Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Miglia, da li možeš da ostaviš link ka dokumentu koji potvrđuje to da fizičko lice ne može da uveze proizvod koji nije za ličnu upotrebu?

Znam gde piše da proizvod za ličnu upotrebu do određene vrednosti može uvesti bez plaćanja carine, ali da ne može da se uveze ni sa plaćenom carinom, to nisam video. Ja sam uvozio robu u vrednosti preko 1000e koja se nikako ne moze okarakterisati da je za licnu upotrebu, a uvezao kao fizicko lice i carinio po skracenom postupku, jer mi je bilo jednostavnije, a zanemarljivo skuplje.

Ja ne mogu da trazim dokument, ali cu ti reci da je moj zet narucio neku stomatolosku opremu vrednosti 30-100e (vise pojedinacnih paketa) i svi su vraceni jer nema dozvolu za uvoz. U razgovoru sa carinikom receno mu je da mora da ima dozvolu, ili da naruci kao pravno lice na registrovanu stomatolosku ordinaciju i da zavrsi preko speditera.

^Za stomatološku opremu znam i ja, ali je "moj" slučaj bio pre mnogo godina, pa može biti da je izmenjeno svašta u medjuvremenu.

Ja bih rekao da naglasava odredjene reci (subjekte, predmete) bitne za ovu raspravu.
I ja takodje mislim da ovo ne moze proci za licnu upotrebu, jednostavno i da se gleda kao sistem sto i jeste, verujem da 99% carinika nece pustiti taj paket.

I ja isto mislim da su velike šanse da se to desi, ali isto tako mislim da bi se to desilo zbog lošeg tumačenja i nepravilne primene propisa.

Ako imam kuću, zašto ne bih kupio sistem za nadzor sa 8 kamera i to ugradio zbog sopstvene bezbednosti? U potpunosti se radi o ličnoj upotrebi, a onaj kome je ovakva oprema potrebna zbog dalje prodaje se sigurno neće zadovoljiti jednim sistemom.

Potpuno razumem jer moj cale je vec ugovorio za koji dan postavljanje kamera oko kuce, u sklopu kuce se nalazi firma ali on se na to odlucio zbog ucestalih kradja pa cemo morati da nadziremo dvoriste i okolini. A kamere ce ga izaci skoro 300e (4 komada) kod nas.
Jedna od 90e sto snima nocu da bude vidljivo na 50m i 3 neke slabije po 60e.
To sve bez ugradnje i softvera za pracenje.
Svakako se isplati da se proba uvoz ovog sistema, jer kod nas deru.

Neznam stvarno.
Da li da pokusavam ali racunao sam da me ovo nebi izaslo vise od 25.000 din. neracunam carinu i pdv!
Kod nas ovakva oprema kosta oko 750e. bez montaze!

@miglia - U ovom slučaju ne radi se o 8 pojedinačnih kamera, nego o sistemu za video nadzor koji predstavlja celinu. Slažem se da je tumačenje podložno mišljenju pojedinca, ali ne mislim da je tvoje tumačenje ispravno.

PS: Po kom kriterijumu stavljaš velika slova?

Srecno u narucivanju :) Ajde naruci ovaj sistem ako smes, naravno da ne moras da verujes sta ja ili neko drugi pise na forumu, veruj samo sebi, ali nemoj posle da kukas ako ne budes u pravu :)

Velika slova stavljam tako da je njihovo " tumačenje podložno mišljenju pojedinca " :D

@ PJ

Ovo sto sam napisao predstavlja kombinaciju dva zakonska akta, i kao takvo mozda, ne postoji u jednom, ja nisam pravnik, ali praksa je takva i postoji isuvise primera koji su navodili clanovi foruma, da se u praksi dogadja upravo ovo sto sam opisao. Zeljka ne racunam :D

Drzavni organ kao sto je Carina ne primenjuje samo Carinski zakon, vec se u svom radu mora rukovoditi i svim ostalim vazecim zakonima drzave Srbije, gde spada ovaj deo da se fizicko lice ne moze baviti privrednim delatnostima.

Meni licno carina do sada nije vratila ni jedan paket , jer striktno vodim racuna da njihov sadrzaj ne dodje u koliziju sa praksom koju sprovodi carina. Takodje ne mislim da nasi clanovi Lazu, kada napisu da im je paket vracen. Ti licno si imao drugacije iskustvo, al to vise moze biti sticaj srecnih okolnosti , nego pravilo, plus ocigledno razlicito ponasanje carine u Savskoj i carine koja vrsi redovan carinski postupak. SD je najcuveniji primer, jer bi carina u Savskoj na svaki paket naplatila i PDV i Carinu, dok to nije slucaj kad se narucuje od SD-a preko DHL-a . Tamo ne racunaju postarinu u osnovicu, dok to rade u Savskoj. Cak ima ljudi koji tvrde da ulazak postarine nije u skladu sa nekom uredbom, ali carina u Savsokj to radi, iako mozda nije u pravu.

Kontaktiraj prodavca i zamoli ga da umesto USPS-om posalje UPSom, stici ce ti brzo, platices carinu i porez ali ces dobiti paket.

Ok videcu sa njim!
Da li neko zna kakva je ovo oprema?

Da ne idemo u offtopic u ovoj temi, ja sam isti sistem video da se prodaja kod Aliekspressa. po slicnoj ceni, samo mislim da je imao 4 kamere u kompletu, ali one sto jos "profesionalnije " izgledaju. Tako da je u pitanju ocigledno jeftina Kineska roba, sto ne mora da znaci da je losa. Ima dosta Kineza koji tvrde da su SAD firme, ali da trenutno nemaju na stanju u svom SAD skladistu , nego ce isporuciti iz HK skladista. To ovde konkretno ne mora da bude, al Kinezi cesto koriste takve fore.

Pa budi srećan što ti i carinu nisu rebnuli...prešao si 50 e. Jedina je dobra stvar što za knjige gledaju dosta kroz prste.

Nemoj ko gospodin ^ (post iznad) prošli put mu nisu naplatili PDV pa sad čovek razočaran a da je bilo obrnuto on bi sad skakao od sreće. Eto šta znači pravilan redosled... ;)[/QUOTE]

Bez uvrede podsecate me na mog caleta, misli da je samo on u pravu i to je to.

Peca89 je lepo napisao placa se pdv od 8 posto. Ja nemam problema i rado cu platiti sve sto treba, ali isto tako ocu da svako plati svoje, sto mora. Ocu da kad narucim nesto ne moram da prolazim situaciju kao da se prijavljujem u NASA-u ili da svercujem 100kg droge, a ocu pisljivi telefon koji NE MOGU OVDE da kupim.

E kad to bude normalno, mislim da nece biti vise ni jednog posta u ovoj temi, a 2523. godina je odmah tu iza coska i ujedinjeni regioni sveta samo na nas cekaju.....

Poslednja izmena:
ukoliko uz taj proizvod stigne i pravi račun izdat na tvoje ime, biće ti obračunato 10% carina, 20% PDV i još nešto sitno. Klauzula "za ličnu upotrebu" važi za proizvode male vrednosti koji ne podležu carini. Dozvolu za uvoz ("potvrda za pravo na uvoz" ne znam šta je) ne smeju da ti traže, jer je na sajtu carine navedeno (ranije sam stavljao linkove) koji su to artikli za koje je potrebna dodatna dokumentacija ili dozvola za uvoz i ko je nadležan. Jedini način da ti za ovaj proizvod traže dozvolu za uvoz jeste da ga okarakterišu kao robu dvostruke namene (prema Zakonu o NVO i RDN), ali to se neće desiti, jer je jasno da je ovo za video nadzor kuće ili poslovnog prostora.

---------------------------------------------------------------------

S obzirom da je proizvod iz USA, mislim da neće biti problema sa računom i da će zapravo da ti prihvate i cenu na CN-22.

Ukoliko je ovo stvarno mnogo jeftinije, možda ti se isplati da ti prodavac pošalje perko kurirske službe, da platiš špediciju i onda znaš na čemu si.
Druga varijanta je da ti šalje preko USPS (nije isto što i UPS) i onda paket dolazi na našu poštu gde ne plaćaš špediciju, ali možeš imati neprijatnosti zbog kadra koji ne poznaje dovoljno svoj posao.

Kada bi svi Kinezi pisali pravu vrednost na pakete i kada naši kupci ne bi tražili da nekada piše manja vrednost, ovih problema sa carinom ne bi bilo. Carina ne bi dovodila u sumnju napisanu vrednost i dažbine bi smo plaćali na iznos koji smo stvarno platili.

----------------------------------------------------------------------

Da nema kupca/uvoznika, ne bi postojala potreba za Carinom, pa na osnovu toga mi zvuči normalno da prvo ja kao kupac moram da poštujem propise i da to zahtevam od prodavca. Ukoliko ja ne poštujem, zašto bi Carina radila pozitivno za mene?!

Potpuno se slažem sa ovim. Upravo je to ono što mi je dotični carinik i rekao. Račun u kutiji i u 99% slučajeva će prihvatiti navedenu cenu.
Meni stvarno ne smeta (ako već zakon tako nalaže) da platim pripadajuću carinu i porez. Na kraju krajeva, ako nakon kalkulacije cena+carina+porez zaključim da mi se kupovina ne isplati - neću ni kupovati.

Da, samo što je to jaaaako fleksibilno koliko ćeš platiti, vidi moje iskustvo sa EK blokovima - špediter ocarinio maksimalno povoljno 1%+8%, pošta carinila po skraćenom 10%+20% identične pakete.

Čekam da mi stigne ostatak sistema za vodeno koje je išlo preko špedicije, ali za 3x skuplji paket od blokova, opet je carina izašla 1% i PDV 8% - naravoučenije, sve što mora da se carini od ovih delova za compove i tehnike (pogledati carinsku tarifu pa videti koje su stope za tu vrstu robe, kao i PDV), od sad idem preko špeditera, obična pošta samo do 30-40€ i da sam siguran da neće ni otvarati.

Telefon stigao danas. Carina: 1.076,00 Din, na carinsku osnovu od 10.789,88 Din. Porez - 2.369,37.
Čudno, ali tablet još nije stigao, a i njega smo apsolvirali (carinik i ja). Očekujem ga sutra.
Jel stigao tablet sa dazbinama kako ste se "dogovorili" ?
Za telefon mislim da si ok prosao!

Danas su me zvali iz pošte da me obaveste da je tablet stigao i da će poštar doći da ga uruči. Nažalost bio sam na poslu tako da ću ga preuzeti sutra (odn. danas jer je koliko vidim prošla ponoć). Moram da platim oko 1.200 Din. Tačnu specifikaciju koliko čega znaću kad ga preuzmem i vidim papire.
Što se tiče telefona, priznao mi je cenu koju sam mu prezentovao.

Poslednja izmena:
Jel stigao tablet sa dazbinama kako ste se "dogovorili" ?
Za telefon mislim da si ok prosao!

Upravo sam preuzeo tablet.
  • Carinska osnovica u Din.: 6.261,20
  • Ukupna carina: 626,12 (10%)
  • PDV: 550,20 (8%)
  • Ukupno dažbina: 1.177,00

Sasvim korektan obračun.

Dodajmo tu i poštarinu i suma je: 1,288,00 Dinara ukupnih davanja za Sanei N70 tablet.

Poslednja izmena:
Meni ovo sada ne treba, ali kad napravim kuću, što planiram, onda ću definitivno da razmišljam i o tome.

Dobar vic :D Ono sto ste svi zainteresovani preskocili da se raspitate, kolika je postarina za ovo cudo ??? Ovakvi paketi imaju nekoliko KG 5-6, sam DVR je zbog pakovanja oko 2, inace prazna metalna kutija sa dve minijaturne stampane plocice, jedna za napajanje, druga za ulaze/izlaze i koja vrsi obradu podataka. Specifikacije i nisu bas neke, jer DVR nema dovoljno procesorske snage , tako da od 8 kanala , 6 moraju da budu u CIF rezoluciji, sto je ipak jadno, ali u skladu sa cenom , i ako je prodavac stvarno Amerikanac pa zeli samo DHL i slicne kurire, ko zna koliko je postarina, onda ova super cena i nije tako povoljna.

Poslednja izmena:
Ono sto iz tvog posta vidim , je da u svemu trazis i nalazis neku losu nameru. Ovde je nema ni u naznakama, pa ne mozes da nadjes nesto cega nema.

Ako ovi smajliji ne ukazuju na salu, onda ne znam sta bi trebalo da ukaze, to sto ti sve shvatas Smrtno ozbiljno je tvoj problem. Ono u predhodnom postu je bio vise izazov u smislu sale, kad si toliko siguran u to sto mislis naruci ako smes, to je ipak sala, koju ti ne razumes, nigde nisam ni napisao da neko nesto mora da kupi.

Ostalo je ozbiljno, prica se o necemu kao povoljnoj kupovini, a niko nije kontaktirao prodavca da priupita kolika je postarina, jer sve to zajedno cini cenu proizvoda.

off topic/

Bomba, rekao si bomba,
.
.
.
.
bomba?!

Sad bi ameri odlepili, napravili mega paranoju u Las Vegasu kako ce neki teroristicki napad uskoro.

/on topic

Fini su oni jako, i teta Evica je bila fina, ali furala je svoju pricu, nema razgovora, samo ona prica :)
Kako da se IT opismene kada rade na CRT monitorima i IBM belim tastaturama, njima je zgrada u mracnom srednjem veku, racunari u pIII eri, sto bi se oni razlikovali?

Kompletna paketna posta se seli u glanc novu zgradu na nbg/zemun koja se upravo oprema. Sve je super high tech opremljeno , gledam u projekat svaki dan.

Jeste da nije bas vezano za temu, ali znacila bi mi informacija ako neko slucajno zna.

Do koje vrednosti se ne carine paketi kada stignu u Svedsku? Uskoro idem tamo (studije), i uglavnom bi porucivao sa podrucja EU ( uglavnom iz UK) jer nema nikakvih carina i sl , ali opet zanima me sta je sa paketima van EU, recimo sa americkog Amazona i sl - dokle smem da idem, a da ne popijem carinu tamo?

Ako neko zna provereno, hvala puno :wave:

Ako mislite da je naša carina najgora, ima i gorih, a to je Carinska uprava Ministarstva financija Hrvatske. Otkako su ušli u EU, postoji samo jedna carina i to u Zagrebu. Po hrvatskim forumima se masovno žale da su im ranije dolazili telefoni iz NRK bez plaćanja ičega, a sad retko kome prođe. Štaviše, redovno ih obaveste iz carine da daju dokaz o plaćanju (banka, PayPal) tako da se uvozni PDV obračunava na pravu vrednost. Ljudi su svesni toga i plate uvozni PDV na pravu cenu.
E sad, tu je razlika što neki naši carinici, čitajući ovde, čak i ne priznaju izvoz iz banke ili PayPala dok u Hrvatskoj to traže i prihvataju bez pogovora (pošalje im se faksom ili mejlom). Kad je u pitnaju brzina, isto ko kod nas - znaju biti brzi, a opet ima kome zaglave paketi i po 10-tak dana :crash:.

Jeste da nije bas vezano za temu, ali znacila bi mi informacija ako neko slucajno zna.

Do koje vrednosti se ne carine paketi kada stignu u Svedsku? Uskoro idem tamo (studije), i uglavnom bi porucivao sa podrucja EU ( uglavnom iz UK) jer nema nikakvih carina i sl , ali opet zanima me sta je sa paketima van EU, recimo sa americkog Amazona i sl - dokle smem da idem, a da ne popijem carinu tamo?

Ako neko zna provereno, hvala puno :wave:
Pošto je EU carinska unija, jednako je u svim državama članicama, a to znači da se uvozni PDV plaća na robu iznad vrednosti od 22 € (ili u ekvivalentu domaće valute), a carina na vrednost od 150 € i više. Naravno, neke robe imaju manje stope, a neke su i oslobođene. Znam da se na mobilne telefone, knjige, muzičke CD-ove i filmske DVD-ove sigurno ne plaća carina, samo PDV, bez obzira na vrednost.

Pa mogu oni da se zale sto placaju vise nego ranije, ali to je malo glupavo jer su ranije zaobilazili zakon, a sada samo moraju da ga postuju. Razlika je sto oni placaju ono sto treba, a nas drzava pljacka.
Mada, ja licno isto ne mogu da se zalim jer sam solidno prolazio. Na svaki paket sam bio spreman da platim pun pdv i, iako sam mogao da budem nezadovoljan zbog toga, nisam bas mogao da se bunim sto placam drzavi njen deo.

Zasto se niko ne zali sto sada robu iz evrope mogu da narucuju bez dodatnih troskova?

Poslednja izmena:
Ma koja EU, NRK je zakon :d.

I ovako je dosta robe iz EU made in PRC :D.

Al' kad im dolazi Švedskom poštom iz NRK, onda prolazi bez pregledanja :).

P. S.
Samo prenosim šta čitam :p.

Paket sa alija, stigao za 8 dana, fala bogu naplaceno samo otvaranje 66din, mada je realna vrednost bila tolika da su i sa tih 66 uzeli 10% :) sad cekam ostalih 7 da vidim kad ce, jos 3 sa alija i ostal isa dxa koji se vuku...

pojavila mi se dva paketa na našem sajtu . Pre više od dva meseca krenuli.....

dace bog i moji uskoro neki jos od juna ne mrdaju iz hong kong-a :)

Ti bar znaš da su tamo ... ovi su pre više od dva meseca mrdnuli, i "visili u prostoru i vremenu" all this time ....

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno