Šta je novo?

Bus Plus tehnologija

Sad sam instalirao aplikaciju, za divno cudo - pracenje vozila u realnom vremenu radi!
Znam da prosli put kad sam probao nije radio, pa sam izbrisao app u roku od 2 min, mislio sam da sam nesto pogresno shvatio, i da ta opcija ne postoji.
Sad radi. Super stvarno.
Ali koliko vidim na PS-u zale se svi, ima ocenu 2.8, a i mnogo lepse to moze da izgleda..

Ocena ti sve govori o kvalitetu aplikacije.Kao da su je radili dunsteri,a ne programeri.
Ljudi prijavljuju greške,daju predloge a niko iz BusPlus-a da to uvaži.

Bolje je, ali ne mnogo.
Kako ne mnogo? Sada postoji GPS praćenje svih vozila. Nije moguće da GSP ili privatni prevoznik ne odradi polazak a da se zavede kao odrađen (i dobije novac od subvencije grada). Beleže se kašnjenja, vide se istog trena zagušenja, itd. To su ipak svetlosne godine od prethodnog sistema. Da li se sećate da je 90-ih postojao eksperimentalni sistem najave dolaska autobusa? Mislim da je radio samo na jednoj liniji 16 ili 65, ne sećam se, bio sam mali. Na stanici na Zelenjaku moglo je da se vidi za koliko minuta autobus stiže.

Sem GPS-a, celokupna komunikacija sa DJP je automatizovana, a sam BusPlus sistem čini se da je dosta fleksibilan. To što oni neće da puste neku opciju ne zavisi od njih. DJP "kroji kapu" vrstama karata, cenama, linijama, svemu.

A kada se radi update sistema, ne radi se na prvi sledeći nivo, već na ono što je savremeno/moderno u tom trenutku.
Zar to nije urađeno pre 4 godine? 😉
Uostalom, ja to plaćam (i prevoz i slanje poruka), kako možeš da kažeš da sam/smo razmažen(i)??
Nikoga nisam hteo da uvredim. Info o dolasku autobusa je VAS (Value Added Service) i logično je da se plaća. Na "velikim" stanicama stoje Novatronic displeji na kojima se ta info može dobiti za dž. Ranije nije postojalo, a sada se dobija za 1,8din po upitu. Plus besplatna app (na koju ima primedbi). Prevoz si plaćao i ranije, kad su bile bušene kartice. Dakle, danas imaš bolju uslugu, autobus ti najavljuje stanice, možeš videti spisak stanica, info o upitima, više vrsta karata -- što je ipak za jednu Srbiju veliki korak. Dakle, imaš sve što i ranije i još i više. BusPlus nije uticao da karta poskupi (druga tema). Razmaženi -- jer bi hteli još. Polako. Očito je teško izvodljivo u zemlji gde se sve raspada (što ne bi trebalo da bude opšte opravdanje).

Prethodna verzija ne radi na većini telefona (3 od 4 kod mene). Radi ona, vide se prevozi, ali mape nema. Umesto mape se nalaze kockice kao iz sveske na kockice.
Meni je busplus app pucala u 9 od 10 pokušaja. Potpuno nepouzdana app.
Očigledno postoji dosta pritužbi, meni radi i svim mojim drugarima radi. Ponekad server nije dostupan ali sve u svemu vrlo sam zadovoljan.
Neki vole da pametuju...
Verovatno zato što se vode time šta su videli u Nemačkoj ili Švajcarskoj, zaboravljajući da je BG, na žalost, automobilski grad u kojem je tramvaj zbog toga usporen a metro ne postoji. To je suštinski potpuno suprotna tendencija koja je već dugo u urbanizmu prisutna u svetu. Vozači automobila se destimulišu, dok se javni prevoz stimuliše, unapređuje i dobija na tačnosti i komforu i brzini. Kod nas je obratno. Razmaženi! :-devil-:
Hoćeš da mi kažeš da ti ne bi voleo da možeš da upališ program za navigaciju i on ti kaže "e bus stiže za 2 min"
Ili ono kao movit, kažem mu želim da stignem tada negde i on ti kaže kada da kreneš i sve promene vidiš u real-time na telefonu.
Da ne pričamo koliko bi to bilo dobro za planiranje/nadgledanje saobraćaja. Ako neko o tome uopšte razmišlja u ovom gradu.
Sjajno, ali nemoguće gde ne postoji nezavisni šinski saobraćaj (tramvaj, laki, teški). Kad je gužva može da napiše "bus stiže za 2min", i da računa brzinu kretanja vozila ili uobičajeno vreme kretanja za to doba dana, ali... šta ako je negde čep i vozila stoje i tih "2 min" stoji -- minutima? Sadašnji USSD servis za neke linije vraća i minute stizanja, ali kako ne koristim USSD ne mogu da kažem koliko je to precizno.

Kupio sam auto.. sad me busplus ne zanima.
Nekad ne želim da vozim zbog poledice, gužve, ili odlaska na pivo, već se provozam tri stanice CAF-om. Imao-nemao kola, BusPlus će ipak ponekad biti u igri. :smoke:

Njima i nije u cilju da aplikacija neprestano radi.
Teorija zavere! 😀

@owim:
Jeste bolje nego ranije, ali je i dalje sramota za 2016. godinu. Informacije gde se nalazi koji autobus mora biti javno dostupna. Neko pametan će spojiti sa drugim servisima i napraviti bolju predikciju kada autobus stiže.

Upravo.
Ništa od toga nije dostupno građanima. OK, info u vidu SMS se plaća, nije problem, nemaju svi smartphone. Ali problem je što je večito najmanji zajednički sadržalac bukvalno najniža/najgora jedinka (doduše, to sada nije vezano samo za ovu temu).
Kažeš da mi ništa ne znači ako piše da stiže za 2 min (ali podjednako mi ne znači ništa ako piše na Novatronicu da stiže za 3 stanice. Gužva je gužva.
OK, slažem se da je bolje i da sam prenaglio u osudi (ali mi više deluje da je bolje u pozadini nego meni kao korisniku, a mene kao korisnika ne interesuje logistika). Kada kažeš bolje je nego ranije, to je kao kada gledaš neku promociju i firma kaže "ovo je naš najbolji proizvod do sada." Pa bilo bi užas da je lošiji od prošlog.
Pozdrav

@owim menjaš teze. Kao kad se kaže imaćemo privredni rast ove godine, a prethodne bdp pao 3%, pa da ne uradiš ništa imaćeš rast. Bolje je sada nego '90? Wow, kako smo dobri!

Ti imaš informaciju da se beleže kašnjenja? Da ovaj sistem utiče na to koliko se novca isplati prevoznicima? Ja sam siguran da nema, jer šta kada otkaže uređaj? A dešava se relativno često. A da se odredi za koliko minuta stiže bus može vrlo lako, samo kad bi neko hteo da mrdne prstom.

Bus plus nije bio savremen pre 4 godine, modernizovan je tada ali ne na najnovije trendove.

Zašto smatraš da bi trebalo da se plaća dobijanje informacije kada stiže bus? Preduzeće zbog toga ima nešto mnogo velike troškove? A dešava se da dobiješ obaveštenje da servis trenutno nije dostupan, a bude ti regularno naplaćeno.

Kažeš, razmaženi smo zato što bismo još, polako? Apeks je "ozbiljna strana firma" ne vidim kako država i stanje u njoj utiče na to da usluga koju pružaju i masno naplaćuju mora biti lošija nego u drugim državama?

Možda (sigurno) bi više ljudi koristilo gradski prevoz da je on iole bolji, redovniji, kulturniji. Igrom slučaja sam počeo ponovo da koristim gsp puno, firma mi je preseljenja u centar grada i nemamo parking, ono je Bogu plakati. Tolike gužve, prljavi autobusi, razvaljeni... A nije ni tako jeftin, čak i na zapadu ne košta mnogo više, a pruža drastično više.

Pa dobro, nije da baš ne košta prevoz na zapadu. To je pogrešna informacija. Ali tamo je se lako uoči šta dobiješ i prednosti tako uređenog sistema.
Ja sam pre mesec ipo u Holandiji za 6 dana potrošio skoro 100e na prevoz, mada jesam zujao levo-desno /tramvaj, autobus, voz

@owim:
Informacije gde se nalazi koji autobus mora biti javno dostupna. Neko pametan će spojiti sa drugim servisima i napraviti bolju predikciju kada autobus stiže.
Javno dostupna info gde se nalazi 1000 vozila javnog prevoza? Hm... Idealno za terorizam. On a massive scale. Šta više, da zastupam Grad, iz sigurnosnih razloga ili razloga "ne želim da razmišljam" ne bih dopustio da ta informacija bude javno dostupna. Koristio bih proprietary protokol koji ne bih davao, pristup samo korz dedicated app gde se vidi odgovor na jedan upit, ali ne i real-time stanje svih vozila. Kao BusPlus sada. I kao verovatno većina sličnih sistema u svetu. Koji grad je primer da su te informacije javne i da postoji više aplikacija koje koriste navedene podatke?

Mislim da je ključno pitanje ko je vlasnik tih informacija; ako je Grad, u šta sumnjam, onda bi DJP mogla da donese propis o "otvorenom protokolu"; ako je BusPlus, ne moraju i manja glavobolja za njih ako to ne urade. Bila je ranije alternativna BusPlus app koja je koristila random tokene korisnika i uz pomoć "štapa i kanapa" izvlačila podatke o vozilima i prikazivala u svojoj app. Onda je to onemogućeno.

@Tetsuo:
SMS Info je koristan, uvek radi (niko se ne žali), tačan, malo košta, može na svakom fonu, i nešto je što ranije nije postojalo!

Ranije smo imali konduktere u svakom vozilu (i tada je naplata karata bila veća, al' to je druga tema). Jedna vrsta karte - za jednu vožnju. Nakon toga kondukteri zamenjeni su kontrolorima i uvedene karte na bušenje (uz pad naplate). Posle toga stižu validatori i NFC kartice, najava stanica, više vrsta karata, SMS i app za praćenje dolaska vozila - rekao bih da je to zaista veliki korak. Neke stvari jesu komplikovanije i skuplje: recimo, kupiti kartu samo za jednu vožnju (prvi put, nekome ko nije iz BG).

A ovo za udaljenost od "2 stanice" ili "2 minuta" -- ne vidim rešenje za svakodnevne "vanredne" situacije u špicu, u gradu koji gradnjom novih garaža u centru prenosi poruku: mi volimo vaše automobile! :smoke:

Za terorizam ? Molim ? Kao da je njemu bitno u metar kada ce koji bus gde biti.. Ne gadja on njih zoljom *** nego udje sa rancom na ledjima u bilo koji pun autobus i cao

Poslednja izmena:
Svašta tebi pada na pamet. Ko hoće da pravi terorizam može sa mobilnim telefonom da javi kad neki autobus prolazi neku poziciju.
U uređenim gradovima poštuje se red vožnje svih javnih prevoznih sredstava.
City mapper je primer app koja pristupa informacijama javnog prevoza i radi u svim velikim gradovima. Da informacije o vozilima nisu javno dostupne, City mapper ne bi postojao.

Kod nas terorista moze samo da popizdi sto nema busa dok iz dugog pravca nailaze tri prazna.

Naprostije rešenje za inofo o dolasku vozila gradskog prevoza video sam u Pertu, Australija. Kao kod nas pre ~20 godina; tabla u kojoj se nalazi papir sa napisanim vremenima dolaska autobusa. Više nego dovoljno. Na većim stanicama umesto papira postavljena je elektronska tabla, ali je smisao isti - uvek znaš kad dolazi bus ili voz. Ovde pored aplikacija za smartofone za praćenje vozila, sms zahteva i sl. pojma nemaš kad će autobus doći...
Ako se prevoz organizuje da radi kako treba, nije nikakva pamet napraviti info o vremenu kada je polazak sa svake stanice.

Pa to vreme ne znaci nista, po meni je bolji sistem da znam za koliko stanica stize, nego za koliko vremena. U gradu kao sto je Beograd, guzvetina ili neka nesreca se desavaju veoma cesto, tako da to bas i nije dobro resenje.

Pa to vreme ne znaci nista, po meni je bolji sistem da znam za koliko stanica stize, nego za koliko vremena.
Ako na tabli piše da bus stiže npr. u 12.34h, ništa više od toga ne treba. Ne znam zašto ti to vreme ne znači ništa? Tako je kod njih, a i u većem delu Evrope, odrađeno i na Google mapama. Uvek ćeš imati tačno vreme dolaska (koje se poštuje), a ne za koliko stanica. Postoje daleko veći gradovi od Beograda, pa opet sve funkcioniše po redu vožnje.
To što kod nas red vožnje praktično ne postoji, je druga stvar.

I on mi kaze da ce stici u 12:34, a stigne u 12:50, sta mi to znaci?
Sve i da krene sa pocetne stanice tacno u minut, ne moze proci svaku stanicu u tacno odredjeno vreme.
Ne znam da li si se vozio gradskim prevozom po Beogradu negde oko 14-15h, ako nisi probaj, pa mi onda reci da je moguce tako nesto.

A šta ti znači da znaš koliko je stanica udaljen, opet može da se zagužva pa da bus okasni u odnosu na tvoj plan dolaska istog.Ne razumem čemu toliko dramite oko glupog busa,u Novom sadu se ništa ne menja godinama i opet se niko ne buni a busevi ne kasne, bar ne više od minut-dva 🙂

Razumem te šta pišeš. Ali ako tako haotično radi prevoz, nikakav softver neće puno pomoći 🙂

Poenta: BG nema nezavisni sinski prevoz i nema metro (ni u planu), vec se forsira automobilski grad naspram koriscenja javnog prevoza. Dakle, grad/drzava je donelu odluku planiranja saobracaja u kojoj se ne moze postovati istaknuto vreme i otuda su jos vise od znacaja razne apps koje mogu da pomognu da se vidi stanje vozila na planiranoj ruti.

Kako BG:Voz funkcioniše u minut? U sastavu je BusPlus-a. Jer je nezavisni šinski sistem. Tramvaji to nisu. LRT bi to bio.

Eto, to je cela misterija. 😉

I on mi kaze da ce stici u 12:34, a stigne u 12:50, sta mi to znaci?
Sve i da krene sa pocetne stanice tacno u minut, ne moze proci svaku stanicu u tacno odredjeno vreme.
Ne znam da li si se vozio gradskim prevozom po Beogradu negde oko 14-15h, ako nisi probaj, pa mi onda reci da je moguce tako nesto.

Čoveče, pa to vreme nije fiksno.
Taj podatak se menja u realtime-u na osnovu pomeranja autobusa.
Ako vidiš da se vreme dolaska autobusa povećava povećava, sedaj u taxi, kreni pešice, šta god.
Uopšte mi nije jasno šta ti znači da stiže za 3 stanice?? Ovako ćeš znati kada stiže i da li stiže.

@owim
slažem se, ali nemoguće je da ne može bolje.

@owim:
https://citymapper.com/i/141/frequently-asked-questions
Real-time/live data is not working perfectly.
Live data is one of the huge advantages of living in an open data city. You should be proud. However, it's pretty new, and there are various issues. We get live data comes from the transit agencies and do a lot of work in making it fast and reliable. Be grateful, your grandma probably had to wait for hours at the bus stop freezing, praying that one day you would have live data.

Sto se terorizma tice, ne bi trebalo da zivimo u strahu zbog toga. Ako zivimo u strahu od terorizma, to znaci da su uspeli u svojim namerama.

Vreme je novac. Nekome i 1-2min razlike mnogo znaci. To sto smo mi navikli da cekamo bus po pola sata ili da idemo na medjugradsku zelezncku ili autobusku stanicu sat vremena pre nego sto an polazi voz/autobus znaci da sistem prevoza nije pouzdan. Kada bi znao da ako udjes u gradski prevoz u aa:bb i stizes u cc:dd onda mozes bolje da planiras svoje vreme. Ovako gubis svoje vreme na cekanju. Ako na cekanje prevoza izgubis 30-60min dnevno to je 4% tvog zivota odnosno 8% tvog aktivnog zivota (dok si budan).

U Londonu je skup prevoz i putnici su nervozni i ljuti ako voz kasni vise od 1 minut. Na elektricnim stepenicama Waterloo Station ljudi koji ne zure se drze desne strane dok na levoj strani prolaze oni koji bas zure da uhvate sledeci voz ili metro. Imaju tacno vreme kada ce voz doci, koliko se zadrzava na platformi i kada krece. Autobusi se na svakoj stanici zadrzavaju bar 5 min. Za to vreme ljudi izadju, udju, "validiraju" kartu i sede u sedistima. Ukoliko vozac primeti da neko nije "validirao" kartu nece ni krenuti.

Slazem se da je teze proracunati kretanje autobuas i planirati najbrzu rutu, ali to nije razlog da se takvi podaci skrivaju. Neko pametan zaista moze da zaroni u te podatke i osmisli algoritam koji ce te odvesti od A do B za najkrace vreme ili najmanje para. Pa Google racuna guzvu u gradu iako niko ne salje informacije o tome... prosto racunaju nagomilavanje GPS koordinata u nekoj jedinici vremena. Svi telefoni anonimno salju GPS koordinate google mapama, google to filtrira i pravi mapu saobracajnih guzvi. Ukrstite te informacije sa autobuskim linijama i ubacite filter za ulice koje nemaju zutu traku i dobicete mnogo preciznije vreme dolaska autobusa.

Da bi stvari funkcionisale kako treba, potreno je imati bolje uredjene gradske sluzbe, koje imaju real-time informacije o desavanjima u gradu, pocev od saobracajnih guzvi, radova na ulicama, saobracajnih udesa, mnogo kamera i sistema za pracenje saobracaja. Ne moze neko da ne prijavi radove i izadje i prekopa ulicu da bi postavio kanalizacionu ili vodovodnu cev. Nije ta ulica njegovo vlsnistvo pa da je kopa, vec mora da trazi dozvolu i da izadje ekipa koja ce to da uradi na propisan nacin.

Ja ne mislim da se forsiraju automobili, jer prosto ko radi u gradu, nema gde da parkira, odnosno morao bi stalno da izlazi i preparkirava. A i to bi koštalo previše. Drugo, da bih koristio javni prevoz umesto automobila, prevoz bi morao da funkcioniše dobro. U Beogradu je sve osim dobrog, od reda vožnje, do gužvi.
Ako napravim matematiku koliko me košta odlazak iz Mirijeva do centra i nazad kolima i prevozom, skuplje je kolima (1.5l benzina + npr. 2h parkinga je ~300din ako nađem parking na ulici). Pored toga ne razmišljam o prevozu, baš zbog stanja u kome se nalazi.

Poslednja izmena:
Ako vidiš da se vreme dolaska autobusa povećava povećava, sedaj u taxi, kreni pešice, šta god.
Uopšte mi nije jasno šta ti znači da stiže za 3 stanice?? Ovako ćeš znati kada stiže i da li stiže.
Isto važi i za broj stanica i broj minuta. Ako se broj minuta povećava ili stoji na istom -- gužva, nešto nije ok. Isto je za stanice. Ako stoji 3 stanice, pa za 8min opet 3 stanice, očito da se bus ne kreće. Ova dva porblema su usko vezana i međuzavisna.

slažem se, ali nemoguće je da ne može bolje.
Mislim da bi odgovor bio političke prirode, jer je porebno izmeniti urbanistički (saobraćajni) plan Grada, a onda ide sve ostalo. Vrh piramide, pa sve na dole. Dok nema političke volje da se to desi, biće kako je sada. To je toliko jasno, da nije nikakva misterija. :smoke:

Nije baš, ako se primeti da jedan bus prolazi neku razdaljinu jako sporo, onda to kašnjenje uključiš u procenu za sledeći bus. A kod broja stanica i dalje stoji recimo 3, iako autobusi već duži vremenski period troše po lupam pola sata na te tri stanice.

Edit: ili se napravi studija, potrošiš mesec, dva, pet... Pa se proceni da subotom pre podne 3 stanice znače 4 minuta, a i petak u 5 popodne te iste tri stanice znače 10 minuta.

Poslednja izmena od urednika:
Faktori koji su uticali na los skor BusPlus app:
1. Sumnjive okolnosti oko samog Bus Plus (Apex, 500E osnivacki kapital...)
2. Los renome Bus Plus-a (kontrolori, komunalci, videti pod 1...)
3. Onemogucavanje pristupa podacima nezvanicnoj Bus Plus aplikaciji, koja je kreirana pre zvanicne i radila bolje nego zvanicna

Tek na 4. mestu je objektivno ocenjivanje korisnika. Ja sam dao po 1 zvezdicu sa 2 naloga kada su ugasili nezvanicnu BusPlus aplikaciju.

Nazad
Vrh Dno