Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma luda kuća, meni upravo stigao paket koji je krenuo 27.11. iz USA kao obična pošiljka od $7,99 a ovi što su poslati kao one priority EMS ili čekaju na carini ili nema uopšte osveženog trackinga. I za ovu je na USPS.com stajalo da je i dalje u NY, a druga je napustila LA isto 27.11. i to je to... kod nas na posta.rs ni ne postoje ti tracking brojevi. znači, na tracking zaboraviti do daljnjeg. :) A, da, ovo što je stiglo je ukupno vredno $19,98+$7,99, ništa nisu naplatili, nije ni otvarano. Prethodni put za $35+$7,99 naplatili uredno samo PDV 20%...

^^salje mi fizicko lice, polovna stvar je u pakovanju ali kao nova na oko.

Ima li neko iskustva sa ovim?
Scan11668.jpg
Narucujem godinama preko interneta i nikad nisam dobio nista slicno. Uvek je stizao paket na kucnu adresu, ocarinjen ili ne. Koliko sam skapirao treba da im sada dam podatke koliko sam platio pa da me oderu. U pitanju je igra za 3DS, placena 45e. Da li mogu ovo nekako da izbegnem?

Teško... Moraš im odneti dokaz koliko si platio u navedenom roku (najbolje izvod iz banke) ili ode paket nazad. Dobro je da ti nisu tražili uvoznu dozvolu...

Kontaktirao sam ih u medjuvremenu, rekose da je dovoljno da im prosledim mail kao dokaz. Nadam se da cu proci samo sa PDVom, na to sam naravno i racunao da moze da se desi. Ono sto mi nije jasno cemu ova procedura, i ranije su mi carinili pakete pa samo stignu sa izvestajem. Pitao sam kada mogu da ocekujem paket, odgovor je bio kada dodje na red za carinjenje i kad ocarine poslace...

Ma sa vremena na vreme traze ovakve gluposti, traze ponekad kopiju licne karte i sl... ma DB-ska stoka....

Kontaktirao sam ih u medjuvremenu, rekose da je dovoljno da im prosledim mail kao dokaz. Nadam se da cu proci samo sa PDVom, na to sam naravno i racunao da moze da se desi. Ono sto mi nije jasno cemu ova procedura, i ranije su mi carinili pakete pa samo stignu sa izvestajem. Pitao sam kada mogu da ocekujem paket, odgovor je bio kada dodje na red za carinjenje i kad ocarine poslace...

Ocigledno da Carinik kome je to palo u ruke nije mogao da sam proceni vrednost. Ima igara i za par $ i za par desetina $. Ovako je bolje za tebe da bude realno koliko treba, a ne da nesto platis par $ a carinik odvali 50 $ . Zar ne ?

Ocigledno da carinik i ne zna sta je to . Jer igre za 3DS nikako ne dolaze na DVD-u :D

Poslednja izmena:
Taj mail naveden u tekstu. Koliko znam oni svakako proveravaju preko interneta, cena te igre je svuda ista, a i radnja iz koje sam narucio je prilicno poznata, verujem da su poslali i racun u paketu... Videcemo koliko ce sad da se oduzi.

Upravo skinuto sa sajta poste, da li ovo, posto nema stavke 3.12.2013 - Otprema, znaci da je paket krenuo u lokalnu postu i da ga ocekujem sutra, ostale stavke su unosene nesto pre 3 a cim nisu danas uneli... ?
26.11.2013 14:14:19 11003 IZMENIČNA POŠTA Prispeće
26.11.2013 14:39:23 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu
27.11.2013 09:27:37 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema
28.11.2013 14:49:39 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema
29.11.2013 14:45:45 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema
02.12.2013 14:45:20 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema

Očekuj ga u pošti, ali za nedelju dana. Meni se ovako vrti u mestu još od 25.11., a nekima još duže...

Bas tako

2013-12-02 14:45, 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD, Otprema

Poslednja izmena:
03.12.2013 18:18:10 11200 GPC BEOGRAD - 11040 Beograd 33 Otprema:banana::banana:

Taj mail naveden u tekstu. Koliko znam oni svakako proveravaju preko interneta, cena te igre je svuda ista, a i radnja iz koje sam narucio je prilicno poznata, verujem da su poslali i racun u paketu... Videcemo koliko ce sad da se oduzi.

Ocigledno nisu poslali, pa nebi ti trazio covek dokaz o tome koliko si platio da je faktura bila u paketu, logicno zar ne?
Ja mislim da je to bolje po tebe, jer ocigledno faktura nije u paketu kako si ti mislio jer da ti je roknuo cenu po svom nahodjenju ili da je nasao neku koja je recimo 50+ eur onda bi placao i carinu i PDV, ovako das mu tacan iznos i ako je 45 kako si rekao nema da brigas na to ce ti obracunati SAMO PDV i to je to nece ga cariniti. ne razumem sto se neki ljudi bune a kad ih oderu onda se jos vise bune(sa razlogom) a ovako ti je bolje.

Ja kad kupujem ja na realnu cenu uracunam PDV pa idem sa tom cifrom i razmisljam da li mi odgovara ili ne, ja online narucujem 6 godina unazad i nikada do sad ni dinar PDV ili carine nisam platio a bilo je bogami doooosta paketa za carinjenje sto po starom sto po novom sto po najnovijem od aprila kad su uveli PP.
Znaci uracunam taj PDV pa kad mi ne nepalte (kao sto nikada nisu) ja srecan, po ovome bih mogao da racunam kao da mi nista nece naplatiti ali ne rizikujem, uracunam PDV i miran sam.
Predlazem i vama, pa ako vam ne obracunaju PDV i carinu vi u plusu, ako vam obracunaju posteno, a ako vam vise obracunaju zbog nemanja fakture vi vratite posaljete dokaze o uplati u cao djaci opet posteno.

planiram da naručim nešto preko Tmarta opet, pa videh da uz onaj klasičan Worldwide Free Shipping ima i opcija DHL International Express Mail ( $4.99 ) - - Estimated delivery time is 5-7 business days.

jel ima neko iskustva sa njim i jel je siguran i brži nego kad izabereš klasičan shipping, tj jel stvarno stiže za 7 dana? ja se sećam ranije da sam gledao druge opcije za shipping i da je sve bilo jako skupo, a sada bih bez problema dao 5 dolara ako bi mi brže došlo pogotovo što poslednje dve pošiljke sam čekao 60 odnosno 30 dana.

Da, DHL stize za toliko koliko je navedeno... Ali racunaj da ako imas carinu na paket onda moras daplatis dodatne troskove DHL-u (spediciju)...

paket sa IG koji mi je pre 3 meseca vracen u kinu, je danas uspesno stigao nakon drugog slanja. Prvi put su pokusali mi naplate skoro 3000din dadzbina za paketic od 20 dolara...sada je oporezovano na 25 i placeno oko 550din, sto je malkice vise ali neprimetno, carinio Vladan Jovanovic, ovom prilikom bih mu se zahvalio na tome sto nije odokativnom metodom povecao vrednost po nekoliko puta.

paket sa IG koji mi je pre 3 meseca vracen u kinu, je danas uspesno stigao nakon drugog slanja. Prvi put su pokusali mi naplate skoro 3000din dadzbina za paketic od 20 dolara...sada je oporezovano na 25 i placeno oko 550din, sto je malkice vise ali neprimetno, carinio Vladan Jovanovic, ovom prilikom bih mu se zahvalio na tome sto nije odokativnom metodom povecao vrednost po nekoliko puta.

Zar ispod 50, 70e, koliko već ne podleže carini? ***, što više čitam o tome, sve sam zbunjeniji. Drapi te ko i kako hoće.

Šta bi bilo kada bi npr naručio 10 pari patika za koje komad košta 35 eura. Da li i tu važi ono dodaj 30% manje više na ukupnu cenu što je artikal + poštarina sa tim da je ovde poštarina free? Da negovorim da su to patike npr koje u radnjama koštaju 100+ eura.

Poslednja izmena:
Oko ~4000 RSD (čini mi se 3.300,00 + PDV = 3.960,00 RSD) je DHL usluga špedicije + ono što dobiješ kao carinski račun sa carinom i PDVom.

Zar ispod 50, 70e, koliko već ne podleže carini? ***, što više čitam o tome, sve sam zbunjeniji. Drapi te ko i kako hoće.

Šta bi bilo kada bi npr naručio 10 pari patika za koje komad košta 35 eura. Da li i tu važi ono dodaj 30% manje više na ukupnu cenu što je artikal + poštarina sa tim da je ovde poštarina free? Da negovorim da su to patike npr koje u radnjama koštaju 100+ eura.

Paketi male vrednosti u principu ne podlezu carini, ali podlezu oporezivanju (PDV). Moje iskustvo (Beograd) je da stvari kao sto su knjige pustaju bez ikakvih dazbina. Takodje, namirnice za ishranu/suplementaciju (cajevi, vitamini, proteini...) mi prolaze bez dazbina, sve dok su male porudzbine, po vrednosti i gabaritu.

Kao fizicko lice ne mozes da uvezes velike kolicine, vec oko 3+ primerka iste stvari ulazi u "problematicnu zonu".

Ukoliko je cena sumnjiva cariniku ili nema deklaracije u paketu, carinik moze sam da proceni ili da ti trazi izvod/porudzbenicu.

Paketi male vrednosti u principu ne podlezu carini, ali podlezu oporezivanju (PDV). Moje iskustvo (Beograd) je da stvari kao sto su knjige pustaju bez ikakvih dazbina. Takodje, namirnice za ishranu/suplementaciju (cajevi, vitamini, proteini...) mi prolaze bez dazbina, sve dok su male porudzbine, po vrednosti i gabaritu.

Kao fizicko lice ne mozes da uvezes velike kolicine, vec oko 3+ primerka iste stvari ulazi u "problematicnu zonu".

Ukoliko je cena sumnjiva cariniku ili nema deklaracije u paketu, carinik moze sam da proceni ili da ti trazi izvod/porudzbenicu.

Hvala puno! Samo bih da znam na čemu sam.

Dakle, do 70e nema carine, a PDV imaju prava da klepe na SVE? Mislim, zanima me kako je sve to definisano po zakonu? Ako smeju na sve da opale PDV kontam da bi to i radili na SVE.

Dakle, do 70e nema carine, a PDV imaju prava da klepe na SVE? Mislim, zanima me kako je sve to definisano po zakonu? Ako smeju na sve da opale PDV kontam da bi to i radili na SVE.

PDV imaju prava da naplate na sve. Medjutim, u praksi PDV naplacuju samo za posiljke koje idu u carinski pregled, tj koje otvore, utvrde vrednost i dazbine (posto samo tako i mogu da naplate).

Paketi za koje odluce da ne podlezu carinskom pregledu, prodju i bez PDV-a.

Zbog kolicine posiljaka i raspolozive radne snage/vremena, sigurno ne mogu sve posiljke da otvaraju, procenjuju i sl.

Poslednja izmena:

AKO salje fizicko lice, a ako salje firma carini se i preko 50€...

paket bi ti bio zabranjen za uvoz, trazili bi ti firmu i uvoznu dozvolu i na kraju paket vratili u kinu, meni su paket sa 20 srafova vratili nazad vrednosti 10$ jer jer to nije kolicina za licnu upotrebu iako se to kupuje tako na lot od 20 komada.

A koje veličine mogu da prođu, neko reče do, oko 3 komada?

A koje veličine mogu da prođu, neko reče do, oko 3 komada?

E to je vec jedna od velikih kosmickih misterija, koja u velikoj meri zavisi od carinika koji ti zapadne. Meni su prolazili paketi sa po 10-15ak istih fitinga/adaptera, drugima su pravili problem oko srafova...

ako te zapadne Jovica Guberinic nemoj ni da gubis vreme da se zalis ili nesto pokusas, tvoja posiljka ide nazad pa ide ako imas vise od 2 do 3 iste stvari unutra pa sta god da je u pitanju.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno