Šta je novo?

Bojler za kupatilo

Termostat nije ispravan. Ili radni pa se voda pregreva ili zaštitni pa izbacuje na nižoj temperaturi.

Ne pregreva se,prvi put je radio ok,posle poceo da izbacuje posle pola sata cini mi se,sad posle 10min.Da li je moguce da ima kontakt s tom vodom koja kape pa ga to zeza?

Proveri da ektrične spojeve da li se greju.
Ništa mi drugo ne pada na pamet osim da se termostat nekako pokvario.

Ima jedno "da" viška u prethodnom tekstu.🤣

Postoji i (mala) mogućnost da temperaturna sonda radnog termostata nije dobro postavljena, pa se nikad ne ugreje dovoljno da radni termostat isključi.
Pozdrav

Koliki je bojler?

Bojler je 50l,skidao sam termostat korodirao jedan kontakt jer kape voda na njega,sutra stavljam nov i novu gumicu,cini mi se da kape kod one gumice na grejacu.

Zamenio termostat,tamo gde je vezan sa grejacem umotao izolir trakom posto kape voda da ne rikne opet,do zamene bojlera.

Neće izolir mnogo da ti pomogne, ako imaš sklopku donekle si bezbedan ako je nemaš vodi si red. A gumu na flanšu jesi menjao? Oće on baš tu da zardja i procuri gde naleže dihtung guma.

Greje normalno,imam sklopku,kad se tusiram gasim ga,inace je dotrajao mora da se menja,ovo je privremeno.

Da li treba raditi preventivno zamenu grejača i sonde na bojleru?

Svaki put kada crkne neki grejač nekome i kada vidim koliko tu kamenca ima..

Zapitam se da li raditi prevenciju i nakon koliko godina..

Mislim da ce bolje grejati tj manje struje da troši i neće nas iznenadi da crkne u januaru 😅

Sada je lepo vreme i lako moze da se to odradi samo je pitanje da li ima smisla?

Ne treba menjati grejač (ako je ispravan), ali treba čistiti kamenac.

"Preporuka za preventivno čišćenje kamenca iz bojlera je dva puta godišnje odnosno na svakih šest meseci. Razlog zbog kojeg bi to trebalo činiti je ušteda električne energije. Zašto? Kad se bojler nakupi kamenca grejač bude okružen njim i umesto da greje vodu on zagreva prvo kamenac. Zbog toga se voda duže greje i troši mnogo više električne nergije nego što je zaista potrebno. Redovno održavanje bojlera čuva unutrašnjost bojlera i njegovih delova, taloženje kamenca izaziva oštećenje grejača i na taj način dolazi do njegovog , , probijanja” i iskakanja osigurača. Isto tako dolazi do neprijatnog mirisa vode zbog nataloženosti kamenca u bojleru."

Posto nisam čisto jedno 3-4 godine.. Mislim da je vreme 😅

Zavisi od tvrdoće vode. Kad se moj grad napajao iz bunara kamenca je bilo koliko hoćeš (nećeš 🙂). Kako voda prolazi kroz razne slojeve ona rastvori sve što je rastvorljivo. Posle mesec dana nov grejač počne da šušti i to šuštanje vremenom pređe u "pevanje". Crkne za dve - tri godine. Kad ga menjam pola kade kamenja ispadne. Sad se napajamo iz jezera. Meka površinska voda. Za dvadeset godina samo sam jednom menjao grejač. Izašao neki crni mulj. Kamenac zanemarljiv i to samo na grejaču.
Doduše sada su i grejači sa prohromskom košuljicom, a koriste se i magnezijumske anode tako da kad se sve sabere, a kamenac oduzme, duže traju.

@frrka
Na svakih 6 meseci je previše. Ali jednom u dve godine je ok.
Inače, istina je da jako zavisi od tvrdoće vode, a naravno i od korišćenja bojlera. Ako je voda veoma tvrda ili se bojler mnogo koristi, trebalo bi bar na godinu dana.

"Preporuka za preventivno čišćenje kamenca iz bojlera je dva puta godišnje odnosno na svakih šest meseci. Razlog zbog kojeg bi to trebalo činiti je ušteda električne energije. Zašto? Kad se bojler nakupi kamenca grejač bude okružen njim i umesto da greje vodu on zagreva prvo kamenac. Zbog toga se voda duže greje i troši mnogo više električne nergije nego što je zaista potrebno. Redovno održavanje bojlera čuva unutrašnjost bojlera i njegovih delova, taloženje kamenca izaziva oštećenje grejača i na taj način dolazi do njegovog , , probijanja” i iskakanja osigurača. Isto tako dolazi do neprijatnog mirisa vode zbog nataloženosti kamenca u bojleru."

Posto nisam čisto jedno 3-4 godine.. Mislim da je vreme 😅

Mene živo interesuje gde ode onda energija iz kamenca.

Mene živo interesuje gde ode onda energija iz kamenca.

Pitanje je na mestu...

Tolpotna energija oslobođena u grejaču će svakako završiti u vodi. Grejač će se zagrevati na veće temperature jer je kamencem "izolovan" od vode, ali svakako će sva toplota da završi u vodi.
Gubici bolera su na izolaciji kazana prema ambijentu i eventualno nešto malo prema cevima. Ali ostali "gubici" su svakako samo toplotni i ostaju u vodi.

Bojler 80 litara: Zagrevaš određenom količinom energije određenu količinu "sadržaja". Izolaciju zanemari, ista u oba slučaja.
Bez kamenca - zagreva se 80 litara vode,
Ima kamenca - zagreva 10 litara kamenca i 70 litara vode (lupio sam, imao sam prilike i da izvadim i dosta više a i dosta manje kamenca).
Vodu trošiš a kamenac ne, pa je takozvani mrtav teret ili nepotrebni potrošač. Hladi se i jedno i drugo dotokom sveže hladne vode, tu ode deo toplote od kamenca.
Sam toplotni kapacitet kamenca i nije nešto veliki a voda je izuzetno dobar provodnik toplote i brzo ga ohladi. Jednostavno, smanjuje efikasnost celog uređaja.

..."ugrejani" kamenac, kada dođe nova hladna voda, svoju ∆T će da preda vodi.
Kada termostat ugasi grejač, toplota kamenca se i dalje predaje vodi dok se ne izjedanče.
Izađe topla voda, uđe hladna. Toplota kamenca se prenese na novu hladnu vodu.
Poenta je da sva toplota ostaje unutar bojlera i na kraju izađe kroz vodu.

Naravno da je bolje bez kamenca. Ali potrošnja struje po lit/dT ne bi trebalo da se menja.

U principu energetska efikasnost se ne menja bitno kako to neki predstavljaju. Ok, slažem se, biće manje vode u bojleru.
Inače, vidim da Electrolux reklamira bojlere sa digitalnom inverterskom tehnologijom. Zna li neko o čemu se radi?

Reklamiraju i grejalice sa inverter tehnologijom.Bela tehnika im je odlicna.

Ok, ali zna li neko princip rada? Meni se čini da je marketing u pitanju...

Ako nije toplotna pumpa (a izgleda da nije jer je energetski razred B) onda stvarno ne znam zašto se zove inverter. :(

Kad smo vec kod ciscenja kamenca, da li je neko cistio kamenac na Ariston Evo bojlerima? Koliko je komplikovano i da li menjati gumice i sigurnosni ventil? Mi ga nismo cistili od kako je kupljen, vec 6-7 godina.

Ok, ali zna li neko princip rada? Meni se čini da je marketing u pitanju...
Moguće da koristi inverter da prilagodi napon tako da može da menja snagu od recimo 200-2000W, a ne da radi on/off sa tom snagom.

Vrh Dno