Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja koliko znam pošiljke pristižu iz inostranstva i transportuju se unutar zemlje i vikendom ali carina kao carina u smislu kad treba da ti otvore paket i odrede pdv ili carinu radi samo pon-pet.

27.02. narucio android tv box sa ebay-a i danas stiglo na carinu, videcemo koliko ce se zadrzati
d8b72784312c096dfd3753a9c028efbf.jpg

Sent from my Xperia T using Tapatalk

Nesto se dvoumim da kupim ali neznam koliko mogu da ocekujem troskove. Najboljem i najgorem slucaju, koliko bi izasli troskovi na 200e (carina, porez i ostalo) za kupovinu sa aliexpres ili gearbest (tablet)? Izvinjavam se ako nisam na dobro mesto okacio post

^ Na cenu koju carinik proceni dodaj 32%

Koliko je trenutno čekanje u NS?

Sent from my LG V20 using Tapatalk

Dugo, baš dugo. Ebene dve maskice čekam dve nedelje.
6ca0683be05bf83c9019f6bb5c3c8e65.jpg

Ovde ti nešto nije kako treba! Ili ti tracking ne radi (manje verovatna opcija) ili su se nekome svidele maskice :D
Kad ode na carinu tj. kad "izaberu" da kontrolišu neki paket onda odmah piše status "PODNOŠENJE NA CARINSKI PREGLED" iako taj paket zapravo nije još pregledan ali su ga izdbojili "sa strane" da bi ga pogledali. I to "PODNOŠENJE NA CARINSKI PREGLED" može da se ponavlja 4-5-12 dana, zavisi od gužve, oni samo obnove taj isti status svaki dan i kad konačno pogledaju šta ima u paketu onda se tek status apdejtuje sledećom fazom...
Ovaj tvoj paket uopšte nije otišao na carinski pregled...
Dugo, baš dugo. Ebene dve maskice čekam dve nedelje.
6ca0683be05bf83c9019f6bb5c3c8e65.jpg

Radi tracking, to je NS carina (kod njih nema status podnošenje na carinski pregled)

Aaa, u tome je fora. Meni idu preko BG carine paketi.
BG i NS carina kao da nisu u istoj državi...

Jel moguce nekako izvesti da mi paket ne ide na NS carinu nego na BG a da mi adresa isporuke paketa ostane u Vojvodini?

Ruma Pazova, Mitrovica, Pančevo Vršac pripadaju Bg carini a u Vojvodini su

Neznam sve mi je to cudno sa carinom bio sam narucio IP kamere i stigao paket dhl-om free isporuka na BG carinu bez carine i pdv a kamere sam platio oko 110e. Posle toga naruciovao neke sitnice i stizale na ns carinu gde su sve carinili

DHL ima posebnu carinu u Novim Banovcima za čitavu Srbiju, a imao si neverovatnu sreću jer oni za sve preko 50 evra naplaćuju 3300 dinara špediciju + pdv + carinu...

Takav servis ne bi imao smisla, posto u bg prolaze samo manji paketi koji nemaju veliku vrednost. Tako da ponovno slanje unutar zemlje+eventualna provizija bi vam izaslo isto kao da ste platili carinu :) Vredniji paketi se svugde carine.

Znam da neke opstine u vojvodini podpadaju pod bg carinu, ako se nalazite u blizini neke šaljite na POST RESTANT ili otvorite poštanski fah u takvoj posti :)

Takav servis ne bi imao smisla, posto u bg prolaze samo manji paketi koji nemaju veliku vrednost. Tako da ponovno slanje unutar zemlje+eventualna provizija bi vam izaslo isto kao da ste platili carinu :) Vredniji paketi se svugde carine.

Znam da neke opstine u vojvodini podpadaju pod bg carinu, ako se nalazite u blizini neke šaljite na POST RESTANT ili otvorite poštanski fah u takvoj posti :)

Kako se uopšte otvara poštanski fah za fizička lica? Znam da sam jednom pokušao u lokalnoj pošti, ali bez uspeha (mislim da je trebalo da stižu pisma/paketi non-stop što nisam mogao da ispunim kao fizičko lice).

Poslednja izmena:
Pazi kad si u pravu, moraš da imaš priliv pošiljaka koji opravdava korišćenje poštanskog faha (pregratka) i usluga je potpuno besplatna. U suprotnom (ako nemaš dovoljnu količinu pošiljaka - a to određuju nadležni u pošti) ne možeš ga otvoriti.
Znači ili ga imaš besplatno ili ga nemaš uopšte!!! Ne možeš ga platiti čak i da želiš, van pameti! Moja pošta radi od 8-14 i subotom od 8-12, ja sva sreća radim po smenama pa stižem da odem. Ali da radim stalno pre podne, ako stigne pošiljka koja zahteva lično uručenje (ili po gabaritima ne može stati u sanduče), jednostavno ne mogu koristiti usluge pošte, čak i da želim to dodatno da platim!!!

Ja sam ovo pročitao na ovde.
Bio sam ubeđen da poštanski pregradak može platiti i koristiti svako, ali po ovome nije tako!

Nov sam ovde na forumu , izvinjavam se ovako što prvo ovde pišem i postavljam pitanja a ne predstavim se prvo .

Ovo mi je nedoumica a i šta da preduzmem uvezi moje pošiljke ako neko zna neka pomogne .čini mi se da je ovo vraćeno nazad a da mene niko nije kontaktirao ili možda grešim?
Ako bilo ko zna nešto o ovom stanju ili neki broj da pozovem bio bih mu jako zahvalan !

Datum Mesto Faza Status Potpisnik
30.01.2018 17:33:00 CN-52803200 Prijem
12.02.2018 09:22:09 11003 IZMENIČNA POŠTA Prispeće
12.02.2018 10:06:56 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu
16.02.2018 19:35:21 20200 PC Novi Sad - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
16.02.2018 21:32:09 11003 IZMENIČNA POŠTA Prispeće
16.02.2018 23:21:37 10200 GPC BEOGRAD - 11003 IZMENIČNA POŠTA Otprema
25.02.2018 10:56:00 CN-CNBJSA Prispeće

Jel pravio DHL nekome problem za posiljke preko 1kg sa iHerba? Dobio sam tracking i kad odem da pratim, stoji "note on weight", posto je tezina 1.8kg.

Da li mozes da nas obavestis o ishodu, tj. da li ti je dhl naplatio neki dodatni trosak? Htela sam danas da narucim posiljku od 1,5 kg sa iherb-a prvi put preko dhl-a i sad sam pocitala ovo sto si napisao i pokolebala se. Isporuka mi je nesto oko 12,5 evra, vrednost posiljke oko 40 evra mislila sam da cu dobro proci, da ce to biti jedino sto cu im platiti. Hvala unapred

Naravno. Nije naplaćeno ništa dodatno, samo sam preuzeo paket i to je to.

Pazi kad si u pravu, moraš da imaš priliv pošiljaka koji opravdava korišćenje poštanskog faha (pregratka) i usluga je potpuno besplatna. U suprotnom (ako nemaš dovoljnu količinu pošiljaka - a to određuju nadležni u pošti) ne možeš ga otvoriti.
Znači ili ga imaš besplatno ili ga nemaš uopšte!!! Ne možeš ga platiti čak i da želiš, van pameti! Moja pošta radi od 8-14 i subotom od 8-12, ja sva sreća radim po smenama pa stižem da odem. Ali da radim stalno pre podne, ako stigne pošiljka koja zahteva lično uručenje (ili po gabaritima ne može stati u sanduče), jednostavno ne mogu koristiti usluge pošte, čak i da želim to dodatno da platim!!!

Ja sam ovo pročitao na ovde.
Bio sam ubeđen da poštanski pregradak može platiti i koristiti svako, ali po ovome nije tako!

Ja imam suprotne informacije. Hteo sam da zakupim poštanski fah kako bi mi pošiljke stavljali tamo a ne da ih donosi poštar zato što sam živeo pored škole pa su mi neandertalci čeprkali po sandučetu, nije bilo prepreka, plaća se ali nešto simbolično tipa ispod 100 dinara ako se ne varam jer oslobađaš poštara pa je zato jeftino ali nisam uzeo PF na kraju.

Poslednja izmena:
Pa pazi, na sajtu pošte lepo piše da oni određuju, tako da ako poznaješ nekoga (ili ako su dovoljno pametni kao što jesu u tvojoj pošti - oslobađaš poštara) mogu da kažu ok, evo ti pf. I to mi je jasno, ali sam u zbunu zbog onih 100 din. Interesantna stvar što mi kao narod raspravljamo o ovakvim stvarima po forumima, kafanama i sl. a znamo vrlo dobro kakvo je bezakonje ovde, i državne i privatne firme rade kako hoće, umeju, znaju, mogu... retko ko radi kako je propisano, tako da džaba naša razmena iskustava o našim bankama, poštama, carini...

Iskustvo, za referencu...
Meni je malopre stigao paket iz HongKonga,via Singapore Post, plaćen 50+ dolara, sitni delovi za modele aviona.

Deklarisali kao 27$, carinici udarili 30 $, nema carine ali ima PDV 20%, 575 dinara, sa dostavom Post Expresom izašlo na 720, častio kurira, ukupno 750.
E sad, tracking detalji,

Naručeno 2. i poslato 5. februara.
U Novi Sad-Carina stiglo 18. februara
Ležalo tamo do 3. marta kad su ga uzeli u proceduru.
Ocarinili i prosledili na dostavu 5. marta.
Kurir "BrzePošte" doneo ga 12. marta.
Singapur-Novi Sad, 13 dana putovanja, 15 dana carinjenja i još nedelju dana putovanja, Klisa-Sajmište, nekih četiri ipo km drumom.
Dobro je, stiglo je, to je sve što mogu da prokomentarišem.

Poručio sam neke hemijske olovke sa aliexpress-a. U jednom paketu imam 6 komada a u drugom 6 jedne vste, 6 druge vrste i 6 text markera. Da li će na carini praviti problem oko količine? Ima li negde konkretan propis koliko nečega je za sopstvene potrebe?

A brate ako uspeš da zaradiš na 12 olovki i ako ih uvoziš da bi ih preprodao - onda zaradi. Pa nisu valjda toliko blesavi?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno