Šta je novo?

Bojler za Kupatilo

Kad smo vec kod ciscenja kamenca, da li je neko cistio kamenac na Ariston Evo bojlerima? Koliko je komplikovano i da li menjati gumice i sigurnosni ventil? Mi ga nismo cistili od kako je kupljen, vec 6-7 godina.
Ariston Evo ima dva odvojena kazana, a između je elektronika pa je relativno komplikovan za čišćenje. Gumice bi trebalo menjati svaki put, a sigurnosni ventil ne bih dirao ako je dobar.

Kamenac u bojleru je sasvim normalna stvar i prirodan proces prilikom grejanja vode, i nemoguce ga je skroz ukloniti.

Jedini problem koji pravi kamenac je sto smanjuje korisnu zapreminu bojlera.

Vodu grejte na nizu temperaturu, imacete manje kamenca, manju potrosnju struje i bojler ce duze trajati.

Pa nije baš, kamenac može da stvori niz problema. Jedan od najčešćih - crkne grejač. Meni se to dešava na svakih 10 meseci, i nakupi se nekoliko kila kamenca, voda ovde je užasno tvrda.

Odakle vučeš vodu? Mi sa Save u NBG bloku pa izdrže grejači i flanšne nekoliko godina. Ili je bojler u pitanju?

Kamenac u bojleru je sasvim normalna stvar i prirodan proces prilikom grejanja vode, i nemoguce ga je skroz ukloniti.
Vodu grejte na nizu temperaturu, imacete manje kamenca, manju potrosnju struje i bojler ce duze trajati.
Ne morate ga ni paliti, perite se ledenom vodom dok je sparina.:p Evo savetuju da se peremo ledenom i zimi kao što nas savetuju da se hranimo po apotekama.

Odakle vučeš vodu? Mi sa Save u NBG bloku pa izdrže grejači i flanšne nekoliko godina. Ili je bojler u pitanju?

Ne morate ga ni paliti, perite se ledenom vodom dok je sparina.:p Evo savetuju da se peremo ledenom i zimi kao što nas savetuju da se hranimo po apotekama.
Mislim da je bolje uraditi "mali servis" na bojleru, ako vec ništa nisi par godina, sada kada je lepo vreme, nego da ga radis kada se nesto desi ne daj boze na -5, sada ti hladna voda prija 😅

Tu mislim da očistiš od kamenca.. Zamenis ono za skupljanje kamenca, gumice ako treba.. Grejač prilikom čitanja od kamenca vidis ako je ok.. Vratis.. I to je to..

Ariston Evo ima dva odvojena kazana, a između je elektronika pa je relativno komplikovan za čišćenje. Gumice bi trebalo menjati svaki put, a sigurnosni ventil ne bih dirao ako je dobar.
Hvala na savetu. Planiram narednih dana da ocistim bojler, pa javljam utiske koliko je komplikovano.

Očistio kamenac. Zamenio grejac i anodu. Za 1800din koliko koštaju sa glumicama ne bih da se cimam ponovo.

Do pola grejača bilo u kamencu.

Kupio kod

Očistio kamenac. Zamenio grejac i anodu. Za 1800din koliko koštaju sa glumicama ne bih da se cimam ponovo.

Do pola grejača bilo u kamencu.

Kupio kod

Pametno, uvek sam za zamenu grejača, flanše i svih gumica kada se iz bilo kog razloga on vadi iz bojlera, to je isto ko menjač kod kola, čim menjač iz bilo kog razloga ide dole obavezno se montira novi set lamele.

Posle par dana sam primetio da voda nije vrela kao ranije.
Najverovatnije zbog kamenca sporije se prenosila toplota ali istovremeno nije se zaustavljalo na vreme grejanje, ko zna kako js termometar radio zbog kamenca.

Posle par dana sam primetio da voda nije vrela kao ranije.
Najverovatnije zbog kamenca sporije se prenosila toplota ali istovremeno nije se zaustavljalo na vreme grejanje, ko zna kako js termometar radio zbog kamenca.
Kamenac nema uticaja na termostat. Razmisli malo da nisu možda sonde termostata u starom izvodjenju bile niže postavljene (ubodene, gurnute u cevčicu ili ne znam ni sam kako da narodski napišem). Tada grejač duže radi da ostvari zadate parametre i voda pri vrhu bojlera je dosta toplija u odnosu na zadatu temperaturu kada će termostat isključiti.

Kada se dovoljno kamenca nakupi izmedju cevi sonde i cevi grejaca (i kada se cevi saviju i naslone jedna na drugu), cev sonde se brzo zagreva, pa termostat prevremeno prekida grejanje, sve dok voda ne rashladi sondu, i onda termostat moze da radi u tripu, da se pali i gasi zagrevanje u razmacima od po par minuta, i tako dok se ne postigne temperatura vode. Vremenski duze traje zagrevanje vode zbog prevremenih prekida.

Kamenac nema uticaja na termostat. Razmisli malo da nisu možda sonde termostata u starom izvodjenju bile niže postavljene (ubodene, gurnute u cevčicu ili ne znam ni sam kako da narodski napišem). Tada grejač duže radi da ostvari zadate parametre i voda pri vrhu bojlera je dosta toplija u odnosu na zadatu temperaturu kada će termostat isključiti.
Pa i to je moguće ali cevčica je bas uska, ne znam kako bi pale samenod sebe. Imaju 2 sonde. Nema veze.. Eto moje zapažanje.

Ne kažem da je lošije, vec je bolje, posro mi je stajalo na economic a voda je bila vrela bas.

@frrka
Može biti da kod prethodne zamene nsu dovoljno bocnute sonde. Sad ne možeš da kolješ po kućama i šuriš prasiće u kadi. :ROFLMAO:

Montiran mi je Termorad horizontalni 50L sa prohromskim kazanom. Jako brzo zagreje vodu, ima dobru izolaciju, zauzima malo mesta. Za malo kupatilo dobro resenje. Mogao sam Ariston ili neki moderniji, ali nije me privlacilo.

Meni tu isto nisu jasne neke stvari. Promenio par grajača po familiji, da nije menjan termostat i nema više šurenja.
Sve vraćeno kako treba, nije mi prvi put, ali rečeno u prodavnici da je tako već neko vreme. Propisi ili šta već, ali nije baš da ima neke logike pa vodim to i dalje kao nerazumljivo :)
Meni lično to OK, ono ranije znalo da opeče decu.
Razumem kad je noviji bojler pa sve drugačije, termostat, sonde, grejač... ali kada zameniš samo grejač sa kompatibilnim u bojleru koji je bacao baš vrelu vodu mi ne ide u glavu.

Da li mozda neko zna na kojem tacno principu radi ECO opcija na ARISTON bojlerima? Jer iz dana u dan se kajem sto sam ga uopste i kupio. Posle 4 nedelje pracenja (period koji je potreban za kreiranje poptunog profila za grejanje vide) on meni smanji temperaturu vode na 40 ° sto nije dovoljno ni za sta. Bojler koristimo za kupanje (uglavnom je nocno kupanje 20h-00h) i preko dana za pranje posudja. Tih 40° stepeni je jedva dovoljno da se covek normalno okupa u toploj vodi a ne za celu porodicu (3 clana).

Da li mozda neko zna na kojem tacno principu radi ECO opcija na ARISTON bojlerima? Jer iz dana u dan se kajem sto sam ga uopste i kupio. Posle 4 nedelje pracenja (period koji je potreban za kreiranje poptunog profila za grejanje vide) on meni smanji temperaturu vode na 40 ° sto nije dovoljno ni za sta. Bojler koristimo za kupanje (uglavnom je nocno kupanje 20h-00h) i preko dana za pranje posudja. Tih 40° stepeni je jedva dovoljno da se covek normalno okupa u toploj vodi a ne za celu porodicu (3 clana).
U korisnickom uputstvu kaze da kao uci 7 dana (pretpostavljam da nije na svim modelima isto, ali na onom sto ga maltene svi imamo, i svaki moguci Airbnb ga ima, jeste) usage pattern, i onda tako zagreva.
Zezao sam se s tim par nedelja, i slicno sam iskustvo imao kao ti, s tim sto je vise nego dovoljno bilo za 2 clana, ako se malo krace kupamo. Nije nam bio za pranje posudja posto imamo poseban za to.
Za sad smo u rezimu - 80 stepeni cim kazaljke predju ponoc, i onda ujutru ko se prvi probudi ugasi, i ovako nam je super a i racun za struju je malcice manji, mada sad i klima radi stalno.

U korisnickom uputstvu kaze da kao uci 7 dana (pretpostavljam da nije na svim modelima isto, ali na onom sto ga maltene svi imamo, i svaki moguci Airbnb ga ima, jeste) usage pattern, i onda tako zagreva.
Zezao sam se s tim par nedelja, i slicno sam iskustvo imao kao ti, s tim sto je vise nego dovoljno bilo za 2 clana, ako se malo krace kupamo. Nije nam bio za pranje posudja posto imamo poseban za to.
Za sad smo u rezimu - 80 stepeni cim kazaljke predju ponoc, i onda ujutru ko se prvi probudi ugasi, i ovako nam je super a i racun za struju je malcice manji, mada sad i klima radi stalno.
I ovde je je takodje potrebno min 7 dana da bi poceo da radi ECO rezim a maksimum 4 nedelje za potpuni profil rezima kupanja. Malo sam se razocarao jer ja nikako ne razumem kako moze ovako da nam smanji na 40° stepeni,mislio sam da je malo bolje resen taj EKO mode,jer u sustini mogao sam kupiti neki obican bojler od 10k i stavi na min zagrevanje vode a ne davati ovako silnw pare za "kao pametan" bojler.

jeste isti model imamo. Izgleda da je to tako, potreban je naravno eco da bude 24/7 ukljucen, i da se nikad ne gasi bojler, da bi stvarno kalibrisao kao.

Okreni obrni nema vajde, ako vec ste od 22-00 budni, preporucujem ovaj moj rezim, isplati se. Tesko da ima kvalitetnih bojlera od 10k, ali da, Termorad npr 80L, prohromski, tu je 15ak, ali dizajn je dosta ruzniji a i gabaritniji, a ima i Midea od 25k jos sa WiFi.

Tako je kako je, teramo dalje.

jeste isti model imamo. Izgleda da je to tako, potreban je naravno eco da bude 24/7 ukljucen, i da se nikad ne gasi bojler, da bi stvarno kalibrisao kao.

Okreni obrni nema vajde, ako vec ste od 22-00 budni, preporucujem ovaj moj rezim, isplati se. Tesko da ima kvalitetnih bojlera od 10k, ali da, Termorad npr 80L, prohromski, tu je 15ak, ali dizajn je dosta ruzniji a i gabaritniji, a ima i Midea od 25k jos sa WiFi.

Tako je kako je, teramo dalje.
Jos ja gledao uzecu sa INOX a ne sa wifi ali bolje da sam se odlucio sa wifi tamo bi bar mogao da podesim da migreje kada hocu koliko hocu bez cackanja bojlera a pretpostavljam da ima i opcija da se podesi vreme grejanja vode i temperature ..

P.S. u svakom slucaju ECO mode je teski promasaj. Nadam se da smo barem sada dobar primer za ostale da ne uzimaju ovaj model pametnog bojlera zbog neprakticnosti...

ali da, Termorad npr 80L, prohromski, tu je 15ak,
Teško da ćeš ga naći za te pare, ovih dana mi me procurio magnohrom iz 95-e i baš sam bio u potrazi za bojlerom i Termorad prohromski od 80 l ispod 22000 nema.

@dejca
Da ne bi masakrirao pločice u kupatilu zameni kazan, prokronski su negde oko 100e. Ne gadjaju se rupe ni sa jednim bojlerom pa ajde na zamenu ankera.

Da li je moguće da mi grejač crkava na svakih 10 meseci? Poslednji put menjao u oktobru/novembru, i evo sad dok sam prao sudove vidim slabo ima tople vode, merač stoji ispod polovine, bojler ne greje uopšte.
Uvek se nakupi mnogo kamenca i užasno je tvrda voda ovde, uništava sve što može, ali majku mu, ranijih godina se ovo nije tako često dešavalo. Pritom, ranije nas je bilo četvoro u kući, sad sam samo ja, keva jednom u godinu-dve.

On the side note, da li valjaju oni filteri koji se kače na dovod, koji bi trebalo da sprečavaju da se naslage kamenca kače na delove? To košta preko dve hiljade za bojler, a trebalo bi da im je vek šest meseci. Pa se pitam dal mi je jeftinije da menjam grejač na svakih deset, ili ovo da dodajem na svakih šest. Novčano, iskreno nisam siguran kako izađem, možda isto. Možda više za filtere dam.

@Ainur Izmeri ti napon koji ti dolazi na grejač.
@Colorato. eh potpuno si u pravu, kada mi je stigao novi bojler kasnije mi je baš to i proletelo kroz glavu, zašto si ja nisam kupio prohromski kazan i mogao sam zamenu sve sam da odradim. Ništa od starog bojlera vadim kazan i ide na otpad a korubu ostavljam. Jer ovaj koji sam kupio nije prohromski pa da vidim koliko će da izdrži. Predhodni magnohrom sa čeličnim kazanom se odlično pokazao 27 godina nas služio.

Da li je moguće da mi grejač crkava na svakih 10 meseci? Poslednji put menjao u oktobru/novembru, i evo sad dok sam prao sudove vidim slabo ima tople vode, merač stoji ispod polovine, bojler ne greje uopšte.
Uvek se nakupi mnogo kamenca i užasno je tvrda voda ovde, uništava sve što može, ali majku mu, ranijih godina se ovo nije tako često dešavalo. Pritom, ranije nas je bilo četvoro u kući, sad sam samo ja, keva jednom u godinu-dve.

On the side note, da li valjaju oni filteri koji se kače na dovod, koji bi trebalo da sprečavaju da se naslage kamenca kače na delove? To košta preko dve hiljade za bojler, a trebalo bi da im je vek šest meseci. Pa se pitam dal mi je jeftinije da menjam grejač na svakih deset, ili ovo da dodajem na svakih šest. Novčano, iskreno nisam siguran kako izađem, možda isto. Možda više za filtere dam.
Drugaru isto tako, 10-15 meseci, ima neki metalac cini mi se, star, ali isto se ponasa.
Ja stvarno mislim da cu na kraju ovaj moj ariston sam da naucim da otvaram i ocistim od kamenca, posto se nece isplatiti da se stalno zove neko, a on jo su garanciji.
Inace, moze biti i do temperature vode, posto drugar voli vrelom vodom da se tusira, a citao sam da je to pogubno sto se tice stvaranja kamenca, vecito mu stoji (nema temperaturu lcd displej nego 3 nivoa) na max.

Što je viša temperatura, odvaja se više suve materije, ali ako je voda dobra, onda temperatura ne bi smela da bude problem. Verovatno je problem kombinacija ta dva razloga.

Ovo treba nalepnica kao za zamenu ulja, vreme brzo ide, uvek misliš da je nov bojler/skoro menjan grejač... Elit prohromski, grejač bukvalno eksplodirao, pretvorio se u Y, sat vremena sam ga kidao da bih ga izvukao. Usput, pošto je probio i otišao na uzemljenje, spalio utikač od produžnog koji je na drugom osiguraču, a na kojem je tv, firestick, ruter, switch, komp... Srećom sve je preživelo osim ubogog wifi prekidača (nazidnog) za bojler koji sam tek montirao pre mesec dana. Pogledam papire, bojler kupljen pre 4 godine! Unutra pola kofe šodera. Zato od sada nalepnica negde sa strane sa datumom zamene grejača.

@SickMF
Uglavnom se prodaju bakarni grejači niklovani kao prohromski a verujem i da iste ugradjuju i u nove bojlere i pitanje je da li je nešta ostalo od sonde. Rade ih uglanom od cevi sa jako tankim zidom te lako probiju, kad čuješ da bojler radi kao ona plastična posuda za kuvanje kafe (neki je zovu kuvalo) znaj da je vreme za prodavnicu i kofu, probio grejač. Ja sam pre nekih 5 god. išao sa jednog kraja grada na drugi zbog pravog prohromskog grejača i pu pu ne gledam da li ih neko uopšte proizvodi.

Nazad
Vrh Dno