Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Tacno, jedino moguce i logicno ...

Ne znam kome to do sada nije bilo jasno.... ?!? Pa glupo je recimo i pomisliti da Telenor placa 22 dinara za slanje racuna PTTu, kao obican smrtnik kas ode na salter, a salje recimo svakog meseca 500 000 racuna ili koliko vec ima postpaid korisnika.... + opomene :) Pa koliko puta primite neko obavestenje od neke firme/banke gde umesto markice stoji pecat POSTARINA PLACENA U POSTI XXXXX.. zNACI da imaju negi ugovor sa PTTom i placaju ili djuture, ili sa popustom, ili nesto trece ... isti princip je svuda.

Nešto sam pomešao u glavi pa reko da pitam. U pitanju je Ebay+DHL. Pratim neke aukcije i pre licitiranja sam se raspitao da li šalju u SRB i cenu pošiljke. Šalju preko DHL i cena je 16 eura. Do koliko mogu ići da ne platim one dodatne troškove za špediciju od fizičkog/pravnog lica? Hvala:wave:

Evo ovako...
Situacija od danas.
Ortak mi je narucio neke dreseove Liverpoola za sebe i jednogodisnjeg sina.
Bila je neka akcija pa su bili po 10ak funti.
Ceo paket je bio nekih 70ak evra sa postarinom (15funti je bio shiping).

Pripremim ja njega da ce na to verovatno da mu lupe carinu + porez, mada mi ovo drugo i dalje nije jasno jer se porez vraca kada roba napusta zemlju a mi to ne dobijamo, stoga ne kapiram kako ga onda placamo ponovo, ali nema veze, udaljih se od teme.

Elem, posiljka sa sve postarinom je nesto preko 70 evra i ocekivanja su bila optimisticna. :)
Posle samo 3 dana (danas) zovu ga sa carine i kazu da mu je stigao paket, koji mora biti ocarinjen.

On naravno sav srecan sto je tako brzo stiglo sve, kaze da je sve u redu, on je taj i ocekuje taj paket... "a koliko treba da se doplati", na srecu je upitao.
"4000 dinara plus takse" rece zenski glas sa druge strane slusalice? :S:

Kada smo preracunali te takse, cena je ispala negde oko 48evra. :-devil-:

Znaci paket od 72 evra ga kosta dodatnih 48?! :mad:
Nisam znao da su porez + carina + dodatni troskovi 55%

Naravno rekao je da odbija paket i da ne zeli da ga preuzme.
Rekli su mu da razmisli i da ce ga nazvati u ponedeljak ponovo.

On je izricit da to nece da plati, ali se malo uspanicio jer je preko Paypalla vec uplatio taj novac (72€), pa se brine da li ce uspeti da ga povrati.

Vasa misljenja i iskustva :D

Poslednja izmena:
Nešto sam pomešao u glavi pa reko da pitam. U pitanju je Ebay+DHL. Pratim neke aukcije i pre licitiranja sam se raspitao da li šalju u SRB i cenu pošiljke. Šalju preko DHL i cena je 16 eura. Do koliko mogu ići da ne platim one dodatne troškove za špediciju od fizičkog/pravnog lica? Hvala:wave:

Ima neki naš čovek što donosi i licitira stvari preko ebay a. Ima firmu koja se time bavi. Navodo po predmetu naplaćuje 10€. Ima web sajt gde možeš da postaviš pitanja.

Ja ne mogu da se setim tačno naziva sajta, ali nadam se da će se neko setiti jer ovde sam negde čitao o tome.

Ma kupovao sam i licitirao do sada više puta i sve je bilo okej, nego je to sve bilo sitno i koštalo sa poštarinom do 30-40 eura. Verujem da će se već javiti neko ko tačno zna. Ja tipujem na 45 ili 50e vrednost paketa al bolje da pitam.

Evo ovako...
Situacija od danas.
Ortak mi je narucio neke dreseove Liverpoola za sebe i jednogodisnjeg sina.
Bila je neka akcija pa su bili po 10ak funti.
Ceo paket je bio nekih 70ak evra sa postarinom (15funti je bio shiping).

Pripremim ja njega da ce na to verovatno da mu lupe carinu + porez, mada mi ovo drugo i dalje nije jasno jer se porez vraca kada roba napusta zemlju a mi to ne dobijamo, stoga ne kapiram kako ga onda placamo ponovo, ali nema veze, udaljih se od teme.

Elem, posiljka sa sve postarinom je nesto preko 70 evra i ocekivanja su bila optimisticna. :)
Posle samo 3 dana (danas) zovu ga sa carine i kazu da mu je stigao paket, koji mora biti ocarinjen.

On naravno sav srecan sto je tako brzo stiglo sve, kaze da je sve u redu, on je taj i ocekuje taj paket... "a koliko treba da se doplati", na srecu je upitao.
"4000 dinara plus takse" rece zenski glas sa druge strane slusalice? :S:

Kada smo preracunali te takse, cena je ispala negde oko 48evra. :-devil-:

Znaci paket od 72 evra ga kosta dodatnih 48?! :mad:
Nisam znao da su porez + carina + dodatni troskovi 55%

Naravno rekao je da odbija paket i da ne zeli da ga preuzme.
Rekli su mu da razmisli i da ce ga nazvati u ponedeljak ponovo.

On je izricit da to nece da plati, ali se malo uspanicio jer je preko Paypalla vec uplatio taj novac (72€), pa se brine da li ce uspeti da ga povrati.

Vasa misljenja i iskustva :D

Nek ide sa izvodom sa PayPal u carinu i nek uloži reklamaciju. Moraju da mu priznaju njegovu cenu, na koju će ići porez i carina.

@ Agr3ssor

DHL, ocigledno mimo zakona, samo kod narucivanja kod SD-a priznaje bez troskova paket do 50 Eura, bez postarine. Za sve ostalo carina po pravilu racuna i troskove postarine u osnovicu za PDV i carinu. Ima nekih tumacenja po forumu da ne bi trebalo i da to negde pise u nekoj uredbi, al ja se drzim onog intervjua gde je Ocokoljic sef postanske ispostave Carinarnice Beigrad rekao da se racuna i postarina. E sad DHL posiljke ne idu preko njegove sluzbe, ali zakon je isti za sve.

DHL ocigledno moze za nesto da izvrda kao za SD, al da li ce i za tamo neku licitaciju to je veliko pitanje. Jer kod DHL je to mnogo rizicnije, jer nije u pitanju samo carina vec i spedicija koja je oko 4.000 din. Tako da treba biti veoma oprezan oko toga.

Imas na ovoj stranici primer od Moorhuhn -a .

@ Moorhuhn

Jel to stiglo obicnom postom ili preko DHL-a ili nekog drugog kurira ?? Ako je stiglo preko kurira, onda je racunica u redu jer oni racunaju i spediciju koja otprilike kosta toliko, to su njihove posrednicke usluge u procesu carinjenja. Kada ima carine ima i spedicije.

Poslednja izmena:
@Miglia

Da da u pravu si, zato i dva puta merim da bi jednom sekao :)

@ Agr3ssor

Imas na ovoj stranici primer od Moorhuhn -a .

@ Moorhuhn

Jel to stiglo obicnom postom ili preko DHL-a ili nekog drugog kurira ?? Ako je stiglo preko kurira, onda je racunica u redu jer oni racunaju i spediciju koja otprilike kosta toliko, to su njihove posrednicke usluge u procesu carinjenja. Kada ima carine ima i spedicije.

Nisam to znao, a kako je stiglo ne znam zaista, nisam ja narucivao.
ali sto je mnogo mnogo je.
Preterali su sa dodatnim troskovima.
Verovatno odbija da podigne paket (99%), samo da vidi kako moze i koliko da povrati novac.

@ Agr3ssor

DHL, ocigledno mimo zakona, samo kod narucivanja kod SD-a priznaje bez troskova paket do 50 Eura, bez postarine. Za sve ostalo carina po pravilu racuna i troskove postarine u osnovicu za PDV i carinu. Ima nekih tumacenja po forumu da ne bi trebalo i da to negde pise u nekoj uredbi, al ja se drzim onog intervjua gde je Ocokoljic sef postanske ispostave Carinarnice Beigrad rekao da se racuna i postarina. E sad DHL posiljke ne idu preko njegove sluzbe, ali zakon je isti za sve.

DHL ocigledno moze za nesto da izvrda kao za SD, al da li ce i za tamo neku licitaciju to je veliko pitanje.

Nisam siguran samo da je samo DHL u pitanju. Pre koji dan naručio sam iz UK kuler za procesor vrednosti 41.66 funti, negde dođe oko 49,50 evra, poslat UPS-om. Stigao za dva dana, paket je evidentno bio otvoren i pregledan ali nisam platio ni dinara bilo kakvih carinskih troškova ili PDV. Koliko znam UPS takođe ne naplaćuje špediciju fizičkim licima.

Poslednja izmena:
Imam pitanje oko pošiljki na koje se plaća carina i porez pošto nameravam da poručim nešto od preko 100€. Naime, vidim da neki pišu kako ih je carina kontaktirala da dođu i plate te dažbine (i valjda preuzmu robu). Da li je vaš izbor da idete tamo ili tako mora? Šta se dešava ako neko živi 200km od Beograda, na primer?
Da li postoji mogućnost da oni šalju robu sa otkupninom a primalac plaća poštaru te dažbine? One bi iznosile nekoliko hiljada dinara.

Nisam to znao, a kako je stiglo ne znam zaista, nisam ja narucivao.
ali sto je mnogo mnogo je.
Preterali su sa dodatnim troskovima.
Verovatno odbija da podigne paket (99%), samo da vidi kako moze i koliko da povrati novac.

Računica je dobra ako je uključen i špediter, a novac će teško moći da povrati, s obzirom da na svakom sajtu kod kupovine stoji upozorenje da prodavac ne snosi nikakvu obavezu oko plaćanja dodatnih taksi koje su različite od države do države.
A i što bi mu radio refund samo zato što se on nije dovoljno informisao, mislim, ne vidim nikakvu obavezu prodavca da to i učini.

Mozda neki zakon o zastiti potrosaca? Tamo na temi svima puna usta kako kupci imaju prava ovo, imaju prava ono, pa valjda nemaju prava samo u Srbiji , nego i jos negde, obzirom od koga ovi nasi prepisuju zakone.....

^Zakon o zaštiti potrošača od koga? Prodavac je uredno poslao plaćenu robu.
Kod nas bi trebalo da postoji Zakon o zaštiti građana od države.

Samo malo ... Koliko se secam, stalno se prica o tome kako je kupac uvek u pravu, kako uima pravo u roku od 14 dana da vrati robu preko neta kupljenu bez ikakvog izgovora.... svi ti zakoni su nam prepisani iz ljubljene EU. Znaci, moze da vrati i pod izgovorom Nisam imao pare za spediciju. Kad im se roba vrati, mora da mu refundiraju. Sad, sto sve to polako dodaje i puni casu, i sto zbog necije neinformisanosti ce taj prodavac da razmisli hoce li uopste slati za Srbiju, to je druga prica.

Izgleda da mi je neko u posti maznuo paket :D
Pre dva meseca kupljena kineska baterija "visokog" kapaciteta za neki telefon za kolegu i paketa nema. Kontaktirao sam prodavca koji kaze da je paket prihvacen u nasoj posti. Zovem postu i pitam da li mogu nesto da saznam, a likusa me pita za tracking broj. Ja joj kazem da isti nemam jer se radi o paketu male vrednosti i da bih vec sam pratio da isti imam, ali zovem jer mi treba informacija vise na sta se ona naljuti i pocne da objasnjava da ne moze da trazi paket bez toga. Sve u svemu, nemam apsolutno nikakav nacin da trazim paket jer ce svi da se prave blesavi.

Cela stvar nije ni bitna, radi se o bateriji od 3.5$ i nadam se da ce lepo raditi onome koji je koristi, ali se sluzbenicima u posti ocigledno daje pravo da gube pakete bez straha.

Moguce je i da kinezi lazu i da bateriju nisu ni poslali, ali cisto sumnjam da je to slucaj.

Samo da dopunim pricu oko ovoga. juce mi je stigao mail od prodavca da im se baterija vratila iz nekog razloga. pitaju me da li zelim da mi ponovo posalju (za sta traze 3$) ili da mi refundiraju 80% novca. Uzecu pare, mada se radi o 2$. Zasto je paket vracen, to ostaje pitanje.

Za dres:
Obicno se refundira novac umanjen za troskove slanja i pakovanja i ponegde ima i restocking fee koji je 3-10%. Najbolje kontaktirati prodavca.

Baterija:
Verovatno postaru bilo mrsko da ponese, a papiric za preuzimanje nestao...

Imam pitanje oko pošiljki na koje se plaća carina i porez pošto nameravam da poručim nešto od preko 100€. Naime, vidim da neki pišu kako ih je carina kontaktirala da dođu i plate te dažbine (i valjda preuzmu robu). Da li je vaš izbor da idete tamo ili tako mora? Šta se dešava ako neko živi 200km od Beograda, na primer?
Da li postoji mogućnost da oni šalju robu sa otkupninom a primalac plaća poštaru te dažbine? One bi iznosile nekoliko hiljada dinara.

Carina nikada ne zove telefonom, napisu ponekad pismo , ali sve redje. To za telefoniranje obicno rade kuriri kao sto su DHL i ostali, njih je ipak bolje izbegavati, i ici preko obicne poste, dosta je jeftinije jer nema spedicije. Ako ima nekih problema i carina napise pismo , ti njih mozes da zoves telefonom i obicno je pismo vezano za nemogucnost utvrdjivanja vrednosti robe, nema racuna i slicno, ranije su slali i pisma o zabrani uvoza robe, ali sada to retko cine vec robu odmah vracaju onome ko je poslao, ako zabrane uvoz.

Ako je sve u redu naravno da svaki paket donosi postar i da ili naplacuje na licu mesta carinu i PDV ili moze da ti ostavi i uplatnice , pa da sam uplatis. Postar donosi samo pakete do 2 KG. Sve teze moras sam u lokalnu postu pa tamo na salteru i placas sve dazbine.

Poslednja izmena:
Za dres:

Posto je kupio u EU naravno da ce mu vratiti novac. Na postarinu placenu do Srbije DHL-u naravno moze da zaboravi, a takodje ce mu verovatno odbiti i Povratnu DHL postarinu, jer roba mora da se vrati. Tako da ce mu ostati samo jedan mali deo novca.

Za Bateriju:

Ne postoji nikakav papiric , koji postar ostavlja, jer posiljka nije bila registrovana , pa se ne preuzima na potpis, vec postar ostavi pismo u sanduce. Carina u zadnje vreme zna da vrati paket nazad posiljaocu, bez ikakvog obavestenja, ali citajuci prvi deo od ranije rekao bih da ipak Kinez laze i onda i sada.

Video si i sam da nasi sluzbenici ne zele da se bakcu sa takvim posiljkama, a Kinez je "znao" da je neregistrovana posiljka usla u Srbiju. Mora da je Vidovnjak ili Lazov, a ja bih rekao ipak ovo drugo. Kad je Lagao za stizanje posiljke , Laze i za njen povratak, nego ti lepo od njega zatrazi da ti on posalje dokumentaciju, racune da je predao i da je dobio nazad, sve ostalo su njegove lagarije. I neka ti posalje fotografiju paketa sa pecatima , da je paket usao u Srbiju, bio na carini itd. On bi tebi sve to trazio.

Poslednja izmena:
Radi se o tmart.com i sumnjam da bi se oni gnjavili da naprave prevaru za 20% cene baterije, odnosno pola dolara.
Kako god, apsolutno nemam nikakvu nameru da se bakcem dalje sa time. Bar je stavljena tacka na celu pricu.

Nisi napisao da je firma u pitanju, pa sam pomislio da je neko sa Alija ili Ebay-a. NI ja ne verujem da bi se firma Svesno bavila prevarama tog tipa. Ali to ih ne sprecava, njihovu tzv. Tehnicku podrsku da lazu.

Niti oni mogu da znaju da je neki Neregistrovani paket usao u Srbiju, niti firme koje imaju solidan dnevni promet imaju vremena da sa takvim stvarima gube vreme. Ali da Lazu to uvek mogu. I registrovani paketi znaju da lutaju po Kini po 100-nak dana, a kamoli neregistrovani. Tako da to najverovatnije nije nikada ni napustalo Kinu.

Kinezi se vrlo razlikuju po tome od nas, ne mozes im izvuci iz dzepa cak ni 1 $ iako si u pravu. U temi o Tinidealu, opisao sam svoj slucaj kada nisu hteli da me ispostuju i da isprave svoju gresku od vrednosti 1 $ !!! A TD je tu negde u rangu sa Tmart-om, tako da ...

Poslednja izmena:
Ljudi hvala na infou...
Sve sam mu preneo, pa nek razmisli.

A sto se tice DHLa. Bio sam danas kod njega i gledao sam tu stranicu (official Liverpool) nigde se ne pominje DHL, vec u padajucem meniju ima samo opcija kod narucivanja "regular shipment" i cena od 15 funti.

I on se iznenedaio sto je stiglo za 3 dana, jer sve do sada je cekao po 10+ dana.

Sve u svemu razmislice...
Ili da uzme nekih 35€ nazad (kada se odbiju isporuke i nekih 5-10%) ili da doplati tih 45 ili koliko evra i podigne paket.
U svakom slucaju ostaje kratak za 40 i kusur evra.
Ali sa doplatom, makar dobija dresove ;)

I kulminacija od jutros...
ne znam da li da placem ili da se smejm.
Ako me ortak ne laze (nema razloga), malo pre 12 se cuo sa njima (na telefon koji su mu ostavili) i konacan racun bi bio negde oko 8000 dinara preko!!! :zgran: :zgran: :zgran:
Ljudi ovde neko nekoga j***.
Za tih 45 plus minus neki evro bi se i pomirio, ali ovo sada ne kapiram nikako.
Sta se to desilo u medjuvremenu da je cena od subote ovoliko izmenjena?
Ili je on toliko smotan da nije uspeo da se sporazume sa njima i nista nije shvatio (nije iskljuceno) ili su ovi nasi (belo)svetski lopovi.

PS. Iskreno ne zelim ja da zovem taj telefon da vidim o cemu se radi, samo mi jos to fali, jer ga dobro poznajem, to bi se zavrsilo tako sto bi sve palo na moja ledja, ali me bas kopka da vidim sta se to izdesavalo tamo.

Ne znam šta se izdešavalo, ali čisto da ti razjasnim neke stvari napraviću ti malo poređenje.
U pitanju je cena usluge transporta paketa od Hong Konga do Beograda i nazad. U pitanju je DHL, a paket je identičan (panel za monitor koji je stigao neispravan, pa je rađen povraćaj).
Dakle ovako...
HK - BG, DHL express, paket težine oko 600 grama, dimenzija nešto većih od 15" panela - shipping 50$, paket stigao za cirka 3 dana.
BG - HK, kontaktiran DHL Beograd i shipping jeeeee...... negde oko 12.000 rsd :zgran:
Na moje pitanje kako to da identičan paket, poslat identičnom kompanijom, na identičan način, od Hong Konga do Beograda je plaćen 50$, a od Beograda nazad 3x više nisam dobio nikakav odgovor, osim da je to tarifa, pa ako hoću, hoću, ako ne ne moram preko njih da šaljem.
Naravno, poslao sam regularno poštom i platio oko 1000 rsd, paket stigao za oko 3 nedelje.

Ufff... posle ovog tvog posta nisam izdrzao i pozvao sam ja taj cuveni broj i...
Naravno u pitanju je DHL.
Elem, oni su zvali UNAPRED, da kazu koliko ce to da kosta i koliko ce ceo paket dodatno morati da se doplati (sa carinom i spedicijom plus troskovi nesto preko 8000 dinara).
Znaci paket NIJE jos dosao do Srbije.
Na pitananje, mogu li ja to da otkazem, dobio sam potvrdni odgovor (razgovarao sam sa istom osobom sa kojom je moj ortak pricao, tako da je upoznat sa celom pricom... a i dao sam mu broj ticketa zbog potvrde da pricamo o istom).
Na pitanje koliko mi se umanjuje iznos, rekao je "nesto sitno" i da to nije 2x 15 funti, jet toliko bi bilo da je posiljka STIGLA u Srbiju. Ovako umanjuju samo troskove dostave Liverpool-Liverpool DHL.

Navodno su i zvali da potvrde da li ce to da se uzima jer su znali da dodatni troskovi prevazlilaze troskove narucenog paketa.

E sada, ja sam ostao zapanjen ako je svo to tako kako mi je receno.
Po ovome, oni su dovoljno samo svesni da pozovu i pitaju, pre nego sto je uopste i krenulo ovamo?!

Da li ja to zivim u nekom paralelnom univerzumu il sam samo suvise veliki skeptik, jer sam navikao na negativne stvari, koje su kod nas svakodnevna pojava?

Iskeno jedva cekam da se to zavrsi i da vidim, koliko ce novca da bude uplaceno na racun.

Po njima, tek nekih 3-4 funte ce biti oduzeto...

Meni je tesko u to da poverujem, ali ostaje mi da se nadam za dobro ovog mog "genija" koji se nije dovoljno raspitao pre kupovine ;)

Poslednja izmena:
Ufff... posle ovog tvog posta nisam izdrzao i pozvao sam ja taj cuveni broj i...
Naravno u pitanju je DHL.
Elem, oni su zvali UNAPRED, da kazu koliko ce to da kosta i koliko ce ceo paket dodatno morati da se doplati (sa carinom i spedicijom plus troskovi nesto preko 8000 dinara).
Znaci paket NIJE jos dosao do Srbije.
Na pitananje, mogu li ja to da otkazem, dobio sam potvrdni odgovor (razgovarao sam sa istom osobom sa kojom je moj ortak pricao, tako da je upoznat sa celom pricom... a i dao sam mu broj ticketa zbog potvrde da pricamo o istom).
Na pitanje koliko mi se umanjuje iznos, rekao je "nesto sitno" i da to nije 2x 15 funti, jet toliko bi bilo da je posiljka STIGLA u Srbiju. Ovako umanjuju samo troskove dostave Liverpool-Liverpool DHL.

Navodno su i zvali da potvrde da li ce to da se uzima jer su znali da dodatni troskovi prevazlilaze troskove narucenog paketa.

E sada, ja sam ostao zapanjen ako je svo to tako kako mi je receno.
Po ovome, oni su dovoljno samo svesni da pozovu i pitaju, pre nego sto je uopste i krenulo ovamo?!

Da li ja to zivim u nekom paralelnom univerzumu il sam samo suvise veliki skeptik, jer sam navikao na negativne stvari, koje su kod nas svakodnevna pojava?

Iskeno jedva cekam da se to zavrsi i da vidim, koliko ce novca da bude uplaceno na racun.

Po njima, tek nekih 3-4 funte ce biti oduzeto...

Meni je tesko u to da poverujem, ali ostaje mi da se nadam za dobro ovog mog "genija" koji se nije dovoljno raspitao pre kupovine ;)
Pa sad, moram da primetim da nije na DHL-u da proverava da li je neko razmislio pre kupovine. Realno to jeste ta tarifa - cena robe iz cele price jeste preko 50EUR, dakle podleze carini + PDV. DHL naplacuje spediciju oko 4000, dok se garderoba uglavnom u redovnom postupku (tj kad podleze carini a ide preko kurirske sluzbe) carini po stopi od 22 % plus 20% PDV na sve to, dakle to ukupno izadje zaista tih 8000RSD. Sto ce reci, prvo informisanje pa onda kupovina. Zaista deluje da je ovde DHL vise razmisljao o tvom prijatelju nego sto je on sam to uradio :d.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno