Kako ne mnogo? Sada postoji GPS praćenje svih vozila. Nije moguće da GSP ili privatni prevoznik ne odradi polazak a da se zavede kao odrađen (i dobije novac od subvencije grada). Beleže se kašnjenja, vide se istog trena zagušenja, itd. To su ipak svetlosne godine od prethodnog sistema. Da li se sećate da je 90-ih postojao eksperimentalni sistem najave dolaska autobusa? Mislim da je radio samo na jednoj liniji 16 ili 65, ne sećam se, bio sam mali. Na stanici na Zelenjaku moglo je da se vidi za koliko minuta autobus stiže.
Sem GPS-a, celokupna komunikacija sa DJP je automatizovana, a sam BusPlus sistem čini se da je dosta fleksibilan. To što oni neće da puste neku opciju ne zavisi od njih. DJP "kroji kapu" vrstama karata, cenama, linijama, svemu.
A kada se radi update sistema, ne radi se na prvi sledeći nivo, već na ono što je savremeno/moderno u tom trenutku.
Zar to nije urađeno pre 4 godine?
😉
Uostalom, ja to plaćam (i prevoz i slanje poruka), kako možeš da kažeš da sam/smo razmažen(i)??
Nikoga nisam hteo da uvredim. Info o dolasku autobusa je VAS (Value Added Service) i logično je da se plaća. Na "velikim" stanicama stoje Novatronic displeji na kojima se ta info može dobiti za dž. Ranije nije postojalo, a sada se dobija za 1,8din po upitu. Plus besplatna app (na koju ima primedbi). Prevoz si plaćao i ranije, kad su bile bušene kartice. Dakle, danas imaš bolju uslugu, autobus ti najavljuje stanice, možeš videti spisak stanica, info o upitima, više vrsta karata -- što je ipak za jednu Srbiju veliki korak. Dakle, imaš sve što i ranije i još i više. BusPlus nije uticao da karta poskupi (druga tema). Razmaženi -- jer bi hteli još. Polako. Očito je teško izvodljivo u zemlji gde se sve raspada (što ne bi trebalo da bude opšte opravdanje).
Prethodna verzija ne radi na većini telefona (3 od 4 kod mene). Radi ona, vide se prevozi, ali mape nema. Umesto mape se nalaze kockice kao iz sveske na kockice.
Meni je busplus app pucala u 9 od 10 pokušaja. Potpuno nepouzdana app.
Očigledno postoji dosta pritužbi, meni radi i svim mojim drugarima radi. Ponekad server nije dostupan ali sve u svemu vrlo sam zadovoljan.
Verovatno zato što se vode time šta su videli u Nemačkoj ili Švajcarskoj, zaboravljajući da je BG, na žalost, automobilski grad u kojem je tramvaj zbog toga usporen a metro ne postoji. To je suštinski potpuno suprotna tendencija koja je već dugo u urbanizmu prisutna u svetu. Vozači automobila se destimulišu, dok se javni prevoz stimuliše, unapređuje i dobija na tačnosti i komforu i brzini. Kod nas je obratno. Razmaženi! :-devil-:
Hoćeš da mi kažeš da ti ne bi voleo da možeš da upališ program za navigaciju i on ti kaže "e bus stiže za 2 min"
Ili ono kao movit, kažem mu želim da stignem tada negde i on ti kaže kada da kreneš i sve promene vidiš u real-time na telefonu.
Da ne pričamo koliko bi to bilo dobro za planiranje/nadgledanje saobraćaja. Ako neko o tome uopšte razmišlja u ovom gradu.
Sjajno, ali nemoguće gde ne postoji nezavisni šinski saobraćaj (tramvaj, laki, teški). Kad je gužva može da napiše "bus stiže za 2min", i da računa brzinu kretanja vozila ili uobičajeno vreme kretanja za to doba dana, ali... šta ako je negde čep i vozila stoje i tih "2 min" stoji -- minutima? Sadašnji USSD servis za neke linije vraća i minute stizanja, ali kako ne koristim USSD ne mogu da kažem koliko je to precizno.
Kupio sam auto.. sad me busplus ne zanima.
Nekad ne želim da vozim zbog poledice, gužve, ili odlaska na pivo, već se provozam tri stanice CAF-om. Imao-nemao kola, BusPlus će ipak ponekad biti u igri. :smoke:
Njima i nije u cilju da aplikacija neprestano radi.
Teorija zavere!
😀