Šta je novo?

Carina na pošiljke (2024 / 2025)

Pita covek da li ce Temu sam da podeli posiljke po paketima do vrednosti od 50e,
već je odgovoreno u temi za Temu

Ajde jedna konsultacija i vase misljenje. Imao sam i do sada situacija sa su mi carinili robu i da su vrednosti paketa bili do 200 evra. Ali sada razmisljam da narucim nesto vece vrednosti.

Svar koju gledam je kod nas oko 1000 evra. Na Aliju trenurno sa kuponima, coinima i sale-u mi ispasne oko 570 evra. E sada samo nisam siguran da li se roba carini na osnovu iznosa na paketu, ili traze od mene izvod iz banke o iznosu placenog proizvoda ili na osnovu njihove procene? Ne znam ni sam da li smem da se usudim i da narucim nesto takvo.

@duka_b

Proizvoljna vrednost carinika, jer nema validnog invoice-a uz paket sa alija, ali iz mog iskustva, ako carinik vidi iznos od 200-300-400 vec napisan na paketu, odmah ga ocarini po toj vrednosti koja je napisana. (Carinsko podrucje BG). Naravno zavisi i od velicine, ako je nesto bas bas veliko, otvorice ga verovatno.

Takve stvari obično idu kurirskim službama (DHL, Fedex) gde će ti tražiiti izvod o plaćanju i izjavu da je za sopstvene potrebe, računaj 32%+carinsko zastupanje grubo 4000-5500din.
Ako je nešta što se obično koristi za obavljanje delatnosti može da se desi da carina ne dozvoli uvoz. Ako stiže normalnom poštom i ako je paket u pitanju računaj da će biti otvaranje pa kako odluče, mogu da priznaju upisanu vrednost, da procenjuju ili da te kontaktiraju da dostaviš izvod iz banke. Ako precene možeš da se žališ uz uplaćenu taksu koju ne vraćaju. Na tebi je da proceniš šta ti je činiti.

Мени су нишки цариници за ТВ бокс тражили да им прикажем поруџбеницу.

Ok hvala vam, videcu danas sta mi je ciniti. Ja sam na carinskom podrucju BG pa koliko sam video po iskustvima nesto malo bolje.

Kako uopste funkcioniše carina, konkretno da isprobam Temu kako radi i kakve su stvari. Uzeo sam neke sitnice za oko 5.000din, sta podleze carini sta ne, znam kad sam uzimao sa alija multimediu za auto preko fedexa je islo sve, carina je izasla nekih 10tak hiljada.
A za ovako neke sitnice kako to funkcionise, do kog iznosa porucivati stvari?

Kako uopste funkcioniše carina, konkretno da isprobam Temu kako radi i kakve su stvari. Uzeo sam neke sitnice za oko 5.000din, sta podleze carini sta ne, znam kad sam uzimao sa alija multimediu za auto preko fedexa je islo sve, carina je izasla nekih 10tak hiljada.
Imas temu za TEMU 🤣
Salu na stranu, oni sami dele pakete na manje iznose, da ne predju tu vrednost od 50 evra. Drugacije prolaze kroz carinski postupak i uvoz u odnosu na redovne posiljke, te ne bi trebalo da bude dodatnih troskova, rekao bih da je to sve ukalkulisano u cenu proizvoda.

pomenuh ne pethodnim stranama da sam naručio kolegi patike iz kine, plaćene su u USDT valuti (~130$), poslate FedExom, nisu tražili dokaz o plaćanju, doplaćeno je samo 400 dinara, a na carini su bile 3 dana

Niška carina, trenutno zadržavanje paketa do mesec dana.

Prilozi

• IMG_20240806_090522.jpg
    IMG_20240806_090522.jpg
    61.1 KB · Pregleda: 42
Na Temu nema carine i pdv, koliko platis to je to i kurir PE donosi kuci paket, mada su sad prepuni sa Temu paketima pa to kasni kad on donosi ili odes sam u Postu i uzmes ga.

Ajde jedna konsultacija i vase misljenje. Imao sam i do sada situacija sa su mi carinili robu i da su vrednosti paketa bili do 200 evra. Ali sada razmisljam da narucim nesto vece vrednosti.

Svar koju gledam je kod nas oko 1000 evra. Na Aliju trenurno sa kuponima, coinima i sale-u mi ispasne oko 570 evra. E sada samo nisam siguran da li se roba carini na osnovu iznosa na paketu, ili traze od mene izvod iz banke o iznosu placenog proizvoda ili na osnovu njihove procene? Ne znam ni sam da li smem da se usudim i da narucim nesto takvo.
Ja bih sa Kinezom dogovorio da obavezno uradi racun kako treba i stavi u paket. Racun da obavezno pogledas mailom, pre nego ga stavi u paket i posalje. Znaci, (nazovi) zvanicni racun kao sto daju inace firme na a4. Za vrednost se dogovorite sta i koliko da napise. Sam proceni oko toga. Uradi obavezno print screen ekrana gde je artikal. Da znas da i ptt ulazi (ako se doslovno gleda zakon) u carinsku osnovicu za carinjenje. Verovatnoca da takav paket prodje carinu bez ikakvog otvaranja i detaljisanja, po meni, skoro da ne postoji. Ukoliko se napravi problem oko iznosa na fakturi, i dobijes poziv sa carine, izvadi se na to da sve i svasta pisu Kinezi po racunima, i onda prikazi pravu vrednost i print screenom a i izvodom iz banke. Jer u protivnom, lako moze da ti se desi da pretraze malo vise ... i uzmu za carinsku osnovicu najvecu mogucu vrednost koju nadju na netu. + da ti naprave recimo i problem oko namene te robe, ukoliko moze da se protumaci da je za komercijalnu upotrebu, + da ti za robu zahtevaju redovni postupak, gde ces morati i spediciju da placas. Jer, ti si na neki nacin (ako laziras vrednost), vec usao u carinski prekrsaj, jer imas robu sa papirom koji ne prikazuje tacnu vrednost. Uopsteno, niko ne moze sa 100% sigurnoscu da ti kaze sta ce i kako da se desi, ukoliko ne prikazes pravu vrednost, ukoliko nisi siguran da roba ne moze da se protumaci kao roba za komercijalnu upotrebu.

Poslednja izmena:
1722939903054.pngEvo meni paket na carini preko mesec dana, malopre sam poslao reklamaciju jer vise stvarno nema smisla...

Sta se desava sa malim posiljkama na NS carini, stoji mi merac onaj od 4$ vec 5 dana na NS carini, jel su oni normalni da naplate preko 100% carinu i PDV sa otvaranjem???
Ima da im odnesem sve i poklonim na carini licno!

Update: Zvala me Niska carina danas, rekli su da su 1-og avgusta dostavili papir na pogresnu adresu gde pise da zahtevaju dodatnu dokumentaciju. Rekao mi je carinik da posaljem na email dokaz po placanju, racun itd... Sve sam poslao i danas pustaju sa carine, kaze carinik.
Sasvim logican rasplet dogadjaja. Oni znaju da se laziraju dolazne cene bar u 80% slucajeva, takodje i da narucioci robe ( mi ) to isto znaju. Shodno tome mogu da razvlace koliko god hoce, jer je mala verovatnoca da ce neko da se javi i pita zasto mi roba ne krece. Ako se i javi, onda se upravo dogadja ovo sto su tebi rekli i trazili. Nikome oni nisu "pogresno" poslali nista, 95% sam siguran, pogotovo ako se radi o nekoj uobicajenoj posiljci manje vrednosti. Za posiljke za koje se odakativno, recimo po samom gabaritu, odmah vidi da su vrv preko 50-100e vrednosti, procedura ide dosta brze, tj dobijete brze informacija od njih. Bilo da vas zovu, bilo da dobijete papir za dostavu dokaza za pravu cenu. Bar je na mom iskustvu to tako bilo cesto. A sve ovo ostalo ostaje na njihovu samilost i nesamilost. Moramo da shvatimo, koliko god sve to bilo iluzorno, da i njima nije bas sve pod konac kada im pune vrece sa svim i svacim donesu ovi iz poste. Generalno mislim, da je ptt medjunarodni saobracaj posiljki prema Srbiji u zadnjih nekoliko godina promenio totalno svoju fizionomiju, tj uvecao se visestruko, a sa druge strane carina nije napravila reorganizaciju da sve to obradi kako treba i ispostuje sve ... i zakone Srbije, ali i narucioce robe. Nisam citao propise o ptt saobracaju i obavezama i poste i carine, ali sam siguran da i za jedne i za druge postoji maksimalni vremenski rok, do kada prvi moraju da predaju drugima uvoznu posiljku na carinski postupak, te da drugi sa zavrsenim ishodom vrate posiljku prvom da je dalje prosledi naruciocu. Mozda je to 72h, mozda malo i vise, ali nije, siguran sam vise od 7 radnih dana. Ne znam da li je o tome pisano ovde, ja nisam pronasao.

Sasvim logican rasplet dogadjaja. Oni znaju da se laziraju dolazne cene bar u 80% slucajeva, takodje i da narucioci robe ( mi ) to isto znaju. Shodno tome mogu da razvlace koliko god hoce, jer je mala verovatnoca da ce neko da se javi i pita zasto mi roba ne krece. Ako se i javi, onda se upravo dogadja ovo sto su tebi rekli i trazili. Nikome oni nisu "pogresno" poslali nista, 95% sam siguran, pogotovo ako se radi o nekoj uobicajenoj posiljci manje vrednosti. Za posiljke za koje se odakativno, recimo po samom gabaritu, odmah vidi da su vrv preko 50-100e vrednosti, procedura ide dosta brze, tj dobijete brze informacija od njih. Bilo da vas zovu, bilo da dobijete papir za dostavu dokaza za pravu cenu. Bar je na mom iskustvu to tako bilo cesto. A sve ovo ostalo ostaje na njihovu samilost i nesamilost. Moramo da shvatimo, koliko god sve to bilo iluzorno, da i njima nije bas sve pod konac kada im pune vrece sa svim i svacim donesu ovi iz poste. Generalno mislim, da je ptt medjunarodni saobracaj posiljki prema Srbiji u zadnjih nekoliko godina promenio totalno svoju fizionomiju, tj uvecao se visestruko, a sa druge strane carina nije napravila reorganizaciju da sve to obradi kako treba i ispostuje sve ... i zakone Srbije, ali i narucioce robe. Nisam citao propise o ptt saobracaju i obavezama i poste i carine, ali sam siguran da i za jedne i za druge postoji maksimalni vremenski rok, do kada prvi moraju da predaju drugima uvoznu posiljku na carinski postupak, te da drugi sa zavrsenim ishodom vrate posiljku prvom da je dalje prosledi naruciocu. Mozda je to 72h, mozda malo i vise, ali nije, siguran sam vise od 7 radnih dana. Ne znam da li je o tome pisano ovde, ja nisam pronasao.
Hvala na informaciji! Kada mogu da ocekujem paket da mi stigne otprilike?1723121237361.png

Evo znaci @Naleee resio problem ekspresno, odmah posle njegovog prigovora i dokaza, posiljka uzeta sa gomile te ekspresno odradjeno sa carinske strane. Ovo moze da bude primer i nama ostalima :)
@Naleee
Ako nije problem, kada dobijes robu, opisi koliko je kostala roba, sta si prilagao, koliko su ti obracunali ...

Inace, obicnom postaru ne moze karticom da se plati.

Evo znaci @Naleee resio problem ekspresno, odmah posle njegovog prigovora i dokaza, posiljka uzeta sa gomile te ekspresno odradjeno sa carinske strane. Ovo moze da bude primer i nama ostalima :)
@Naleee
Ako nije problem, kada dobijes robu, opisi koliko je kostala roba, sta si prilagao, koliko su ti obracunali ...

Inace, obicnom postaru ne moze karticom da se plati.
Hoću, čim dobijem.

Сасвим коректан поступак нишких цариника, и ја имам иста искуства. Ја сам још отишао тамо, они се изненадили, мислили су да ћу да се расправљам са њима.

Сасвим коректан поступак нишких цариника, и ја имам иста искуства. Ја сам још отишао тамо, они се изненадили, мислили су да ћу да се расправљам са њима.
Slažem se, ja se nisam raspravljao uopšte, samo sam hteo da znam šta mi se događalo sa paketom.

Pokušao sam da nađem u okviru ove teme ali nisam uspeo, da li neko zna koji su to kineski proizvodi ( njih 9000 i kusur) oslobođeni carine po sporazumu o slobodnoj trgovini između NR Kine i Srbije, a koji je stupio na snagu 1. Jula?

Pokušao sam da nađem u okviru ove teme ali nisam uspeo, da li neko zna koji su to kineski proizvodi ( njih 9000 i kusur) oslobođeni carine po sporazumu o slobodnoj trgovini između NR Kine i Srbije, a koji je stupio na snagu 1. Jula?
Da li bi u ovoj temi uopšte i trebao da bude spisak proizvoda iz sporazuma?
To se odnosi na pravna lica i oslobodjeno je plaćanja carine a PDV se normalno plaća i u krajnjoj ceni kod nas umanjenje može biti od 0 do 8% u zavisnosti od proizvoda, ne verujem da prelazi 8% i sa kupovinom na AE, Temu i sličnim platformama nema blage veze.
Onaj koga golica to sigurno je našao spisak a prelistaj malo sajt Ministarstva trgovine jer sigurno ima to što te interesuje.

pomenuh ne pethodnim stranama da sam naručio kolegi patike iz kine, plaćene su u USDT valuti (~130$), poslate FedExom, nisu tražili dokaz o plaćanju, doplaćeno je samo 400 dinara, a na carini su bile 3 dana
Zanimljivo, možda je Kinez platio dažbine?
Doneo ti FedEx na vrata?

Na području joje pokriva Niška carinarnica vlada opšti haos i slučajna steća, ništa ne vredi ni račun, ni opis ni izgled paketa:
  • Vontar X4 sedeo na carini od 02.07 do 01.08., reg.cena sa računom bila 34e, naplaćeno mi sa stavkom CARINA 675 din.,
  • Projekror YE 300 stoji od 19.07 na carini,
  • Monitor- Audio DAC X6 MK Ii, plaćen 62e, stigao za 22 dana, plaćen PDV 450 din sa stavkom 'pojsčalo za slušalice.
  • Vontar W2, plaćen 19e zimus, stigso za tri nedelje, plaćeni nekakvi troškovi carinjenja 360din, bez stavki ,niti računa...

Nazad
Vrh Dno