Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ko zna kako ga nasa carina tretira. Nije sigurno da ga tretira kao tablet, jer ako je to onaj crno beli, to je E-book reader, a ne tablet. Tako na primer za one Android stickere, koji u sustini predtavljaju tablet komjuter bez ekrana, za to koriste kao i PC monitor ili TV, carina u redovnom postupku je citavih 15 %. Na telefone je 5 % , a na komjutere, po njihovom tumacunje je 1 %.

Gde je tu Logika ??

Naravno da je nema, jer zakon nije pravljen da bude Logican ili pravican, vec ga je Bivsi Veciti ministar finansija pravio po Zeljama , svoga IT Tajkuna i Finansijera. Pa sta taj tajkun uvozi , znaci komjutere i telefone, tu se njemu namesta mala carina, a posto ne uvozi Android stickere, ajde da deremo. To je tuzna sustina i stvarnost ove drzavice. Najmanje Logika i pravicnost.

Poslednja izmena:
Pokusaj da se dogovoris sa njim da ti posalje sa USPS-om. Na linku http://postcalc.usps.com/ imas njihov kalkulator i tamo postoji bas dosta opcija, razlicitih servisa. Za 1 kg obicni airmail bez registracije je 20 $ tu bi trebao da doplatis registraciju, ali ima neka ogranicenja oko debljine koverte, dobro razgledaj te detalje. Paket od 1 kg bi bio bez registracije oko 24 $ , nekako je najpovoljnije ona brza opcija Select Flat Rate Service to j eza sve ista cena bez merenja posebno, al da ima ispod 4 funte, isto je cena 24 $ ali brze stigne i ima registraciju, a ti dobro razgledaj da li ti te ponudjene dimenzije kutija odgovaraju.

Znaci prouci malo materiju, pa mu konkretno predlozi to i to. Jer on trazi skoro duplo vise nego sto to moze da kosta.

Dear Budalo i ******u sto odluci da bidujes nesto na ebayu sa amerikancem,

usps does not ship to Serbia and FedEx uses a outside service to ship but I am working on it

- ***** i ****** od žene.

Da li neko zna na koji mail mogu da se obratim ebay customer supportu za ovu ******ku? Kako ne šalje kad mi lik šalje USPS zalmanov mikrofon!!!!!!!

Da li se nekome vuče ebay sajt trenutno? Sbb provajder ide mi sporije od dial upa

Da li neko zna na koji mail mogu da se obratim ebay customer supportu za ovu ******ku? Kako ne šalje kad mi lik šalje USPS zalmanov mikrofon!!!!!!!

Da li se nekome vuče ebay sajt trenutno? Sbb provajder ide mi sporije od dial upa

Ocigleno Laze od pocetka. USPS salje u sve zemlje sveta koje postoje. Na samom kaklulatoru postoji nasa zemlja kao destinacija. A mozes da nas nadjes i njihovoj dokumentaciji, imaju tabele, sa svim zemljama gde salju. Cak za Srbiju je najjeftinije od svih Evropskih zemalja. Najjeftinije je naravno za Kanadu i Meksiko, od Evropskijh, specijalnu tarifu imaju Nemacka i GB, kao velike i ceste destinacije, ali od ostalih mi smo u najmanjoj tarifnoj zoni, za razliku od nasi "prijatelja" Kineza. koji nas cesto stavljaju u neke leve tarifne zone, a za Hrvatsku stavljaju free.

Pokusaj preko ovog linka.
http://pages.ebay.com/help/account/contact-customer-support.html
tu imas detaljnije objasnjenje, i na dnu link za kontakt.

Poslednja izmena:
Posle 6 dana stigao paket iz holandije, carina uzela 1200 okruglo.

Da li to odgovara računu, ili su i tu lupili odokativno, pošto reče da je poslato sa računom.

Danas stigao paket sa bodybuilding.com, doneo postar i naplatio 850din. Nisu bili suplementi vec oprema i sejkeri. Vrednost 45$ + 7$ postarina, Ukupno 52$

Ocigleno Laze od pocetka. USPS salje u sve zemlje sveta koje postoje. Na samom kaklulatoru postoji nasa zemlja kao destinacija. A mozes da nas nadjes i njihovoj dokumentaciji, imaju tabele, sa svim zemljama gde salju. Cak za Srbiju je najjeftinije od svih Evropskih zemalja. Najjeftinije je naravno za Kanadu i Meksiko, od Evropskijh, specijalnu tarifu imaju Nemacka i GB, kao velike i ceste destinacije, ali od ostalih mi smo u najmanjoj tarifnoj zoni, za razliku od nasi "prijatelja" Kineza. koji nas cesto stavljaju u neke leve tarifne zone, a za Hrvatsku stavljaju free.

Pokusaj preko ovog linka.
http://pages.ebay.com/help/account/contact-customer-support.html
tu imas detaljnije objasnjenje, i na dnu link za kontakt.

Znam i sam tako mi stize zalman mikrofon iz US. Ne da laze nego je to za nepoverovati. Napisah joj lep response, i ako me bude zavlacila do ponedeljka ima da joj zalupim prvu negativnu ocenu pa bole me ako i ona meni uradi to. Da ocu da se izvucem pa da je razumem, da je nisam pitao pre bidovanja opet bi je razumeo. Mislim da samo nabija pozitivne ocene preko prijatelja posto mi je cudno da non-stop vrti istu memoriju i to uvek samo par dana nakon isteka prosle aukcije.....

Ne treba mi ovaj link, nego neki gde mogu da im specificno napisem sta je problem posto ovo ne spada u neku od njihovih "general" kategorija. I ovo je prvi slucaj da me neko od prodavaca zavlaci za robu koju ja hocu posteno da platim :wall:. Znaci sa svim dazbinama i sve i opet nece normalno.....

Poslednja izmena:
Da li to odgovara računu, ili su i tu lupili odokativno, pošto reče da je poslato sa računom.

Meni se cini da su radili po racunu. Ako je cena bilo oko 50 Eura na to obracunali oko 10 Eura PDV i cuvenih Postinih 110 dinara. Ipak ispadne dosta jeftinije nego kod nas, jer sama radnja odbija Holandski PDV, koji je takodje 20 %. Tako da je razlika samo za postarinu izmedju kupovine is Srbije i kupovine samih Holandjana, cak imaju neki predmeti koji su na dodatnoj akciji, pa se skoro i ta postarina istopi, naravno ne za sve.

Meni se cini da su radili po racunu. Ako je cena bilo oko 50 Eura na to obracunali oko 10 Eura PDV i cuvenih Postinih 110 dinara. Ipak ispadne dosta jeftinije nego kod nas, jer sama radnja odbija Holandski PDV, koji je takodje 20 %. Tako da je razlika samo za postarinu izmedju kupovine is Srbije i kupovine samih Holandjana, cak imaju neki predmeti koji su na dodatnoj akciji, pa se skoro i ta postarina istopi, naravno ne za sve.

tacno u dinar po racunu, e sad ne znam jel racun bio unutra ili nije jer ga ja u paketu nisam video, mozda to ostaje carini ali 45e je bila vrednost 1150din naplatili.

eBay.com is experiencing intermittent issues following complications during routine maintenance. We are working to resolve the matter promptly and regret any inconvenience.

Regards,
The eBay Team

Ko bi rekao :D . Ja mislio da je do Sbb-a i ruta :d

Moje iskustvo od juce. Stigla se mi folije za nexus 4 pakovanje od 5 komada platio sam 8$ a nasima na posti sam morao da platim jos 196. Na pakovanju pise da je carina 85 din a sta je ovaj ostatak to mi nije najasnije? Prilicno su me lepo rebnuli na 700 din su mi naracunali jos 200:-D. Porucio sam ukupno 4 stvari tom prilikom sa Alija, ukupne vrednosti 40$ znaci za sve to ima da platim Jos ohoho... Verovatno preko 1k ce mi nasi uzeti, tako da ce ovo biti verovatno poslednji put da nesto narucijem...

mislion puta receno, cim naplacuju pdv tu ide jos ~110din dodatnih troskova uplate i otvaranje paketa.

Da li neko može da mi objasni zašto se carini roba vrednosti ispod 50 EUR? Zar nije bio limit 50 EUR? Bly ray sa Amazona je u pitanju. Jel to promenjen zakon ili šta?

Citaj malo ovu temu, na svakoj drugoj stranici imas pojasnjenje za tvoje pitanje.

Izvini ali ne vidim odgovor. Tema ima 250 strana btw. i svako priča o svom slučaju. Ako neko može da odgovori, hvala mu.

Ne bi trebalo . Mada zavisi, sta je sve tu u pitanju. Ostavi malo vise podataka. Da li ti je stiglo obicnom postom ili kuririma ? Neki kuriri uzimaju limit od 45 za carinjenje. Da li ima racun ili ne. Ako nema , onda carina vrsi procenu , pa moze da proceni na vise, itd. Ima ogroman broj razlicitih situacija, kada moze da se carini, a mozda i nije carina vec samo PDV. Svega ima.

Stiglo je običnom poštom sa Amazona. Pošiljka je kartonska koverta i sadrži 1 Blu ray film. Cena 7.99 GBP obeleženo na deklaracijiji pošiljaoca na koverti.

Otvoreno, izlepljeno žutom trakom "pošta carinjena", stavljen pečat "carinjeno", i
zalepljen papir:
"Uvozna poštansko-carinska deklaracija za građane"
Carinska osnovica: 1065.43 dinara
PDV: 85,23 dinara

Poštar je doneo i naplatio 200 dinara.

I šta onda znači da se pošiljke do 50 EUR ne carine?

Stiglo je običnom poštom sa Amazona. Pošiljka je kartonska koverta i sadrži 1 Blu ray film. Cena 7.99 GBP obeleženo na deklaracijiji pošiljaoca na koverti.

Otvoreno, izlepljeno žutom trakom "pošta carinjena", stavljen pečat "carinjeno", i
zalepljen papir:
"Uvozna poštansko-carinska deklaracija za građane"
Carinska osnovica: 1065.43 dinara
PDV: 85,23 dinara

Poštar je doneo i naplatio 200 dinara.

I šta onda znači da se pošiljke do 50 EUR ne carine?

Pa koliko vidim nisu naplatili carinu. Osnovica je 1065.43 dinara, PDV (8%) je 85,23 dinara. Troskovi poste (koji inace ne pisu nigde) su oko 100din.

E sad, sto su volsebni PTT troskovi u nekim slucajevima veci od PDV-a, to je druga prica.

Pise li negde na tom papiru da je naplacena carina (pri tom ne mislim na oznaku "ocarinjeno")?

EDIT: da dodam, s obzirom da je carina (1/10%) manji deo troska u odnosu na PDV, razlika izmedju posiljki ispod i iznad 50EUR i nije neka.

Poslednja izmena:
Razlika može da bude i te kako velika, kada je preko 50e i carini se u carinsku osnovicu ulaze i troškovi transporta (ukoliko ih ima) pa samim tim i u osnovicu za PDV. Ako nema troškovan transporta razlika je oko 12%. Ako će cariniti DHL onda dodaš još oko 4800 dinara za postupak carinjenja. Ne možeš tako paušalno da napišeš da nije velika razlika, kada može da bude jako velika.

OK, hvala na pojašnjenju. Na papiru pod carina nema ništa samo PDV 85,23, a kažem poštar je uzeo 200 din.

Uglavnom znači naša posla, nema carine, ali ima lova da se plati :)

Ja sam pod "nema carine na robu do 50 EUR" očekivao 0 dinara za robu do 50 EUR. Baš naivno zar ne?

OK, hvala na pojašnjenju. Na papiru pod carina nema ništa samo PDV 85,23, a kažem poštar je uzeo 200 din.

Uglavnom znači naša posla, nema carine, ali ima lova da se plati :)

Ja sam pod "nema carine na robu do 50 EUR" očekivao 0 dinara za robu do 50 EUR. Baš naivno zar ne?

Nije naivno, zato sto je takva bila praksa do skoro, kada je carinskim sluzbenicima podeljen memorandum (koji mozes da nadjes negde u ovoj temi), u kome im je objasnjeno da oslobadjanje od carine na posiljke do odredjene vrednosti ne obuhvata i PDV.

Od tada stvari funkcionisu drugacije.

Razlika može da bude i te kako velika, kada je preko 50e i carini se u carinsku osnovicu ulaze i troškovi transporta (ukoliko ih ima) pa samim tim i u osnovicu za PDV. Ako nema troškovan transporta razlika je oko 12%. Ako će cariniti DHL onda dodaš još oko 4800 dinara za postupak carinjenja. Ne možeš tako paušalno da napišeš da nije velika razlika, kada može da bude jako velika.

U pravu si, izvinjavam se zbog nedorecenog stava. Mislio sam pre svega na to da je carina manji trosak (procentualno) u odnosu na PDV. Ali da, u zavisnosti od recimo vrednosti i nacina shipping-a, razlika moze da bude i znacajnija.

A sve to jer smo dobili PayPal ....

Mnogo bolje smo prolazili bez (zvaničnog) PayPala ...

AJ sad nek meni neko objasni situaciju, roba u vrednosti 36 evra, postarina 9 evra, stiglo na carinu iz holandije sa fakturom, ista faktura mi je na kucnu adresu stigla sa nekim priznanicama, 2 dana nakon sto sam uplatio. Na papiru pise da je obracunat pdv na tih 36, nekih 833din, i dobio sam jos dodatnih 250 i kusus neku priznanicu da sam izmirio dug carini za isti paket, i nek su naplatili i tih 110, ukupno me izaslo 1200, sta je tih 250+din? carina? posto je pdv 833 i usluga sve 110, razlika do 1200 je nekih misterioznih 250+ za koju sam dobio da sam platio carinski dug? jel to moguce da placam i carinu na tako mali iznos???

mnogo STE prolazili bolje tada, a mi bez nismo prolazili.
od kako je uveden PayPal sada i ja prolazim, i to odlicno - bez ijednog carisnkog troska. mozda zato sto uzimam stvari samo za sebe i to ne cesto, mozda zbog imena, mozda zbog polozaja Severnjace u Velikom Medvedu... meni nebitno.
na sve sto narucim, racunam i troskove PDVa i PTTa - i opet mi se vise isplati nego da kupim ovde, ako uopste i nadjem ovde to sto trazim.

Mogao je da napravi PP svako ko je hteo .... poslednjih nekoliko meseci nisu mogle da prodju srpske kartice, ali ljudi su se snalazili sa virtuelnim.

E, sad, naravno da je bilo i onih koji nisu hteli , jer im je sve to nekako delovalo nelegalno ....

@ goxxxy

Nije to carina. Jer carina je 10 % pa bi bilo 3,6 Eura sto je vise od tih 250 dinara. Ocigledno je neko kontrolisao pa video da je greska u pitanju. Jer carina , bez obzira sta ko tvrdio da pise u nekoj uredbi uvek racuna PDV na postarinu, i kada je vrednost ispod 50 Eura.

Mozda stvarno negde pise da ne bi trebalo, al carina ima svoje tumacenje, da je novi zakon o PDV, koji je usvojen u septembru 2012, znaci kasnije od te uredbe gde je navodno pisalo da postarina ne ulazi u PDV kad nema carine. Ja uvek pozivam sve koji ne Veruju da carina u Savskoj naplacuje PDV na svaku postarinu da jos jednom poslusaju Sefa carinarnice Ocokoljica koji to doslovce pominje u onom snimku , kacen je link vise puta sa youtuba, negde posle 2 minuta, doslovce kaze da se racuna PDV na svaku postarinu.

Valjda je on kao Sef carinarnice takvo naredjenje izdao radnicima da tako rade. Sto je i logicno jer se pozivaju na noviji zakon od stare uredbe. Zakon ima jacu pravnu snagu od uredbe.

Tako da meni izgleda da posto ti je to stiglo kasnije da su samo ispravili propust jer ti prvo nisu naracunali PDV na tih 9 Eura postarine, to vec ispadne oko 200 din plus 45 dinara posti na svaku uplatnicu. 2 uplatnice 90 dinara, i kad je njihova greska ti platis dodatnih 45 din. posti pa umesto klasicnih 110 ispadne posti 155 dinara.

Evo jos jednom linka :
http://www.youtube.com/watch?v=PnckTqtwuBQ

Na 3:00 pocinje o ovome da prica i negde oko 3:20 pominje da trosak postarine ulazi u obracun PDV-a za robu ispod 50 Eura.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno