Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@ MagicMaster to si ti "kriv", sluto jedan sto nasluti ...

Pa šta da radim, kad sam dovoljno dugo u ovoj zemlji i imao dovoljno (i previše) posla sa našim "organima", i znam kako dišu ... i čim negde "namirišu" krv, eto ih ... :( :(

Tako je bilo sa plinom za kola, atestima, tako je sa cigaretama i duvanom, jednostvano, čim negde "krene" da se okreće više, ne može da prodje nezapaženo ....

Sad, but true ...

Ma to da paketi prodju kao gift... Malo teze... :(

Upravo sam slusao gospodina Ocokoljica (upravnik carinske ispostave posta) na jutarnjem programu RTS-a ...!!!
Sto bi rekli šuknuli su nam ga ...
Kome do sad nije , samo da znate, biće mu naplaćivan PDV ...
PDV nece biti naplacivan samo za posiljke od fizickih lica ako su poklon.
Sve posiljke do 70e (pa i one do 50e naravno jer su od pravnog lica) koje su placene (dakle NISU POKLON od tetke, brata, prijatelja kineza, kuma amerikanca ...) ce biti oporezovane sa 8% ili 20% (zavisno koja je vrsta robe).
Jedino mi nije jasno sta ce biti sa posiljkama koje su pokloni od firmi, da li ce na njih biti placan pdv, jer znama da ponekad reklamni materijal (majice, kape i kojesta drugo) zna biti primljeno, ili dobijeno kao nagrada za ucestvovanje u kojecemu ...

Dakle PDV se placa na sve posiljke iz inostranstva koje su placene (kupljene) kako od fizickih tako i od pravnih lica, a u osnovicu za obracun PDV-a ulazi i postarina...

"ČESTITAM" !
Kad bih imao vremena, pa da kao savestan građanin podnesem prijavu za svaki paket na koji mi nisu naplatili PDV od donošenja novog zakona, čisto da malo %&$=)$=%# administraciju, inspekcije i ostale službe. Mislim, nećemo dozvoliti da neko nezakonitim postupanjem ošteti državu, zar ne?

Šta kad na kutiji piše gift i nema račun? Jel treba da im nosim izvod iz banke?

Kakav izvod ako je gift ? :)

Kontradiktorno je (tj. tragikomično) to što ja lično od dolaska PayPal-a neću imati baš nikakve koristi, nego ću čak imati i štete. Kako štete? Lepo. U proteklih par godina sam relativno često naručivao knjige i stripove iz inostranstva i nikada nisam platio ništa više od carinskog pregleda (66 dinara). Sada, sa ovim novim propisom, svaka knjiga će mi postati 20% skuplja. Živeli!

Kontradiktorno je (tj. tragikomično) to što ja lično od dolaska PayPal-a neću imati baš nikakve koristi, nego ću čak imati i štete. Kako štete? Lepo. U proteklih par godina sam relativno često naručivao knjige i stripove iz inostranstva i nikada nisam platio ništa više od carinskog pregleda (66 dinara). Sada, sa ovim novim propisom, svaka knjiga će mi postati 20% skuplja. Živeli!
PDV na knjige je 8%, a ponekad i 0, tj. bude oslobodjeno poreza (ne znam u kojim slučajevima). 20 nije sigurno.

Hajde da penimo po forumu, a ćutimo pred njima kad nam nepravedno odrape 20% poreza i na ono što se ne oporezuje toliko...

Ne izvod treba ti prepiska i dokaz poznanstva.... sms-vi, email-vi da dokazes kako ste ti i kinez postali ljubavnici :p

Nije moj prob što ne stavčjaju rč i pišu gift. Mogu da im odnesem rč i izvod iz banke.

Nije moj prob što ne stavčjaju rč i pišu gift. Mogu da im odnesem rč i izvod iz banke.
Da je neko preslušao zapis koji sam linkovao juče, jasno bi čuo objašnjenje za poklone.

Poklon ima neku vrednost. Da li je plaćaš ti ili ne, kada ulazi u Srbiju, on vredi nešto, to što je poklon za tebe ovde (nisi ga ti platio), ne znači da košta nekoga 0 novčanih jedinica. Prema tome, ako nema navedenog iznosa uz paket ili posumnjaju da vredi više od navedenog, koristiće katalošku vrednost za (ne)carinjenje. Jedine kategorije koje postoje su od koga stiže (pravno ili fizičko lice, 50 ili 70 evra max za necarinjenje).

Da se na poklone (robu koju je neko drugi platio, a poslao tebi bez naknade) ne plaćaju ikakve dažbine, ne bi postojao uvoz, nego bi sve bilo označeno sa "poklon", pa i 20 kontejnera Najki fudbalskih lopti iz Pakistana, i prolazilo granicu bez ikakvog nameta, a ovde se dalje prodavalo regularno.

Ukratko, budite spremni da platite dažbine na poklone isto kao na kupljenu robu.

Bilo kako bilo, meni jutros stigao br disk iz Finske 19 evra + shipping 6, ništa nije naplaćeno.

Ovo preostalo neka mi naplate pdv, nije skupo

Ocigledno nas nisu dovoljno bombradovali... srbijo srbijo ..

Nigde u svetu se ne naplacuju troskovi ako je posiljka male vrednosti, sta koji moj ovi izmisljaju da se placa PDV??? Pa ima da uginu svi na carini od obracunavanja pdv-a, cekanja da se isti plati, poste ce biti prenatrpane posiljkama koje cekaju da se preuzmu itd. Ima da pukne to samo tako.

Ne brini neće.

Biće, eto toliko ima posiljaka da smo morali zaposliti jos xyz ljudi, uglavnom rodbinu i prijatelje i stranacke pogodne ljude.

Pfff

@Poklon

Ja sam robu platio, imam invoice i rč koliko sam platio, to što piše gift nije moj problem i da me carine/oporezuju ko da sam u Ušću kupio.
Ps
Možda je rešenje da se prijavimo na Kipar i sl pa da izbegavamo porez ko veliki.

Ja već 2-3 nedelje čekam 4 paketa da ssajtova odakle obično stiže za 4-5 dana... Smoriću se ako mi na sve to naplate pdv...

Da ali kako da ubediš shopto i ostale radnje da pišu to?

Sa ebay-a ne pišu cenu npr. Ne znam da li shopovi sa ebay-a ali ljudi ne rade to.

Do sad je bila prica da paypal nece da dodje zbog carinskih prepreka, sad kad je dosao bolje da nije jer je gore nego pre...

Sta rade kad ne pise cena a pise gift..ili ne pise gift ni cena...mora da otvaraju paket u oba slucaja ?

Ocekujem ovih dana Raspbery Pi B.. oko $43 sa shippingom. Bas me zanima da li ce da napalte PDV.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno