Šta je novo?

Bojler za Kupatilo

Pozdrav,
Može li preporuka za bojler? Sad koristim Končar 50l emajlirani koji je počeo da curi posle 5 godina. Dal da uzmem najjeftinije što nađem ili vredi dati više za neki prohrom?
Ima neki Metalac Aurora sa dva suva grejača po 1kW, kao ako jedan crkne drugi radi, menja se bez pražnjenja bojlera, ali dal to vredi 24K?
Gorenje daje 10 godina garancije uz obavezno menjanje anode na 4 godine od strane ovlašćenog servisera (nisam računao ali verovatno se ne isplati).
Ima i Bosch emajliranih bojlera za 16, 17K - jer eto Bosch, deklarisani su na 8 bara, a ne 6, ne znam dal je bitan podatak.
Taj Metalac mi deluje najozbiljnije ali glup sam za bojlere, pa pitam vas stručnjake.

Pozdrav,
Može li preporuka za bojler? Sad koristim Končar 50l emajlirani koji je počeo da curi posle 5 godina. Dal da uzmem najjeftinije što nađem ili vredi dati više za neki prohrom?
Ima neki Metalac Aurora sa dva suva grejača po 1kW, kao ako jedan crkne drugi radi, menja se bez pražnjenja bojlera, ali dal to vredi 24K?
Gorenje daje 10 godina garancije uz obavezno menjanje anode na 4 godine od strane ovlašćenog servisera (nisam računao ali verovatno se ne isplati).
Ima i Bosch emajliranih bojlera za 16, 17K - jer eto Bosch, deklarisani su na 8 bara, a ne 6, ne znam dal je bitan podatak.
Taj Metalac mi deluje najozbiljnije ali glup sam za bojlere, pa pitam vas stručnjake.
Elit čačak prohromski bojler što uži i što višlji da moze da ti stane na tom mestu

Suvi grejač je lakše zameniti, ali i kad menjaš grejač valja očistiti bojler od kamenca pa ti dodje na isto. Verovatno imaju i veću potrošnju jer grejač nije u direktnom kontaktu sa vodom pa sigurno mu treba i više da zagreje vodu.
Na više mesta sam pročitao da bojlere za Bosch radi bugarski Tessy pa eto možda da pogledaš i njih.
Metalac posle 10+god procureo. U martu prvi put čistio kamenac i zamenio grejač, zeznuo se što nisam stavio anodu, prodavac mi reče u emajlirane ne ide anoda, ne treba ti. Kad sam skinuo, a u njemu anoda od pola metra, napola "pojedena".
Opet uzeo isti Metalac emajl, 80 lit, u Giga... uz penzija popust izašao 12500. Iste rupe, ista dimenzija te ostale i cevi iste prilikom montaže. Zamenio za 20-30 minuta.
Ako već planiraš da daš 24k onda bolje ovo što kolega iznad naveo, Elit prohrom, 15g bezuslovne garancije.

Evo nešto što se vrti par dana po netu :)

Prilozi

• 3564962_racun-za-popravku-bojlera-22.000-dinara_ff.jpg
    3564962_racun-za-popravku-bojlera-22.000-dinara_ff.jpg
    114.4 KB · Pregleda: 128
Uzeo Elit Talas x80, prohrom, nemam zamerki. Zamenio neki iz Mladenovca kome crkao grejač nakon 10 godina ali nisam želeo da ga oživljavam, bio i pun kamenca i pitanje kada bi propiškio.

Suvi grejač je lakše zameniti, ali i kad menjaš grejač valja očistiti bojler od kamenca pa ti dodje na isto. Verovatno imaju i veću potrošnju jer grejač nije u direktnom kontaktu sa vodom pa sigurno mu treba i više da zagreje vodu.
Na više mesta sam pročitao da bojlere za Bosch radi bugarski Tessy pa eto možda da pogledaš i njih.
Metalac posle 10+god procureo. U martu prvi put čistio kamenac i zamenio grejač, zeznuo se što nisam stavio anodu, prodavac mi reče u emajlirane ne ide anoda, ne treba ti. Kad sam skinuo, a u njemu anoda od pola metra, napola "pojedena".
Opet uzeo isti Metalac emajl, 80 lit, u Giga... uz penzija popust izašao 12500. Iste rupe, ista dimenzija te ostale i cevi iste prilikom montaže. Zamenio za 20-30 minuta.
Ako već planiraš da daš 24k onda bolje ovo što kolega iznad naveo, Elit prohrom, 15g bezuslovne garancije.

Evo nešto što se vrti par dana po netu :)
Ne znam ni zašto sam pitao kad nisam mogao 1 dan da sačekam da neko odgovori. Ipak sam uzeo taj Metalac, a nigde na netu nisam ni naišao na Elit (nema ih tamo gde uglavnom pazarim, Gigatron, PC Practic, Dr Techno, u njih nekako imam najviše poverenja). Svakako bih uzeo sa dužom garancijom, ali mislim da će i ovo biti ok.

Jel ima neko iskustva sa Electrolux “tankim” bojlerima? Deluju mi bolje od Ariston na prvi pogled

Jel ima neko iskustva sa Electrolux “tankim” bojlerima? Deluju mi bolje od Ariston na prvi pogled
I meni nekako ozbiljnije izgleda,ja sam nedavno uzeo Ariston i ne mogu reci da sam bas zadovoljan.

Sta ti konkretno smeta?

Sta ti konkretno smeta?
ECO opcija ne radi bas kako sam planirao jer uglavnom nemamo nikad tople vode kada nama odgovora i koliko nam odgovara. I sad pre mesec dana ( inace kupljen pre 2 meseca) nam poceo davati neke cudne zvuke prilikom grejanja vode,zvuk je slican nekim vibracijama metala.

U pitanju je Ariston 80L sa inox rezervoarom.

Mislim sto se tice funkcionalnosti ok je,radi svoj posao ali mislim da te pare koje sam platio za njega ne vredi.

Mislim da cu uzeti Electrolux pa sta mi Bog da. Garancija na kazan je 5god, na eletroniku 2god. U slicnom je cenovnom rangu kao i Ariston za koji mnogi kazu da je los.

Mislim da cu uzeti Electrolux pa sta mi Bog da. Garancija na kazan je 5god, na eletroniku 2god. U slicnom je cenovnom rangu kao i Ariston za koji mnogi kazu da je los.
Cekamo utiske. Koji tacno model uzimas?

Nisam jos siguran. Necu uzeti one najskuplje jer mi ne treba to, gledam u cenovnom rangu 30-40k. Ne planiram odmah da ga uzmem, cekam da se zavrsi stan pa onda. Javicu utiske mada svakako nece nijedan nov bojler biti los, tek se vremenom otkriju nedostatci.

Poslednja izmena:
Da podelim svoja iskustva sa korišćenjem Ariston Velis bojlera 80 lit kupljenog u februaru 2016te.
4 puta sam samostalno čistio kamenac (2018, 2020, 2022 i per neki dan), 3 anode su promenjene, pre godinu i po dana jedna na ulaznom grejaču i sada 2 komada (na oba grejača - po 500 rsd komad fi 5mm). Promenio sam samo jednu gumicu na flanšni ulaznog grejača (kupljeno u Elpoku pre godinu i po dana za 180 rsd). Poslednji put sam pomesao žice na ulaznom grejaču te je prijavljivao grešku (3,4,5 nedovoljno zagrevanje dolazne vode). Kupio sam i novi grejač (Srećko 2 kW 1377rsd- po otporu 1,8 kW, može se montirati na staru flanšnu pomoću vijka sa Inbus glavom), ali sam ostavio stari originalni grejač (po otporu pokazuje 850W - 51,8 Om).

Prednosti:

- Osim dizajna, svidjaju mi se elektronski termostati, kao i potrošnja. Nama bojler radi 24h, ECO je stalno uključen, za razliku od početka sada se ne meša - držimo uglavnom 60C.

Mane

- Ne znam koliko će trajati - ima dosta naslaga na unutrašnjeim zidovima dolaznog rezervoara. Unutrašnjost izlaznog rezervoara je kao nova.IMG_20200501_124253.jpg20230824_173259.jpgIMG_20220222_155149.jpg20230824_182757.jpg20230824_183011.jpg20230824_183018.jpg20230825_173740.jpg20230825_173916.jpg

Povodom ovih slim Ariston bojlera - oznaka u tipu bojlera (ovo VLS 80 EU) ne označava kapacitet bojlera u litrima (vode) već je, po navodima proizvođača, komercijalna oznaka tipa bojlera. Zapremina vode u ovom konkretnom modelu je 65l, tu informaciju nećete lako naći...

Povodom ovih slim Ariston bojlera - oznaka u tipu bojlera (ovo VLS 80 EU) ne označava kapacitet bojlera u litrima (vode) već je, po navodima proizvođača, komercijalna oznaka tipa bojlera. Zapremina vode u ovom konkretnom modelu je 65l, tu informaciju nećete lako naći...
Mislim da zapremina bojlera pise na njemu. A i par puta su mi napomenuli tu informaciju sami prodavci kada sam se raspitivao pre kupovine.

Cao, jel postavljao neko ariston velis evo 80 horizontalno? Kazu da se gubi deo zapremine bojlera na taj nacin montiranja.

Pozdrav svim clanovima!

U novom stanu imam protocni bojler (Siemens DH21100M).
Problem je sto je vrlo tesko mesati vodu i dobiti zeljenu temparaturu.
Bojler se aktivira tek kad se pusta topla voda, ali bilo sta u rangu sredine gasi bojler. Tako da ostaje izbor izmedju vruce i hladne.
Moj utisak je da bi grejac trebalo da slabije radi ili da radi i pri manjem protoku tople vode i time dozvoli mesanje sa hladnom.
Da li neko ima iskustva sa ovakvim bojlerima za kupatilo?
Svaki savet je od pomoci.

Pozdrav svim clanovima!

Bojler se aktivira tek kad se pusta topla voda, ali bilo sta u rangu sredine gasi bojler. Tako da ostaje izbor izmedju vruce i hladne.
Moj utisak je da bi grejac trebalo da slabije radi ili da radi i pri manjem protoku tople vode i time dozvoli mesanje sa hladnom.
Поздрав,
Ја сам за време студија становао у стану где је био баш проточни сименс у купатилу, и све је радило без проблема. Подешавали смо воду по потреби, без икаквих "прекида". Можда би помогло гуглање страних сајтова, сигурно је неко већ имао такав проблем.

Jel' bojler nov ili je star? Možda mu termostat ne radi ispravno, ili je protok vode loš (slavina pušta ili malo ili puno vode ka bojleru).
Pozdrav

Savet za inox 50 litara, opcije: 1. Elit talas 2. Metalac aurora (2 suva grejača) 3. Metalac ceramic (keramički grejač 2kw) 4. Ariston pro 1r 5. Elmac.
Specifikacije iste ili slične. Pretpostavljam da Termorad, Dom i ostali imaju sličnu ponudu za slične pare. Cene su otprilike iste za sve osim za Keramik nešto skuplji i Elmac nešto jeftiniji.

Usput, kazane sam menjao na otprilike 3-4 godine (super tvrda voda, Novi Sad) dok nisam uzeo prvi inox i to od no name proizvođača, mala privreda. To je bilo pre oko 25 godina i taj kazan radi. Kamenac čišćen možda 4 puta, ogromne količine. Ostali delovi su menjani, sem oplate koja sad ima već 35 godina.

Pozdrav svim clanovima!

To je potpuno neadekvatan bojler (21kW, prejak) za obicno tusiranje. I 18 kW bez regulacije je prejako za obicno tusiranje na protocnim bojlerima bez kontinualnog podesavanja snage. Oni samo imaju sklopku koja ili pali dva ili tri grejaca od po 7kW (6kW) u zavisnosti od protoka. Oni sluze za brzo punjenje kade toplom vodom.

Prva stvar koju treba da probas je da ukljucis eko mod. To ugasi jedan grejac.
Ako ti to ne odgovara, ono sto mozes da uradis na tom glupom bojleru (samo na tom tipu bojlera koji nema elektroniku) jeste da umesto 3 faze povezes dve faze i nulu. Time umesto 21kW dobijas bojler od 11,6kW u modu kad rade sva tri grejaca, a u eko modu, vec zavisi od toga koje od tri temena trougla odlucis da vezes na nulu.
Ovo ne sme da se radi sa bojlerima sa elektronikom, a nema ni potrebe.
Ako ti nesto od ovoga sto sam napisao nije jasno, ne diraj nista sam.

@peca89 Hvala puno na detaljnom komentaru! Posto za bojler postoje nezavisna 3 osiguraca u kutiji, ugasio sam jedan osigurac i bojler sada radi odlicno (eko mode).

Time si ostavio samo jedan grejac u funkciji, tj oborio na 7kW. Slucajno si pogodio da iskljucis osigurac da uopste radi u eko modu. Tj, u jednoj od tri moguce kombinacije gasenja jednog osiguraca u eko modu ne bi radio uopste. U trenutnom stanju ti eko mod ne igra ulogu uopste, tj isto ce ti biti sa ukljucenim i iskljucenim.

Verovatno ti je dobro sada dok je jos leto/jesen. Zavisno gde zivis, kad dodje zima i dolazna voda postane hladnija, moguce da ti nece biti dovoljno za tusiranje.

Ko hoce da menja bojler moja preporuka je domaci Elit Cacak.
Ja sam kod sebe stavio njihov bojler 80L
15 godina bezuslovna garancija na prohromski kazan.
Brzo ugreje vodu i odlicno drzi temperaturu.

Savet za inox 50 litara, opcije: 1. Elit talas 2. Metalac aurora (2 suva grejača) 3. Metalac ceramic (keramički grejač 2kw) 4. Ariston pro 1r 5. Elmac.
Evo kako izgleda metalac sa dva suva grejaca.

Ocajno uklopljena plastika koja je pozutela i topi se od temperature
Nije se kvario.
0-02-05-2126fca42ece5d076b409041a0cc81c4c8acc49792f1ec27545f673e46d00080_e43d33525bae5bf7.jpg

btw, nema potrebe pisati iskustva kada stavite novi bojler,
naravno da tada radi dobro i da ste zadovoljni.

Specifikacije iste ili slične. Pretpostavljam da Termorad, Dom i ostali imaju sličnu ponudu za slične pare. Cene su otprilike iste za sve osim za Keramik nešto skuplji i Elmac nešto jeftiniji.

Usput, kazane sam menjao na otprilike 3-4 godine (super tvrda voda, Novi Sad) dok nisam uzeo prvi inox i to od no name proizvođača, mala privreda. To je bilo pre oko 25 godina i taj kazan radi. Kamenac čišćen možda 4 puta, ogromne količine. Ostali delovi su menjani, sem oplate koja sad ima već 35 godina.
Svuda Elit, što uži i što višlji bojleri koje mogu da smestim. Duže drze toplu vodu.

Da li je neko od vas stavljao smart prekidac na kabal od bojlera? Ima li tu nekih "caka" osim samo npr da je prekidac 10A+?
Konkretno, mislio sam ovako nesto da zakacim na kabal od bojlera i da ga podesim da radi samo nocu na jeftiniju terifu...
Ima li to smisla? Da li se ovakav prekidac greje, moze li se zapaliti i tako to? Hvala :D

Nazad
Vrh Dno