Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kolika ce me izaci carina i svi ostali troskovi na robu iz amerike cija je vrednost 200$?

jedno pola toga :)

Otkud ti to? Ako naruci nesto da ide preko poste, bez onih DHL/FedEx fora, pogotovo ako je na to PDV 8%, nema spedicije, samo ide carina 10%, i onda opletu one njihove otvaranje/zatvaranje/izvestaj o prispecu, i to izadje recimo 1/5-1/4 cene!

Cek dok dodje pa onda kazi koliko je.

Meni je nedavno stigla gabaritnija pošiljka iz UK vrednost 160€ sa poštarinom, računom u kutiji, zaračunatli tačno u paru 10% carine + 20% poreza. Dakle bez ikakvih iznenađenja. Pri poručivanju naglasite da stave račun u paket i u 99% slučajeva nema nikakvih iznemađenja.

Meni takođe sve što je stiglo sa pravilno ispisanim računom, je za carinsku osnovu priznata ta vrednost do poslednjeg evro centa i to upravo od carinika iz NS carinarnice koji su ovde pominjani po deranju kože sa leđa. Inače, takođe je u pitanju porudžbina iz UK.

Nikad oni ni ne prave problem sa posiljkama iz UK, USA i slicnih uredjenih zemalja gde prodavci retko kad i hoce da napisu manju vrednost. Problem je sto kad roba ide iz Kine cak i ako ima racun cesto ne poveruju u njega...

Jeste da nema veze sa ovim, ali je najjaktivnija tema. Pobedio sam na licitaciji za nesto, i pre nego sto sam 6ti put ucestvovao na aukciji ja pitam selera da li salje u srbiju posto nema ponudjene zemlje on kaze da. Pobedim ja na aukciji i sad cekam 5ti dan da ode do poste i pita kolika je postarina do Srbije. Sta da radim da li da cekam jos koji dan ili da stavim zemlju isporuke Slovenija pa da se nadam da ce da mi stigne? (Cena samog predmeta je 85$ tako da mi carina i pdv ne ginu u svakom slucaju)

Kaži mu da ima 2 dana da ti pošalje predmet ili ćeš tražiti refund i dati mu negativnu ocenu i da vidiš kako će da trči do pošte i još će da pita jesi li za kaficu dok čekaš :D

Kaži mu da ima 2 dana da ti pošalje predmet ili ćeš tražiti refund i dati mu negativnu ocenu i da vidiš kako će da trči do pošte i još će da pita jesi li za kaficu dok čekaš :D

Pa jos nisam platio jer ne znam koliki je shipping fee :). Smaram svaki dan ali nesto ne ide......

Eeee ondaaa, nemam pojma :D nije mi se tako nešto desilo do sad mada i slabo pazarim po ebaju, verovatno se ostavlja neka ocena čak i ako ne dođe do realizacije kupo-prodaje on ima određeno vreme da pošalje robu a ako je ne pošalje poništava se prodaja i ti daš negativnu ocenu lepo...

Pa jos nisam platio jer ne znam koliki je shipping fee :). Smaram svaki dan ali nesto ne ide......

To moze da bude nezgodno, jer on moze da odvali cenu koju hoce . Veliki je to rizik , tako kupis nesto a ne znas kolika je postarina. Ima onih koji ne zele da salju na drugu adresu osim one koja je na paypalu. Sve zavisi od prodavca.

To moze da bude nezgodno, jer on moze da odvali cenu koju hoce . Veliki je to rizik , tako kupis nesto a ne znas kolika je postarina. Ima onih koji ne zele da salju na drugu adresu osim one koja je na paypalu. Sve zavisi od prodavca.

Sve mi je to jasno. U krajnjem slucaju imam prepisku na ebayu, odakle sve moze da se procita, i sta i kada sam sve pitao, pa ako dodje do disputa, makar sam cist. Sa te strane da sam pitao i na prethodnoj aukciji.....

ako šalje iz UK, DE i ostalih evropskih zemalja pisaće mu poštarina na pošiljci i može da se žali ako je razlika prevelika u odnosu na ono što je platio.

Iz usa je. Ide preko Global shiping programa, i sad mi kaze da ce kostati 45$, dok je za sloveniju 15, a za rumuniju 25$. Bili ste u pravu ima da odvali cenu samo tako.....

Tu on nesto muva. Ako je u pitanju ebay-ov sistem global shipping , onda tu nas nema. Ima i Slovenija i Rumunija, ali nas nema. Ne treba to mesati sa www.glship.com/‎, vec je pre par meseci Ebay uveo to kao opciju, ali medju drzavama koje su podrzane nas nema.

Evo ti Ebay link o tome http://pages.ebay.com/help/sell/shipping-globally.html‎ iz njihovog help-a pa idi na Eligible countries i pritisni da prikaze sve podrzane drzave. Tako da jos vidi sa jim na sta on to misli. Posto ti nije obezbedio informacije unapred, pokazi i ti njemu malo " zube" pa trazi da ti posalje sa USPS-om. jer ti je to najjeftinije. Naravno zavisi i do gabarita samog predmeta , kolika je velicina i tezina , njegova ??

Tu on nesto muva. Ako je u pitanju ebay-ov sistem global shipping , onda tu nas nema. Ima i Slovenija i Rumunija, ali nas nema. Ne treba to mesati sa www.glship.com/‎, vec je pre par meseci Ebay uveo to kao opciju, ali medju drzavama koje su podrzane nas nema.

Evo ti Ebay link o tome http://pages.ebay.com/help/sell/shipping-globally.html‎ iz njihovog help-a pa idi na Eligible countries i pritisni da prikaze sve podrzane drzave. Tako da jos vidi sa jim na sta on to misli. Posto ti nije obezbedio informacije unapred, pokazi i ti njemu malo " zube" pa trazi da ti posalje sa USPS-om. jer ti je to najjeftinije. Naravno zavisi i do gabarita samog predmeta , kolika je velicina i tezina , njegova ??

Memorija znaci ne teze od 1 kg.

Pokusaj da se dogovoris sa njim da ti posalje sa USPS-om. Na linku http://postcalc.usps.com/ imas njihov kalkulator i tamo postoji bas dosta opcija, razlicitih servisa. Za 1 kg obicni airmail bez registracije je 20 $ tu bi trebao da doplatis registraciju, ali ima neka ogranicenja oko debljine koverte, dobro razgledaj te detalje. Paket od 1 kg bi bio bez registracije oko 24 $ , nekako je najpovoljnije ona brza opcija Select Flat Rate Service to j eza sve ista cena bez merenja posebno, al da ima ispod 4 funte, isto je cena 24 $ ali brze stigne i ima registraciju, a ti dobro razgledaj da li ti te ponudjene dimenzije kutija odgovaraju.

Znaci prouci malo materiju, pa mu konkretno predlozi to i to. Jer on trazi skoro duplo vise nego sto to moze da kosta.

Stigao jos jedan paket sa DX-a, ponovo ruke poznatog Vladana Jovanovica koji je sve osim normalan, na paketu pise ocarinjeno, hobby elektronika od cega u paketu nema apsolutno nijedne elektronske stvari!!!!!!!!!! naplaceno cak 1050din procenjeno na 55 dolara a zaista placeno verovali ili ne manje od 15 dolara, unutra sekac sim kartice od par dolara, nekoliko sim microm sim adaptera od <1$ jedan konvertor za sony joystick isto par $ i kesice one male za pakovanje sa zatvaranjem par $... paket iz holandije je vec stigao na carinu takodje...tu ima racun pa se nadam da ce ga postovati :)

Poslednja izmena:
odbijes paket, odes u carinu, poneses dokaz koliko si platio, umanje ti osnovu za PDV i to platis... to bi ja svakako radio.

bi bi sigurno bi tako uradio da nisi u beogradu...

Rekao sam ti da je on tamo najgori. Al u sustini nije on kriv. Kao kad te ujede ker . Nije ker kriv vec Gazda koji ga je tako dresirao i dozvaljava mu da ujeda ljude.

Tako i ovde najvecu krivicu snose njegovi sefovi i vlast koja mu dozvaljava da tako radi. Jer je ne moguce da se niko nije do sada pozalio na njegov rad, vec on ima dozvolu da radi to sto radi.

Zdravo ljudi, listam malo ovu temu al nije mi baš potpuno jasno koliko se šta plaća.
Koliko sam ukapirao, plaća se carina na cenu proizvoda+shipping, pa se na tu ukupnu sumu obračunava PDV?

Ajde ako nekog ne mrzi da mi pojasni koliko bi mi tačno izašao Kindle sa Amazona koji je nekih 120e (uračunat shipping & handling).

Znači na tih 120e mi ide

- 15% carina (tako?) - 18e, ukupno 138e
- pdv (8 ili 18%?) na ovih 138e - 11e ili 25e
---
ukupno 149e ako je 8% pdv, odnosno 163e ako je 18%

Jel to to ili se još nešto tu dodaje?

Hvala :D

10% carina -> 12e, ukupno 132e
20% pdv -> 26.4e, ukupno 158.4e

Zdravo ljudi, listam malo ovu temu al nije mi baš potpuno jasno koliko se šta plaća.
Koliko sam ukapirao, plaća se carina na cenu proizvoda+shipping, pa se na tu ukupnu sumu obračunava PDV?

Ajde ako nekog ne mrzi da mi pojasni koliko bi mi tačno izašao Kindle sa Amazona koji je nekih 120e (uračunat shipping & handling).

Znači na tih 120e mi ide

---

carina moze biti i 20% osim ako se ide po skracenoj stopi, pdv na telefone je 20% a 18% odavno nije nizasta vise :) pdv ide na kraju nakon sto se carina obracuna i na to sve ima 70din takse vise za otvaranje i pregledanje paketa i 1% na uplatu koju dajes za troskove znaci ako su carina i pdv recimo 5000 jos 50din ide dodatno tj 1%, minimum 45din.

Iliti pojednostavljeno, za grubu računicu ubuduće... potrebno je platiti još oko 1/3 na cenu robe sa uračunatim shippingom.

Da, da, znam da su digli to na 20%, zabagovao sam se pa nešto pa mi sve u glavi 18 :D

Pa dobro, ta trećina nije ni malo, al opet nije ni toliko strašno s obzirom na to da ga kod nas nema uopšte, a po ovim oglasima kod nas koje sam našao je oko 200e.

Hvala svima, probaću prvo da iscimam nekog da mi ga donese iz Amerike ako se bude moglo, a ako ga ipak budem naručivao, javljam kako sam prošao :)

Zavisi kako ti Amazon salje. Ako salje preko kurira, racunaj i spediciju od 40 Eura +. Jer to ima carinu, pa preko kurira ima i spediciju. Mada ima clanova koji kazu da preko UPS-a se ne placa spedicija, valjda sam pogodio koji je kurir u pitanju. Pa ako se kod njih ne placa, a moras kurira , vidi da izaberes tog, jos procitaj starih postova, da nadjes tacno koji je to Kurir, jer ja nisam siguran jer sa njima nisam imao posla.

Amazon ne salje Kindle obicnom postom, to je sigurno. Pitanje je u sta ce nasa carina racunati Kindle. Jel to onaj crno beli ? Ako ga racunaju u komjuter - tablete tako racunaju, onda je preko kurira u redovnom postupku carina 1 % a PDV 8 %, ako ga ne racunaju u komjuter, ko zna kolika je tarifa za to, a PDV je sigurno 20 %

Poslednja izmena:
USPS je mislim nije UPS...a spedicija je 50+ evra oko 6000 bez obzira na vrednost.

Znači na tih 120e mi ide

---

Ako uvoziš tablet pc ili sl. PDV je 8%

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno