Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Imam pitanje oko pošiljki na koje se plaća carina i porez pošto nameravam da poručim nešto od preko 100€. Naime, vidim da neki pišu kako ih je carina kontaktirala da dođu i plate te dažbine (i valjda preuzmu robu). Da li je vaš izbor da idete tamo ili tako mora? Šta se dešava ako neko živi 200km od Beograda, na primer?
Da li postoji mogućnost da oni šalju robu sa otkupninom a primalac plaća poštaru te dažbine? One bi iznosile nekoliko hiljada dinara.

Evo moje iskustvo. 16 jula sam na Aliju narucio tablet koji sam platio 156$ i plus postarina nekih 17$. Ovo je prvi put da sam narucio nesto sto bi moglo biti carinjeno. Sve sto sam dosad kupovao su bili paketici do 100g i ni jedan nije otvaran na carini. E sad da se vratim ovom tabletu, posto se na aliju uvek dobija broj za pracenje, mogao sam da pratim paket.
Paket je poslat 19. jula i vec 25. je stigao u Beograd (u pitanju je singapurska posta). U petak 26. jula je prosao carinu, ali posto je nastupio vikend, meni je danas 29. jula postar doneo paket.
E sad posto sam ocekivao da platim carinu i pdv, bio sam iznenadjen kada mi je postar rekao da treba da platim 457 din. Cena tableta je procenjena na 50$, tako da sam na kraju platio samo pdv od 346din i postanske troskove od 111din.

^
Extra. Moze link tableta da vidimo sta si pazario? :)

Vido-Mini-one-M1-Quadcore-RK3188-Tablet

Moram da pohvalim kineze. Ne samo zbog brzine isporuke, za to je zasluzna singapurska posta. Posteno su zapakovali kutiju sa tabletom, bilo je tu nekoliko slojeva one buble folije. Zamolio sam ih da provere tablet i stvarno su ga probali pre slanja. I jos na sve to dobio sam foliju za displej pored ove fabricki zalepljene. :smash:

... a ja sam naručio mini protoboard, košta celih 0.99$ link
poslato klasično, China post, airmail. Na koverti označeno da je Gift, doduše Kinez je stavio zbog sebe vrednost 8$

sve u svemu, novosadska carina je procenila da protoboard košta 10$, znači petina ovog gornjeg tableta, čista plastika sa rupicama i malo metala, veličine 3cm*4cm, i verovatno opet procenila da mi je poslala firma i da je potrebno naplatiti porez od 20%, naravno na njihovu procenjenu vrednost od 10$, plus naravno cena poštarine od carine do moje kuće za vrednosno pismo. Sve u svemu platio sam 284 dinara za nešto što je plaćeno 85 dinara. Ne bih ni podigao da sam znao da je to, pošto sam mislio da je drugi paket koji sam u slično vreme naručio (pre mesec dana).

Sve u svemu znam da su nastale promene u carini od kada je paypal zvanično proradio, po meni bolje da i nije ako će ovako da bude u budućnosti, bolje mi je bilo ranije...

Ne ne ako ide preko obične pošte (dakle ne kuriri)

carina je 10% i pdv 20 tako da sve sa troškovima dođe oko 34% posto. Nije dakle 38+20.

Upravo sam zvao korisnički servis DHL-a i pošto se razgovori snimaju teta sa linije nije mogla da mi potvrdi da se paketi do 50e ne carine, samo je rekla par puta da ne bi trebalo do te cifre.

EDIT: tj meni i dalje nije baš jasno kad će oni naplatiti one njihove špediterske usluge, kad pređem 45, 50 ili 70e od fizičkog lica?

Poslednja izmena:
Špediterske usluge će ti naplatiti kada pošiljka koju si poručio, a stiže preko njih, mora da se carini. E, sad koji je limit za carinjenje, to je podložno tumačenju izgleda, inače evo Uredbe sa sajta Carine, kao i bližeg pojašnjenja ovih kriterijuma (Članovi 6 i 29 Uredbe, kao i tačka 5 u dopunskom dokumentu):

http://www.carina.rs/cyr/Zakoni/Uredba-povlastice-cyr.pdf
http://www.carina.rs/cyr/Zakoni/Carinske%20povlastice%20fizicka%20lica.pdf

70€ bi trebalo da je limit ako šalje fizičko lice, a 50€ ako šalje firma. Doduše, u samoj uredbi stoji 45€ i 25€, trebalo bi sad naći i izmenu i dopunu uredbe gde se ovo podiže na 70 i 50€.

EDIT. Našao i prečišćen tekst, sa dopunama iz Sl.Glasnika 74/11, isto članovi 6 i 29 na koje se poziva prethodni dokument.

http://www.mfp.gov.rs/UserFiles/File/podzakonski%20akti/2012/Uredba%20POVLASTICE.pdf

Poslednja izmena:
Већ сам написао, причао сам са шпедитером и ДХл-овцима, они рачунају 45е са све поштарином границу на којој могу да траже шпедицију. Ако увозите семпове онда мора и фирма или трошкови заступања и изјава да се неће користити у комерцијалне сврхе у прводу још 4000.

Ček Dule, ako sam ja platio Nemcu npr 6,5 ili 9 ili 16 eura nebitno za DHL, a paket je recimo 40e oni imaju pravo da lupe još 3500-4000 dinara na sve to? Zar ne treba samo vrednost paketa da pređe 45e?

U carinsku osnovicu se računa i vrednost transporta do granice sa Srbijom, tako da ne lupe oni ništa preko odokativno, već ti samo obračunaju uslugu špedicije u iznosu 3.300,00 RSD + PDV (=3.960,00). Odokativno mi izgleda samo kako se procenjuje limit koji treba primeniti. :d

Nije da ih branim, nisam ni ja imao nikakvo lepo iskustvo pre neki dan, ali mi je uredno napomenuto da špediciju NE MORAM da radim preko njih i da mogu i samostalno da odem da predam potrebne papire ili da angažujem nekog drugog špeditera. Jedina 'malecka' začkoljica je što je ta roba kod njih na terminalu u Novim Banovcima pa bi moralo da se ide do tamo po paket, tako da i to treba uračunati u 'samostalno carinjenje'.

Da da, a kako prolazi ekipa što naručuje preko SportDirecta bez ikakvih dodatnih troškova? Ja se izvinjavam što ovo sve zapitkujem al... :)

Nemam pojma, verovatno potpada pod 'Odokativno mi izgleda samo kako se procenjuje limit koji treba primeniti.' :D

LM, zašto napisah, pa ako pogledaš član 6 Uredbe o povlasticama, kaže se:

Домаћи и страни држављани ослобођени су од плаћања увозних дажбина на
пошиљке мале вредности које бесплатно примају од физичких лица из
иностранства, под условом да те пошиљке нису комерцијалне природе.

Лица из става 1. овог члана ослобођена су од плаћања увозних дажбина на
пошиљке мале вредности које бесплатно примају од физичких лица из
иностранства, које нису комерцијалне природе, у укупној вредности до 70 евра, у
динарској противвредности.

a malo niže ide:

Вредност пошиљке из става 2. овог члана не обухвата износ стварно
плаћених трошкова превоза, односно поштарине
.

Međutim, postoji i član 29 pa ti sad biraj koji ćeš da primeniš:

Пошиљке мале вредности, некомерцијалне природе
Члан 29.
Увозне дажбине се не плаћају на пошиљке мале вредности, некомерцијалне
природе. 17
Пошиљком мале вредности, некомерцијалне природе, у смислу става 1. овог
члана, осим пошиљки које се састоје од алкохола и алкохолних пића, парфема и
тоалетне воде, дувана и дуванских производа, сматрају се:
1) пошиљке чија вредност не прелази 50 евра, у динарској противвредности;
2) јавне исправе, трговачка коресподенција, пословне књиге, робна, правна и
финансијска документација, чекови, менице, обвезнице, акције и ефективни
страни новац, као и приватна коресподенција.

Dakle, jedina razlika između člana 6 i člana 29 je u tome što se u članu 6 eksplicitno napominje da je pošiljka poslata od strane fizičkog lica i to 70€ bez poštarine, ali to ne ograničava carinika da se napravi lud i pozove se na stav 1 iz člana 29 koji je univerzalno primenljiv na sve što možeš da poručiš.

Ako ja to dobro tumačim, pošto je piscima Uredbe očito bilo stalo da bude 'tumačljiva'. :d

Čitao sam na stranim forumima da kineska država subvencioniše izvoz poštom.
Da li je istina, ne znam.
...

Znaci paket od 72 evra ga kosta dodatnih 48?! :mad:
Nisam znao da su porez + carina + dodatni troskovi 55%

...
Zbog ovakvih s.anja sa odećom, istu naručujem na adresu rodbine u Germaniju, pa mi donesu kad dođu vamo.

Moje iskustvo sa novosadskom carinom je – pozitivno ;).

Kupio sam telefon 5. jula na noć na subotu. U nedelju su mi Kinezi poslali obaveštenje da je uplata prošla, a u ponedeljak sam dobio kod za praćenje paketa preko Singapurske pošte (koja je prilično usporila poslednjih mesec dana). Nedelju dana uopšte kod nije radio pa sam se žalio Kinezima. Oni su mi odgovorili da će proraditi. 16. je SingPost konačno preuzeo paket kad je i proradio kod, a 18. je poslat za Srbiju. U petak 26. je stigao u Izmeničnu poštu u BG i odmah je poslat za carinu. Juče ga je pregledala NS carina i otpremljeno je za Sombor. Jutros mi je moj poštar doneo paket.

Platio sam carinu 858, a PDV 1.887 din plus još neki troškovi – ukupno 2.900 din. Paket uopšte nije otvaran. Kinezi su stavili na paket da je predmet Phone i vrednost na 100 $ iako sam im otkucao u porudžbenici i na PayPaylu prilikom plaćanja u napomeni da stave vrednost na 80 $ :crash:... Za naziv robe na uvoznoj poštansko-carinskoj deklaraciji za građane mi za naziv robe otkucano telefon kako su i Kinezi naveli.

Inače sam platio 17$ slanje SingPoštom plus 2,19$ za osiguranje pošiljke (ovo je opciono).

Sve u svemu, ja zadovoljan :wave:.

Heh, a evo i mog najnovijeg iskustva, sveže od pre par minuta, dođe kao zgodno poređenje . Stigao i drugi paket iz EK, identični artikli, ista vrednost u EUR kao i prethodni, samo poslat običnom poštom (ne pitajte zašto nisam sve odjednom poručio :wall:):

- u Savskoj obračunali 10% carine i 20% PDVa
- DHL je to isto ocarinio sa 1% carine i 8% PDVa

Kapiram da se razlikuje carinski postupak pa je zato 10% u Pošti, ali što je PDV stopa različita? :D Pa se ti posle žali nekome, a da ne pričam što gledam u praćenje pošiljke na Pošta.rs i od juče piše 29.07.2013 12:22:42 61200 CARINA GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema, a poštar već stigao.

Kome i u kom trenutku bi trebalo da se obratiš da tražiš 1% stopu carine zbog uvoza iz EU i 8% PDVa na delove za računar? Na kraju ispade DHL sa sve uslugom špedicije jeftiniji, samo da bar nisu tako kilavo odradili sve pa da kažem i da je stiglo duplo brže, ovako je podjednako trajalo (pošta 23.07-30.07, DHL express 16.07-23.07.)

Heh, a evo i mog najnovijeg iskustva, sveže od pre par minuta, dođe kao zgodno poređenje . Stigao i drugi paket iz EK, identični artikli, ista vrednost u EUR kao i prethodni, samo poslat običnom poštom (ne pitajte zašto nisam sve odjednom poručio :wall:):

- u Savskoj obračunali 10% carine i 20% PDVa
- DHL je to isto ocarinio sa 1% carine i 8% PDVa

Kapiram da se razlikuje carinski postupak pa je zato 10% u Pošti, ali što je PDV stopa različita? :D Pa se ti posle žali nekome, a da ne pričam što gledam u praćenje pošiljke na Pošta.rs i od juče piše 29.07.2013 12:22:42 61200 CARINA GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema, a poštar već stigao.

Kome i u kom trenutku bi trebalo da se obratiš da tražiš 1% stopu carine zbog uvoza iz EU i 8% PDVa na delove za računar? Na kraju ispade DHL sa sve uslugom špedicije jeftiniji, samo da bar nisu tako kilavo odradili sve pa da kažem i da je stiglo duplo brže, ovako je podjednako trajalo (pošta 23.07-30.07, DHL express 16.07-23.07.)
Skraceni postupak podrazumeva da se carini po jedinstvenoj tarifi od 10% i stopi PDV od 20% tj bez ulazenja u vrstu robe. Dok u redovnom postupku, sto rade kurirske sluzbe, sve ide po carinskom tarifniku.

Nisi napisao da je firma u pitanju, pa sam pomislio da je neko sa Alija
Jako si neinformisan a po tvom zakljucku(da je mozda ALi u pitanj) vidim da bas ne mirises Ali svaki paket poslat preko Alija je registrovan tj. dobijes tracking number nebitna je cena, da te smao podsetim, ako si zaboravio ili da te "naucim" da je Ali deo najveceg prodavca na interenetu koji se zove Alibaba gde se kupuje na veliko, a Aliexpress je isto to samo na malo sto bi se reklo, naravno ima tamo i prevaranata mnogo manje nego sto ti mislis taj sajt je jedan od najsigurnijih sto se tice online prodaje, ja kupujem SAMO kod njih vec punih 5 godina i nikada nijedan problem nisam imao.
Eto cisto da razjasnim neke stvari na Aliju se uvek dobija TN i Ali je proveren i dobar sajt za online kupovinu, ovo ti kaze neko ko samo tamo narucuje 5 godina bez ijednog problema.
Pozz, nista licno.

Skraceni postupak podrazumeva da se carini po jedinstvenoj tarifi od 10% i stopi PDV od 20% tj bez ulazenja u vrstu robe. Dok u redovnom postupku, sto rade kurirske sluzbe, sve ide po carinskom tarifniku.

Damn, mislio sam da je samo carina tu fiksna kod skraćenog. :S: Mada mi se čini da je neko napisao da možeš tražiti da se carini po carinskom tarifniku umesto po skraćenom postupku, ali kada i u kom trenutku kada to radi Pošta, ostaje misterija. :)

NIje bas tako kako dekius tvrdi. I u skracenom postupku postoji roba za koju racunaju 8 % PDV. To su knjige i komjuteri - tableti, obicno to od komjutera ljudi narucuju, retko da neko narudcuje neku drugu vrstu. Za delove sam i ja cuo da naplacuju 20 % sto se i kod tebe potvrdilo.

Jako si neinformisan a po tvom zakljucku(da je mozda ALi u pitanj) vidim da bas ne mirises Ali svaki paket poslat preko Alija je registrovan tj. dobijes tracking number nebitna je cena, da te smao podsetim, ako si zaboravio ili da te "naucim" da je Ali deo najveceg prodavca na interenetu koji se zove Alibaba gde se kupuje na veliko, a Aliexpress je isto to samo na malo sto bi se reklo, naravno ima tamo i prevaranata mnogo manje nego sto ti mislis taj sajt je jedan od najsigurnijih sto se tice online prodaje, ja kupujem SAMO kod njih vec punih 5 godina i nikada nijedan problem nisam imao.
Eto cisto da razjasnim neke stvari na Aliju se uvek dobija TN i Ali je proveren i dobar sajt za online kupovinu, ovo ti kaze neko ko samo tamo narucuje 5 godina bez ijednog problema.
Pozz, nista licno.

Na hejterske poruke ovoga tipa u principu ne odgovaram, ali postoje na Aliju prodavci koji uslovljavaju da roba mora biti vrednosti 10, 15, 20 $ da bi imala pracenje. Tako da bez obzira sta ti tvrdis ne daju svi prodavci pracenje, osim ako ovu ucenu u smislu kupovine odredjene vrednosti ne smatras za davanje.

Poslednja izmena:
NIje bas tako kako dekius tvrdi. I u skracenom postupku postoji roba za koju racunaju 8 % PDV. To su knjige i komjuteri - tableti, obicno to od komjutera ljudi narucuju, retko da neko narudcuje neku drugu vrstu. Za delove sam i ja cuo da naplacuju 20 % sto se i kod tebe potvrdilo.

Na hejterske poruke ovoga tipa u principu ne odgovaram, ali postoje na Aliju prodavci koji uslovljavaju da roba mora biti vrednosti 10, 15, 20 $ da bi imala pracenje. Tako da bez obzira sta ti tvrdis ne daju svi prodavci pracenje, osim ako ovu ucenu u smislu kupovine odredjene vrednosti ne smatras za davanje.
Slazem se, no problem je sto to u praksi opet zavisi od slucaja do slucaja. Kod knjiga je malo cesce, jer ih je lakse identifikovati i bez otvaranja, dok je kod komponenti ro malo redja pojava.

Moja poruka nimalo hejterkska nije, kako si je ti protumacio ja ne znam niti zelim da ulazim u to, to je vec tvoj problem kako dozivljavas neke poruke.
Tacno je postoje ima ih mozda 1% i ja ne kupujem od njih jer ionako ima 99% koji ne uslovljavaju, a ti se uhvati za taj 1%, a primetio sam da od tih 1% samo mozda 3% ima neku transakciju, tako da je to na nivou statisticke greske, a ti to zelis da predstavis kao pravilo, a nije.
Ja ti kazem kako je na Aliju u 99% bez ikakvog uslova dobijes pracenje a ti mi pises da 1% trazi minimum odredjene sume, jel ti mene zezas ili se pravis...?
Hvala

Poslednja izmena:
Ljudi, jos jedno pitanje.
Posto je moj ortak u onom razgovoru "odbio" paket, da li znate kako sada ide refund novca?
Da li u Liverpoolu kada im se vrati paket, sami preko onog referentnog broja vracaju novac na Pay Pall ili mora nesto da se popunjava, dopisuje i slicno?

Neka pise mejl odmah prodavnici i neka objasni situaciju. Niko ne voli ono sto se zove " politika svrsenog cina" pa ni ta prodavnica . Zato je bolje unapred ih obavestiti i pitati kakve su procedure , sta i kako. Trebao je to odavno da uradi, al ni sad nije kasno, tako bez reci , otkud oni ljudi da znaju sta se dogadja, i kome sta treba vracati itd.

Evo da i ja nesto izjavim za televiziju :D Uglavnom narucio sam preko ebaya tj drug za mene narucio ventilator neki za kuciste, tacnije noctuu od 14 cm, uglavnom vent je bio 28e i troskovi dostave su bili 6e, slato je iz Nemacke i stiglo je za nekih 10 dana od slanja i na tih 34e je platio jos 750 din postaru, 110din postarinu i ostatak valjda pdv sta znam. Da dodam jos da je iz Nemacke slala firma, tj prodavnica...

Sve sto vise citam vase utiske, sve mi se vise gadi drzava...

Neka pise mejl odmah prodavnici i neka objasni situaciju. Niko ne voli ono sto se zove " politika svrsenog cina" pa ni ta prodavnica . Zato je bolje unapred ih obavestiti i pitati kakve su procedure , sta i kako. Trebao je to odavno da uradi, al ni sad nije kasno, tako bez reci , otkud oni ljudi da znaju sta se dogadja, i kome sta treba vracati itd.

Pa on kaze da su mu oni iz DHLa rekli da ce oni da napisu da se paket vraca zbog prevelike ukupne cene i td.
A cenim da oni po broju narudzbenice (nekih 8 cifara koje je odstampao) znaju kome ide refund.
Recicu cu mu danas da posalje mail za svaki slucaj.
Kakve je srece, refund nece ni dobiti :D

dobiće refund ako su ozbiljna firma, ali u Srbiju više nikad neće slati robu, a onda će po automatizmu i ostale firme iz Nemačke izbacivati Srbiju iz liste zemalja, a onda i drugi itd itd i eto naša posla, sami sebe smo izbacili...

jel carinici na prelazima naplaćuju pdv za salamu iz Mađarske, mislim nisam bio odavno, pa da se ne iznenadim...?

20 godina bez trofeja, jos pricaju o staroj slavi, cekali da Ferguson ode u penziju da bi opet mastali o trofeju...
Tako, da su ozbiljna "firma" i nisu.

Trolololo za sve Liverpoolovce ;)

PS. Naruceno je sa zvanicnog sajta Liverpool FC.

dobiće refund ako su ozbiljna firma, ali u Srbiju više nikad neće slati robu, a onda će po automatizmu i ostale firme iz Nemačke izbacivati Srbiju iz liste zemalja, a onda i drugi itd itd i eto naša posla, sami sebe smo izbacili...

jel carinici na prelazima naplaćuju pdv za salamu iz Mađarske, mislim nisam bio odavno, pa da se ne iznenadim...?
PDV i carina se naplaćuju ako imaš više od 100 € po osobi u vozilu, inače ne, mada kada bi hteli mogli bi bez problema: "Ovih 30+ čokolada nije za ličnu upotrebu...".

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno