Šta je novo?

Bus Plus tehnologija

Samo? Evo poslednjih mesec dana uopste nije za voznju bicikla.
Prvo je bilo nezdravo vruce, bukvalno od 9 pa do 18, kada je bilo i opasno fizicki se naprezati. Poslednjih nedelju dana je jako vlazno, tesko je i za hodanje a svaki cas naidje neki oblak koji moze da te okupa.

U velikom gradu javni prevoz nema zamenu da bi grad, odnosno njegovi stanovnici uopste funkcionisali. Kako da odvedem dete na pregled, da odem u nabavku i sto drugih stvari koje ne mogu da se obave biciklom, peske pa ni motorom.... samo auto ili javni prevoz.
Beogradu ne treba Bus-plus ma koliko bio moderan i napredan. Trebace mu mozda za jedno 50 godina. Do tada, bez problema mogu da obezbede naplatu od 95% samo sa po jednim kondukterom u svakom vozilu a za tih 50 godina da razvijaju metro.

BTW, Beograd vec ima 3 solidna pravca na kom bi sistem sinskog prevoza mogao besprekorno da funkcionise. Imamo i stanice na nekoliko vrlo zgodnih mesta i u starom i novom delu grada, samo treba obezbediti bolje veze sa nadzemnim prevozom, prilaze i parkinge, jos nekoliko ispravnih, pouzdanih vozova i striktno postovati red voznje. Ali, za to treba malo ukljuciti mozak, priznati sebi da nisi bogom dan, svestran i najpametniji vec pustiti nekog ko je strucan za tu oblast da napravi i sprovede plan.I najvaznija stvar, male su pare pa se ne moze dovoljno "ugraditi".

Kada bi imali metro kao u Pragu,(koji je btw 3 puta veci od Beograda, a ima isti broj stanovnika), voz nikad ne cekas duze od 2-3min, brz je, i jako brzo se stigne u bilo koje mesto u gradu. Imaju toliko vozova da je gotovo nemoguce da neces naci mesto za sedenje, guzve ne postoje, barem ih ja za tih par dana nisam primetio. Tako nesto kad bi imali, bilo bi dovoljno eventualno stotinak vozila da se pokrije ostatak grada.

... i da(kad) se uvede metro- opet ce izmisliti razloge zbog kojih to nije profitabilno, te ce morati da uvode voz+, dizu cene karata i qrce se na ostale nacine.
aman, ljudi, tvrde da im je linija beograd-bar neprofitabilna??? kako je to moguce neka mi neko objasni??? 70 odsto ljudi kupuje kartu na stanici... 10-15 odsto kod konduktera, a ostali prave dogovor sa kondukterom. a karta je oko 30 eura... gluposti.
isto pricaju i za ovo. da nije profitabilno. ali su zato ljudi koji su u gsp-u radili sebi gradili kuce od ukradenih para. a ovi iz bus plusa ce verovatno da podmornice prave.
nismo mi krivi sto njihovi zaposleni kradu, niti mi za to treba da ispastamo.

Oslo: 5x manji grad i carski metro, klasicni vozovi "lete" do prigradskih mesta, tramvaji tacni u sekund i nikad ne cekas duze od par minuta, nema guzve i ne secam se da sam nekada morao da stojim, putuje se jako udobno i opusteno mozes izvaditi laptop ili ipad i kulirati (sto vecina i radi). Leti klima a zimi greju, svako stajaliste se izgovara, a ne kod nas svako 50-to.

Kod njih je obicaj da ponesu kafu na posao i da piju usput dok su u prevozu. Pokusavam da zamislim kako bi to izgledalo u 95-ici...

Kondukter bi, naravno, potpuno resio sve probleme sa naplatom, ako uspevaju da naplate svima karte u sodomi i gomori nocnog saobracaja, radilo bi i preko dana.

BTW, Beograd vec ima 3 solidna pravca na kom bi sistem sinskog prevoza mogao besprekorno da funkcionise. Imamo i stanice na nekoliko vrlo zgodnih mesta i u starom i novom delu grada, samo treba obezbediti bolje veze sa nadzemnim prevozom, prilaze i parkinge, jos nekoliko ispravnih, pouzdanih vozova i striktno postovati red voznje. Ali, za to treba malo ukljuciti mozak, priznati sebi da nisi bogom dan, svestran i najpametniji vec pustiti nekog ko je strucan za tu oblast da napravi i sprovede plan.I najvaznija stvar, male su pare pa se ne moze dovoljno "ugraditi".

Taj princip "tramvajem u 21. vek", kao i protivljenje CK SK Hrvatske i CK SK Slovenije je razlog zašto BG nije dobio metro početkom 80. kada je to bilo mnogo lakše uraditi. Imamo i projekat preko 30 godina (Arh. B. Jovin), pametne ljude koji insistiraju i pričaju gradskoj upravi kako i na koji način da se metro izgradi, koja nažalost gleda interese svog džepa a ne nas građana. Pročitajte jedan tekst arhitekte Jovina. (zanemarite odakle sam linkovao, nisam nigde drugde našao online)

Izvinite modovi i admini na ovome, mislim da je viši interes u pitanju:
Kao arhitekta i neko ko učestvije u razvoju ovogo grada prilično sam razočaran razvojem događaja i razmišljam da pokrenemo jednu apolitičnu radnu grupu nas, uslovno rečeno mladih, koji treba u ovom gradu da prožive 30-50-x godina. Muka mi je više da nas ovako tretiraju a mi ništa ne preduzimamo zbog sitnih interesa, letargije i opšte razjedinjenosti.

Poslednja izmena:
BusPlus "tehnologija" iz naslova je ujedno i najveći problem tzv. sistema. Problematičan model naplate je ubedljivo najveća mana i faktor odvraćanja ljudi od kupovine karata.
Prvi i najozbiljniji propust je nemogućnost plaćanja karte mobilnim tj. sms porukom. To bi bio najjednostavniji i najlogičniji način za ljude koji se ne voze svakodnevno.
Drugo, prinuđivanje ljudi da plaćaju neke tamo njihove papiriće i praktična nemogućnost kupovine pojedinačne karte.
Znači ako hoćeš kartu, prinuđen si u najboljem slučaju da platiš neki njihov "nepersonalizovani" papirić koji pritom košta skoro kolko i jedna karta i možeš da ga "dopuniš" samo triput. To znači da ti se ne isplati da kupiš jednu kartu već si praktično prinuđen da ih kupiš više odjednom iako ti ne trebaju ili možda ni nemaš pare.
Da ne spominjemo traćenje vremena i peripetije zarad plaćanja jedne obične karte za prevoz.

Dok ne uvedu mogućnost plaćanja mobilnim, neće se leba najesti od tog busplusa, a nije mi jasno da taj način plaćanja nisu predvideli od samog početka. Pa to je epohalan propust u današnje vreme.

^
A btw sistem plaćanja sms-om već postoji, samo malo da ga prilagode za bus.
Ali, ovoj tvorevini od države, sve mora zaobilaznim putem i prepravkom već postojećeg, umesto da se napravi jedan valjan i održiv sistem.
Mene trenutno bus plus ne dotiče (vozim kola), ali me kao stanovnika ovog grada ova i druge gluposti izuzetno nerviraju.

Predvideli su oni sve, ali su uveli samo ono gde ce imati cist i veliki profit, na SMS sistemu ne bi mogli da dignu toliko para, posto telekom za te usluge uzima 60% provizije, tako da bi tu zavisili od treceg lica, ovako oni mlate uzasne pare, zastitili su se, a kako je gradjanima, mnogo su se potresli.
Meni je samo nejasno kako neko(ne samo bus + vec i svi ostali lopovi) moze da bude toliko glup, pa bre ako vec zaradjujes preko 400.000e mesecno, ne placas porez, da su bili pametni, osmisli sve, obezbedili kvalitnu i ljubaznu uslugu, ljudi bi bili zadovoljni i retko ko bi se bunio, cak bi se mozda i zanemario tender, svi bi bili zadovoljni a oni bi opet mlatili uzasne pare. Takva "logika" mi nikad nece biti jasna, ja da sam organizovao bus +, tj da je to moj sistem, i da sam posle finansijskom proracuna sracunao da bih sigurno zaradjivao 400.000e mesecno, pa ja bih podigao milionski kredit,zalozio sve sto imam, obezbedio sve sto treba, ljudi bi bili odusevljeni, ja bih te pare za god-2 vratio i opet bih se osasavljivao od para i svi bi bili zadovoljni, i naravno kad vec toliko para zaradjujem gledao bih da usluga bude sto bolja. Ovde bi svi da zaradjuju ogromne pare a da ne ulazu u posao. Pa to nema ni kod terorista, i oni moraju da ulazu u "opremu" 😀 Ko'a smo rupa od zemlje, ne veru'em.

Misko, racunaj me u toj grupi 😉 zelim da ucinim koliko mogu, od price nema vajde.

Poslednja izmena:
Sms sistem plaćanja karte je u Zagrebu ukinut. Razlog je u tome što su ljudi masovno držali spreman telefon u ruci i slali sms kad uđe kontrola. Prilično sam siguran da bi se isto radilo i kod nas.

Ovde se najverovatnije misli na dopunu kartice, a ne placanje... Onda bi morala da se dopuni, pa da se cekira, sto zahteva dosta vremena i ne bi ljudi mogli da sve to urade za par sekundi koliko treba kontroli da udje na sva vrata i spreci takav nacin validiranja.

^
Tako je!
Kupi se personalizovana karta sa kodom, a onda se dopunjuje sms-om.
A i instant plaćanju može da se dohaka, samo ako se hoće...

Izgleda da se niko ne zapita da li ljudi uopste imaju pare za kartu? I ako je plate, da li ce imati za racune, ili da nahrane decu kuci. Ti ljudi MORAJU da rade nesto da se prehrane, a ne dobijaju dovoljno za ostalu "reziju", kako se zvanicnici ne angazuju na resenju tog problema? **nja mi se od ovog kapitalistickog, raspalog sistema, i od otudjenja ljudi, kao i od toga da je svako poceo samo svoje du*e da gleda.

@obi_van - Sve je to lepo što ti pričaš, ali tako ne ide. Prevoz nije socijalna kategorija pa da se daje za dž, ili da se prebaci na porez pa da plaćaju i oni koji ga ne koriste. Stalno se kuka što su autobusi loši, a u isto vreme pola ljudi ne plaća kartu. Opet kažem, tako ne ide.

Zna li iko kako je moguće ovo?
U zadnjim sekundama vidi se da je u pitanju kentkartov validator!

Eeeeee, kako bi divno nama bilo da je problem celog gsp-a sto na 100 ljudi u autobusu 5-10 ne plati kartu... (i ovo sam lupio, u principu, tek dvoje-troje po autobusu se svercuje ali neka bude)
Ako bi se i vozni park i klima i cene i sve resilo sa tih 10 posto, gde bi nam kraj bio? I sta je onda to prece za trosenje onih para od ovih sto placaju?
(znam koliko je *****no pitanje za vecinu ovde, ali da napomenem da je upuceno ovima koji krive ove sto se svercuju za ovako jadan sistem...)

FYI tek dvoje troje otkuca bus plus😛

Ne znam, ja poprilicno pratim to i, ne racunajuci ljude sa mesecnim kartama, ljudi uglavnom kucaju i bez kontrole. I dovoljno cesto nailazim na kontrolu, nikada se nije desilo da vise od 3 osobe u autobusu nemaju (cekiranu) kartu...

Roadracer varaš se. Kod nas prevoz jeste socijalna kategorija jer se GSP subvencioniše iz gradskog budžeta. Znači preduzeće nije samoodrživo, ne može da opstane samo od prodaje karata. Zato su karte 60 din. što je inače jako jeftina cena za prevoz. Druga stvar je što ima tu drugih problema tipa, ako si započeo vožnjua bus se pokvari, ili presedaš, plaćaš duplu kartu.
Ukratko, u Beogradu prevoz jeste socijalna kategorija.

418401_348797108533435_1709429455_n.jpg

Izgleda da sam ušao u autobus od jutros, jer mi prijavljuje da je karta očitana. Jel to moguće?

Koliko sam skontao, vozač na kraju/početku linije treba da resetuje ''sistem'' i onda nema toga što se tebi desilo. E sad, očigledno nije resetovao brojač ili kako mu je već odgovarajući naziv.

E hvala mu 🙂

DC-vozacki kompjuter (validator pored vozaca-glavni)

validatori 1 2 3 4 -zavisi koliko vrata

printer - stampac pored vozaca

svic - kontroler iza vozaca

Sta sam video danas, autobus u kom sam bio je cekao dobra dva minuta da dodje na red, stojao onako sa svim putnicima i kad je naizad stao na stanicu busplus radnici nisu hteli da udju u autobus jer je bio prepun! Popizdeo sam, kad su tolika m*** da nas toliko drze na stanici i vezbaju/navikavaju nas za carinu, budi frajer pa udji u autobus i izkontrolisi ga! Cega se plase, besa ili predugog zadrzavanja? Ne zele da se nose sa problemom kojeg sami izazivaju..

Jednu novinu sam video, a to je da putnici ulecu(!) u autobus u trenutku kada autobus krece i zatvara vrata! ***, izginuce narod, dvoje nagrnulo u isti tren, zena na pola vrata, dobro se uvukla u autobus :hair:

U pitanju je stanica kod SC ka mostaru..

Poslednja izmena:
Tekst sa ekapije:

Obrni, okreni - putnici ispaštaju. Preuzimanje smene između vozača u javnom gradskom prevozu u Beogradu, putnike može "duplo" da košta.

To potvrđuje i slučaj sugrađanke koja je uredno overila svoju kartu sa koje je "skinuto" 60 dinara, a kada je ušla kontrola i obavila proveru ispostavilo se da kartica, navodno, nije validirana. Revoltirana gospođa koja je bila primorana da ponovo overi kartu, krenula je po pravdu, a na putu je prošla kroz "bus plus" i GSP. Ispostavilo se na kraju da krivica nije njena, već po starom običaju - sistem ima "rupu"...

http://www.ekapija.com/website/sr/page/615449

Mali Off: Da li su ukinute zone kao sto se pricalo? Na sajtu postoji cenovnik za mesecne dopune za zone 1, 2 i 3 (pretpostavljam da su to Lastine linije) :sceptic:

Upravo mi drze koleginicu zarobljenu u autobusu. Kontrolor ju je FIZiCKI sprecio da izadje na prednja vrata sto po zakonu nije dozvoljeno (zakonski, ne sme niko prstom da vas pipne) a zatim su ispraznili ceo bus i drze je zarobljenu u zatvorenom busu do dolaska policije. Autobus 23, negde u centru ali ne znam tacnu lokaciju!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno