Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Paket mi je stigao preko DHL, u pitanju je bilo 20 usb memorija, trazili su mi dokumentaciju za carinjenje i ja sam im sve dostavio...da bi me na kraju obavestili da paket nije, odnosno, neće proći carinu (citiram "predmet nije uložen u carinu, već smo informisali carinu pre ulaganja predmeta") sa obrazloženjem da je to previše za ličnu upotrebu. Sada hoće da vrate paket prodavcu u Kinu. Da li znate koliko će koštati vraćanje paketa?
Trebalo je da pitaš pre poručivanja.
Maximalna dozvoljena količina za ličnu upotrebu je 5 komada mada i to nije baš sigurno da se neće buniti na carini.
Cenu povratne poštarine će ti reći DHL, možeš da ih pitaš, zavisi od veličine i težine paketa, ne verujem da 20 flešića
zauzima neku veliku zapreminu tako da ne bi trebalo da bude više od nekih 7-8K din da se to vrati nazad u Kinu.

Koliko dugo traje cainjenje?Инаце платио сам посилјку 29 евра +постарину 20,110.JPG

@Vladeidoa Evo danas doneli paket, iznenadih se, ove specijalnije posiljke posta radi i subotom. 14 dana od kada je stiglo na carinu do mene.

Znaci i ja cu da cekam 2 nedelje.Posiljalac poslao nemackom postom 31.05. 45 dana najmanje cekanje iz Nemacke.Toliko bi otprilike iz Kine.

Zdravo ljudi, narucio sam nesto opreme za telefon oko 50e kosta, uglavnom, vec skoro mesec dana je na carini. Status se azurira svaki dan ali je isti kao sto vidite na slici ispod. Koga mogu da kontaktiram cisto da vidim sta se desava sa posiljkom, tako da ako znate neki email na koji mogu da pisem molio bih vas da mi prosledite. Hvala unapred.

5D9C73A6-24C7-4C8D-A7EC-3F94C41C138C.jpeg

@ Immortal0907
Skroluješ ovu stranicu skroz dole ili skroz gore dok ne vidiš one linkove za broj stranice.
Klikneš na stranicu br 1. i tu nađeš email koji ti treba.
Nema na čemu :D

Pozdrav, zna li neko sta se desava sa carinom, zasto su svi statusi pracenja blokirani na 24.06?

Godišnji odmori, smanjeni broj radnika, velike vrućine (manje rade, više odmaraju)...

Koliko im ta pauza traje vise? 😤
Ima li neko bilo kakvu inside informaciju kada planiraju da se smiluju? 😅 I kod mene stoji na 24.06.

Samo da javim i onima sto su me privatno pitali za informacije a i ostalima koji cekaju. Stigao mi je paket malopre doneo postar i platio sam 2200 dinara carinu na paket koji je placen 54 evra (u pitanju je zastita za telefon). A pre toga sam pisao posti, napravili su se ludi za situaciju sa statusom posiljke a na pitanje gde je moj paket su odgovorili da oni nemaju veze s tim i da se obratim carini sto i jesam ali odgovor nisam dobio.

Dobar dan svima, interesuje me informacija ko odlucuje da se paket zadrzi na carini? Naime, stizale su mi posiljke fedexom i paketi niti su otvarani, niti sam placala carinu i pdv, niko me nije kontaktirao sem kurira koji mi je urucivao posiljke. Medjutim juce mi se javlja sluzbenik iz fedexa dok paket jos nije ni usao u Srb , da pristize posiljka za mene i da ide na carinski pregled i da im dostavim određenu dokumentaciju. Pa me zanima kako oni unapred znaju sta carina pregleda, a sta ne? Hvala

Pošiljalac deklariše vrednost pošiljke i to se vidi u sistemu mada carina ne mora da poveruje dok ne vidi dokumentaciju. Pitaju unapred da bi ubrzali proces.

Pozdrav.Moja posiljka je na carini.Platio sam 29evra i postarinu 20 evra.Interesuje me sta i koliko bi platio.Hvala.79.jpg

Ako je pošiljalac sve dobro deklarisao (tj. razdvojio vrednost od poštarine) 20% pdv na 29 € + 100 din otvaranje + 45 din provizije. Može da se desi da je stavio vrednost 49 € onda ti ide isto samo na tu osnovicu pošto je i dalje manje od 50 €.

Edit: PDV je 20%.

Poslednja izmena:
Ako je vrednost pošiljke (vrednost artikla+poštarina) do 50€ plaća se na deklarisanu vrednost (bez vrednosti poštarine) 20% PDV po srednjem kursu na dan carinjenja i 150din ako otvaraju pošiljku koja je poslata kao mali paket/pismo, ako je poslato kao paket troškovi otvaranja su veći. Plaćaš troškove kod uručenja pošiljke i jedino tad možeš da saznaš da li su te globili ili ne.

Poštarina ulazi u osnovicu za carinu samo ako je vrednost veća od 50 €. Pisali smo to već 100x ali evo još jednom sa sajta carine (https://www.carina.rs/putnici/pitanja-i-odgovori/postanske-posiljke.html):

в) ПАНТОЛОНЕ од 40 ЕВРА

У случају да купац жели да наручи пантолоне из иностранства које коштају 40 евра, ако узмемо да је транспорт плаћен нпр. 10 евра, царинска вредност ће бити 40 евра, јер у овом случају трошкови превоза не улазе у царинску вредност. Основица за плаћање ПДВ је 40 евра, што значи да ће применом стопе ПДВ од 20% у нашем примеру износ ПДВ бити 8 евра. Значи, укупне дажбине ће износити 8 евра. Обрачун се врши у динарима по званичном курсу НБС.

Napokon neki pomak :eek: da li postoji sansa da mi paket stigne na adresu sutra?
I gdje mogu da pronadjem sta im zaista znace ove skracenice za ubuduce?

2021-07-01 04:44
RS, 10200 GPC BEOGRAD, Dispatch

2021-06-30 13:59
RS, 61200 CARINA GPC BEOGRAD, Dispatch

2021-06-30 13:59
RS, 61200 CARINA GPC BEOGRAD, Dispatch

2021-06-24 09:57
RS, 10250 POŠTA CARINJENJA - 10250 POŠTA CARINJENJA, Dispatched

Na kraju ustvari na poćetku računaš kako zakon kaže dalje je tvoje a opisano xx puta

I, koliko se sada ceka u BG, jel ovo od Immortal0907 bilo nekom greskom mesec dana ili je stvarno sada mesec dana cekanja ??

15.06. pristigla, 02.07. ocarinjena, danas pristigla posiljka.
Znaci BGD carina trenutno oko 17 dana.

Zasto va ebay mahom kineski prodavci stavljaju oznaku da posiljku ne dostavljaju u Srbiju.Do skoro nije bilo tako.113.JPG

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno