Šta je novo?

Bitcoin [BTC] (SHA-256)

Odrasti covece! Ovde se prica o 24/7 exploataciji a ti mu ga dao po friziderime... ccc.

to sam i ja razmisljao, ubacim komponente u zamrzivac i stavim da se odrzava 20-25 'C, sad samo zavisi od potrosnje :D

to shto si ti zamislio je jako teshko izvodljivo. em je skupo, em rizichno zbog kondenzacije.
ako necesh vazdushno, tu je vishe nego odlichno vodeno hladjenje i kraj priche.
kakvi azoti i freoni za ovo.

to sam i ja razmisljao, ubacim komponente u zamrzivac i stavim da se odrzava 20-25 'C, sad samo zavisi od potrosnje :D

Stvarno nemate mašte ni malo...kondenzacija bi bila najmanji problem...ma nebitno...ima da sklepam, pa ću slike da vam postavim...

Bure u zamrzivac. :d

Stvarno nemate mašte ni malo...kondenzacija bi bila najmanji problem...ma nebitno...ima da sklepam, pa ću slike da vam postavim...

To sto si ti zamislio moglo bi ako imas povecu hladnjacu kod kuce, a u frizider ili zamrzivac tesko. Ako ti masine greju celu sobu, sta mislis koja bi temperatura bila u 1-2 kvadrata. Ugasile bi ti se masine u tom zamrzivacu od pregrevanja ili bi ti crko zamrzivac. Ili oba zavisno od redosleda :)

To sto si ti zamislio moglo bi ako imas povecu hladnjacu kod kuce, a u frizider ili zamrzivac tesko. Ako ti masine greju celu sobu, sta mislis koja bi temperatura bila u 1-2 kvadrata. Ugasile bi ti se masine u tom zamrzivacu od pregrevanja ili bi ti crko zamrzivac. Ili oba zavisno od redosleda :)

A da li bi kompresor hladne vitrine jačine 2kw radio posao ?

Pa onda bolje ukljuci klimu. ili jos bolje i klima i otvori zamrzivac da i on hladi, kad vec imas tu "jeftinu" struju.

Pa od toga moze da se napravi klima, sad se ne zezam. Ako hoces da se igras.

Poslednja izmena:
Ubedljivo najbolja varijanta bi bila:
1. Prvi sistem - vodeni blokovi, creva, pumpa, bez hladnjaka.
2. Drugi sistem - kompresor

Kompresor hladi tecnost u nekoj posudi a creva od prvog sistema prolaze kroz to. Secite mi glavu ako te nebi radilo blizu nule, ne znam ustvari ali bi bilo jako niska temp.
Kukuuuu, ako Delevic vidi ideju ima da tera one njegove karte na 1500GHz :d

klasicno vodeno,paralelni niz,rezervoar 20 litara u frizider i to je to ;)

Nece stici da ohladi vodu u fridzi plus moras da dihtujes frizider nekako. Neefikasno je to.
Jedini da stavi hladnjak od juga u frizider, to bi mozda radilo :D

Poslednja izmena:
A uuuu, kako se ovde ne poznaju osnovi termodinamike. Da vam svima skratim muke, ko hoce da slusa neka slusa ko nece... neka experimentise. Postoje 3 mogucnosti:

1. Vazdusno hladjenje, veliki promet vazduha kroz sobu ili prostoriju gde su racunari. Bitno je ne dozvoliti da u sobi bude visa temperatura nego sto je napolju. Nije problem u sobi i 39C samo da su kvalitetna hladjenja na grafikama. Klima nema nikakav smisao, vec sa 20 grafika treba vam minimum 18-ka i onda je jako tesko da odradi posao, a o racunu za struju i neprestanom radu iste da i ne govorimo. Ova opcija je najjeftinija.
2. Vodeno hladjenje, vodeni blokovi, cerva i ceo sistem povezan na: a) slavinu sa vodom, onda vam ne treba hladnjak i imate vodu temperature 20C, a imecete i racun za vodu 2-3-4 hiljade mesecno, podesite slavinu za protok vode tako da su vam GPU-ovi na 50C b) sve isto samo hladnjak od kamiona + pumpa pa sve to negde napolje. Ovo ce ipak imati losije performanse, ali ne nuzno, ako imate dobar protok vode kroz sistem imacete opet oko 50C za GPU
3. Sanduk za racunare, pakuje se 20-30 grafika u sanduk sa sve masinama i stavlja se klima na jedan kraj, a drugi je otvoren. Klima stalno hladi. Vazduh se na kraju izbacuje iz prostorije napolje. Klima se mora prevezati da nema zastitu i da ne gasi, tj. da stalno radi, 24/7. SKupo resenje, najvise struje, habanje klime, a opet ste na vazduhu i morate imati kvalitetne grafike, a odna se opet vracamo na stavku br.1 i vazdusno hladjenje. Mozete sve ovo i u manju prostoriju.

Moj zakljucak je da je najbolje uzeti provereno hladne grafike i resiti sa ventilatorima dobar protok vadzuha i nista vise.

auuu koliko misljenja i skolovanja,a praksa koliko vidim cista nula;)
da ponovim : klasicno vodeno,paralelni niz,frizider 20 god star,proseces keder i ubacis unutra 20l kanister (ili veci ako stane)
ko misli da ne moze ili da su gubitci ,ovo-ono,trt-mrt nek stavi pare na sto i spremi hd kameru ;)

hladi se tako 18 kartica kod prijatelja,6 masina sa po 3 karte.strpite se jos malo,demonstrirace vam risim njegovo resenje koje bi trebalo da bude najbolje za ovu vrstu posla

A uuuu, kako se ovde ne poznaju osnovi termodinamike. Da vam svima skratim muke, ko hoce da slusa neka slusa ko nece... neka experimentise. Postoje 3 mogucnosti:

Klima nema nikakav smisao, vec sa 20 grafika treba vam minimum 18-ka i onda je jako tesko da odradi posao, a o racunu za struju i neprestanom radu iste da i ne govorimo.

Ne bih se slozio sa tobom. Ko ima 20 grafika taj je vec u problemu sa strujom ukoliko su mu na jednom brojilu. Ko ima do 10 kartica njemu je klima jedino resenje. Kada npolju upece na 35c , dzaba promaja ventovi i ostalo Bitno je da klima bude INVERTER jer trose dosta manje struje od obicnih klima kod kojih kompresor ili radi ili ne radi.... da preskocimo sada taj deo. Kod mene rade 4 graficke i klima podesena na 25c i trosi svega 350w/h licno merio ampermetrom. To uopste nije skupo, 252kw mesecno da radi 24/30 i to izadje 2000din ;) A grafe rade u blagostanju :) i ventovi ne prelaze 40%-45% . Jedan blok za grafu je oko 125eur sa svim dazbinama...... plus sve ostalo....a ko vodom ne hladi naponsku jedinicu , dzaba mu blok :)

Ja sam u fazonu da u bure od 100 a mozda i vise litara ubacim klimu (isparivac) recimo od 18ice i da napravim zatvoren sistem gde cu imati kontinualno hladjenje.. pumpa koja ce sve to da gura (recimo ona za grejanje u kuci).. eventualno neki bkp sistem gde ce senzor da prati temp vode, pa ako dodje do neke kriticne tacke, da tu vodu ispusta iz sistema a da ubacuje novu svezu iz mreze..

Znaci nikakvi frizideri i zamrzivaci.. klimatizovana prostorija plus voda preko grafika.. mislim da ne moze da omane ;)

A sto se tice samaranja cena blokova.. smatram da 25-30e nije puno novca za hladjenje grafike od 300+ jura

Poslednja izmena:
Ja sam u fazonu da u bure od 100 a mozda i vise litara ubacim klimu (isparivac) recimo od 18ice i da napravim zatvoren sistem gde cu imati kontinualno hladjenje.. pumpa koja ce sve to da gura (recimo ona za grejanje u kuci).. eventualno neki bkp sistem gde ce senzor da prati temp vode, pa ako dodje do neke kriticne tacke, da tu vodu ispusta iz sistema a da ubacuje novu svezu iz mreze..

Znaci nikakvi frizideri i zamrzivaci.. klimatizovana prostorina plus voda preko grafika.. mislim da ne moze da omane ;)

U sobi mi jos samo fali bure sa vodom :D :D Za sve to treba dodatni prostor.....a klima se samo okaci na zid (i plati 300-400 evrica ali trenutna cena BTCa sve to pokriva tako da nije problem :d).

Naponska nije vise kriticna kad se skine GPU sa vazdusnog hladjenja

Vrh Dno