komplikovano, imas nesto za razmisljanje ako te stvarno zanima...Kako sigurnosni elementi uticu na bandwidth?
Sinhronizacija je problem samo za SA sa jednim band iz razloga koji sam opisao, za NSA a tek za LTE je odavno prevazidjen problem uz koriscenje sf za planiranje mreze uz dodeljivanja bliskim anchorima frame structure sto je automatizovano u modernim mrezama, postavljanjem guard perioda i naravno sa pouzdanim GNSS Signal kvalitetom...Sinhronizacija je problem i za NSA mrezu, ne vidim razliku. Pogotovo kad se koristi inter-site anchoring za 5G, ili cak i za LTE CA u pure LTE mrezi.
Kao sto rekoh ne moze se prosto podeliti, pogotovo ne u mobilnim mrezama koje imaju dinamicku alokaciju i manji QOS za up sto je ostalo od starijih vremena kada je potreba za up bila mala, a ocigledno da si radio sa nekim zastarelim mrezama ( ili neko to nije dobro podesio) posto se vec odavno TDD dinamicki podesava u zavisnosti od potreba mreze ( mislim mogao je od pocetka ali kao sto rekoh potreba za up je bila mala)... A upravo kljucna prednost 5G mreze je to sto je projektovana za veliki broj scenarija koriscenja pa se lako moze prilagoditi...Do 22MHz sam dosao tako sto je to TDD band - efektivno toliko ostane za UL, vecina mreza sa kojima sam se susreo koristi taj odnos ~78/22 za DL/UL, jer na TDD bendovima imas jedan kanal koji delis u vremenskom domenu za DL/UL traffic. Ovde pricamo o primeru kada je kanal 100MHz sirine.
Bukvalno je minimalna, a za drugo sam vec objasnio da ne ide puko sabiranje, dodao sam sad i za TDD a vezano za up koji nisi znao kako se koristi i mislim da je glupo da idemo dalje u to...Ovo apsolutno nije tacno - razlika je itekako vidljiva kada se koristi LTE + NR za UL vs samo NR. Kao i za DL, doduse na DL je jos veca razlika jer se agregise vise carriera na LTE-u. Jos jednom, apsolutno neces ostvariti veci throughput na NR 100MHz SA vs LTE+NR NSA 150+MHz.
O cemu pricas?Slazem se ovde, doduse ne bih se slozio da je to neki 'veliki' benefit.
5G se nece koristiti kao coverage layer, dakle to sto ti pricas je tacno i dobro bi bilo da se koristi taj 700MHz bend da pokrije ruralne krajeve gde nemas 4G, jer prosto 'dalje puca' nego 4G, ali to se nece raditi u praksi. Tj hoce, ali za nekih 10+ godina.
Koriscenje low-banda po naseljenim mestima(velikim gradovima) nije dobro zbog kapaciteta.
20-30ms u proseku moze samo da se sanja, u USA je trenutno po FCC podacima oko 30-50... SA ide 5-10... bas je malo 6-10x... pri tome igrice su tu najmanje bitne...Slazem se, znaci za neke osetljive stvari kao sto je gaming npr. Za everyday use, niko to nece primetiti. Na EN-DC(pa i LTE) sesijama, latency je vec oko 20-30ms, neka ode i na 10ms na 5G SA - nije neka ogromna revolucija u pogledu korisnickog iskustva.
Ali ok, trebalo bi i da bude stabilniji u odnosu na LTE zbog nekih drugi 5G feature-a, sto je i bitnije nego neki average jelte.
Naravno da je bolje imati nego nemati sto bi rekao Grunf ali 700Mhz je mnogo vise nego samo ikonica na telefonu imas primere po celom svetu... mislim suludo i da diskutujemo o tome... Evo idi na T Mobile USA pa vidi sta pise za 5G 700Mhz a odnosi se i na coverage, cak se i zove 5G Extended Range... Ako ti to nije dovoljno imas gomilu blogova Nokia, Ericsson, Huawei gde su pisali inzenjeri...?
Nisam rekao da su nestali, kazem bolje je svakako da imas LTE+tih 10MHz na 5Gu nego da ih nemas uopste, tj da imas samo LTE.
Ono sto pokusavam da kazem je to da ces 'cari' 5G mreze osetiti tek na c-bandu, tj na 3.5GHz, jer ces da imas mnogo siri kanal. Na 700MHz ces da imas ikonicu 5G na telefonu, ali ne pravi neku sustinsku razliku u poredjenju sa pure LTE mrezom ako vec imas veci broj carriera na LTEu.
Naravno da ces da vidis 4x4MIMO i naravno da moze na SA mrezi, bukvalno imam utisak da kasnis bar 5 godina... dobro je, konacno da shvatis nesto o cemu pricam...Opet, praksa. Ako uporedis broj lejera koji se koriste u DL na low-bandu vs na c-bandu, na ovom drugom je mnogo veci(tj tu ces da vidis 4 lejera regularno, na low-bandu bas i ne).
Mislim da je ovo zbog hardvera doduse, ovo pricam za EN-DC. Mozda u SA mrezi moze da se koristi 4 lejera na low-bandu, posto telefon nece biti nakacen i na neki drugi low-band sa LTE-a tad
Do toga dodjes posle onoga sto sam napisao a sto je malo iznad pay grade a kljucno je za modulaciju i velika razlika izmedju 4G i 5G... procitaj, korisno je jako komplikovano doduse trazi malo vremena ako zelis da stvarno razumes...Modulacije koje se koriste u 5Gu su QPSK, 16QAM, 64QAM, 256QAM. Isto kao i na 4Gu(pricam o praksi).
Spektar se koristi malo efikasnije, to se slazem.
Za ovo nisam bas nasao konkretne komercijalne stvari. Ne znam da li neko radi 700 MHz uopste masive Mimo i beam/null stearing. Ali za 3.5GHz je fizicki element dosta manji nego za 700 Mhz. Pa bas ako bi imali 8x8 antenu na 700 MHz, diskutabilno je koliko bi velika bila. Za ove sam vidjao na 1.8 GHz+ ali nisam video osim u testovima da li ima komercijalna. Ali telefon svakako ni u teoriji ne moze bas upravljati talasima. Tako da upload bi trebalo opet da strada dugoročno. Koliko god download da se salje perfektno bez smetnji telefon kad vraca smeta ostalim uredjajima kao i do sada... To ne znam da.li je resivo sa mallim setom antena u telefonu (posebno u rukama kad zaklanja antene i emituje pod raznim uglovima)I moram da dodam vezano za ono sto pises o velicini antene, nece tu biti vise m2, najveca koju sam ja video je imala 2m2, neka kineska, visine 3m i sirine 0,67... Erikson recimo za coverage antene ima ja mislim 2,6m visine i nesto manje od 0,5m sirine... dakle 1,3m2 povrsine... Generalno, footprint ce ostati isti i kada se dodaju mmWaves itd... ako me ne bude mrzelo okacicu par slika iz njihove najnovije brosure, zanimljivo je...
Kuku nama.Telekom Srbija će biti primer brzog rasta i maksimalne monetizacije 5G mreže"
Kako i na šta mislite : Kuku nama?Kuku nama.
Taj 'sakati' NSA će da izvuče i do ~1gbps samo preko 5G lega(sa 100MHz kanalom) + na to ide i 4G leg..Taj sakati NSA će raditi kao 4G+ pre 5-6 godina kad sam na telefonu izvlačio 150mbit-a. E sad, tri operatera, možda se neki izdvoji po kvalitetu.
U principu, da ali treba ostaviti postojece bandove za 4G uredjaje kojih je mnogo sada. Offloadovace 4G saobracaj za pocetak. tako da ce biti super ako ne pokarabuse sve...Taj 'sakati' NSA će da izvuče i do ~1gbps samo preko 5G lega(sa 100MHz kanalom) + na to ide i 4G leg..![]()
Ne vidim šta je tu čudno... MTS kao državni projekat to najavljuje, da bi prosečni Srbin pored toga što veruje da je zemlja ravna ploča, poveravao da 5G ne bi ni postojao da nema MTS i znate već koga... Druga dva operatera ćute i ulaze u priču ali bez ikakve pompe...Čudno mi da se samo MTS javlja sa nekim informacijama i planovima a A1 i Yettel ćute ko zaliveni. Da verujem u tračeve, pomislio bih da spremaju (još jedan) monopol. Sve što meni treba je je 100-150Mbps DL i neki upotrebljiv UL ali da bude konstantno u kući, na telefonu me ne zanima.. Ako je Miki919 u pravu i 4G ne bude toliko rasprodan i brzine se poprave bar skoro do granica svojih mogučnosti, ni to neće biti loše. Samo se bojim da to mođe da potraje bar godinu-dve dok ne isteknu ugovori za 4g i 5G se dovoljno raširi
U NSA varijanti - apsolutno nikakva razlika u odnosu na 4G jer je sva signalizacija kroz osnovni 4G carrier. 5G carrier je samo dodatni u CA šemi.Šta je sa pingom na 5g?
Inače, u komšiluku, bez problema imaš 5G na prepaidu, recimo 24GB na 30 dana za 6€. Kod nama poznatih A1 i Yettela.
Ovo ce biti blagoslov, jer danas u svu fensi tehnolgiju nanometre fixni internet vecini ljudi nije ni potrebno. Pa bi bilo lepo da ljudi mozda gratis imaju net uz mobilni. I slično. Ili optika za simbolične pare uz pretplatu za mobilni... Retko kome treba vise od 100GB nedeljno... Sto je za 5G lagano.Ne verujem, trzisna cena ide vise prema 2000 din. S druge strane, prijatno bih se iznenadio kada bi 5G modem isao gratis uz ugovor, tako da mozda zaista na kraju unlimited paket uz 5G modem bude 20 evra.
To je za VoNR i pokrivanje, a da se sto pre ugasi 3GMnogo cemo da se usrecimo sa 5G na 700MHz
3.5GHz je vec prava stvar.
A i stvarno uz 120 MHz na 5G i 50ak na 4G jako ce im značiti tih dodatnih 5 MHz na 3G.... Ali svakako nadam se da VoNR ima standard a ne kao VoLTE ko ni sebi ni svom... Ne znam kako su tsj standard pravili ali goru implementaciju nisam odavno video...Od toga smo daleko dosta rekao bih, još ni VoLTE nismo savladali kako treba ovde u Srb..
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari