Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
100 dinara za žutu traku kojom prelepe paket (u to ulazi cena usluge papirologije koju pošta odradi)
45 dinara je iznos minimalne provizije za uplatu novca putem uplatnice u pošti

Jeste i mene nervira to ali pazi pošta to uradi za 145 dinara a sutra da se nekom govedu iz vlasti digne i kaže novi zakon po kom je obavezno carinjenje svega po standardnoj proceduri špediterske kuće dele posao sa poštom i obrađuju pristigle pošiljke i to kako kome zapadne. Pa neko plati 145 dinara a neko mnogo više. E sad fora je što špediteri to neće ali država može da ih primora i da se masno ugradi efektivno reketirajući i njih i nas. Ovo je neki end game scenario koji ja vidim, ako se osili vlast preko granice ludila. Sjajan način da nateraš narod da prestane naručivati. Država to svakako može, ako poželi.

Jesu poštrili ali možda popuste u drugom kvartalu. U svakom slučaju nije strašno, jes da sam se zadnjih dva meseca naplaćao taksi kao za devet pre toga.

Kad bi carinjenje prebacili špediterima tek bi tada bilo dranje jer bi oni carinili po tarifi, a ovako se carini minimalno bez tarife. Ne znam tačno kako se naziva taj postupak, ali sam gledao tarife za carinjenje ranije, jednom sam hteo da uložim žalbu, pa kad sam video tarife odustao sam od žalbe.

Pozdrav

Vidim da ovde ima iskustva oko carine, a ja nisam uošte upućen.

Elem, naručio sam paket preko neta, macro lens za iPhone. Paket košta 60$ sa prevozom.

Danas mi je stigao mail od DHL-a u kojem me obaveštavaju da je pošiljka stigla kod njih:

"U prilogu dostavljamo dokumentaciju za fizička lica koju je potrebno da popunite, potpišete i dostavite kako bismo započeli postupak carinjenja ukoliko želite da DHL bude posrednik u carinskom postupku"

E sad meni nije ništa jasno. Da li ja moram da im dostavim dokumentaciju što mi traže ako želim da dobijem paket? Ili ako im ne dostavim onda preuzima Pošta?

Hvala unapred

A vrednost paketa bez postarine?
DHL ima posebnu carinarincu, ne može pošta preuzeti.

Poslednja izmena:
Pozdrav

Vidim da ovde ima iskustva oko carine, a ja nisam uošte upućen.

Elem, naručio sam paket preko neta, macro lens za iPhone. Paket košta 60$ sa prevozom.

Danas mi je stigao mail od DHL-a u kojem me obaveštavaju da je pošiljka stigla kod njih:

"U prilogu dostavljamo dokumentaciju za fizička lica koju je potrebno da popunite, potpišete i dostavite kako bismo započeli postupak carinjenja ukoliko želite da DHL bude posrednik u carinskom postupku"

E sad meni nije ništa jasno. Da li ja moram da im dostavim dokumentaciju što mi traže ako želim da dobijem paket? Ili ako im ne dostavim onda preuzima Pošta?

Hvala unapred

Oh man, OH MAN, ček da spremim coku i kokice :D
Btw. koliko je koštao proizvod a koliko poštarina?

Ne mora DHL da radi carinjenje, može bilo koja druga špedicija a možeš i lično da podneseš svu potrebnu dokumentaciju carini (nije baš jednostavno ako ne znaš šta radiš), samo ne može da ode u poštu.

A vrednost paketa bez postarine?

Nebitno, čim je otišlo u redovan postupak carinjenja to znači da se ne radi o specijalnim slučajevima kao što je SportsDirect ili ovi što prodaju suplemente. Taj DHL je lopovska firma i nešto pušta mimo zakona (SD pošiljke na primer na koje se ne naplaćuje pdv iako bi morao) a nekoga jednostavno odere. Ono o ceni bez poštarine zapravo je nešto što ne važi uvek i svuda a mislim da i kada važi. samo za poštu je a ne i za kurire. Cura što radi u DHL tvrdi drugačije ali mislim da svesno laže i navlači ljude na tanak led.

Raspitivao sam se o ovome pre nego što sam odlučio da se manem petljanja sa đavlom (int. kuriri u Srbiji). Mislim da te neće pustiti da sam sebe zastupaš ako nisi špediter. Svaka druga špedicija košta više nego DHL.

Ako potpiše taj papir stići će mu fina suma da plati za špediciju i carinu (preko 6000 dinara sigurno). Bolje da to vrati i traži refund od prodavca ako može.

Nije nebitno, lose si se raspitivao. Ako je vrednost robe manja od 50 evra bez poštarine DHL neće naplatiti ništa.

Nebitno, čim je otišlo u redovan postupak carinjenja to znači da se ne radi o specijalnim slučajevima kao što je SportsDirect ili ovi što prodaju suplemente. Taj DHL je lopovska firma i nešto pušta mimo zakona (SD pošiljke na primer na koje se ne naplaćuje pdv iako bi morao) a nekoga jednostavno odere...

Nisu SD ili suplementi nikakvi specijalni slučaj kod DHL-a. Kod njih sve pošiljke ispod 50 € prolaze bez dodatnih troškova. Potvrđeno u praksi, potvrdio sam DHL i nema potrebe da se sad oko toga pravi neka teorija zavere.

Ako je tako to je van zakona jer i na te iznose su u obavezi da naplate pdv

Ne plaćaju oni PDV, nego svaka carinarinca vodi svoju politiku. Njima je odobreno zbog visokih troškova spedicije.

Tako mi i treba kad se neupućen upuštam u ovo.

60$ je vrednost pošiljke, poštarina je besplatna.

Ovo stoji u mail-u:
carina.JPG

Na osnovu ovoga usluga carinjenja je 3240 din + carinske dažbine koje nemam pojma koliko mogu da izađu.

Da li je moguće da ću platiti veću carinu skoro nego sam proizvod :O

Ako vratim nazad i tražim refund i stavim da pošalju prijatelju u Mađarsku, onda nema ovih peripetija pošto je to EU?

Poslednja izmena:
Možeš tražiti refund, ali je pitanje koliko će ti vratiti novca. Obično naplate troškove poštarine u oba pravca.
Ako šalju iz EU onda u Mađarskoj neće biti problema, a ako su van EU onda će ga i Mađari cariniti.

Ako ništa drugo barem smo saznali da su smanjili cenu usluge špedicije sa 3300 + pdv na 2700 + pdv. Verovatno jer ih ljudi zaobilaze kad god mogu.

Tako mi i treba kad se neupućen upuštam u ovo.

60$ je vrednost pošiljke, poštarina je besplatna.

Na osnovu ovoga usluga carinjenja je 3240 din + carinske dažbine koje nemam pojma koliko mogu da izađu.

Da li je moguće da ću platiti veću carinu skoro nego sam proizvod :O

Ako vratim nazad i tražim refund i stavim da pošalju prijatelju u Mađarsku, onda nema ovih peripetija pošto je to EU?

Oleeeee :)
carina i pdv su 32$ na 60$ znači oko 2016 din + pomenutih 3240 za DHL.
Al ima i pozitivna stvar, ovu lekciju ćeš zapamtiti bez ponavljanja gradiva :D

Onda molim za savet.

Šta mi je najbolje raditi u ovom slučaju.

- Dati DHL-u sve što traži?

- Preko nekoga drugoga odraditi carinu, ako je to uopšte moguće??

- Ne uraditi ništa, platiti poštarinu za tamo i nazad, tražiti da pošalju u englesku recimo, jer i tamo imam prijatelja

Molim za vaše mišljenje.

Hvala

Ne valja nijedna opcija,
kao što ti je čovek iznad napisao ako platiš DHL-u ode ti više od 5000 din.
Ako pustiš da se vrati nazad u najboljem slučaju ćeš dobiti povraćaj umanjen za poštarinu u oba smera i to pod uslovom da prodavac prihvati robu nazad jer su carinske dažbine odgovornost kupca tako da možeš i da ne dobiješ ništa, ide na dobru volju prodavca.
Ako pustiš da se vrati nazad onda pa da ti šalju u neku drugu državu isto će ti naplatiti duplu poštarinu, i to pod uslovom da prodavac prihvati.
A iako ti ponovo šalju nekom drugom poštom može opet da ode na carinu pa ti naplate pdv, i onda ćeš pući na duple poštarine i pdv....
Poštarina Dhl-a u jednom smeru ti je oko 20 evra, što znači da ti je dupla poštarina 40 evra, znači isto 5k din.
Ako ti treba to što si naručio plati Dhl-u što traže i računaj da si platio školu, ako ti ne treba onda pusti da se vrati pa vidi sa prodavcem koliko će ti dati povraćaj i sve što ti odbije za poštarinu računaj da si platio školu.

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk

Pošiljka mi stoji na BG carini evo već mesec dana. Treba da mi stigne u Novi Sad.
Razumeo bih da stoji u NS na carini, ali ovo baš i ne razumem. Šta bih mogao da uradim?

Pogledajte prilog 265628
Ovo je 99% odavno u NS. Jer čim dobiješ status da je u NS tu je već u obradi, i to najverovatnije prošao obradu. Jednostavno, nema status da je stigao u NS.

Sent from my LG V20 using Tapatalk

Pitanje za ubuduće:

Kako vi onda naručujete preko interneta u našu zemlju, sa ali expresa, sports directa itd, itd...?

Onda uvek i vi isto platite ovoliku carinu? Ili gledate da proizvod bude ispod 50e? Ili je ovo do DHL-a?

Takođe, da li bih drugačije prošao da ovo nije poslato preko DHL-a?

Pročitaš prvi post i malo prelistaj ostatak teme ako te ne mrzi, objašnjeno je sigurno već 1000 puta, imaš i temu o porucivanju sa Sportdirect-a

Sent from my MI MIX 3

Ako naručuješ DHL-om i cena proizvoda je ispod 50 evra onda ne plaćaš ni pdv ni špediciju. Ako je proizvod 50 evra ili više onda ti DHL naplaćuje špediciju i plaćaš carinu i pdv.
Imaš sve detaljno objašnjeno u prvom postu pa pročitaj dobro da se ne bi opet ispalio.

Vazno: ocekujte malo veci zastoj posiljki, barem iz Amerike, a pogotovu UK.
Nebitno i da li posiljka prolazi kroz UK, London je ogroman hub, a posto nisu potpisali dovoljno ugovora o prometu, pocece da ih izbegavaju transporteri, i to ce izazvati vece guzve u drugim hubovima.

Čitam ovo na prvoj strani za DHL, gde stoji da DHL plaća PDV na pošiljke do 50e. Da li tu ulaze i troškovi slanja ili se gleda samo vrednost robe?

Navodno samo vrednost robe ali dok je ovakvih gluposti, ja kurire izbegavam. Zdrav razum kaže da već plaćamo neverovatno visoke takse na cenu robe, ovo sa špediterima je samo jedan viši stepen ludila.

Pitanje za ubuduće:

Kako vi onda naručujete preko interneta u našu zemlju, sa ali expresa, sports directa itd, itd...?

Onda uvek i vi isto platite ovoliku carinu? Ili gledate da proizvod bude ispod 50e? Ili je ovo do DHL-a?

Takođe, da li bih drugačije prošao da ovo nije poslato preko DHL-a?

Najviše sam platio 50% of cene koju sam platio jer je carinik toliko procenio da moj paket košta. Inače ne plaćam toliko. Duple pare daješ samo u slučaju kurira zbog *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau**mjau*skih zakona, zakonodavstvene i izvršne vlasti RS. Jednostavno rečeno, cilj ove države je da te pravi idijotom i svi su mehanizmi vlasti usmereni ka tome a naručivanje fensi robe iz inostranstva se kosi sa *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau**mjau*izmom pa su se onda ovako organizovali da ti traže, legalno, da platiš duplo na nešto što si platio 50 evra. Zato izbegavaš kurire dok ne postanemo nešto bolje od banana države.

SD prolazi ali tu ti je bolje preko posrednika da uzimaš jer su visoke poštarine.

Valjda prolaze i ove tablete, suplementi ali za ostalo nikad ne znaš šta može biti kada DHL/Fedex/TNT/UPS carinik baci kockicu. Zato iz inostranstva samo nacionalne pošte, raspitaš se čime šalju ako je USPS iz Amerike, Royal Mail iz Engleske, nazovi DHL iliti Deutsche Post iz Engleske onda uzimaj. Ako namirišeš ekspres kurirsku službu beži od toga.

Ovo je i do DHL i do Srbije i do svih *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau**mjau*a i vampira koji operišu na našem tlu. Drugačije bi prošao da je poslato običnom poštom.

Vazno: ocekujte malo veci zastoj posiljki, barem iz Amerike, a pogotovu UK.
Nebitno i da li posiljka prolazi kroz UK, London je ogroman hub, a posto nisu potpisali dovoljno ugovora o prometu, pocece da ih izbegavaju transporteri, i to ce izazvati vece guzve u drugim hubovima.

Bumo vidli. Paketi su u LA. Prošli put su stigli za cirka dva dana plus pet dana dok se naši organizuju da mi to donesu sa Surčina. Mislim da svi idu preko Londona tako da javljam koliko će transport iz LA do BGa trajati ovog puta.

Tako je bilo priče dok su bili požari u Kaliforniji, kao zastoj ovo ono. A sve teklo normalno. Ne kao kod nas kada padne kiša pa kolaps u gradu.

Poslednja izmena:
Čitam ovo na prvoj strani za DHL, gde stoji da DHL plaća PDV na pošiljke do 50e. Da li tu ulaze i troškovi slanja ili se gleda samo vrednost robe?
Gleda se vrednost robe, ako je npr. roba 49 evra a slanje DHL-om posebna stavka npr. 19 evra nećeš platiti ništa. Ako je cena robe sa freeshipingom DHL-om npr 49 evra opet nećeš platiti ništa. Ali ako je cena robe 50 evra i shipping npr 15 evra onda te oderu sa špedicijom, carinom i pdv-om. Isto ako je cena 50 evra a shipping DHL-om je free tj uključen u cenu, onda oni računaju da je vrednost robe 50 evra i opet te oderu sa špedicijom i ostalin dažbinama.
Ako se poručuje DHL-o da bude posebno naznačena cena proizvoda koja maksimalno sme da bude 49.99 evra i shipping posebno naznačen kao odvojena stavka.
Ako je DHL uključen u cenu proizvoda tj freeshipping onda ukupna cena ne sme da pređe 49.99 evra.
U principu je najsigurnije preko običnih pošti, a ostale ekspesne službe tipa Fedex, UPS, TNT, najbolje je zaobići jer oni nemaju svoje predstavništvo u Srbiji i kada paket stigne u Srbiju ide preko nekih firmica od kojih svaka ima neka svoja pravila i cenovnike pa ne znaš ni ta pravila, ni koliko će te odrati a deru više nego Dhl.

18 dana mi stoji tablet na carini.. sramota

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno