Šta je novo?

Carina na pošiljke (2024 / 2025)

Pozdrav, narucila sam polovne knjige iz Hrvatske u vrednosti od 19 evra (placeno Paypalom). Imam broj porudzbine za pracenje preko sahta Hrvatske poste i tu vidim da je stiglo na carinu 7og avgusta. Koliko je trenutno cekanje na pakete i da li postoji neka sansa da ubrzam postupak jer uskoro necu biti u Srbiji?

Чини ми се да се штампане ствари не царине. Онда би требало брзо да изађе са царине.

Vezano za pošiljke sa aliexpresa koje isporučuje BEX.
Meni danas stigla prva takva pošiljka, punjač za usisivač.
Isporuka je bila besplatna, broj pošiljke na aliexpresu je bio: SYRM15210xxxx proizvod plaćen 5,66$ (sa novčićima i ali kuponima), puna cena je bila 9,45$
1723678046947.png
1723678426195.png
Prilikom isporuke platio sam kuriru 200 din i nikakvu informaciju, isečak ili bilo šta drugo nije kurir ostavio.
Poslao sam im mail čisto da dobijem neki info pošto su ove isporuke preko BEXa retke i dobio odgovor:
1723678710314.png
i u prilogu pomenuti isečak:
1723678775664.png

Tako da to je to, naplaćeno tačno 20% PDV na iznos od 9,45$ koliko je navedeno na paketu (zato što sam
ja popuste dobio od aliexpresa a prodavac je najverovatnije dobio pun iznos od 9,45$).
Zadnji put sam platio PDV čini mi se 2022 godine, it was a nice run 🤣

Jel zna neko do kog datuma je sa obradom paketa stigla niška carina? Čekam jedan od 13.07 i još uvek ništa

Vezano za pošiljke sa aliexpresa koje isporučuje BEX.
Meni danas stigla prva takva pošiljka, punjač za usisivač.
Isporuka je bila besplatna, broj pošiljke na aliexpresu je bio: SYRM15210xxxx proizvod plaćen 5,66$ (sa novčićima i ali kuponima), puna cena je bila 9,45$
Pogledajte prilog 454088
Pogledajte prilog 454089
Prilikom isporuke platio sam kuriru 200 din i nikakvu informaciju, isečak ili bilo šta drugo nije kurir ostavio.
Poslao sam im mail čisto da dobijem neki info pošto su ove isporuke preko BEXa retke i dobio odgovor:
Pogledajte prilog 454090
i u prilogu pomenuti isečak:
Pogledajte prilog 454091

Tako da to je to, naplaćeno tačno 20% PDV na iznos od 9,45$ koliko je navedeno na paketu (zato što sam
ja popuste dobio od aliexpresa a prodavac je najverovatnije dobio pun iznos od 9,45$).
Zadnji put sam platio PDV čini mi se 2022 godine, it was a nice run 🤣
I dalje ne znamo ko je naplatio PDV, Bex ili carina i na osnovu cega ako je Bex i zasto nema deklaracije ili racuna.

I bez carinskog racuna za taj PDV.

I dalje ne znamo ko je naplatio PDV, Bex ili carina i na osnovu cega ako je Bex i zasto nema deklaracije ili racuna.

Samo go paket sam dobio, posle su mi na mail poslali taj kao "isečak" gde piše da je naplaćen PDV i to je sve što imam.
Moja predpostavka je da je to neki dil između bex-a (zna se ko drži bex) i carine jer ovo je naručeno 31.07 a isporučeno
14,08 dakle 14 dana ukupno, to carinu videlo nije niti je paket otvaran.
Sve mi deluje da je ovo test period i da će u nekom trenutku sve veći i veći deo pošiljki biti prebačen na bex, one sitne
kovertice će ostaviti pošti da stavljaju u sandučiće a tu gde može da se uzme neka para (što će na nivou države biti
značajna sredstva) to će da prebace bexu..

Onda po tim vasim teorijama i PostExpress i M-One imaju dil za Temu posiljke 😵‍💫

( I AE i Temu za EU naplacuju takse i iskazuju u obracunu.Sve posiljke prate elektronske carinske deklaracije
i posiljke carinsku kontrolu prolaze za par dana )

@illidan

Mozemo i trebamo - pa da vidimo razliku izmedju uredjenih sistema i sistema u poluraspadu

Zna li se sta za BG carinu? LA...HU paketi mi vec 26 dana u tranzitu, od toga 10 dana na carinu 🥵 uglavnom im uvek trebalo oko 5 dana da obrade paket

@Packe7
Znam da to nije odgovor na tvoje pitanje, ali zasto se nisi zalio na visinu carinskih troskova, ako smatras da su previse obracunali? Osim ako naravno nemas dogovor sa posiljaocem da ti vrati kompletan iznos koji si platio nezavisno od toga sto si odbio prijem.

Teško da imaš praćenje za povrat pošiljke a rokova nema, pošto si odbio prijem pošiljke čini mi se da sasvim drukčije funkcioniše u odnosu kada je nepotpuna adresa, lako može da bude naplaćena ležarina jer je potrebno da te carina razduži za dažbine a to im nije prioritetni posao pa da ne bude pojeo vuk magarca i troškovi budu veći nego što je razlika u carini po tvom i njihovom.
Trebao si da se žališ kao što je napisao Bassnectar91 osim ako nisi računao da će procenjena vrednost biti 300-400e pa se ne slažeš sa visinom carine. Ako si mislio da nećeš imati problema za naredne pošiljke pošto se nisi žalio razmisli.

Nemaš rok za povrat, zadužili su te za dažbine i mora da prodje kroz ruke carine da te razduže, da storniraju carinsku deklaraciju i još neke paprologije da završe a odradiće to kada budu imali vremena, nije im to prioritet. Njihovo je da carine a ovo može da čeka i ostaje ti da prodavca cimaš da juri pošiljku a carina nema više ništa sa tobom i ne očekuj bilo kakve informacije i kontakte od njih.
Koliko mi se čini morao si da odradiš papire za privremeni izvoz zbog reklamacije a prepiske im ništa ne znače.

Neka ta firma iz Slovenije napise zvanicni dopis posti i carini, sa nevedenim brojem posiljke i sve ostalo ... I neka napisu da ce da ukljuce ukoliko treba i njihovu ambasadu. Dobices za sat vremena da posiljka bude obradjena i poslata. Znaci ti se ne mesaj (bar zvanicno), a zamoli Slovence da ako hoce ovo urade. Imao sam pre 8-9 godina isti slucaj, i tako je reseno. Prodavac je bio iz EU. Normalno .. ovo je samo moje iskustvo, a ti sam proceni kako i sta.

Poslednja izmena:
Onda nemas drugi izbor sem zadnjeg sto si ispisao. Jer kontam da ti je uredjaj za posao.

Čisto kao info…
Na sve preko 50€ se naplaćuje pdv+carina, bez obzira da li je u pitanju slanje novog proizvoda zato što je prethodni, na koji je uredno naplaćen pdv+carina bio feleričan.
Meni se nešto slično desilo sa displejem za macbook pro.
Kupio sam sam ga, stigao u Srbiju, platio pdv+carina, otvorio paket, displej polomljen. Kontaktirao prodavca, on rekao nema frke, šalji nazad, refundiraće troškove slanja, kad sam odneo u poštu da pošaljem primili paket, ali me je carina za par dana kontaktirala da dođem jer moram da platim carinu na izvoz. Na moju primedbu da ja vraćam zato što je stigao polomljen, carinik mi je rekao da njega ne zanima šta je u pitanju, da ja sad izvozim i da moram da platim dažbine. Ja sam ga pitao kako to moram da platim carinu na izvoz na nešto što nije proizvedeno kod nas i što je legalno uvezeno i plaćena carina+pdv, nisam dobio konkretan odgovor, ali nije hteo da pusti paket. Prodavac je pristao da snosi sve troškove slanja, plus carinu, stigao je drugi displej za koji sam ponovo platio pdv+carinu.

Placanjem uvoznih dazbina, carine, poreza, ... roba se nacionalizuje, tj postaje fakticki domaca. Shodno tome, ako hoce da opet vrati (fakticki izveze) u inostranstvo, tretira se kao domaca. Jedino sto mi nije jasno kakvu carinu treba naplatiti za izvoz robe, kada je izvoz oslobodjen od carine ako se ne varam. E sad, sve ovo sto sam napisao odnosi se na pravna lica, firme, kako je sve to za fizicko lice treba prouciti

Narucio sam iz Nemacke sredstvo za preciscavanje pijace vode 2 plasticne bocice po 250ml i znam garantovano da prolaze i da su dozvoljene za uvoz cena proizvoda je 33evra plus prokleti DHL 20 evra i sve to smrdi na carini od 16.08.2024 i nema naznaka kada ce uopste da mi stigne.Samo pise da je u toku carinjenje.Inace nikada nisam narucivao nesto sto stize DHL-om ovo mi je prvi put a vidim da su ljudi puni negativnih iskustava sa njima.

Ako je DHL Express onda ih pozovi pa pitaj gde je zapelo. Ako je DHL International, DHL Packet, DHL Deutche Post itd. onda je to obična pošta a trenutno na BG carini pošiljke stoje oko dve nedelje. Možeš da pratiš na sajtu naše pošte dokle je stiglo.

Ako je DHL Express onda ih pozovi pa pitaj gde je zapelo. Ako je DHL International, DHL Packet, DHL Deutche Post itd. onda je to obična pošta a trenutno na BG carini pošiljke stoje oko dve nedelje. Možeš da pratiš na sajtu naše pošte dokle je stiglo.
DHL Parcel je i pratim svakog dana na sajtu poste i stanje je nepromenjeno stoji od 16.08. valjda ce stici pre 31.08. jer 01.09. idem na put a ovo je naravno unapred placeno.

pa to je tek 6 dana proslo, jos je i vikend bio. nekad cekamo po mesec dana na carini da pregleda paket

Kakvo je stanje sa LSxxxNL paketima u NS carini?
Tamo mi je od 10.08.

Pozdrav, narucio sam paket od aliekspresa mehanicka tastatura od 8.5e, prilikom pracenja video sam da je ocarinjena i ne znam koliko carina iznosi i ne zelim da im platim carinu pa me zanima jel mogu da ne preuzmem paket i sta ce se onda desiti?

Mozes da ne preuzmes ,onda se vraca posiljaocu. A kako si to video da je ocarinjena?

Mozes da ne preuzmes ,onda se vraca posiljaocu. A kako si to video da je ocarinjena?
narucio sam i mis i tastaturu u odvojenim paketima i malopre mi je stigao isto mis od 10e koji je carinik procenio na 140e i naplatio carinu 35e, a na sajtu za pracenje za oba paketa mi je pisalo da su na carini
narucio sam i mis i tastaturu u odvojenim paketima i malopre mi je stigao isto mis od 10e koji je carinik procenio na 140e i naplatio carinu 35e, a na sajtu za pracenje za oba paketa mi je pisalo da su na carini
sad me zanima jel mogu negde da se zalim na pogresnu procenu ili tako nesto

Trebao si da se zalis pre preuzimanja posiljke ,kolko se secam ide neka taksa za zalbu pa cekas da ti odgovore sa carine metar dana bar. Jel Nis il Novi Sad carina ?
Pretrazi ovu temu mislim da ima opisan postupak detaljno.

Nazad
Vrh Dno