ExYu Sport
Slavan
- Učlanjen(a)
- 29.03.2015
- Poena
- 215
I šta se "priča" na kraju? Dokle se stiglo, imamo li okvirno neki datum, nešto čemu se možemo nadati?
🤷♂️I šta se "priča" na kraju? Dokle se stiglo, imamo li okvirno neki datum, nešto čemu se možemo nadati?
Mislio sam uživo sa lica mesta, nisam gledao stream ali vidim da ima prenos otvaranja gde je govorio ministar pa pronadji:
Ovo mi izgleda kao neki spektar od 4G da koriste za uplink.
Da mislim da to ne zavisi od mreže već da li se koristi DSS ili ne.NSA ce ici sigurno, SA necemo videti jos par godina verovatno
SA je downgrade u principu, manje bandwidth-a dostupno nego kad se kombinuje sa LTE mrezom..
5G Advanced je iskljucivo SA, to je tek bolest od mreze, ne bih ga nazvao downgradeom 😅😄NSA ce ici sigurno, SA necemo videti jos par godina verovatno
SA je downgrade u principu, manje bandwidth-a dostupno nego kad se kombinuje sa LTE mrezom..
Ih kad bi to bila puka matematika da se samo sabere... pricamo o izuzetno kompleksnoj tehnologiji gde se koriste uzasno napredni algoritmi i procesi sa uzasno velikim uticajem ogromnog broja faktora pocevsi od same arhitekture mreze, nacina distribucije signala i uticaja spoljasnjih faktora, owerhead-a, guard band-ova, nelicenciranih delova itd ( ovo je bukvalno najprostije moguce navedeno), pa ako ti mislis da je to cisto sabiranje onda stvarno nemamo o cemu da diskutujemo...
Na osnovu onoga sto je pokazala praksa.Ne znam gde sam napisao da ocekujem mmWave, ocekuje se 700Mhz koji je oslobodjen... svakako ne sluzi samo u marketinske svrhe u bilo kom spektru, ne znam na osnovu cega izvlacis te potpuno pausalne i netacne tvrdnje. Verovatno jer mislis da je bitan samo puki zbir sirina kanala...
Duboko izvinjenje, nisam lepo procitao.Ja sam napisao da je SA skuplji, odnosno da je NSA jeftiniji, a da operateri koji razmatraju SA 5G mrezu (kao sto je A1) nece ici na NSA jer je SA downgrade sto ti pricas, vec jer je implementacija NSA jeftinija... bilo bi lepo ako vec ulazis u diskusiju da citas pazljivo sta pise sagovornik... Ali volim sto mislis da se implementacija NSA 5g svodi na to da samo dodas 5G RAN...
Iskreno. Mislim da ce te na 700 MHz biti ko 4G jer imaju M-Mimo antene. Ali su gigantske. Sumnjam da ce neko od operatera na vrh brda stavljati na baznu stanicu antenu kao za AESA radarske antene... Da bi povećali troughtput. Ove na 3.5 Ghz i to kamo sreće da budu stavili 8x8... A i da nije bas jednostavna izgradnja. Sto starlink sateliti nemaju filter ugla na satelitima. Nego iz jedne celije svi korisnici dele isti spektar... Doduse kod njih je malo kompleksniji sistem nego 5G jer ne moras da juris antenu koja trci 27K kilometara na sat...Koji su to 'uzasno napredni algoritmi i procesi sa uzasno velikim uticajem ogromnog broja faktora'?
Ajd' da vidim u kom ces to univerzumu da ostvarujes vece brzine na 100MHz 5G SA vs 150+MHz EN-DC(LTE+NR). Prvenstveno sam pricao o DL brzinama, o UL i da ne pricam, posto je band na 3.5GHz TDD, dakle sustinski imas ~22MHz za UL traffic vs dodatnih +20MHz na LTE legu kad si na EN-DC sesiji.
Fizika je vrlo jednostavna i surova.
Ovde pricamo prvenstveno o brzinama jer je to ono sto krajnje korisnike zanima. Na SA ces verovatno da imas i nesto bolji latency doduse.
Na osnovu onoga sto je pokazala praksa.
Ok, bolje da imas i tih 10MHz nego da nemas svakako, ali krajnji korisnik nece da oseti manje vise nikakav benefit ako poredis LTE vs LTE+NR700. Kao coverage layer je ok, ali to ima smisla samo ako imas SA mrezu - a opet nece ni za to da se koristi jer za ruralne predele 4G ima prednost zbog vec postojece arhitekture.
Modulacije koje se koriste na obe tehnologije su iste. MIMO na low-bandovima ce ici do 2, tu takodje neces ostvariti neki benefit 5G mreze.
Beam formingom ces da poboljsas malo coverage i SINR, ok, ali nikakav 'vau' benefit.
Duboko izvinjenje, nisam lepo procitao.
Kao sto sam napisao, ne kapiras osnovne stvari, pa je potpuno suludo da ulazim dublje ali kao sto sam uvek bio sizif nastavicu kad sam vec poceo da pisem... Nemoguce je to gledati na nacin kao sto ti gledas tako sto ces sabrati prosto i opet kazem nema svrhe diskutovati jer topologija mreze je nesto sto ti je ocigledno potpuno nepoznato i ne ogleda se samo u prostom dodavanju elemenata...Koji su to 'uzasno napredni algoritmi i procesi sa uzasno velikim uticajem ogromnog broja faktora'?
Ajd' da vidim u kom ces to univerzumu da ostvarujes vece brzine na 100MHz 5G SA vs 150+MHz EN-DC(LTE+NR). Prvenstveno sam pricao o DL brzinama, o UL i da ne pricam, posto je band na 3.5GHz TDD, dakle sustinski imas ~22MHz za UL traffic vs dodatnih +20MHz na LTE legu kad si na EN-DC sesiji.
Fizika je vrlo jednostavna i surova.
Ovde pricamo prvenstveno o brzinama jer je to ono sto krajnje korisnike zanima. Na SA ces verovatno da imas i nesto bolji latency doduse.
Praksa to nije pokazala prosto opet pises ono sto su neke tvoje zelje cestitke i pozdravi... i kako sad odjednom imamo samo 10Mhz zar se to ne sabira? Gde nestadose CA i CC? Nestade i DSS...Na osnovu onoga sto je pokazala praksa.
Ok, bolje da imas i tih 10MHz nego da nemas svakako, ali krajnji korisnik nece da oseti manje vise nikakav benefit ako poredis LTE vs LTE+NR700. Kao coverage layer je ok, ali to ima smisla samo ako imas SA mrezu - a opet nece ni za to da se koristi jer za ruralne predele 4G ima prednost zbog vec postojece arhitekture.
Modulacije koje se koriste na obe tehnologije su iste. MIMO na low-bandovima ce ici do 2, tu takodje neces ostvariti neki benefit 5G mreze.
Beam formingom ces da poboljsas malo coverage i SINR, ok, ali nikakav 'vau' benefit
Prihvatam, hvala i pored toga sto je bilo ironicno...Duboko izvinjenje, nisam lepo procitao.
Kako sigurnosni elementi uticu na bandwidth?Uzasno napredni algoritmi i veliki broj faktora su prisutni u svakom aspektu ( neke sam i nabrojao gore) ali evo da imas da razmisljas krenimo od sigurnosnog elementa koji je potpuno nestvarno komplikovan u NSA 5G mrezi i koji utice i na bandwith...
A upravo kada pricamo o toj komplikovanosti je i ovo sto si pomenuo TDD koji je krucijalan za SA ako pricamo o jednom spektru i izuzetno je komplikovan jer je neophodno da svaki element mreze bude sinhronizovan ( pri tome izuzetno komplikovan algoritam se koristi da se odredi tacan trenutak u kom ce za svakog korisnika odraditi pravac beam-a dok i to u nestvarno kratkom trenuktu u kome prima TTI) i ne znam kojom matematikom si dosao da je tu ~22Mhz kada to prosto ne funkcionise na taj nacin, ne mozes deliti sirinu kanala kako tebi odgovara potpuno izuzimajuci nacin na koji funkcionise mreza i zanemarijavaci ogromne uticaje od kojih sam neke i spomenuo...
Ovo apsolutno nije tacno - razlika je itekako vidljiva kada se koristi LTE + NR za UL vs samo NR. Kao i za DL, doduse na DL je jos veca razlika jer se agregise vise carriera na LTE-u. Jos jednom, apsolutno neces ostvariti veci throughput na NR 100MHz SA vs LTE+NR NSA 150+MHz.Mada se slazem da kada se koristi jedan band za 5G SA prisustvo LTE pomaze kod Up iz razloga koje si i sam spomenuo ali tu je zanemarljivo jer je topologija mreze i QOS takav ali kao sto rekoh ako bude samo jedan spektar potpuno je suludo ici na SA 5G i provajderi koji se i razmisljaju ce odustati u koristi jeftinije ali nikako ne superiornije varijante...
Slazem se ovde, doduse ne bih se slozio da je to neki 'veliki' benefit.Korisnik ce osetiti veliki benefit i u pogledu pokrivenosti i u pogledu latencije i u pogledu potrosnje baterije i u pogledu protoka, kao sto ce i provajderi osetiti veliki benefit u potrosnji energije i optimizaciji mreze i kasnije u ceni odrzavanja mreze. Ne poredim LTE vs LTE+NR700 ne znam odakle sad to u matematici...
Slazem se, znaci za neke osetljive stvari kao sto je gaming npr. Za everyday use, niko to nece primetiti. Na EN-DC(pa i LTE) sesijama, latency je vec oko 20-30ms, neka ode i na 10ms na 5G SA - nije neka ogromna revolucija u pogledu korisnickog iskustva.Sa SA ce imati znacajno bolji latency jer je prosto mreza pravljenja za to i kao sto sam pisao ranije elementi mreze u topologiji koja je jako bitna su na ivici... i svakako nije samo brzina ono sto krajnje korisnike zanima, naprotiv, latency je taj koji je kljucan i pouzdanost... kao i smanjivanje kolicine podataka za IOT npr...
?Praksa to nije pokazala prosto opet pises ono sto su neke tvoje zelje cestitke i pozdravi... i kako sad odjednom imamo samo 10Mhz zar se to ne sabira? Gde nestadose CA i CC? Nestade i DSS...
Opet, praksa. Ako uporedis broj lejera koji se koriste u DL na low-bandu vs na c-bandu, na ovom drugom je mnogo veci(tj tu ces da vidis 4 lejera regularno, na low-bandu bas i ne).Naravno da nema smisla samo za SA mrezu, 4G nema prednost jer nema funkcije koje ima 5G od koje neke i sam nabrajas, samo ne znam odakle ti to da ce MIMO ici do 2 na low band kada su vec u upotrebi Erikson antene sa 4x4 na 700Mhz po 3GPP R15 standardu... Takodje ima i Nokia, imaju i Kinezi od skoro...
Modulacije koje se koriste u 5Gu su QPSK, 16QAM, 64QAM, 256QAM. Isto kao i na 4Gu(pricam o praksi).Modulacije nisu iste jer za razliku od 4G 5G koristi i GFDM, f-OFDM i UFMC i FBMC i tu dolazimo do onoga sto nemas u matematici a to je da 5G ima znacajno manje rasipanje i znacajno flexibilniju i dinamicniju alokaciju spektra sto omogucava mnogo efikasanije koriscenje i smanjenje interferencija...
Zar ne bi trebalo na 5G da bude VoNR ili nešto tako...Yettel za 5g telefone nema podršku za volte, tako da je beslišno pričati o napretku.
Boli ih klića.
Kad bi se kod nas ugasio 3g verujem da bi umrla i mobilna telefonija.
Realno.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari