Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zdravo ljudi, prvo srecna nova svima.
Imam samo jedno pitanje, da li je moguce, posto mi je kao status:

61200 CARINA GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD

otici u ponedeljak u Savsku 2 gde je ova posta, i podici paket sa brojem za pracenje i licnom kartom? Posto moja posta nece raditi do srede, a ovo sto je pristiglo bi mi trebalo za ponedeljak uvece, a i prolazicu pokraj te poste pa mi nije mrsko da odem da pokupim.
Hvala.

Mislim da je zakon odavno takav ali su počeli da ga primenjuju od kad su uveli Pay pal, ja sam pre toga imao dvadesetak pošiljke na koje su samo otvaranje naplaćivali, doduše mislim da su svi paketi bili ispod 50€.
Zašto si mu rekao da taj zakon postoji mnogo pre nego što se on rodio i da nije menjan?
Sad će i tebe da napadne za svoje neznanje :)

Važno da pljuje po svima, nema veze što je sve po propisima. A za pakete koje se provukao, mimo zakona, bez dinara to je nikom ništa.

Da se kladimo da je i taj paket na koji se žali da je zaveden kao suplement koj ito navodno nije, zapravo jeste suplement :)

61200 CARINA GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD
otici u ponedeljak u Savsku 2 gde je ova posta
Mislim da nista ne radi do 4. januara. Posto se 31./1. padaju subota nedelja, onda su 2. i 3. neradni dani.
Na samo pitanje dali mozes uopste podici u Savskoj 2 - ne znam, ovo i mene zanima :)

Da se kladimo da je i taj paket na koji se žali da je zaveden kao suplement koj ito navodno nije, zapravo jeste suplement :)
Sta ima da se kladimo? Sta god da je, preko poste ide jedinstvena carinska tarifa od 10%, tako da je cak dobro prosao, jer da jeste pravilno carinjen, redovno, bila bi 30% za suplemente ;)
U stvari da je sve po zakonu radjeno, ne bi mu ni bilo dozvoljeno da uveze suplemente ;)

Uh, navikao sam da me nepravedno na forumu pljuju, ja bi odavno popzd da me to brine ;)

Mislim da nista ne radi do 4. januara. Posto se 31./1. padaju subota nedelja, onda su 2. i 3. neradni dani.
Na samo pitanje dali mozes uopste podici u Savskoj 2 - ne znam, ovo i mene zanima :)

Pise na sajtu poste da ce posta u Savskoj raditi u ponedeljak i u utorak, pa rekoh da vidim da li neko mozda zna. Videcu da zovnem sutra ujutru, ili da odem, pa cu javiti ovde.

@nemanja123 Ti , decko, imas ozbiljan problem u svojoj. Zakon jeste bio da su fizicka lica oslobodjena placanja za pakete ispod 50e, sem u slucaju da u paket nisu ukljucena 2 ili vise proizvoda, pa se pretpostavlja da idu na dalju preprodaju. Zaobidji me, ne volim tako pametne osobe. Mozes da se kladis u sta hoces, samo me zaobidji, rekao sam ti vec.

Oslobodjeni su carine ne pdv-a. Eto koliko ne znas.

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

Jasno je pisalo da su oslobodjeni svakog placanja. Carine i pdv-a. Posle , kada su videli da masa gradjana kupuje iz inostranstva su uveli da na svaki paket ide pdv. To tek sada vidim, nisam skoro citao zakon o tome.

To sto su neki ovde poceli da kupuju iz inostranstva od prosle godine, pa ne znaju kako je to bilo pre 7-8 godina nije moj problem.

Poslednja izmena:
Nisu bili oslobodjeni PDVa, nikada ispod 50e. To je tako bilo u praksi, ne i po zakonu.

Samo da izvestim, sazeto:

15.12.2016 12:59:44 11003 IZMENIČNA POŠTA Prispeće
15.12.2016 13:29:44 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu
16.12.2016 12:06:16 10200 GPC BEOGRAD - 10200 GPC BEOGRAD Otprema PODNOŠENJE NA CARINSKI PREGLED
...
...
29.12.2016 16:55:10 11030 Beograd 8 Uručenje Uručeno

Polovna maticna ploca, placena 68$, PDV i ostali troskovi placeni 740din.

http://www.politika.rs/scc/clanak/258338/Porez-i-na-internet-kupovinu

Uvod u tekst iz 2013 godine kaze :"Убрзо пошто је „Пејпал” званично стигао у Србију на царини је почела наплата ПДВ-а од 20 одсто чак и на пошиљке мале вредности наручене преко интернета, тврде читаоци".
Prema tome, pretpostavljam da je to o cemu vi sada pricate pocela tada. Kao sto sam rekao, ja sam poceo da kupujem barem 2010. I tada je bilo drugacije. Kada je stigao paypal, onda su poceli da naplacuju porez i na manje posiljke. Tema je sada nebitna, necu da se prepirem ovde oko gluposti. Sada se placa i to je to. Nije ispravno to sto me sada neki ovde pokusavaju ubediti da je odavno ovako, a kupuju relativno od skoro. Ako ima onih koji su poceli da kupuju kad i ja, verovatno znaju kako je tada bilo. Da nastavim dalje ubedjivanje na ovu temu, nemam nameru. Pozdrav i svako dobro.

EDIT: Zao mi je sto ne mogu da nadjem na dealextreme u istoriji porudzbina kada sam prvi put porucio. Nisam siguran , ali mislim da sam tu obavio prvu kupovinu ovog tipa.

Poslednja izmena:
Fora je da i tada je TREBALO da se naplacuje PDV. To sto nisu je pitanje zasto samo.

Zakon o PDVu nije menjan po tom pitanju.

20 poruka kasnije vidiš da si za sve grešio i da je sve tačno što sam ti rekao.
Na izvinjenje, carinik i ja nećemo ni da čekamo ;)

Pozuri, carinik ce ti naplatiti lezarinu ako ne dostavis izvinjenje ubrzo :D

*** onda, ipak je presudilo to sto do sada nisam toliko placao te poreze. Trebace mi da se naviknem. Izvinjavam se. Ali glavu bih dao ako nisam procitao pre 6-7 godina da su fizicka lica oslobodjena carine i pdv-a do 50e.

Polovna maticna ploca, placena 68$, PDV i ostali troskovi placeni 740din.

Ako nije tajna, moze vise detalja? :)

Koja maticna, (moze link), sta joj fali, jel' refurbished, ili defekt? Sta je pisalo na paketu pa si prosao sa samo 740 din? Aj' daj detalje, kada vidim sta se jos uvek u Srbiji prodaje po besnim cenama na KP i limundo, muka me uhvati.

Fora je da i tada je TREBALO da se naplacuje PDV. To sto nisu je pitanje zasto samo.

Zakon o PDVu nije menjan po tom pitanju.
Nije trebao da se naplaćuje, tih dana se mnogo pričalo o PayPal-u pa se neko u upravi carina dosetio da tako popuni rupe u budžetu. Izdato je samo tumačenje tog zakona. Pre su u iste svrhe menjali zakon, prva granica za carinu je bila 100 evra tad je bio popularan nekerman, dolazilo je mnogo paketa pa su je spustili na 25 evra. Posle je pukla kataloška prodaja pa su digli granicu na 50 evra i to je trajalo sve do PayPal-a.

Ne mesajte vise carinu i PDV :)

Ako iz Kine narucim bluetooth slusalice over the head od 20-ak USD, i to se posalje u velikoj kutiji jer je po prorodi stvari glomazno a izgleda vrednije, pretpostavljam da me dažbina na carini ništa spasiti neće.

Sta više, možda im se učini da kostaju više od 20$, te PDV i mozda i carina (ako procene preko 50€) ispadnu veci nego sto bi trebalo. Razmisljam ima li smisla da na GearBest zamolim da odstampaju originalnu fakturu i stave u kutiju, to je već ubedljivije. Sta vi mislite? Hvala!

Poslednja izmena:
Moj otac je sebi sad za praznike poručio neke te velike BT slušalice, 29$ beše. 550din platio troškove ovde. Ali to je sve lutrija kod nas...

Sent from my Le X820 using Tapatalk

Nisu bili oslobodjeni PDVa, nikada ispod 50e. To je tako bilo u praksi, ne i po zakonu.

pa nije bas tako. Mnogo puta je vec o ovome pisano.

nije se placao PDV na posiljke koje se nisu carinile!!! a ranije ni na one koje su se carinile (pre famoznog PDVa)
sve dok budzet RS nije bio u krizi i ministarstvo finansija pod rukovodstvom famoznog M. Dinkica nije donelo misljenje da treba drugacije da se radi odnosno carinarnici dostavilo misljenje o primeni zakona o porezu!!! na posiljke u postanskom saobracaju.

PDV nema veze sa carinom, zbog cega je i carina popizdela jer od tada moraju da otvaraju svaku posiljku sto su u pocetku i radili ali je Dinkic nedugo zatim sleteo i sada imate kako se kome zalomi i situaciju kakva je guzva sa posiljkama

dopis_carini.png

PS
jedva nadjoh dopis u svojoj arhivi :-devil-: bilo je to davno :wall:

^ Iz priloženog dopisa: 2013. spominjali su bez naplate do 70€? :zgran:

70 evra je ako primas nešto na poklon, ali ne vazi kad mr Li iz Kine napiše gift, već samo za pakete od rodbine

70€ posiljke od fizickog lica tj rodbine kako carina tumaci

Sent from my mobile

ZAP, pa ti si potvrdio ono sto sam rekao :)
Nije se zakon menjao, vec su samo poceli da ga primenjuju ;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno