Šta je novo?

Buka i komsije...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kako to ljudi misle da zive u zgradi, a da imaju komfor kuce? Nema, i tacka. Skoro se komsinica ispod bunila jer moji sestrici prave buku, mi smo iznad nje, misliiiiim pa sta da rade deca, da sede i citaju novine, kako ona misli da kazes detetu da ne trci i da hoda na prstima, svasta. To u vezi buke, a ostale zgradarske probleme bolje ne uzimati za primer, zbog njih mi je zivotna zelja kuca, ali se ne nerviram zbog toga, ne vredi.

Ne mogu da verujem pametni ljudi kakvim vas ovde sve smatram imaju razmišljanje sveti joj se, uradi joj u inta...I čemu sve to? Ko iz toga može da profitira?
Sve je to OK, zakonski i pravno ne može mu ništa, ali baba je namćor i takva će biti dok ne umre. Ali i njeno je zakonsko pravo da ga tuži ako smatra da je narušen kućni red...i...šta dobijamo time...jednu višegodišnju parnicu (koja će za sobom povući i drugu i treću) na kojima se sve svodi na presipanje iz šupljeg u prazno.

Na kraju on će dobiti, jer je u pravu, ali je pritom izgubio dve jako vredne stvari:

1. Svoje živce
2. Svoje slobodno vreme, koje ujedno smatram i najdragocenijim

E sad da li ti se to više ispalti, ti sedi, sračunaj i na kraju odluči...tu ti niko od nas ne može pomoći:wave:

Napiši na velikom listu papira kako ti smeta njeno stenjanje i lupanje njenog kreveta tokom seksa i zalepi joj na ulazna vrata da lepo komšije vide, ima da te iskulira samo tako.

Licno bih se najpre opredelio za izolaciju. Prvenstveno zbog sebe, a potom i zbog dobrih odnosa sa komsilukom.

Kazes i sam da i ti njene zvukove cujes, znaci niste ni ti ni ona problematicni vec izvodjac radova na zgradi. Ali vi cete tu jos godinama zajedno ziveti, i mozete se ili ujedati ili biti ljudi.

Ma lepo uzmes i probusis rupicu u zidu, proturis kamericu i snimas je dok pichis counter:d. I onda postavis na you-tube i svi srecni:cigar::banana::cigar:
Salim se naravno.....mada.....:-devil-:

Pozdrav.

Iz licnog iskustva - bilo kakvo teranje inata nista ne prouzrokuje dobro. Samim tim ulazis u zacaran krug. Postoje drugi nacini, ako njoj to toliko smeta, nadjite kompromis, ti neces da gledas film posle 10, a ona nek lebdi jer ti smeta lupanje stopala pri hodanju :D :D :D :D
P.S. Znam slucaj kad je zena sa drugog sprata optuzivala coveka sa jedanaestog da joj u inat zraci racunarom u mozak :O Tako da... :D

Tesko je pronaci mesto za ovakvu temu posto je jedino sto je veze za IT zapravo zvucnik :D
Naime, komsinica je pocela da preti, naziva pogrdnim imenima jer posle 10 sati cuje igranje igara i eventualno filmove/muziku...
Zvucnici su ugradjeni u monitor (da imate predstavu koliko je to 'bucno' cak i na max.) i iako bi mogao nesto tise, s vremena na vreme bih se morao naprezati da cujem kako treba. Za igre bi resenje mogle biti sluske ali mrka kapa za filmove (posto ne gledam sam :D ).
Najvise me zanima ako neko ima nesto da kaze sa pravnog aspekta. Koliko sam ja 'kriv' sto su zidovi tanki i njen krevet sa druge strane zida gde je moj komp? Da li mogu te pretnje da iskoristim nekako? Znam da je ovo tema za nekog drugog foruma, ali mrzi me traziti adekvatan i registrovati se. Izvinjavam se ako je tema vec bila ili ne postoji mogucnost da se nesto ovako postavi ovde.
:wave:

Abbadon ti je dao dobar link. Nivo buke ne sme da predje 30db, ali je problem na koji nacin to utvrditi, posto ustanove koje vrse ta merenja se mogu nabrojati na prstima jedne ruke (ie. krajnje nezahvalan posao). Mogao bi da imas problema u sledeca dva slucaja:
1) Kada bi ona licno podnela prekrsajnu prijavu protiv tebe. Onda bi morala da dokazuje da nivo buke zaista prelazi taj dozvoljeni nivo, ali bi verovatno morao da se pojavis kod sudije za prekrsaje.
2) Ona kontaktira policiju. Hipoteticki, policija resava da je skine s k****, da ih vise ne uznemirava, zove svake noci itd. i policija podnese prekrsajnu prijavu protiv tebe. Ovde je problem sto rec policije ima vecu tezinu pred sudijom (a verovatno je i da ce komsinica svedociti protiv tebe) pa, iako nemaju rezultate merenja, postoji sansa da te kazne, jer ce im prekrsajni sudija vise verovati nego tebi. Ono, policija srecna (ispunjavaju kvotu), komsinica srecna (kaznjen si i bice ubedjena da je u pravu), sudija srecan (ispunjava kvotu), jedino ti ostajes sa manjkom para u dzepu.

Inace kazna je do 10000 dinara (clan 15. stav 1), ne 500 kao sto je neko ranije napisao (do 500 dinara je bila kazna u ranijoj verziji zakona). E da, ne znam da li se pretnje vode kao krivicno delo ili prekrsaj. Procitaj Zakon o javnom redu i miru, pa mozda padne i neki dogovor izmedju vas dvoje (tipa ne diraj me za muziku da te ne bi tuzio za ove pretnje koje si mi uputila)

Pozdrav.

P.S. Snaga 1W. Mislim kakvi su to zidovi kad se tako cuje.

P.P.S. Ako su te pretnje na porukama koje ti ostavlja, to ti je samo plus. Imas napismeno da ti preti i da te vredja :).

Poslednja izmena:
Mojoj komšinici u Zagrebu, smeta i buka iz slušalica, dok sedim za kompom. Za dobrosusjedske odnose, poklonio sam joj kutiju bensendina.

Poslednja izmena:
I ja sam za primirje i dogovor oko postavljanja zvučne izolacije. Pa danas ima baš raznovrsnih izolatora za buku.
Samo se fino komšijski dogovorite da podjelite ulaganja i to postavite (a možda najbolje sa obje strane zida). Ujedno ćete poboljšati komšijske odnose i proširićete toleranciju i svi bezbrižno spavati bez tenzija i napetosti!

Ja sam mislio da uzmem 5.1 sistem al šta mi vredi kad bi me napadale komšije samo tako. A da slušam tiho nema smisla. Tako da je to otpalo.
Ma kupicu kuću kad tad i rešen problem.

Ako smo već kod izolacije, onda treba predložiti komšinici da se podjele troškovi oko iste, ali da se stavi isključivo s njene strane. Zašto? Pa smisli nešto: Da je naučno dokazano da će njoj tako biti manja buka, da si alergičan na spužvu... I objasni kako to mora da postavi ekipa od 8 majstora, kako idu 4 vrste ljepila, kako poslije svake vrste treba praviti promaju i provjetravati stan, kako se vode razne polemike oko zdravstvene ispravnosti tog ljepila, a mora samo to da se koristi.... upotri**** maštu. :D Vidićeš da će sama odustati od svega. :-devil-:

Na osnovu PRAVILNIKA O DOZVOLJENOM NIVOU BUKE U ŽIVOTNOJ SREDINI (neko je vec okacio link na doc), nivo buke u stambenoj zgradi, nocu ne bi trebalo da predje 30dB.

http://support.ambirad.co.uk/attach...ials-GUIDb40d87820ffa4ae5a812a5c5f1e89e40.pdf

http://www.quietsolution.com/Noise_Levels.pdf

U ovim tablicama 30dB je prilicno tiho. Racunaj da prosecan zid smanjuje 5-10 dB (3dB je vec duplo manji nivo buke). Postoje izolacioni materijali koji mogu da skinu 20-30dB.

Najbolje bi ti bilo da izlolujes taj zid i resis problem, mada verujem da ce komsinica i posle toga da se zali. Njima jednostavno nikad nije po volji.

Znaci posle 22h ne sme ni da se vode razgovori u stanovima jer ljudski razgovor je >30 dB !?

bese Kuzma u SK prepricavao svoj slucaj sa pustanjem Shizele i Hitlerovih govora?
otkrio sam da je to stvarno dobitna kombinacija :D

Ne zelim da se pomirim da radi greske zbog koje ispastamo oboje (tanak zid), ja moram da remetim svoje potrebe i nacin zivota.
Sine.. ti samo treba da izmenis malo taj nacin zivota - ona gubi zivot!

Napomenuo sam da cujem jako dobro i sigurno ne moze tise jer ni na ovoj glasnoci dosta ljudi ne bi pola culo kako treba.
Pa ti TREBA da cujes taj zvuk.. ti zelis da razlikujes detalje tog zvuka. Nju boli uvo sta cuje, dovoljno je da cuje...
Ja sam cesto sa mojima imao tu situaciju.. Pustim TV preglasno.. ne pustim ga ja preglasno.. nego meni treba da cujem i razumem sta kazu na TV.. oni to iako manje cuju u drogoj sobi, dovoljno je da ne mogu da razumeju sta kaze kod njih na TV-u.
Ako ne shvatas sta ti pricam, ***, barem prihvati da to nije tako prosto kao sto ti kazes..

Ne znam da li baba zamislja, ali previse gledas balkanski "MOJE bre". Nije tvoje... tvoje pravo sve dok drugome ne uzimas pravo.

Komsija prekoputa ima psa koji neprestano laje ujutro od 8 do 11. Ako za vikend hocu da se naspavam, meni smeta ali ni na kraj pameti mi nije bilo da uradim sto je uradio drugi komsija iznad mene, a to je gadjanje tog psa raznim predmetima.
Nego treba cutati i j***ti svoj zivot? Da se drzimo mi 15. veka i sveca nocu?:)
Uradi nesto po tom pitanju - ne nesto iz 15. veka tipa gadjanje cipelama, ali uradi nesto ako ti smeta.

@antonio upravo tako, njen budilnik me gotovo redovno probudi u 6 ujutro.
Kazi joj...

Ljudi zar nije ovo najjednostavnije resenje nesto na ovu foru:

http://store.purplus.net/bero53hesp.html

Bolje je da uzme to i jos koji par bubica nego da se inati sa komsijom, petlja sa policijom, placa izolaciju i slicno...

Poslednja izmena:
Znači i ti si jedan od komšija. :D

Srecom kod mene je tako dobra izolacija da nisam cuo ni kad su zurke pravili, ali bukvalno! Komsija do mene stalno pusta muzika jako bucno (od tehna do turbofolka..), nista ne cujem dok ne odem tamo :)

A za spolnje buke - ***, centar grada.. autobusi od 4h izlecu iz garaze GSP-a, ulecu u ponoc... navikao na cepove.

Ovo sto pricam je cisto ljudski, a ne iz iskustva u Srbiji :D

Ja sam u sustini za kompromis ako je moguc, ali stvarno neki ljudi su tolika stoka da ne zasluzuju da im se izadje u susret. Ta tvoja komsinica deluje kao takav slucaj. Kod brata u stanu jednoj smeta ako se samo hoda po stanu, muziku da ne pominjem.
I imas zvucnike od monitora od 1W koje jedva i sam cujes a njoj to smeta. :zgran:

Ja sa mojim komsijama nisam imao preteranih problema. Volim da slusam muziku glasno, kada igram neki FPS volim da odvrnem zvucnike i niko se nije bunio. Ne bunim se ni ja kad neko pravi zurku ali se bunim kada mi upale busilicu u 11 uvece i krenu da burgijaju po zidu kao naftu da traze.

Za ovih 18 godina koliko zivim u zgradi imao sam tek nekoliko sporadicnih situacija.
Prvi put dok me je komsija iznad mene konstantno budio sa Cecom u 6 ujutro, 10 dana za redom. I posto mi je vise bilo muka da me neko cima u 6 AM, prvom prilikom sam zaustavio coveka na stepenicama i objasnio problem - vise se nije desavalo.

Drugi put sam imao problem sa komsijom pored koji je imao obicaj da pusti najgore moguce narodnjake tako sto bi stavio radio na prozor i odvrnuo ga dok zvucnici ne pocnu da reprodukuju nesto sto svakako nije zvuk :) Sa njim, na zalost, nikad nisam nasao zajednicki jezik jer je njega realno bolela ona stvar sto ja mozda spavam/ucim/radim nesto trece sto zahteva mir i tisinu. Problem smo resili zub za zub metodom - ne moze on toliko glasno da pusti svoje narodnjake koliko ja mogu glasno da pustim Therion, Children of Bodom ili InFlames. Nakon toga je usledilo primirje :D

U principu, zgrada je vrlo problematicna jer nemas nikakvu slobodu, sem ako si u prizemlju. Jos ako imas tanke zidove, stvari postaju gore; ako se na to dodaju i dzangrizave komsije koje ja organski ne podnosim, onda to vise nije zivot u SVOM stanu vec u SVOM zatvoru. Konkretni problem moze da se resi na tri nacina:
1. Ignorisanjem, sto bih ja prvo uradio; 2 zvucnika od 1 W nisu u stanju da proizvedu toliku buku da bi nekome smetala. Ako je toliko jako (30+ db) neka dokaze. Dotle, moze .... da se slika :)
2. Obostranim dzangrizanjem, ako imas zivaca da se raspravljas sa dokonim ljudima - zali se i ti na njen budilnik, na njena ravna stopala, zvuk vodokotlica, kapanje vode u kuhinji i sl.
3. Izigravanjem dobrog komsije ako zaista mislis da to remeti njen miran san - podelite troskove na pola, izolujte zidove i to je to. Ako nastavi da se zali, kupi joj kutiju bensedina.

A, btw, koliko godina ima?

Poslednja izmena:
Ne mora da znaci niti treba ici sa predrasudama. Nisu svi ljudi koji teze penzionerstvu dzangrizavi i dosadni do zla boga. Ponekad su i mladji *******a sorta i mnogo tezi za saradnju od prve kategorije.

Kome ja da se žalim što bilmez u 5 ujutru pali dizel kombi ispod mog prozora i turira ga jedno 5 minuta. A kombi neverovatno glasno "čekića" da probudi sve moje ukućane.... :( :(

Inače, back on topic. Zidovi u mojoj zgradi kao da selktivno propuštaju frekvencije. Evo i zašto... svake večeri me budi beba iz susednog stana, kada počne da plače. Sinoć u 2 kad se probudila i počela da plače, posle pola su se čuli udarci tupim predmetom u zid, i plač je prestao (mislite isto što i ja?). Dok se bas iz mog woofera skoro uopšte ne čuje kod njih u stanu. Inače su ljudi u mojoj zgradi prilično gotivni, pa nema problema sa "žalbama". Komšija ispod sigurno ludi od mog (glasnog) slušanja muzike, i reč ne kaže, mada sam i ja ludeo kad je on dobio sina :) .

@Začetnik teme

Nemam neki pametan predlog, ali ja bi sa njom išao preko neke institucije... znam da je ludi Živko u mojoj staroj zgradi pojačavao televizor se sa prvog sprata da sam ja mogao da razumem šta spiker u vestima govori (a inače sam bio na četvrtom), al dal stvarno neko misli da mogu da tuže čoveka što je "pojačao televizor". Isto važi i za male zvučnike na monitoru.

I ja sam imao slican problem .... sa ludim komsijom koj se zalio da lupamo ..... lol

E sad .... da ne prepricavam situaciju kompletno, stanovi na konjarniku (gde sam iznajmljivao gajbu) jesu ocajno napravljeni, ali ne mojom krivicom.

Naime komsija ispod nas .... je ziveo u zalosti .... (ili sta god umrla mu zena) ali malo duze vreme .... i nije palio TV ... radio ... nije generalno ni bio kuci.

E sad problemi su nastajali kad je on kuci..... zalio se da lupamo, lupao po cevima .... zvao nam gazdu, .... kome sam ja objasnio da me ne smara zbog ludaka.

Vrhunac cele price koja je trajala par meseci je kad je car meni zvonio u 11 ujutru .... kao lupam ... devojka na poslu .. a ja ustao ... i seo za komp da radim .... u gacama i majci, on zvoni ..... ja otvaram ... on kao ... e komsija vas sam trazio (sa mojom devojkom je imao neprijatan razgovor) i kao ..... molim vas nemojte da mi lupate ... i slicno .... a ja onako sirom otvorim vrata da me vidi onako u gacama .... i pitam .... "ko care lupa?" "kapiras da sedim na stolici i radim i da me uznemiravas trenutno?", on ***** kaze ..... pa cuje se lupanje iz vaseg stana .... neko hoda u stiklama i neki pas vuce lanas po podu ..... LOL (mi nemamo psa) ja sam mu tu posle krace rasprave rekao.
Postoji pare resenja ..... ili cete vi da prestanete da mi kucate po cevima u pola noci zbog fantomske buke, ili cete da zovete policiju, ili da se preselite.

Mucenik je valjda shvatio koliko je glup i da cuje glasove u svojoj glavi valjda ..... pa je prestao posle toga da kuka.

Da smo neka normalna zemlja ona bi se odmarala u nekoj ustanovi .... da joj prodju ti zvukovi u glavi.

Poslednja izmena:
Huh, ako njoj smetaju zvucnici od 1W, sta bi moji od 120W ucinili onda :). Kontam da bi se zid raspao, a ona ogluvela :).

Ne znam sta pametno da kazem, moje neko licno misljenje je da ne mozes ti da prestanes da zivis svoj zivot, zato sto nekome smeta nesto sto je NORMALNO. Mislim, 1W, ispasce da ne sme nista da radi, mozda ce joj jednog dana zasmetati i njegovo disanje. Nisi ti kriv sto je investitor fuserio na materijalu, njoj ako smeta, neka ugradi izolaciju. Ti, dokle god si u okviru nekih razumnih granica, ne moras, niti bi trebao, ista da menjas. Jedino da probas da joj objasnis na lep nacin, a ona ako nece, onda ti njoj pripretis tuzbom zbog otvorenih pretnji koje je uputila na tvoj racun kao i zbog stalnog uznemiravanja, jer to sto ona radi je uznemiravanje. Neki su ti vec i naveli neka resenja, meni su najbolja da ti njoj pripretis tuzbom (ako nece lepo), ili da i ti njoj krenes da zvocas konstantno. Tipa, zvoni joj alarm ujutro u sest, ti telefon u ruke, nazoves je i malo glasnije joj objasnis u slusalicu da si imao nocnu smenu (or somethin') i da utisa "taj prokleti sat vec jednom, inace ces da zoves policiju". Tako neke fore, kreni ti njoj da se zalis na sve i svasta. Ja sam shvatio, da niko ne moze da bude veci smor od mene kada su u pitanju zalbe :D. Moze na mene da se zali ko hoce, ali oni ne znaju koliko sam ja uporan kad krenem da se zalim i koliko cesto to moze da bude :D.

Ja sam imao jedan problem, doduse, moram da priznam da jeste bila moja krivica delimicno, ali mi se uopste nije svideo nastup komsinice. Ne volim kada me neko zove na moj licni fiksni telefon da mi preti ovim ili onim. To me samo razljuti, jednom me je zvala na telefon i pocela da preti, ja sam joj spustio slusalicu.

Dva puta sam odvrnuo muziku bas do daske, i tada su mi komsije dosle i pristojno me zamolile da utisam, sto sam i uradio, i naravno, izvinio sam im se. Inace nemam obicaj da odvrcem muziku do kraja, a imam srece sto je moja zgrada relativno dobro izolovana. Komsinica koja mi je pretila mi se vise ne javlja, a kontam da je njoj smetalo jer, preko poda se prenose vibracije od vufera, taman na drugi sprat (ja sam na trecem) gde je njeni stan, pa joj lupaju basovi stalno. Doduse, nisam odavno imao nikakvih primedbi na muziku :).

Ukratko:
Imam komšinicu od 55-65 godina (nikad me nije zanimalo koliko ima, uglavnom baba je) i dok smo joj ja i ćale popravljali svašta i činili svakakve majstorske usluge bili smo super. Posle ćale uspe da joj nađe posao i izda garažu jer je bila počela da se žicka i već nam je dugovala neku kintu.
Kad je malo stala na noge finansijski (Izdaje garaži piceriji, tu se prave pice a posao ide strašno pa je u međuvremenu dizala kiriju...) i kada smo je prvi put odbili da joj radimo bilo šta - tužila nas je! Bilo je neosnovano pa sreća ništa nas nije koštalo. Usledila je kontra-tužba za krađu struje i vode i onda je sama osetila kako je to kad te neko tuži.
Od tada nas gleda "preko", par puta je glumela ludilo (drala se da će da nas u kući sve pobije...) ogovara... standardno smradovsko ponašanje.
Odmah nakon toga smo saznali da je baba registrovan lopov, ležala je zatvor jer je krala dokumenta u sudu dok je radila kao čistačica, deportovana je iu USA jer je krala nakit po kućama dok je "radila" i tamo kao čistačica... Uglavnom, nismo mogli da izaberemo goreg prvog komšiju. :(

Poenta priče je: probaj lepo i kulturno, ako neće, jednostavno ignoriši svako buduće njeno obraćanje tebi.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno