Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bila kesa sa zimskom jaknom. Ista kesa bila i za manje gabaritne stvari.

Veličina nije presudna. Bitno je da li se pošiljka vodi kao pismonosna ili paket.

Pitanje u vezi obračuna carine. Poslat mi je paket iz Slovenije, vrednosti od 250e, sa sve uredno iskazanom fakturom, posto je ona u EU, a u paketu su rezervni delovi, da li se obračunava carina?
Posto je meni rečeno da se ona ne bi trebala obračunavati. Išlo je na fizičko lice, ne na firmu.

Pitanje u vezi špedicije/carinjenja.
Obično uzimam dostavu nekom standardnom registrovanom poštom, tu nikada nisam imao probleme, svaki paket ispod 50 eura je stigao bez dodatnih naplata (i barem 90% porudžbina su bili CD albumi). Preko FedEx-a mi nikada nije naplaćeno ništa, ni PDV niti usluge carinjenja, po mojoj pretpostavci isto jer su sve porudžbine bile ispod 50 eura.
Međutim, ovaj put mi je trebao paket stići prošli petak, a juče dobijam mejl od FedEx/Flying Cargo YU da pošaljem popunjene dokumente za carinsko zastupanje koje košta 4800 dinara. Ja imam mejlove sa sajta u kojima piše totalna cena porudžbine (6.98 eura + 20 i nešto dostava preko FedEx) što traže kao dokaz, međutim kada sam to poslao dobio sam odgovor da trebam i dalje poslati kompletnu dokumentaciju.
Mene sada interesuje, zar nije cela poenta dokazivanja cene porudžbine da se izbegne špedicija/carinjenje? Pitao sam lepo pre nego što pošaljem dokumente, da mi se odgovori da li sam oslobođen plaćanja 4800 dinara za te "usluge" pošto mi u prvom mejlu nije odgovoreno na to pitanje, međutim verovatno ću čekati do sutra za odgovor pa sada gubim živce. Nije mi jasno zašto moram slati silne dokumente za zastupanje u procesu itd. ako se paket ne carini jer je porudžbina ispod 50 eura.
Ako neko može sve pojasniti, zahvaljujem se unapred, možda sam ja samo pogrešno shvatio sve.

Pitanje u vezi obračuna carine. Poslat mi je paket iz Slovenije, vrednosti od 250e, sa sve uredno iskazanom fakturom, posto je ona u EU, a u paketu su rezervni delovi, da li se obračunava carina?
Posto je meni rečeno da se ona ne bi trebala obračunavati. Išlo je na fizičko lice, ne na firmu.
Računaj da će ti trošak biti 32% od vrednosti robe.
Pošto si uzeo u EU prodavac je trebalo da ti skine porez, pošto prodavci iz EU kupcima iz EU automatski zaračunavaju porez, a carinu bi svakako platio pogotovo što robu prati faktura pa će carinici odma videti vrednost robe.
Inače, formalno pravilo (kog carinici nisu dužni da se pridržavaju) je do 50€ vrednosti ako je komercijalna roba u pitanju od pravnog lica odnosno do 70€ vrednosti za ("polovnu") robu od fizičkog lica, ne plaća se carina ali porez mogu da zaračunaju i na robu vrednosti 1€ ako hoće.

Drushkan

Za fizička lica se obračunava carina za vrednost od 50e pa naviše i iznosi 10% te na zbir cene i carine se računa 20% PDV i to iznosi koliko je kolega iz prethodnog posta napisao. Rezervni delovi su širok pojam i ako je još više istih komada predmeta (delova) lako mogu da smatraju da nije za ličnu upotrebu i upotrebu u domaćinstvu. Ako su auto delovi to možeš da pravdaš saobraćajnom dozvolom za vozilo koje je upisano i ako je na tvoje ime.

uroborosfault

Čim ti traže dokumenta za carinsko zastupanje verovatno je carina procenila veću vrednost a mail prodavca sa cenom ti ne pomaže moraš da im dostaviš potvrdu o plaćanju, scren sa PP ili izvod sa tvog računa.

Čim ti traže dokumenta za carinsko zastupanje verovatno je carina procenila veću vrednost a mail prodavca sa cenom ti ne pomaže moraš da im dostaviš potvrdu o plaćanju, scren sa PP ili izvod sa tvog računa.
Evo u prilogu šta mi odgovoriše. Znači u suštini, mogu da ga duvam i da čekam da se vrati pošiljka pa da tražim da mi se opet pošalje, jer mi ne pada na pamet da plaćam 4800...

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    13.1 KB · Pregleda: 129
Nisu klinci na carini jako dobro znaju cene a to sa mailovima im je smejurija iskreno da ti napišem. Biće ponovo plaćanje 20+e slanje i niko ti ne garantuje da neće biti ista priča kao i sad.

Hvala tebi na odgovoru brate, sve znam kakvi tamo rade. Bojao sam se ovakvog odgovora, ovo mi nisu uradili ima 6 godina sigurno zato mi i kida živce...

Znam ja to sve, ali mislio sam da na rezervne delove je manja carina, ali izgleda nista od toga. Paket je prošao, I ocarinjen je, mene je samo stopa zanimala, dal je 10% il je nema.

Jeste manja carina za pravna lica a može da bude i bez carine u zavisnosti od šifre proizvoda

uroborosfault

Od 01.01. kao propratna dokumentacija ide izvozna dozvola koja se radi na osnovu originalnog računa (jedan njihovoj carini i jedan kupcu) pa da vidim da li smeju da se igraju, vidi se ko pokušava da uštine na porezu a to što napišu na paketu neku cifru je kao i kad je taraba u pitanju.

Visina carine zavisi i od postupka carinjenje. imaš tzv. skraćeni postupak gde uzmu za sve djuture da je carina 10% a imaš i puni postupak gde se gleda vrsta robe, u koju grupu proizvoda spada pa se uzima stopa koja je unapred definisana za tu grupu tako da je pitanje koliko bi na kraju bila ušteda, možda bi manje platio carinu par procenata ali bi čekao nedelju - dve duže!

Sta mogu da ocekujem? :rolleyes:
Retention reason : Awaiting presentation to customs commissioner

Prilozi

• image_2021-06-15_190251.png
    image_2021-06-15_190251.png
    113.7 KB · Pregleda: 90

Sunčano vreme sutra, ako je verovati meteorolozima...
Šta možeš očekivati zavisi od:
  • odakle si naručio/la
  • šta si naručio/la
  • koja je vrednost robe
  • dali robu prati faktura i
  • kako je carinik raspoložen.

Pozdrav svima,

Imam jednu specificnu situaciju, pocinjem uskoro da radim za kompaniju iz Nemacke, i oni zele da mi posalju opremu, verovatno DHL-om. Vrednost opreme je oko 2500 evra, , medjutim mene brine kako ce to proci na carini, nije problem sam iznos carine, refundirace mi, vec sama papirologija. Sa Fedexom sam npr. imao situaciju gde sam morao da im skeniram saobracajnu da bi ocarinili patosnice za auto. Ugovor o radu koji cu ovde potpisati nije vezan za tu kompaniju koja salje opremu, jer oni i nemaju predstavnistvo ovde, tako da ni to ne moze biti neki dokaz. Da li je neko imao slicna iskustva?

Narucio sam posiljku iz Slovenije u vrednosti od 200 evra. Kako cu ja da budem obavesten o dazbinama koje cu morati da platim? Pretpostavljam da donese pismo postar, ali eto da pitam za svaki slucaj.

Ako je obična pošta doneće ti pošiljku i odmah plaćaš. Eventualno ako je nešto veliko poštar će da donese obaveštenje pa preuzimaš i plaćaš u pošti. Ako je kurirska služba tipa DHL onda će da ti jave na mail.

Mozda je pogresna tema, izvinajvam se ako jeste jer bas nigde nisam mogao naci relevantnu temu mom pitanju. Da li neko mozda zna kojom bi sluzbom najjeftinije bilo poslati paket za holandiju? Radi se o ram memoriji koju saljem na reklamaciju, i koja bi grubo bila cena?

Evo ti pa izračunaj koliko bi koštalo

E drustvo imam jedno pitanje.Stigao mi je neki siludo skupi ranac za laptop na poklon od firme.Na fakturi pise DDP sto bi znacilo da posiljalac placa sve.Ipak iz ranac mi je stigla carinska faktura na moje I'me I 8 Dana da se plati.Jel to normalno ili treba da se zalim?

Da li neko moze da mi pojasni ovo? Da li su zavrsili proces carinjenja ili ne? 😆

2021-06-18 11:41
RS, 10250 POŠTA CARINJENJA - 10250 POŠTA CARINJENJA, Dispatched

2021-06-17 08:17
RS, 10250 POŠTA CARINJENJA - 10200 GPC BEOGRAD, Dispatched

2021-06-17 08:17
RS, 10250 POŠTA CARINJENJA - 10200 GPC BEOGRAD, Dispatched

2021-06-16 09:48

2021-06-15 10:08
RS, 11003 IZMENIČNA POŠTA, For customs

2021-06-15 07:25
RS, 11003 IZMENIČNA POŠTA, Arrived

2021-06-11 11:18
RS, (Moldavija), Receipt

2021-06-11 10:15
MD, MDKIVA, Arrived

Nisu. Kad završe piše RS, 61200 CARINA GPC BEOGRAD, Dispatch. Inače meni je danas završena pošiljka koja je stigla 2. juna pa možeš otprilike da proceniš kada će tvoja.

E drustvo imam jedno pitanje.Stigao mi je neki siludo skupi ranac za laptop na poklon od firme.Na fakturi pise DDP sto bi znacilo da posiljalac placa sve.Ipak iz ranac mi je stigla carinska faktura na moje I'me I 8 Dana da se plati.Jel to normalno ili treba da se zalim?
Procitaj neke ranije postove. Mislim da sve sto te se tice je na ovoj i/ili na prethodnoj strani. Odprilike da ces morati da platis.
Sta god da sam narucivao od robe vise vrednosti, sto kao fizicko lice sto kao privatnik, uvek su mi trazili izvod iz banke i popunjenu dokumentaciju gde sam placao otkup carinske dokumentacije i samo carinjenje plus na sve to sama carina i porez.

Ako ti je ranas isporučen, a pisalo je DDP (Delivery Duty Paid), kao što si i sam napisao svi troškovi su plaćeni. Proveri na carinskoj fakturi da li imaš pečat da je plaćeno, mada se i meni desilo da je pečat izostao. Kod DDP primalac nema nikakvih troškova, pošiljalac plaća sve.

Po pravilu kada je DDP paritet u pitanju svi carinski troškovi padaju na teret pošiljaoca jedino što može da bude razlog plaćanja je da nisu otvarali pošiljku te nisu ni videli fakturu ili su radili po automatizmu.

Da li to važi u skraćenom postupku? Pretpostavljam da je stiglo običnom poštom pošto kurirske službe zovu da im se dostavi dokumentacija itd. pre nego uopšte započnu proces carinjenja.

Poslednja izmena:
Paket mi je stigao preko DHL, u pitanju je bilo 20 usb memorija, trazili su mi dokumentaciju za carinjenje i ja sam im sve dostavio...da bi me na kraju obavestili da paket nije, odnosno, neće proći carinu (citiram "predmet nije uložen u carinu, već smo informisali carinu pre ulaganja predmeta") sa obrazloženjem da je to previše za ličnu upotrebu. Sada hoće da vrate paket prodavcu u Kinu. Da li znate koliko će koštati vraćanje paketa?

U zadnje vreme ni jednu posiljku kad stigne u Srbiju nema nikakav info (nepostojeca posiljka) na posta.rs. A na track17 se vidi da je stigla. Da li jos neko ima slicnu situaciju ili se promenilo praćenje statusa pošiljke za Srbiju?
Ja imam slican problem. Cetvrti paket vec na isti nacin nestane

To su pošiljke koje počinju sa U i one nemaju praćenje posle izlaska iz Kine ili tranzitne zemlje. Ti statusi da su stigle u Srbiju su lažni/nagađanje. @sasa022 je sigurno napisao nekoliko doktorata o tim pošiljkama i sve detaljno objasnio bar 1000 puta.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno