Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne. To mu je 20% pdv (~70 dinara) + 100 dinara otvaranje koverte + 50 dinara usluga uplate ovih 100.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Puštena večeras tri paketa sa carine od 29.01.

Послато са SM-G930F уз помоћ Тапатока

Ne. To mu je 20% pdv (~70 dinara) + 100 dinara otvaranje koverte + 50 dinara usluga uplate ovih 100.

Jasno - dakle nije platio carinu, vec samo PDV + to ostalo sto posta uzima. Svinjska hunta dakle oporezuje i plastiku na komad, zlo.

Puštena večeras tri paketa sa carine od 29.01.

Послато са SM-G930F уз помоћ Тапатока

+1 aleluja! I meni isto, BG. Sutra da vidimo koliko su rebnuli :whip:

Tacno 2 nedelje, da li je to normalno?

Poslednja izmena:

Било је 86 динара ПДВ. То сам видео на царинском извештају. Нећу да им дам за отварање коверте! Оно је била саобраћајна несрећа од коверте, а не уредно залепљена коверта.
У условима које је царина написала, помиње се да се не врши наплата ПДВ за производе који коштају мање од 1000 динара. Они су ти написали! Колико је 86 динара ПДВ? Тачно 430 динара. Значи на коверти Кинез је написао, вероватно 4$, па су ови проценили 430 динара. Како их није срамота наплатити ПДВ на износ мањи од 1000 динара, па још 100 динара отварање (иживљавање над ковертом), па још 45 динара поштанске услуге!
Није мени до 220 динара, толико платим бурек код Ђорђевића, него им НЕ ДАМ!

Poslato sa ALE-L21 uz pomoć Tapatoka

Било је 86 динара ПДВ. То сам видео на царинском извештају. Нећу да им дам за отварање коверте! Оно је била саобраћајна несрећа од коверте, а не уредно залепљена коверта.
У условима које је царина написала, помиње се да се не врши наплата ПДВ за производе који коштају мање од 1000 динара. Они су ти написали! Колико је 86 динара ПДВ? Тачно 430 динара. Значи на коверти Кинез је написао, вероватно 4$, па су ови проценили 430 динара. Како их није срамота наплатити ПДВ на износ мањи од 1000 динара, па још 100 динара отварање (иживљавање над ковертом), па још 45 динара поштанске услуге!
Није мени до 220 динара, толико платим бурек код Ђорђевића, него им НЕ ДАМ!

Poslato sa ALE-L21 uz pomoć Tapatoka

Po zakonima aktuelne nam države da sve podleže naplati PDV-a. Da ne poveruješ ali osim što se kralo na kamione (Kertes lopina) barem su propisi na papiru bili bolji u Slobino vreme i u vreme posle njega. Mada tad nije bilo zvanično Paypal tako da smo morali da se dovijamo oko plaćanja a Aliexpress nije ni postojao u ovom obliku.

Piše i na tarabi svašta pa džabe. Piše i na sajtu MyUS da smo oslobođeni plaćanja ispod 20 dolara vrednosti pa ništa od toga. Piše i da ono za robu iz EU pa to važi samo za "uvoznike". Obična raja je tu za šišanje, za nas nema nikakvih povlastica.

Eto ja molim Boga da me sutra ne dočeka papirče sa 3000 i kusur dinara što bi svakako bilo znatno više od takse na plaćenu vrednost po zakonu RS ali obzirom da je sa Aliexpressa, da je veliki paket, ko zna šta su i koliko procenili. Kinez đubre nije hteo da uradi ono što smo dogovorili a on rekao da hoće a to je da podeli robu u više manjih paketa. Jer sam iskoristio kupone i snizio mu cenu. Tako da ukoliko me sutra dočeka suluda cifra za jeftine kineske kopije a nije tehnika u pitanju, možete računati na otpočinanje procesa žalbe pa ćemo da vidimo rezultate. Takođe se razmišljam da oteram Kineza u tri lepe i fino zatražim refund jer mi je broj za praćenje koji sam dobio uz pošiljku lažan a tek treći koji je poslao porukama je pravi. Pa nek on vidi sa šabanima sa Alija što nije isporučio broj za praćenje po obradi narudžbine. Izgleda da im ne smeta što su kopije iako po zakonu a i po novinama se to uništava (hahaha jes malo morgen). A tu je i ona priča o količinama. Ovog puta ni jedno ni drugo nije problem, ali cenim da su odrapili taksu samo takvu onako slobodnom procenom vrednosti prema "katalogu".

Inače prošli put kada sam platio globu su bile dve cifre na računu jedna je cena slanja a druga cena robe što je posrednik odštampao. Carinik fala Bogu ne zna engleski pa je iskulirao ono što piskara američka carina na šta se odnosila i niža cifra i uzeo onu veću cenu i na osnovu nje obračunao PDV. Toliko o njihovoj ekspertizi.

Edit: Samo još jedna stvar a tiče se carine. Ovi posrednici što šalju iz Amerike su isplativi tek kada "konsoliduješ" paket tj. spakuju ti više stvari u jedan. Tek tada se isplati i to oni znaju i to im je glavna reklama, ta "konsolidacija". E neš ako si iz Srbije jer imaš 50 evra limit a preko toga te deru ko vola. Kako država tako i kuriri koji jedini šalju preko pet kila robe u Srbiju. Bukvalno te tovare sa više strana i tebi kao građaninu nije dozvoljeno da kao građanin drugih, normalnijih država poručiš nešto iz inostranstva da te ne izađe preskupo. Zato i većina nas naručujemo iz Kine iako je na Aliju maltene sve fuš roba i to kopija nekog originalnog proizvoda, gradirana prema kvalitetu kopiranja. Ne daju ti da kupiš original bez da platiš globu pa to je.

Poslednja izmena:
Kao sto rekoh - niko se ne bi bunio da:
1. svima naplacuju sve
2. da svima obracunavaju na osnovu realnog iznos koji je placen za robu (izvod iz banke)
3. da procedura traje max 4 dana kako navodno i stoji u Zakonu

Jer onda u startu znas sta te ceka, a ne pausalna procena nekoga ko misli da je ofinger za pantalone GREJAC ili da je mini racunar Raspberry Pi - DIJETETSKI SUPLEMENT. :d

Stigla posiljka konacno, posle tacno 15 dana od momenta kada su poslali na carinski pregled :crash:

Procena vrednosti 55 USD - dakle skoro pa tacno u paru. Kinezi su napisli na posiljci da je vrednost 10 USD (iako nista nisam trazio od njih).

Dakle 1300 dinara total sa postanskim troskovima me izaslo. :smackbum:

Ono sto me cudi je da su otvarali originalno pakovanje, onaj fabricki seal je isecen i preko je zalepljeno ovo:

P90213-103740.jpg

P90213-103811.jpg

P90213-103750.jpg

Zasto bi to radili, iz aviona se vidi koji je proizvod itd? :eyebrows:

Ja sam caletu narucio ovu alatku,isto su otvorili fabricku kutiju iako se na sluci vidi sta je. Ajde sto su otvorili,nego su je nacisto raskopusali,cak je i ova municija poispadala a i dve ove trake su umrsili,pa nisu mogli da zatvore kutiju samo su je uvili u onaj postin selotejp. Totalno neprofesionalno...
41b59d9cbf6dd98fec44f1d0687e8b7c.jpg

Послато са Poco F1 уз помоћ Тапатока

Da Kinezi ne lazu kao psi, mozda ne bi sve ni otvarali. 10 dolara za robu od 55, koja van Kine kosta verovatno od 100 dolara navise - naravno da ce da sumnjaju u sve kad vide takve stvari.

Nije problem da se otvori,proveri,naplati ako treba ali brate budi pazljiv sa tim,ja sam to platio iz svog dzepa,od svoje plate, a ne sve da raz*mjau**mjau**mjau**mjau*s,raskopusas i cak i ne mozes da vratis kako je bilo nego ga samo uvijes i prosledis dalje. Dve ove rolnice mora da bacim jer su ih upetljali,pokrivili,nije nesto vredno ali sta da se desi nesto skuplje,sta cemo onda?

Nije ovde procena vrednosti u pitanju nego ocigledna potreba da se otvaraju i fabricke kutije ozbiljnih proizvodjaca.

Ko zna sta su vidjali na carini pa su sada poceli i to da rade. Mada je bas cudno otvarati fabricki Xiaomi seal.

Sansa da je nesto unutra uspesno ubaceno je minimalna.

Meni se isto desilo jer je kinez deklarisao mi box kao android telefon pa su otvorili da vide koji je to telefon i lupili procenu na 100$.

Ali ova dva gore slucaja ocigledno ukazuju da traze nesto drugo unutra. Vrv neku vrstu droge.

Ako su kriminalci poceli tako da je dostavljaju i iz kine, onda smo mi obicni potrosaci najebali.

Pozz, naručio sam Impact Whey od MyProtein-a (2.5kg), iskoristio 35%, i to me je izašlo oko 3900 din, zove me poštar juče kaže stiglo, čekaće te u pošti, carinjenje je 900 dinara?! Zašto se to carinilo kada je ispod 50€? Burazer je kupovao skoro isto, čak onaj od 5kg za isto manje od 50€ čini mi se da je bilo sa popustom, i ništa nije plaćao dodatno.

Ne naplaćuju ništa samo ispod 1-2€, i ako je mali paket-koverat. Tada udare pečat 'ne podleže carini' i poštar donese bez troškova. Verovatno pregedaju rentgen aparatom. Čim je skuplje i/ili većeg gabarita sledi najmanje otvaranje i troškovi uz to.

Naplatili su ti tacno onoliko koliko treba,pdv ide na svaki iznos,a carina na preko 50e. E sad sto nekom prolazi bez icega,nekom ovako,nekom onako to je do nasih azurnih carinika...

Da li je neko narucivao nozeve? Da li prolazi carinu ili vracaju zato sto je hladno oruzje.

Milsim na kuhinjske nozeve i na nozeve za kasapljenje ne na vojne nozeve...

Da li je neko narucivao nozeve? Da li prolazi carinu ili vracaju zato sto je hladno oruzje.

Ja sam poručio kuhinjske noževe. Stigli su sa velikih zakašnjenjem ali su korektni. Neka XYZ marka mada ima ih pod raznim brendovima kod raznih prodavaca. To su ona ko fol damascus sečiva, laserski gravirana šara da imitiraju damascus čelik. Nisu loši, oštriji su nego što deluju pod prstom i fino balansirani. Problem je što noževi na koje sam navikao nemaju oštar vrh, e pa ovi imaju, tako da sam se posekao na nož za ljuštenje voća. Posekotina je bila jako precizna, jer je nož oštar. E sad, za vrstu čelika piše da je nemački a zapravo je kineski i kažu ovi što testiraju noževe da se malo teže oštre ali to ćemo videti šta i kako kada se istupe. Mene su stajali nešto preko 30 dolara sa raznim kuponima a inače su preko 45 dolara kod tog prodavca mada sam video sličnu stvar za 26 dolara na drugom mestu. Ovi moji su 6 in 1, znači dođe šest noževa i onaj plastični štitnik. Imaš par opisa pomenutih noževa na youtube i poređenja sa sličnima po ceni. Ja sam ranije koristio neke nazovi keramičke što su za naše pojmove kao malo fensi, barem za običan narod. E pa za te noževe su ovi kineski klasa i po. Kineski su kopija profi japanskih i nemačkih noževa koji koštaju od 50 evra naviše po komadu, što koriste profi kuvari. Imaš za slične pare na Amazonu dobar set noževa neki šareni, ne mogu se setiti brenda, svi su obojeni u drugu boju. Ti su valjda najbolji u toj cenovnoj klasi ali im se skida farba vremenom dok kod ovih kineskih nema šta da se skine. Carina nije vratila paket, za divno čudo. I ja sam imao istu brigu.

Nego da ne bude ovo priča i opis noževa, stigao paket i naplaćen blizu 900 dinara. Što je super jer sam mislio da će me odrati a oni skoro pa pogodili cenu. E sad fora je što niti je paket veliki niti preterano težak. Nešto ispod 2kg i onako osrednji paket, tanak a dimenzija dužine i širine kao veći. Kinez ga spakovao maksimalno efikasno. Čisto informativno da znate da i to sa dimenzijama zavisi da li će proći prvi pregled ili neće. Ranije su mi prolazili paket sličnih dimenzija i težine bez troškova, eto ovaj nije i uz to je stajao kod njih 15 dana što samo potvrđuje moju teoriju o pumpanju budžeta (zna se zašta im trebaju pare ali da ne pominjem to baš svaki put). U svakom slučaju dobro je što nisu bili bezobrazni sa procenom mada kada vidim kako paket izgleda i roba unutra i ovo je mnogo kao i kineska cena koju sam platio sa sve popustima. Eto znam za sledeći put da slično đubre više ne poručujem.

Btw. u poštama je sve veća gužva i ljudi iznose sve veće pakete pa treba i to ubaciti u jednačinu. Sve više ljudi naručuje sve više robe. Što će se svakako odraziti na sve nas kada ovi odozgore to snime.

Poslednja izmena:
Pošiljka mi stoji na BG carini evo već mesec dana. Treba da mi stigne u Novi Sad.
Razumeo bih da stoji u NS na carini, ali ovo baš i ne razumem. Šta bih mogao da uradim?

Screenshot_20190213-224106_Chrome.jpeg

Ja sam prosle godine porucivao, preko 10 nozeva ali pojedinacno, sve posiljke su prosle bez ikakvih problema, cak je na nekim deklaracijama i pisalo folding knife :) naravno bilo je i kuhinjskih, doduse nisu otvarali posiljke pa ne znam sta bi bilo ako bi otvorili, verujem da bi proslo ako je u pitanju kuhinjski noz ili tako nesto ''normalno''

Dobro bre ljudi, posiljke idu kroz rendgen, nije da oni muckaju kutije pa pogadjaju sta je unutra.

Jel to sad neka novina da se UN...CN paketi prelepe sa VV...RS trackingom i trazi postar potpis ali ne trazi nikakve pare. Cak ni paketi nisu otvarani i pise slobodno od carine.

Jedno pitanje. Carina mi je prihvatila racun na $19 i naplatila mi carinu 397 dinara. Medjutim u posti su mi uzeli 542 dinara. Jel zna neko sta je ostalih 145 dinara, cisto da znam kako racunaju?

Otvaranje i provizija na uplatu ja mislim.

Najjace je sto nikakav pisani trag - racun ne daju. Nego opsala, plati preko deklarisanog iznosa. Cekaj leb te ****, kako oni mogu da posluju bez racuna za svoje usluge a svi drugi moraju da imaju?!

Jedno pitanje. Carina mi je prihvatila racun na $19 i naplatila mi carinu 397 dinara. Medjutim u posti su mi uzeli 542 dinara. Jel zna neko sta je ostalih 145 dinara, cisto da znam kako racunaju?

Koliko si platio i cekao zalbu da usvoje? Msm dal' ti se to isplatilo :)

Kakvu zalbu? Nisam se nista zalio, samo sam poslao mail sa dokazom u uplati kada sam video da je na carini. Ali da, u pravu si, nikakav racun nisam dobio osim za ovih 397 dinara. Mislim da ovo nesto posta naplacuje ovaj ostatak, jer da je nesto za carinu, ljudi bi dodali kao stavku 100din otvaranje paketa, ne znam, 45 dinara neka sedma usluga itd.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno