto rekoh u tome i jeste car da nikad ne znas kad i koliko ce da te cepne ova nasa lopovska drzava :)))

Ja se pitam kako ova moja izdržava mojih 95 kila kad pročitam ovakve postove :D

@Miglia gde na sajtu pošte gledaš gde su paketi? Ja kad roknem na 17track nema ništa, tj dispatchovani su za Srb, ali onaj broj što dobih na ebayu još ne radi kod nas. A ne znam da li na 17t piše kad stignu na carinu.
P.S Ovo su mi prvi paketi što imaju tracking pa zato pitam :d

Track 17 je najbolji zato sto prati u isto vreme posiljku i po poreklu i po destinaciji, znaci uzima podatke i sa Kineskih sajtova i sa sajta nese poste. Tako da sa njim stedis vreme, al sve to isto mozes da saznas i na maticnim sajtovima CN i HK poste, a i ostalih.

Ima i on mana , a najveca bi bila da sa CN poste ne prepise ono sto CN posta napise, nego daje neka svoja objasnjenja na Kineskom, plus kod mene ne radi prevodjenje .

Tako da za HK postu najbolje je pratiti na njihovom maticnim sajtu http://app3.hongkongpost.hk/CGI/mt/enquiry.jsp Tu vidis posiljku dok ne napusti HK. Posle toga sledi "rupa" sve dok paket ne stigne u Srbiju i pojavi se na sajtu nase poste.

Za CN postu je nekada bilo bolje jer su jedno vreme pisali i gde je posiljka kada napusti Kinu, na primer u Frankfurtu, Minhenu itd. tuda je najcesce dolazila do nas. Sada ni oni to vise ne rade pa je na njihovom sajtu zadnja promena NULL PEK sto znaci da je napustilo Kinu , preko aerodroma Peking, i opet cekas da se pojavi na sajtu nase poste. Jedina razlika izmesju HK i CN poste sto se tice pracenja, je ta sto na sajtu nase poste za posiljke HK poste, vidis, prvi podatak tek kad stigne na Surcin, a za CN postu na sajtu nase poste vidis i kada posiljka bude primljena u Kinesku postu. Nije bas neka razlika.

Sajt Kineske poste za pracenje je http://intmail.183.com.cn/icc-itemtraceen.jsp s tim sto izaberes opciju ItemTracking , a ne status .

I na 17track posto cita podatke i sa sajta nase poste, vidis kada stigne paket na Surcin, i sve ovo kasnije, kada stigne u Savsku, pa na carinu itd.

Prikaz statusa pošiljke broj: RU365458460GB
Datum Mesto Faza Status Potpisnik
01.09.2013 09:02:12 11003 IZMENIČNA POŠTA Prispeće
01.09.2013 10:04:33 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu
02.09.2013 11:22:26 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema
02.09.2013 14:08:22 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema
03.09.2013 06:12:07 61200 CARINA GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema
03.09.2013 08:25:16 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema
03.09.2013 16:51:48 - 11200 GPC BEOGRAD Otprema
03.09.2013 17:27:52 11200 GPC BEOGRAD - 11070 Beograd 27 Otprema

Kad ovi misle da mi isporuče paket? I pošto je bukvalno ova zgrada carine na NBG na 500m od mene, mogu li ja tamo lično kod njih da dođem i preuzmem taj paket? Ili bilo gde lično da dođem i da uzmem to?

carina je u savskoj tu svi paketi dolaze i odatle idu dalje, tako da cekas da ti postar donese ne moze nigde licno, koliko vidim vec sutra ce ti postar doneti.

@goxxxy bio si upravu. Doneo mi je jutros postar. :)

Samo su mi na carini naplatili PDV, na 9,99£, odnosno 1.338,85din 267,77din poreza...medjutim postar mi je uzeo 378 dinara.

Zasto se ovde ne bi editovao prvi post, gde bi se lepo objasnilo:
-pdv 20% na sve, osim ako imas srece
-carina preko 10% preko 50e (nekad i na manje ;)
-spedicija :)
-110 din posti

Moje iskustvo sa poslednje dve pošiljke. Prva pošiljka vrednosti 19 eura poslata Nemačkom poštom (~7eura) nije bilo carinjeno ali se vodilo kao "obično" pismo pa zbog gabarita nije moglo da stane u sanduče te je poštar ostavio dole u radnjici da mi dostave. Hvala im! Drugi paket iz UK poslat Royal mail-om uredno ubačena faktura sa paypala te je u dinar tačno obračunat pdv na 15 funti.

Stigao jos jedna paket sa dx-a. Opet nula nula, unutra bio otvarac za konzerve :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno