Imam pitanje oko pošiljki na koje se plaća carina i porez pošto nameravam da poručim nešto od preko 100€. Naime, vidim da neki pišu kako ih je carina kontaktirala da dođu i plate te dažbine (i valjda preuzmu robu). Da li je vaš izbor da idete tamo ili tako mora? Šta se dešava ako neko živi 200km od Beograda, na primer?
Da li postoji mogućnost da oni šalju robu sa otkupninom a primalac plaća poštaru te dažbine? One bi iznosile nekoliko hiljada dinara.
Evo moje iskustvo. 16 jula sam na Aliju narucio tablet koji sam platio 156$ i plus postarina nekih 17$. Ovo je prvi put da sam narucio nesto sto bi moglo biti carinjeno. Sve sto sam dosad kupovao su bili paketici do 100g i ni jedan nije otvaran na carini. E sad da se vratim ovom tabletu, posto se na aliju uvek dobija broj za pracenje, mogao sam da pratim paket.
Paket je poslat 19. jula i vec 25. je stigao u Beograd (u pitanju je singapurska posta). U petak 26. jula je prosao carinu, ali posto je nastupio vikend, meni je danas 29. jula postar doneo paket.
E sad posto sam ocekivao da platim carinu i pdv, bio sam iznenadjen kada mi je postar rekao da treba da platim 457 din. Cena tableta je procenjena na 50$, tako da sam na kraju platio samo pdv od 346din i postanske troskove od 111din.