Šta je novo?

Bojler za Kupatilo

Ja imam nešto slično, ali bolje je uzmi 16A osigurač (iako bi trebalo da je 10A dovoljan). Čak i 25A ako nađeš, neće biti mnogo skuplji od 10A. Ne greje se, ali mora dobro da se postavi sve, nije posao da bocneš samo kablove i da to radi. Ako ne koristiš hilzne za kablove da obezbediš bolji kontakt, može biti problema.

Mehanicki tajmeri te klase, na osnovu cene, a i subjektivno receno brenda, izgore nakon godinu do dve koriscenja. Kad pali grejac samo nocu, znaci treba oko dva sata da zagreje, imas trajno opterecenje od 2000W, a u opisu tog smart wifi releja kaže 2200W peak power. Peak nije trajno opterecenje.

Poslednja izmena:
Ja razmišljam o automatizaciji, u kombinaciji sa sondom za merenje temperature, ali neću stavljati prekidač manji od 16A.

Ko ima uklopni sat može komandu sa njega da iskoristi i veže na jedan kontaktor i on da mu pali bojler.
A može i ovaj smart prekidać da se montira u tablu i da on pali kontaktor a da kontaktor pušta fazu za bojler, to ima da traji godinama, naravno kontaktor da bude 20A.

• Like
Reagovanja: BoT
Neka stavi grejač od 1000 W i reši problem 😃

Ili neka kupi Metalac Sirius.

Hvala na komentarima, uzecu neki smart prekidac 20 ili 30A... Javicu utiske :)
Inace, moram da pohvalim vec pominjanu kompaniju Elit Inox...

Prvo, jer su izbacili novi model, tj prohromski bojler sa digitalnim termostatom, koji je poboljsao njihov (nepostojeci) dizajn...

talas-d.jpg

Drugo, kontaktirao sam ih preko FB stranice, da pitam za ovaj novi model, moze li se uzeti kod mene u CG itd, inace KIPS je njihov zastupnik za CG...

Javili su mi se jako brzo, sa detaljnim informacijama, kako KIPS nije uzeo ove novije modele kod njih, da ce im poslati novi uvozni cjenovnik i da ce traziti kontakt osobu za prodaju da mi proslijede kontakt... Takodje su vrlo strucno odgovorili zasto nisu stavili suvi grijac u novi model, i jos par tehnickih detalja...

Stvarno ih moram pohvaliti, nisu mi ni iz dzepa ni u dzep, ali uz inace dobre komentare koje citam i po forumima u regionu za njih, nemam dilemu koji bojler da uzmem...
Pritom, radije bih dao domacoj fabrici novac nego nekoj kineskoj, pogotovo jos kad je kvalitet i cijena na njihovoj strani... Jedina mi je jos dilema koji tacno njihov model da uklopim u kupatilo...

Drage kolege,

U stanu kod roditelja imamo Dom Pančevo tip Dom 80. Bojler je star nekoliko godina i voleo bih da ga zamenim nekom štedljivijom alternativom ( 80l prohrom ako je moguće). U stanu postoji centralno grejanje a primetio sam izrazitu sezonalnost u potrošnji struje koju mogu pripisati bojleru. Iskreno ne znam koji drugi potrošač bi mogao da prouzrokuje veću potrošnju u zimskim mesecima. Napominjem da roditelji nemaju naviku da pune bojler samo u nižoj tarifi.

Molim za savet.

@Rincewind
Zašto bi bila mnogo veća potrošnja bojlera zimi nego leti, leti više patiš da se plakneš :D. Šporet je veliki potrošač još kad udariš da se krčka kupus ili se bace pihtije i sl, ako kafenišu dobar deo dana sa komšilukom, možda ima dogrevanja kupatila ili nekog drugog prostora grejalicom. Kad malo prelistaš te stvari utvrdićeš odakle povećanje.

Dom 80 inox kod sestre u stanu od 2000 god, par puta menjali grejač i anodu. Ne mogu da tvrdim, ali mislim da Dom radi samo inox kazane.
Ugradi neki pametni relej (recimo shelly 1pm) i namesti da se pali i gasi u odredjeno vreme tj kada je niža tarifa

Nema tu uštede, možda neki bojler ima malo bolju izolaciju od drugog pa da se manje voda hladi, ali recimo moj bojler oko 1kWh dnevno troši na dogrevanje vode (toliko potroši kada nismo kod kuće). Sa boljom izolacijom to bi možda bilo 10-20% manje, ali to je smešna ušteda. Ili smanjenje potrošnje tople vode, ili temperature na koju se greje voda (mada i tu je slaba ušteda).

Logicno je da se zimi bojler brze hladi nego leti, posebno ako je postavljen u blizini prozora, pa je potrebno dogrevanje i preko dana po visoj tarifi. Ukoliko bojler nije ciscen od kamenca onda je i potrosnja veca, jer mu je potrebno vise vremena da se zagreje. Novi bojleri imaju bolji izolaciju, te su samim tim i efikasniji u odnosu na stare, a cena od 80l sa prohromskim kazanom je preko 20k dinara. A sa tim novim ne verujem da ces ustedeti vise od 500 dinara mesecno.

Zapravo nista od navedenog nije tacno:

-"zimi bojler brze hladi nego leti"... temperatura ustanu je vrlo slicna i zimi i leti, osim ako bojler ne drzite van zivotnog prostora.
-"Ukoliko bojler nije ciscen od kamenca onda je i potrosnja veca"... Ako ima vise kamenca znaci da ima manje vode i zapravo ce brze da se zagreje, ali imamo manje tople vode.
-"Novi bojleri imaju bolji izolaciju"... Zapravo imaju potpuno istu izolaciju kao i stari, a cesto i tanju.
-"cena od 80l sa prohromskim kazanom je preko 20k dinara"....nece ustedeti nista jer ce u startu da potrosi vise.

Ne slažem se sa prvom stavkom, oko temperature. I ako je subjektivni oseća u mojoj kući vrlo sličan, gledajući graf prosečne mesečne temperature po sobama, zima i leto se razlikuju za preko 4 stepena, a za sam bojler, leti kada otvorim prozor na kupatilu, napolju je toplije nego unutra, a zimi, otvaranje za nekoliko minuta smanji temperaturu za dodatnih nekoliko stepeni.

Zimi ulazi ledena voda u bojler, tu je najveca razlika.

Veća je potrošnja zimi zato što je temperatura vode niža pa je potrebno više energije da se zagreje na istu zadatu temperaturu

Ja živim u vpr i voda je zimi kod mene ekstremno hladna. Čak je neprijatno i popiti čašu vode.

Naravno da je sve navedeno tacno, jer spoljna temperatura utice direktno na unutrasnju. Ne moze biti ista temperatura u kupatilu u avgustu i u januaru, posebno tamo gde grejanje ne radi 24h. Kamenac na grejacu podrazumeva duze zagrevanje vode, te samim tim i vecu potrosnju struje. Postoje razlicite izolacije bojlera (debljina, materijal) koje direktno uticu na cenu samog bojlera, kao i na cenu utrosene elektricne energije jer bolja izolacija duze zadrzava temperaturu vode a sto je od posebnog znacaja za rad bojlera samo nocu po nizoj tarifi. Cena sa prohromskim kazanom jeste veca od 20k dinara, a u nastavku je napisano da je usteda manja od 500 dinara, pa je na osnovu svega navedenog zakljucak da je kupovina novog bojlera neisplativa.

Voda je temperature oko 15°C (+/-1°C) i leti i zimi, ugreje se pomalo od zidova ako nema protoka. Srećan si leti što imaš toplu vodu jer je često slabiji pritisak a bar 70% sigurnosnih ventila je neispravno pa eto tople vode sa viših spratova.

Koliko znam Talas bojlere prave u Cacku,a Tesy je Bugarski.

Godine 1991. zahavljujući preduzetničkom duhu g. Branka Đumića, "ELIT INOX" je zakoračio u svet poslovnih aktivnosti, kao proizvodno-uslužna radionica u oblasti metaloprerađivačke delatnost. Vođena izuzetnim proizvodnim iskustvom, marljivošću i hrabrim odlukama, u kratkom periodu, firma postiže zavidnu tržišnu afirmaciju među prerađivačima inox materijala. Na osnovu pažljive analize pozitivnih reakcija sa tržišta, donosi se strateška odluka kojom proizvodnja kazana za bojlere prerasta u serijsku proizvodnju električnih akumulacionih zagrevača vode i hidroforskih posuda. U isto vreme, firma se transformiše u novi organizacioni oblik, "ELIT INOX D.O.O.".

Potreba za osvajanjem sopstvene proizvodnje određenih bojlerskih komponenti, imala je za rezultat otvaranje linije za proizvodnju cevi od austenitnih i feritnih nerđajućih čelika sa najsavremnijom visokotehnološkom opremom TIG zavarivanjem. Stalna modernizacija opreme, stečena nova znanja i usvojene nove tehnolgije, omogućili su pokretanje proizvodnje grejača sa elektronskim termostatom za sušače peškira i radijatore, uglavnom za potrebe tržišta EU.

Stabilno i uspešno poslovanje firme, obezbeđuju uvedeni sistemi osiguranja kvaliteta ISO 9001 i ISO 14001.

Naravno da je sve navedeno tacno, jer spoljna temperatura utice direktno na unutrasnju. Ne moze biti ista temperatura u kupatilu u avgustu i u januaru, posebno tamo gde grejanje ne radi 24h. Kamenac na grejacu podrazumeva duze zagrevanje vode, te samim tim i vecu potrosnju struje. Postoje razlicite izolacije bojlera (debljina, materijal) koje direktno uticu na cenu samog bojlera, kao i na cenu utrosene elektricne energije jer bolja izolacija duze zadrzava temperaturu vode a sto je od posebnog znacaja za rad bojlera samo nocu po nizoj tarifi. Cena sa prohromskim kazanom jeste veca od 20k dinara, a u nastavku je napisano da je usteda manja od 500 dinara, pa je na osnovu svega navedenog zakljucak da je kupovina novog bojlera neisplativa.
Ovo za kamenac i veću potrošnju električne energije nije tačno. Grejač snage 2kW koji radi 1h potroši 2kWh električne energije i stvori 2kWh toplotne energije. Uvek. Bez obzira na količinu kamenca ili vode u bojleru, ta toplotna energija ostaje u bojleru. Ako i ima mnogo kamenca, i ako se on i zagreje pre vode, on će tu energiju akumulirati, a zatim je predati vodi odnosno zagrejati vodu. Jedina je razlika što treba nešto više vremena da se voda zagreje kada je bojler pun kamenca, i da bi se to primetilo treba da ima baš mnogo kamenca.

Koliko znam Talas bojlere prave u Cacku,a Tesy je Bugarski.

Godine 1991. zahavljujući preduzetničkom duhu g. Branka Đumića, "ELIT INOX" je zakoračio u svet poslovnih aktivnosti, kao proizvodno-uslužna radionica u oblasti metaloprerađivačke delatnost. Vođena izuzetnim proizvodnim iskustvom, marljivošću i hrabrim odlukama, u kratkom periodu, firma postiže zavidnu tržišnu afirmaciju među prerađivačima inox materijala. Na osnovu pažljive analize pozitivnih reakcija sa tržišta, donosi se strateška odluka kojom proizvodnja kazana za bojlere prerasta u serijsku proizvodnju električnih akumulacionih zagrevača vode i hidroforskih posuda. U isto vreme, firma se transformiše u novi organizacioni oblik, "ELIT INOX D.O.O.".

Potreba za osvajanjem sopstvene proizvodnje određenih bojlerskih komponenti, imala je za rezultat otvaranje linije za proizvodnju cevi od austenitnih i feritnih nerđajućih čelika sa najsavremnijom visokotehnološkom opremom TIG zavarivanjem. Stalna modernizacija opreme, stečena nova znanja i usvojene nove tehnolgije, omogućili su pokretanje proizvodnje grejača sa elektronskim termostatom za sušače peškira i radijatore, uglavnom za potrebe tržišta EU.

Stabilno i uspešno poslovanje firme, obezbeđuju uvedeni sistemi osiguranja kvaliteta ISO 9001 i ISO 14001.
Tessy jeste bugarski, ali Elit valjda pravi samo inox bojlere, a emajl im rade Bugari. Takodje Tessy radi bojlere za Bosch (ne znam da li baš sve modele ili samo ove "osnovne").

90ih pola Srbije je radilo inox kazane bojlera ala garažni geto, kupe se danca (par društvenih firmi je proizvodilo, imali su alat), izroluje lim i zavari (tada uglavnom REL metedodom), stavi se grejač koji ti je najpovoljniji na tržištu i bućne u bure sa vodom da se vidi da li negde na zavaru pušta. Skupljali su se stari kazani da bi se "skinule mere", kolika je visina i prečnik kazana i položaj nosača. To su danas sve proizvodjači bojlera jedino što je tehnika napredovala pa negde pred kraj 90ih su počeli TIG aparati za zavarivanje bili dostupni na našem tržištu. Topla voda je odavno izmišljena a bojler je zagreva.
Ne znam da li danas postoji neka ozbiljna firma u Srbiji koja može da emajlira.

Ovo za kamenac i veću potrošnju električne energije nije tačno. Grejač snage 2kW koji radi 1h potroši 2kWh električne energije i stvori 2kWh toplotne energije. Uvek. Bez obzira na količinu kamenca ili vode u bojleru, ta toplotna energija ostaje u bojleru. Ako i ima mnogo kamenca, i ako se on i zagreje pre vode, on će tu energiju akumulirati, a zatim je predati vodi odnosno zagrejati vodu. Jedina je razlika što treba nešto više vremena da se voda zagreje kada je bojler pun kamenca, i da bi se to primetilo treba da ima baš mnogo kamenca.
Pa upravo to je i receno: ''Kamenac na grejacu podrazumeva duze zagrevanje vode, te samim tim i vecu potrosnju struje''.

Pa ponavljam, to nije tačno, jer ta toplotna energija ne može da ispari. Šta se desi, potrošiš 2kWh, ali zbog kamenca voda ne preuzme svih 2kWh već na primer 1.5kWh. za to vreme. Grejač se ugasi, u kamencu je ostala akumulisana određena količina toplote i ona se predaje vodi i kada je grejač ugašen. Na kraju, vodi se preda svih 2kWh ali tokom malo dužeg vremena.

I dalje je misterija gde ta toplota od grejača prekrivenim kamencom završi.

Samo cu reci temperaturni gradijent, odnosno gradijent temperature

Ljudi, dajte neku alternativu za Ariston tanke bojlere posto vidim da se nisu bas proslavili. Znam da je najbolje da uzmem Elit, vidim da ih sad ima i sa digitalnom tablom, ali treba mi tanki.

Nisam znao to, pogledacu. Vidim i da Electrolux ima tanke bojlere sa raznim nekim funkcijama koje meni ne trebaju. Bitno je da greje vodu i da se ne kvari :D

Nazad
Vrh Dno