Šta je novo?

Buduća 5G mreža...?

I šta se "priča" na kraju? Dokle se stiglo, imamo li okvirno neki datum, nešto čemu se možemo nadati?

Ja iskreno u najboljim mogucim okolnostoma, na osnovu svega sto smo imali prilike da procitamo, ocekujem prve neke vidljive efekte 5G-a u Q3/Q4 2024. Ne bi me iskreno cudilo ni da cela 2024. prodje bez 5G. Jednostavno previse muljanja u ovoj nasoj zemlji sa trenutnom vlascu i nista me vise ne bi iznenadilo.

Prodje voz, iskreno. 2025-ta, to je vec pola decenije proslo. Na to dodaj jos 3-4-5 godina da 5G zazivi tamo gde je zaista potreban. Isto kao i za optiku, najavili da ce je do 2025. sva sela imati, a u ovom trenutku jos uvek je ni pola gradova nema. I sada, kao sve ce to da se desi u narednih godinu dana.

Mislio sam uživo sa lica mesta, nisam gledao stream ali vidim da ima prenos otvaranja gde je govorio ministar pa pronadji:

Odgledao sam ovo, i dobio sam mnoge odgovore, ali i dalje meni nije jasno kako oni planiraju da u naredne 1-2 godine pokriju 99% domacinstava. I sto se vise udubljujem u klip vise mi nije jasno, jer shvatim detalje posla koji ih tek ceka, a nisu ga ni zagrebali. A na sve to, one plave i zelene oblasti, i one su tek na pola posla - obojene su tim bojama samo 60% ili 40% (kao sto pise), ostalo je cak i po tim naseljima katastrofa - i ako za neke oblasti pouzdano znam da nisu tih boja (jer znam da nema ni optike ni kablovske na tim lokacijama), ali ajde neka budu. Opet mi je supermenski poduhvat.

Jedan problem je nedostatak domaćih investicija, želja za investicijama a istovremeno otežavanje stranih firmi i investicija da se zaštite domaće firme, posebno "Ona firma". Umesto da kompeticija donese pozitivne rezultate kao na normalnim tržištima i indurstriji svisamo podmeću noge jedni drugima.
Možda je i ovde problem, zagušenost

@Echo nije za ovu temu jer to o cemu pricas je o razvoju opticke mreze... Ali ajde da odgovorim ovde posto je razvoj optike bitan i za 5G... Gresis, ne da su zagrebali nego ide bas lepo, posto posle tih mapa o pokrivenosti ide tabela sa planom realizacije i videces da pise "midmajl" ( neverovatno sta oni pisu po zvanicnim prezentacijama ali to je za drugu temu ) i da su okviri decembar 2023. za 1A i 1B fazu a da je sledeca faza 1C do 2024. ( naravno kasni se i pored svih intervencija EBRD i WBIF ali nema sanse da to u Srbiji funkcionise sve po planu) a da su mape iz 2023. samo ne pise tacno od kada, a one se odnose na Q4 2022. i pocetak 2023. Dakle, cela godina skoro nije ucrtana gde se izvrsio najveci napredak na najtezem delu mreze koji je "midmajl" koji prakticno dovodi optiku u naselja a dostupnost optike se po nekim EU merilima smatra ukoliko je stigla do last mile... Tako da ce biti, sigurno ne za godinu dana ali kraj 2025. optimisticki 2026. verovatno, sad tacan procenat domacinstava je diskutabilan, doduse tada bi trebalo da uskoci i 5G da pomogne malo... naravno, treba imati u vidu da se procenat pokrivenosti domacinstava znacajno razlikuje od procenta pokrivenosti teritorije...

Daleko smo mi od zagusenosti, cak je ova mapa poprilicno zastarela, 8 godina je proslo, bukvalno nema veze sa zivotom trenutno uz to da im ta metodologija za pravljenje moze dati samo delimicne podatke... A domacih investicija ima mnogo, cak je moguce reci da prakticno nema stranih investicija jer i firme sa formalno stranim vlasnistvom investiciju u mrezu rade ili ce raditi iz sopstvenih sredstava i kredita... a ne kao greenfield investicija ili povlacenjem sredstava maticne kompanije...

A konkurencija je donela rezultate, kako u pogledu brzine pristupa, kolicine podataka u okivru paketa za mobilne mreze a i nema bas puno zemalja gde se nudi i 16 meseci besplatnog koriscenja uz ugovor...

@akki, okej, hvala na odgovoru. Ja optiku dozivljavam u rangu elektrifikacije Srbije, dakle kao "dvestogodinji projekat" (ne po trajanju, nego "narednih 200 godina smo mirni"). Jer po meni, ma koliko god da smo navikli da tehnologija napreduje (kao neki fizicki zakon), mislim da je optika "konacna tehnologija", nesto kao bakarne parice za elektricnu mrezu. Zato sam toliko u neverici, da li je moguce da se srbija odvazila da u naredne 2-3 godine resi "dvestogodisnji" ili cak "petstogodisnji" problem.

Znam, deluje ograniceno da se u svetu koji se eksponencionalno promenio u poslednjih 20-30 godina, nazvati neku tehnologiju "konacnom", ali mislim da smo stigli dotle. Naravno, uvek mozemo pricati o superprovodnicima i uljenicnim nano-cevcicama, ali ne verujem da ce takva tehnologija domacinstvima ikada biti potrebna.

Cak i rezolucija videa, koja je do sada nekako diktirala potrebu za brzim internetom stigla je do nekih svojih granica (pricamo o kucnoj upotrebi!). Imas 4k, 8k... 16k je vec diskutabilno nepotreban, tv bi tu bio velicine celog zida sobe, 32k je za televizor od 4 metra (dakle dva sprata), 64k je znaci tv velicine cele zgrade - a prenelo bi ga jedno opticko vlakno. Pojednostavljujem, ali sustina o kojoj pricam je tu.

Tako da, probuditi se za 2-3 godine u zemlji koja je zavrsila visevekovni projekat, pri cemu zbog limita "fizickih zakona", neces vise nikada cuti "nije to nista, da vidis ti u japanu...", ili "u normalnim zemljama su brzine toliko i toliko..." je i vise nego uzbudljivo.

Poslednjih 20-30 godina smo se borili za svaki megabit, promenili desetak tehnologija kako zicanih tako i bezicnih, i sada odjednom "preko noci" sve to postaje irelevantno jer odjednom svi imamo "unlimired" brzine. I nema vise ni trkanja, ni price o "japanu", itd, jednostavno stigli smo. I na sve to 5G i starlink da upotpune. Doci ce jednom i 6G, ali mislim da nece da se lomi ovako, kao sto se lomi sada sa 5G.

Poslednja izmena:
Evo šta se može očekivati i kod nas kad krene 5G mreža:

9749610703.png

Screenshot_20231206-121613_NetMonster.png

A1 BG prepaid ultra blizu Paradise shopping centra u Sofiji.

Evo šta se može očekivati i kod nas kad krene 5G mreža:

9749610703.png

Pogledajte prilog 417114
Ovo mi izgleda kao neki spektar od 4G da koriste za uplink.
Ja sam se iskreno ponadao da će moći 5G da reši ruralni pristup sa niskim frekvencijama. Ali sam onda skontao da su antene preko par kvadratnih metara veličine za 5G 🤣.
Tako da ako nećemo nalik radarskim antenama kaciti po baznim stanicama 🤣
Moracemo se navici da ce upload najverovatnije ici na tim nizim frekfencijama. Telefoni opet ne vidim da ce moći vise od 4 antene po uglovima da se stavi. Ali kontam da ce telefon moci momentalno da dogovara antene i polarizaciju tako da držanje ruke ili rotacija neće praviti veliki prekid u signalu. A i realno upravljanje signalom i izbegavanje curenja smetnji "NULL" ili kako ih vec nazivaju ce biti interesantno videti u praksi (trebas gadjati korisnika signalom) ali druge pri tom izbegavati da ne pogadjas"NULL" signalom i ne praviš smetnju. Ali verujem da ce kod nas barem u početku stavljati te najmanje komercijalne antene...
Ali i da bude 1.5X brzi od 4G po Učestalosti opsega. Plus vise odvojenih beamova po sektoru. Plus 2 puta veci opseg. Nakupi se tu pluseva.

5G postoji u dve varijante:
SA - standalone
NSA - non-standalone

NSA varijanta se u potpunosti oslanja na 4G. To je u principu samo dodatni carrier u CA agregaciji. Sva signalizacija ide kroz 4G.

SA 5G - koristi iste modulacije, frekvencije i sve ostalo, ali je potpuno autonomna mreža.

Da li će kod nas odmah SA 5G ili će i kod nas prvo ići samo kao CA, mislim da će ovo drugo jer već testiraju tako.

NSA ce ici sigurno, SA necemo videti jos par godina verovatno
SA je downgrade u principu, manje bandwidth-a dostupno nego kad se kombinuje sa LTE mrezom..

NSA ce ici sigurno, SA necemo videti jos par godina verovatno
SA je downgrade u principu, manje bandwidth-a dostupno nego kad se kombinuje sa LTE mrezom..
Da mislim da to ne zavisi od mreže već da li se koristi DSS ili ne.
A i same antene ne znam jesu kompatibilne. Mislim da se 4G mahom namerava koeisti za upload... Jer uz sve te bu dza antene.ipak treba telefon da vrati neki signal na nekoj fekrfenciji do antene

Ovaj 5G koji ćeš da vidiš u narednih nekoliko godina(na 3.5GHz) je downgrade ako ga koristiš u SA modu
NSA je bolja opcija

To nije tacno... 5G podrzava 5x vecu sirinu kanala u odnosu na 4G uz nebrojane druge prednosti koje ima a koje su krucijalne....

Uz to, ukoliko zaista bude samo 3,5Ghz za 5G sto je suludo generalno kako iz ekonomskog, tako i iz tehnoloskog i ekoloskog smisla za drzavu i gradjane( ali avaj tu je Telekom da se stiti), veoma je verovatno da ce i ova 2 operatera koji razmatraju gradjenje SA mreze ipak ici na NSA i to svakako ne zbog toga sto je downgrade u bilo kom smislu, vec zbog toga sto je znacajno jeftinija i brza za implementaciju i postizanje neophodne pokrivenosti pogotovo u uslovima kada se ne koristi nizi spektar...

1. 5G podrzava veci bandwidth, ali se u NSA modu to kombinuje sa LTE bandwidthom. Dakle, imas kanal od 100MHz na 3.5GHz na 5Gu. Ukoliko si u NSA modu, to kombinujes sa LTE-om, gde, recimo, imas jos 80MHz(4-5CA). Dakle u zbiru imas 180MHz dostupno. Ukoliko ti je SA mreza, ti nemas nista sa LTE mrezom, dakle nakacen si samo na 5G carrier na 3.5GHz koji ima bandwidth 100MHz. Rezultat = imas samo 100MHz bandwidth vs 180MHz u NSA modu.
Sta mislis sta je bolje?

2. Ne znam sta drugo ocekujes osim 3.5GHz, ali ne nadaj se mmWave dzabe. Niko u Evropi nema mmWave. Bice naravno i na ovim low-bandovima, tipa na 700-800MHz, mozda i DSS na 1800/2100MHz, ali to ne racunam u 5G jer je kanal 10MHz(ili 20 na DSSu). To sluzi u marketinske svrhe, da korisnik vidi na telefonu 5G ikonicu samo.

3. SA nije jeftiniji za implementaciju jer ti treba potpuno novi 5G core. Za NSA, samo dodas RAN deo u slagalicu, sve ostalo ide preko vec postojeceg 4G core-a, dakle daleko manji trosak. Sve zemlje bukvalno krecu implementaciju sa NSA jer je ekonomski isplativije i brze.

Ih kad bi to bila puka matematika da se samo sabere... pricamo o izuzetno kompleksnoj tehnologiji gde se koriste uzasno napredni algoritmi i procesi sa uzasno velikim uticajem ogromnog broja faktora pocevsi od same arhitekture mreze, nacina distribucije signala i uticaja spoljasnjih faktora, owerhead-a, guard band-ova, nelicenciranih delova itd ( ovo je bukvalno najprostije moguce navedeno), pa ako ti mislis da je to cisto sabiranje onda stvarno nemamo o cemu da diskutujemo...

Ne znam gde sam napisao da ocekujem mmWave, ocekuje se 700Mhz koji je oslobodjen... svakako ne sluzi samo u marketinske svrhe u bilo kom spektru, ne znam na osnovu cega izvlacis te potpuno pausalne i netacne tvrdnje. Verovatno jer mislis da je bitan samo puki zbir sirina kanala...

Ja sam napisao da je SA skuplji, odnosno da je NSA jeftiniji, a da operateri koji razmatraju SA 5G mrezu (kao sto je A1) nece ici na NSA jer je SA downgrade sto ti pricas, vec jer je implementacija NSA jeftinija... bilo bi lepo ako vec ulazis u diskusiju da citas pazljivo sta pise sagovornik... Ali volim sto mislis da se implementacija NSA 5g svodi na to da samo dodas 5G RAN...

Proces uvodjenja SA 5G od strane A1 sto pricaju u traljavom promo videu je zapocet u smislu da su obavili testiranja na spektru koji im je RATEL dodelio, sto se moze smatrati kao proces uvodjenja u smislu ajde da vidimo kako ce se to ponasati u realnim okolnostima ali sama implementacija u smislu izgradnje mreze nije zapocela i nece dok se ne izvrsi aukcija...

Poslednja izmena:
Ih kad bi to bila puka matematika da se samo sabere... pricamo o izuzetno kompleksnoj tehnologiji gde se koriste uzasno napredni algoritmi i procesi sa uzasno velikim uticajem ogromnog broja faktora pocevsi od same arhitekture mreze, nacina distribucije signala i uticaja spoljasnjih faktora, owerhead-a, guard band-ova, nelicenciranih delova itd ( ovo je bukvalno najprostije moguce navedeno), pa ako ti mislis da je to cisto sabiranje onda stvarno nemamo o cemu da diskutujemo...

Koji su to 'uzasno napredni algoritmi i procesi sa uzasno velikim uticajem ogromnog broja faktora'? :)
Ajd' da vidim u kom ces to univerzumu da ostvarujes vece brzine na 100MHz 5G SA vs 150+MHz EN-DC(LTE+NR). Prvenstveno sam pricao o DL brzinama, o UL i da ne pricam, posto je band na 3.5GHz TDD, dakle sustinski imas ~22MHz za UL traffic vs dodatnih +20MHz na LTE legu kad si na EN-DC sesiji.
Fizika je vrlo jednostavna i surova.
Ovde pricamo prvenstveno o brzinama jer je to ono sto krajnje korisnike zanima. Na SA ces verovatno da imas i nesto bolji latency doduse.
Ne znam gde sam napisao da ocekujem mmWave, ocekuje se 700Mhz koji je oslobodjen... svakako ne sluzi samo u marketinske svrhe u bilo kom spektru, ne znam na osnovu cega izvlacis te potpuno pausalne i netacne tvrdnje. Verovatno jer mislis da je bitan samo puki zbir sirina kanala...
Na osnovu onoga sto je pokazala praksa.
Ok, bolje da imas i tih 10MHz nego da nemas svakako, ali krajnji korisnik nece da oseti manje vise nikakav benefit ako poredis LTE vs LTE+NR700. Kao coverage layer je ok, ali to ima smisla samo ako imas SA mrezu - a opet nece ni za to da se koristi jer za ruralne predele 4G ima prednost zbog vec postojece arhitekture.
Modulacije koje se koriste na obe tehnologije su iste. MIMO na low-bandovima ce ici do 2, tu takodje neces ostvariti neki benefit 5G mreze.
Beam formingom ces da poboljsas malo coverage i SINR, ok, ali nikakav 'vau' benefit.
Ja sam napisao da je SA skuplji, odnosno da je NSA jeftiniji, a da operateri koji razmatraju SA 5G mrezu (kao sto je A1) nece ici na NSA jer je SA downgrade sto ti pricas, vec jer je implementacija NSA jeftinija... bilo bi lepo ako vec ulazis u diskusiju da citas pazljivo sta pise sagovornik... Ali volim sto mislis da se implementacija NSA 5g svodi na to da samo dodas 5G RAN...
Duboko izvinjenje, nisam lepo procitao.

Koji su to 'uzasno napredni algoritmi i procesi sa uzasno velikim uticajem ogromnog broja faktora'? :)
Ajd' da vidim u kom ces to univerzumu da ostvarujes vece brzine na 100MHz 5G SA vs 150+MHz EN-DC(LTE+NR). Prvenstveno sam pricao o DL brzinama, o UL i da ne pricam, posto je band na 3.5GHz TDD, dakle sustinski imas ~22MHz za UL traffic vs dodatnih +20MHz na LTE legu kad si na EN-DC sesiji.
Ovde pricamo prvenstveno o brzinama jer je to ono sto krajnje korisnike zanima. Na SA ces verovatno da imas i nesto bolji latency doduse.

Ok, bolje da imas i tih 10MHz nego da nemas svakako, ali krajnji korisnik nece da oseti manje vise nikakav benefit ako poredis LTE vs LTE+NR700. Kao coverage layer je ok, ali to ima smisla samo ako imas SA mrezu - a opet nece ni za to da se koristi jer za ruralne predele 4G ima prednost zbog vec postojece arhitekture.
Modulacije koje se koriste na obe tehnologije su iste. MIMO na low-bandovima ce ici do 2, tu takodje neces ostvariti neki benefit 5G mreze.
Beam formingom ces da poboljsas malo coverage i SINR, ok, ali nikakav 'vau' benefit.

Iskreno. Mislim da ce te na 700 MHz biti ko 4G jer imaju M-Mimo antene. Ali su gigantske. Sumnjam da ce neko od operatera na vrh brda stavljati na baznu stanicu antenu kao za AESA radarske antene... Da bi povećali troughtput. Ove na 3.5 Ghz i to kamo sreće da budu stavili 8x8... A i da nije bas jednostavna izgradnja. Sto starlink sateliti nemaju filter ugla na satelitima. Nego iz jedne celije svi korisnici dele isti spektar... Doduse kod njih je malo kompleksniji sistem nego 5G jer ne moras da juris antenu koja trci 27K kilometara na sat...

Kao sto sam napisao, ne kapiras osnovne stvari, pa je potpuno suludo da ulazim dublje ali kao sto sam uvek bio sizif nastavicu kad sam vec poceo da pisem... Nemoguce je to gledati na nacin kao sto ti gledas tako sto ces sabrati prosto i opet kazem nema svrhe diskutovati jer topologija mreze je nesto sto ti je ocigledno potpuno nepoznato i ne ogleda se samo u prostom dodavanju elemenata...

Fizika jeste surova ali tvoja logika nije jer prosto polazis od netacne pretpostavke...

Uzasno napredni algoritmi i veliki broj faktora su prisutni u svakom aspektu ( neke sam i nabrojao gore) ali evo da imas da razmisljas krenimo od sigurnosnog elementa koji je potpuno nestvarno komplikovan u NSA 5G mrezi i koji utice i na bandwith...

A upravo kada pricamo o toj komplikovanosti je i ovo sto si pomenuo TDD koji je krucijalan za SA ako pricamo o jednom spektru i izuzetno je komplikovan jer je neophodno da svaki element mreze bude sinhronizovan ( pri tome izuzetno komplikovan algoritam se koristi da se odredi tacan trenutak u kom ce za svakog korisnika odraditi pravac beam-a dok i to u nestvarno kratkom trenuktu u kome prima TTI) i ne znam kojom matematikom si dosao da je tu ~22Mhz kada to prosto ne funkcionise na taj nacin, ne mozes deliti sirinu kanala kako tebi odgovara potpuno izuzimajuci nacin na koji funkcionise mreza i zanemarijavaci ogromne uticaje od kojih sam neke i spomenuo...

Mada se slazem da kada se koristi jedan band za 5G SA prisustvo LTE pomaze kod Up iz razloga koje si i sam spomenuo ali tu je zanemarljivo jer je topologija mreze i QOS takav ali kao sto rekoh ako bude samo jedan spektar potpuno je suludo ici na SA 5G i provajderi koji se i razmisljaju ce odustati u koristi jeftinije ali nikako ne superiornije varijante...

Sa SA ce imati znacajno bolji latency jer je prosto mreza pravljenja za to i kao sto sam pisao ranije elementi mreze u topologiji koja je jako bitna su na ivici... i svakako nije samo brzina ono sto krajnje korisnike zanima, naprotiv, latency je taj koji je kljucan i pouzdanost... kao i smanjivanje kolicine podataka za IOT npr...

Beam formingom ces da poboljsas malo coverage i SINR, ok, ali nikakav 'vau' benefit
Praksa to nije pokazala prosto opet pises ono sto su neke tvoje zelje cestitke i pozdravi... i kako sad odjednom imamo samo 10Mhz zar se to ne sabira? Gde nestadose CA i CC? Nestade i DSS...

Korisnik ce osetiti veliki benefit i u pogledu pokrivenosti i u pogledu latencije i u pogledu potrosnje baterije i u pogledu protoka, kao sto ce i provajderi osetiti veliki benefit u potrosnji energije i optimizaciji mreze i kasnije u ceni odrzavanja mreze. Ne poredim LTE vs LTE+NR700 ne znam odakle sad to u matematici...

Naravno da nema smisla samo za SA mrezu, 4G nema prednost jer nema funkcije koje ima 5G od koje neke i sam nabrajas, samo ne znam odakle ti to da ce MIMO ici do 2 na low band kada su vec u upotrebi Erikson antene sa 4x4 na 700Mhz po 3GPP R15 standardu... Takodje ima i Nokia, imaju i Kinezi od skoro...

Modulacije nisu iste jer za razliku od 4G 5G koristi i GFDM, f-OFDM i UFMC i FBMC i tu dolazimo do onoga sto nemas u matematici a to je da 5G ima znacajno manje rasipanje i znacajno flexibilniju i dinamicniju alokaciju spektra sto omogucava mnogo efikasanije koriscenje i smanjenje interferencija...

I sad sam skapirao gde crpis podatke i tvoje znanje i lepo je sto zelis da se informises ali kada pricamo o 5G kao mrezi mnogo je komplikovanije od onoga sto citas na netu u okviru consumer opreme, pa kod njih i pise cesto da je ista modulacija a nije kao sto vidis...

Beam formingom se znacajno poboljsava coverage i SINR a sad da li je wau benefit mozemo da diskutujemo, svakako nije zanemarljiv... naravno postoje jos tu prednosti 5G pored beam forminga kada pricamo o distribuciji signala sa bz...

Pri tome ono sto takodje ne ulazi u matematiku prostu je da se prednosti 5G pogotovo u pogledu MIMO znacajno povecavaju sto je signal slabiji jer je prosto drugacija arhitektura mreze po svim plane-ovima...

Prihvatam, hvala i pored toga sto je bilo ironicno...

Poslednja izmena:
@akki Zar 5G DSS ne radi u SA i NSA? Msm ne vidim sta kod SA moze da bude losije... Naravno sto je problem optimizovati mrezu da 4G se ne preplece sa okolnim 5G ( topologija mreze ) tokom DSS-a.

Evo jedan kratki video oko topologije u Nvidia Omniverse.

Uzasno napredni algoritmi i veliki broj faktora su prisutni u svakom aspektu ( neke sam i nabrojao gore) ali evo da imas da razmisljas krenimo od sigurnosnog elementa koji je potpuno nestvarno komplikovan u NSA 5G mrezi i koji utice i na bandwith...

A upravo kada pricamo o toj komplikovanosti je i ovo sto si pomenuo TDD koji je krucijalan za SA ako pricamo o jednom spektru i izuzetno je komplikovan jer je neophodno da svaki element mreze bude sinhronizovan ( pri tome izuzetno komplikovan algoritam se koristi da se odredi tacan trenutak u kom ce za svakog korisnika odraditi pravac beam-a dok i to u nestvarno kratkom trenuktu u kome prima TTI) i ne znam kojom matematikom si dosao da je tu ~22Mhz kada to prosto ne funkcionise na taj nacin, ne mozes deliti sirinu kanala kako tebi odgovara potpuno izuzimajuci nacin na koji funkcionise mreza i zanemarijavaci ogromne uticaje od kojih sam neke i spomenuo...
Kako sigurnosni elementi uticu na bandwidth?
Sinhronizacija je problem i za NSA mrezu, ne vidim razliku. Pogotovo kad se koristi inter-site anchoring za 5G, ili cak i za LTE CA u pure LTE mrezi.
Do 22MHz sam dosao tako sto je to TDD band - efektivno toliko ostane za UL, vecina mreza sa kojima sam se susreo koristi taj odnos ~78/22 za DL/UL, jer na TDD bendovima imas jedan kanal koji delis u vremenskom domenu za DL/UL traffic. Ovde pricamo o primeru kada je kanal 100MHz sirine.
Mada se slazem da kada se koristi jedan band za 5G SA prisustvo LTE pomaze kod Up iz razloga koje si i sam spomenuo ali tu je zanemarljivo jer je topologija mreze i QOS takav ali kao sto rekoh ako bude samo jedan spektar potpuno je suludo ici na SA 5G i provajderi koji se i razmisljaju ce odustati u koristi jeftinije ali nikako ne superiornije varijante...
Ovo apsolutno nije tacno - razlika je itekako vidljiva kada se koristi LTE + NR za UL vs samo NR. Kao i za DL, doduse na DL je jos veca razlika jer se agregise vise carriera na LTE-u. Jos jednom, apsolutno neces ostvariti veci throughput na NR 100MHz SA vs LTE+NR NSA 150+MHz.
Korisnik ce osetiti veliki benefit i u pogledu pokrivenosti i u pogledu latencije i u pogledu potrosnje baterije i u pogledu protoka, kao sto ce i provajderi osetiti veliki benefit u potrosnji energije i optimizaciji mreze i kasnije u ceni odrzavanja mreze. Ne poredim LTE vs LTE+NR700 ne znam odakle sad to u matematici...
Slazem se ovde, doduse ne bih se slozio da je to neki 'veliki' benefit.
5G se nece koristiti kao coverage layer, dakle to sto ti pricas je tacno i dobro bi bilo da se koristi taj 700MHz bend da pokrije ruralne krajeve gde nemas 4G, jer prosto 'dalje puca' nego 4G, ali to se nece raditi u praksi. Tj hoce, ali za nekih 10+ godina.
Koriscenje low-banda po naseljenim mestima(velikim gradovima) nije dobro zbog kapaciteta.

Sa SA ce imati znacajno bolji latency jer je prosto mreza pravljenja za to i kao sto sam pisao ranije elementi mreze u topologiji koja je jako bitna su na ivici... i svakako nije samo brzina ono sto krajnje korisnike zanima, naprotiv, latency je taj koji je kljucan i pouzdanost... kao i smanjivanje kolicine podataka za IOT npr...
Slazem se, znaci za neke osetljive stvari kao sto je gaming npr. Za everyday use, niko to nece primetiti. Na EN-DC(pa i LTE) sesijama, latency je vec oko 20-30ms, neka ode i na 10ms na 5G SA - nije neka ogromna revolucija u pogledu korisnickog iskustva.
Ali ok, trebalo bi i da bude stabilniji u odnosu na LTE zbog nekih drugi 5G feature-a, sto je i bitnije nego neki average jelte.
Praksa to nije pokazala prosto opet pises ono sto su neke tvoje zelje cestitke i pozdravi... i kako sad odjednom imamo samo 10Mhz zar se to ne sabira? Gde nestadose CA i CC? Nestade i DSS...
?
Nisam rekao da su nestali, kazem bolje je svakako da imas LTE+tih 10MHz na 5Gu nego da ih nemas uopste, tj da imas samo LTE.
Ono sto pokusavam da kazem je to da ces 'cari' 5G mreze osetiti tek na c-bandu, tj na 3.5GHz, jer ces da imas mnogo siri kanal. Na 700MHz ces da imas ikonicu 5G na telefonu, ali ne pravi neku sustinsku razliku u poredjenju sa pure LTE mrezom ako vec imas veci broj carriera na LTEu.
Naravno da nema smisla samo za SA mrezu, 4G nema prednost jer nema funkcije koje ima 5G od koje neke i sam nabrajas, samo ne znam odakle ti to da ce MIMO ici do 2 na low band kada su vec u upotrebi Erikson antene sa 4x4 na 700Mhz po 3GPP R15 standardu... Takodje ima i Nokia, imaju i Kinezi od skoro...
Opet, praksa. Ako uporedis broj lejera koji se koriste u DL na low-bandu vs na c-bandu, na ovom drugom je mnogo veci(tj tu ces da vidis 4 lejera regularno, na low-bandu bas i ne).
Mislim da je ovo zbog hardvera doduse, ovo pricam za EN-DC. Mozda u SA mrezi moze da se koristi 4 lejera na low-bandu, posto telefon nece biti nakacen i na neki drugi low-band sa LTE-a tad
Modulacije nisu iste jer za razliku od 4G 5G koristi i GFDM, f-OFDM i UFMC i FBMC i tu dolazimo do onoga sto nemas u matematici a to je da 5G ima znacajno manje rasipanje i znacajno flexibilniju i dinamicniju alokaciju spektra sto omogucava mnogo efikasanije koriscenje i smanjenje interferencija...
Modulacije koje se koriste u 5Gu su QPSK, 16QAM, 64QAM, 256QAM. Isto kao i na 4Gu(pricam o praksi).
Spektar se koristi malo efikasnije, to se slazem.

Yettel za 5g telefone nema podršku za volte, tako da je beslišno pričati o napretku.
Boli ih klića.
Kad bi se kod nas ugasio 3g verujem da bi umrla i mobilna telefonija.
Realno.
Zar ne bi trebalo na 5G da bude VoNR ili nešto tako...
Manite se 5G. Jel možemo mi sa 4G da dobijemo u DSS-u vece brzine nego sad sto imamo? Jel ta 5G antena moze samo da usmerava 5G ili moze da ubaci i 4G spektar da usmerava? Nije isto ako imas 4 a 16 sektora 4G u jednom prostoru...
Jel backward kompatabilno? Ili ih boli uvo da dodaju podršku 🤣. Udri 5G po 4G spektru a 4G ko šiša...

Nazad
Vrh Dno