GoranM je napisao(la):
...za svaku novu igru treba imati 6800GT i zadovoljavati se sa 800*600 bez AF i AA ( FEAR jos i ide k'o svet u 1024*768), kartica od cca 300eura. Pa mislim stvarno te ne da nema smisla, nego...
Pročitaj još jednom moj post koji je iznad ovog tvog... (koji je Nedjo kvotovao). To je, ja mislim, ispravan rezon.
GoranM je napisao(la):
Sad bih bas voleo da cujemo Maxino misljenje:
1. Da li je igra neoptimizovana ili ne ?
2. Da li je grafika bolja od FEAR-a, FarCry-a i npr. HL2 ?
FarCry je izašao pre skoro već dve godine (+- mesec, dva) i završio sam ga bez ikakvih problema na tada najjačoj kartici - 9800 Pro overklokovanim na 9800XT, na highest, sa 8xAF u 1280 x 960. Tada su svi kukali da igra ne valja jer nije radila na ubogim 5900XT-tkama koji su se svi zaleteli da kupe (a za malo više para je bio 9800 Pro, odnosno za slične pare 9700 Pro, bolje rešenje za igranje). I svi su pričali istu priču kao ti sada. Samo da su se pomirili sa tim da drajveri ne valjaju i da su samo probali da je poteraju na bar 9600 Pro (to je kao sada 6800gt, npr.), na medium/high, u 1024, bilo bi ok. Ali ne, igra je deklarisana kao neoptimizovana iako je pružala neverovatan vizuelni ugođaj za ono vreme. I onda je nastao tred max vs. the others (doduše, Nedjo i Filipenko su bili na "mojoj" strani

) oko FarCry-a. I izađe Doom3 i HL2 i šta bi? FarCry postade igra godine na najvećem broju sajtova (tačnije fps godine)!
Da se vratim na pitanje br. 1 - Da, igra je pomalo neoptimizovana jer su prebudžili engine koji nije stvoren za takve namene - no, isto tako, ona može da se igra i u tzv. dx7 modu i da i dalje izgleda pristojno i da fino klizi, ili u dx9 modu, na recommended u 800x600 ili 1024, po mogućnostima i željama. FEAR je naravno bolje optimizovan, a ako ćemo direktno porediti, Q4 radi i još brže, ali treba uzeti u obzir da Q4 ima jako male nivoe, lošije teksture, ali odličan lightning model. Teško je uporediti da li je bolji auto Rolls Royce ili Ferrari. Jedan je brži, drugi udobniji, oba su skupa i oba su lepa... Pa, šta se kome dopadne.
2. FEAR, FarCry ili HL2. HL2 bi u svom originalnom izdanju (ne računam LostCoast) morao da stavim na poslednje mesto. Dobar level design na prvi pogled, ali puno puno trikova - dobro optimizovan. Pa bre, igrao sam ga na 9600xt i to klizi u 1024 x 768!!! i ne izgleda nimalo loše. FarCry - definitivno nudi više - fizika tu, malo vamo i onamo (ali ipak, stari zavet, najviše mi se sviđa

), tu su negde, grafika mi je nekako lepša u FarCry-u, osim modela likova, naravno (i onog preteranog "eden" kolorita - kad malo razmislim, CryEngine bi bio odličan pogon za igru baziranu na seriji LOST). FEAR je definitivno najmoderniji, ima dobre teksture, bolju fiziku i dosta novih stvari (paralax mape, npr.), ali malo jednostavniju geometriju - dosta postproc. efekata. Ništa tu nema što nije već viđeno - a prave stvari nas tek čekaju - čuvena MegaTexturing mašina o kojoj Nedjo toliko priča, Unreal 3, CryTek 2, Source 1.5 itd...