Šta je novo?

Bojler za Kupatilo

Zapravo, ni meni to nije jasno. Ima li vode uopšte ili samo samo "vruća" ne ide. Ako je samo vruća u pitanju, taj ventil ispod bojlera je u pitanju. U suprotnom, glavni ventil je krivac.
Ali bode mi oči taj ventil. Ako se skine taj plastični deo ili leptir kako ga zovu, to je sigurno isto ono s***e od virble sa gumicom koje sam sa zadovoljstvom svojevremeno sa svih slavina poskidao. I šta to traži tu? Okolo dodatno omalterisano i nalepljene pločice a on ostavljen? I kako sad da ga skinu ako zatreba da se menja? Cevastim ključem?
 
Poslednja izmena:
Ispravila sam grešku, odvrnula ventil na odgovarajuću stranu, na slavini nema vode ali u tuš kabini ima kad se okrene na vruću, uključila sam bojler i javljam 😊
Samo vruća ne ide, nije išla ni na slavini na lavabou, ni u tuš kabini. Vodu hladnu imamo normalno
Samo vruća ne ide, nije išla ni na slavini na lavabou, ni u tuš kabini. Vodu hladnu imamo normalno
 
Uspeh!!! Lavabo i dalje ne funkcioniše ali tuš funkcioniše!!!
 
99% da se ispod lavaboa se nalaze dva ventila iz kojih idu dva fleksibilna creva gore prema slavini.
Jedan je odvrnut (za hladnu vodu), a drugi zavrnut (za toplu).
Odvrnite i njega.
 
Najverovatnije par EK ventila. I to bi trebalo da bude to.
Sigurnosti radi, ventil na cevi za hladnu vodu od bojlera (onaj što liči na malu česmu sa crnom polugom na kraju) treba bar jednom mesečno proveriti podizanjem i spuštanjem te poluge, tek voda da malo poteče. A sve ventile treba povremeno provrtiti malo levo-desno da ne zapeknu, da se odloži njihova zamena koliko god je moguće.
 
Treba mi savet za kupovinu jeftinijeg bojlera. Nemam budžet za prohrom. Kod Platinuma mi se probušio kazan posle 5 godina korišćenja. Koji je najbolje kupiti od ovih sa emajliranim kazanom? Hvala unapred na pomoći.
 
Treba mi savet za kupovinu jeftinijeg bojlera. Nemam budžet za prohrom. Kod Platinuma mi se probušio kazan posle 5 godina korišćenja. Koji je najbolje kupiti od ovih sa emajliranim kazanom? Hvala unapred na pomoći.

Koja litraža?

Na primeru 50l, razlika između prohromskog i emjaliranog je 7-8000din. Ne vredi se zezati sa emajliranima za tu razliku u ceni.
Termorad su sasvim ok.
 
Ne razumem se baš u bojlere i ja sam htela Ariston ali ovde neki pišu da se Ariston bojleri često kvare razni delovi a teško se nalaze da li znaš koji je od ovih domaćih malo bolji?

Pisu ljudi svasta... obicno hvale ono sto su oni kupili a imaju ukupno 1 bojler i taj im je nov.

Ariston je najozbiljniji proizvodjac bojlera koji mozes kupiti na domacem trzistu.

Od domacih metalac, ali i njihova zavrsna obrada je smesna, kao i svi domaci proizvodjaci gde se sve radi rucno i uvek nesto nakrivo ispada ili je lose uklopljeno sto mi je neshvatljivo za proizvodnju u 21 veku.
 
Koja litraža?

Na primeru 50l, razlika između prohromskog i emjaliranog je 7-8000din. Ne vredi se zezati sa emajliranima za tu razliku u ceni.
Termorad su sasvim ok.
Meni treba od 80 l tako da tu je veća razlika i 10 000 din zavisi gde se kupi..
 
Zaista mislim da prohrom vredi te razlike u ceni.

Ako zaista nećeš prohrom, uzmi neki Termorad. Da, izgleda kao sklapan u radionici, kao i svi domaći, ali majstori mi kažu da rade bez problema.
 
vredi li?

meni obicni bojleri traju po 20 godina...
Koliko traje prohrom?
 
Ovi danas nisu kao oni od pre 20 godina.
Masha kaže da joj je procurio za 5
 
Treba mi savet za kupovinu jeftinijeg bojlera. Nemam budžet za prohrom.
Koliki je zapravo budžet. Postoje emajlirani čiji dizajn diže cenu visoko.

Ariston je najozbiljniji proizvodjac bojlera koji mozes kupiti na domacem trzistu.

Od domacih metalac, ali i njihova zavrsna obrada je smesna, kao i svi domaci proizvodjaci gde se sve radi rucno i uvek nesto nakrivo ispada ili je lose uklopljeno sto mi je neshvatljivo za proizvodnju u 21 veku.
Je li ovo samo za emajlirane ili uopšteno govoreći?

Žale se po raznim forumima da emajlirani procure obično za 5-7 godina. Nikad nisam uzimao takve da bih proveravao.
S druge strane Magnohrom je izdržao preko 22 godine. Ovi drugi da požive toliko, zvuči nerealno.
Elit Čačak je odgovarao po dimenzijama starom i nije bilo potrebe za novim bušenjem rupa za nosače a ima 15 godina garanciju na kazan pa da ga vidim. Mada bojim se da će vrlo lako i mene da nadživi.:giggle:
 
Bilo je prohromskih kazana i zasebno da se kupe, a taj sto je procureo za 5 godina verovatno ima jos uvek dobro kuciste koje moze sluziti i dalje. To bi bila najjeftinija kombinacija.
 
kako to procuri emajlirani kazan za 5 godina, stvarno mi nije jasno?

Ja imam 5 komada ni jedan mi nije procureo, menjali smo nekoliko puta grejace u zadnjih 25 godina i nista vise.

Te starosti 20 godina sam promenio jer su demode i pozuteli od starosti a ne zato sto su procureli.

Sada imam metalac 7god, leov 10god, magnohrom 5god, ariston 3god i tehnorad 5god

Opet da napomenem da jedino ariston ima urednu zavrsnu obradu, ostali su katastrofa ali svi rade kako treba.
 
Magnohrom je dugo izdržao ali svakih 3-5 godina voda probije flanšnu. Od kojeg li su materijala samo bile?:unsure::cautious:
Ariston je pravi lepotan za sve druge ali nekima estetika nije bitna. Garancija, lakoća montaže i dostupnost delova u blizini presudni su faktori za mene bili.:cautious:
 
Budžet mi je ograničen do 15000 a kućište od starog mi je loše, polomljen je prekidač pa ne vredi da se stavlja prohrom kazan.
Sad se dvoumim između nekog Termorada koji vidim da mnogi hvale ali je visok 90cm pa mi jedva staje u kupatilu i nekog jeftinog Gorenje koji je širi a niži pa mi više odgovara po veličini.
Ne znam koji da kupim.
Da li je Gorenje lošiji od Termorada?
 
Ne mogu na bojlerima da se menjaju kazani kada svi danasnji bojleri imaju poliuretansku izolaciju.
 
Ne mogu na bojlerima da se menjaju kazani kada svi danasnji bojleri imaju poliuretansku izolaciju

Ok je i Gorenje. Ako se dimenzijama uklapa, nemaš puno izbora, jek
Sad videh da i Metalac ima neki niži model da li je on bolji od Gorenja? Izvinjavam se ako sam dosadna.
Da li neko zna šta znači: na sajtovima za online prodaju piše da je garancija Gorenja na kotao 10 godina ako se za 5 godina pozove ovlašćeni servis da proveri magnezijumsku anodu da li se to onda plaća ili ne ako je to u okviru garancije. Ne znam da li je to neka prevara za tu garanciju od 10 godina.
 
Naravno da se plaća.

Sve te garancije gde se čisti kamenac i slično podrazumevaju da to platis od 3-5000din...
 
Ima li neko iskustava sa Ariston slim bojlerima, da l su iste izdrzljivosti i kvaliteta kao i njihovi regularni bojleri?
 
Nama je Ariston bio preskup,pa smo uzeli TEsy od 50(tj realnih 40l) jer nam se toliko uklapa u kupatilo. Aristo je bese bio malo siri,za par cm pa nam se nije takodje uklapao. Od slim imas mislim jos i gorenje, i to je to
 
Mi smo uzeli Elit Inox pre 4 godine kad smo kupili stan, ima ih u više varijanti, od slim do "buckastih" koji smo i uzeli jer je kraći pa smo ga tutnuli pod plafon da nam ostane više prostora u toj tehničkoj prostoriji gde je stavljen. Mislim da je uzimati emajlirani bojler sada bezveze, vek trajanja prohromskih je najčešće x2 od emajliranih, ali nije sve u novcu, Marfi kaže da će stradati u onom trenutku kada vam to najmanje odgovara.

Komšija mi drži firmu i bavi se samo bojlerima, kaže da su ariston bojleri najbolji ali i najskuplji, najskuplji su im grejači kada treba da se menjaju a nemaju prohromske kazane. On mi je i preporučio Elit, 15 godina bezuslovne garancije je najbolja ponuda bila u tom trenutku. A mislim da me je koštao oko 17-18 hiljada tada, 80l bojler. Sad mi je krivo što nisam uzeo veći :)
 
Mislim da je uzimati emajlirani bojler sada bezveze, vek trajanja prohromskih je najčešće x2 od emajliranih, ali nije sve u novcu,
Moj otac je isprobao sve varijante i marke i od kad je magnohromov emajlirani kazan zamenio prohromskim, vise nismo menjali (nadziveo ga je) to traje vec vise od 40 godina i kao nov je. Za grejac je najbitnije da je sa anodom, poslednji sam promenio pre oko 7 godina i ovih dana planiram da ga pri ciscenju promenim iako normalno radi. Grejac bez anode mu traje manje od godinu dana. Naredne godine cu renovirati kupatilo i naravno sve novo. Moj zakljucak je da je prohromski kazan trajno resenje, vredi bar 10 emajliranih.
 
Pisao sam već, kod Ariston bojlera oznaka npr. 80lit ne označava zapreminu kazana bojlera. Stvarna zapremina je oko 65lit.
 
Pozdrav, imam problem sa bojlerom. Prestao je da "cakće" termostat, pretpostavljam da je on otišao ali ono što mi je čudno je to da ono malo tople/mlake vode što je ostalo, sada kad pustim i na levu/hladnu i na desnu/ toplu stranu slavine nailazi mlaka voda. Šta to može da bude? Bojler je skoro nov nema ni godinu dana, niti curi niti ima neku koroziju niti bilo šta. Termorad neki naš
 
Nazad
Vrh Dno