Šta je novo?

Bitcoin [BTC] (SHA-256)

Ne bih se slozio sa tobom. Ko ima 20 grafika taj je vec u problemu sa strujom ukoliko su mu na jednom brojilu. Ko ima do 10 kartica njemu je klima jedino resenje. Kada npolju upece na 35c , dzaba promaja ventovi i ostalo Bitno je da klima bude INVERTER jer trose dosta manje struje od obicnih klima kod kojih kompresor ili radi ili ne radi.... da preskocimo sada taj deo. Kod mene rade 4 graficke i klima podesena na 25c i trosi svega 350w/h licno merio ampermetrom. To uopste nije skupo, 252kw mesecno da radi 24/30 i to izadje 2000din ;) A grafe rade u blagostanju :) i ventovi ne prelaze 40%-45% . Jedan blok za grafu je oko 125eur sa svim dazbinama...... plus sve ostalo....a ko vodom ne hladi naponsku jedinicu , dzaba mu blok :)

Ja te pozivam kod mene, evo ovde pred svima, da vidis kako se hladi ukupno 80 grafickih karti samo sa ventilatorima, i to na mestu gde je 45C trenutno. To klima ne moze da resi, osim neke koja bi vukla jos 10kw najmanje. A sto se tice GoranM-a, covek je inzinjer masinstva, radi na malo ozbiljnijim problemima hladjenja nego kako resiti 2-3kw viska grejanja... Njegovi probemi krecu sa 200-300kw :D- i ovde pricam o visku grejanja, ne samoj potrosnji.

Sve sto je on napisao, je probano kod mene, s tim sto u water blokove nisam zalazio jako, jer mi je preskupo, a velik protok vazduha resava to za najmanje pare. Jer cak i kad duvas vazduh od 50 stepeni, to je manje nego na kartama, i karte se hlade. A klima je lepa stvar kad imas malo karti, kod 30 karti je vec nategnuto. Tunel je dobar princip, samo moras da prespojis klimu, jer ako stane da odmori 2 min, tebi grafike gore jer je mali prostor.

da rezimiram, vodeno hladjenje, kanister u frizideru, kako je to risim uradio - i voda odatle na vodeno hladjenje je majka, nazalost i poprilicno skupo. Ventilatori su 50e komad, po 6 karti hladi jedan - trose 85w svaki, poprilicno su fail safe, jer cak i ako stane ventilator, nece temperatura otici odmah gore, jer ventovi na grafikama i dalje hlade. 24ka klima koja je ko svet kosta 650 eura i bila ona inverter ili ne, trosi 2kw minimalno jer u ovom poslu ne staje. Kad sve stavis na papir, protok vazduha pobedjuje

Inace, na jednom brojilu u stanovima uglavnom imas 10kw, mozes i 30 karti da teras a da ti ne smeta. Samo ih nemoj kaciti na bojler

Poslednja izmena:
Ja sam i napisao do 10 kartica. Jel spavas ti u toj prostoriji gde su ti 80 kartica ? :) Ja pricam za prosecnog koristika koji nema farmu kartica, nego od 4-10 i to u svoj sobi gde su buka i ambijentalna temperatura jako bitni faktori. Ja i nisam rekao da nije moguce ohladiti ventovima kartice, vec da je klima mnogo elegantnije resenje za do 10 kartica.

Tunel je dobar princip, samo moras da prespojis klimu, jer ako stane da odmori 2 min, tebi grafike gore jer je mali prostor.

Inverter ne staje, zato je najbolji.

Inace, na jednom brojilu u stanovima uglavnom imas 10kw, mozes i 30 karti da teras a da ti ne smeta. Samo ih nemoj kaciti na bojler

Nisam ni pricao o maksimalnom kapacitetu prosecne kucne instalacije, vec koliko mozes da potrosis a da ne udjes u crveno.

@ Risim

to mi mnogo lici na sistem kod Sasedjaka ;)

Mnogo ima tu stvari koje treba znati, da je prosto napraviti dobar WB svi bi ih onda pravili. Svi komercijalni vodeni sistemi su predvidjeni za CPU i jednu, dve grafike, za ovu pricu je druga stvar. Sve preko dva riga tj 8 kartica ulazite u ozbiljna resenja koja moraju da kostaju, jer prosto 8x7950=1600W

Poslednja izmena:
Zaboravljate jednu bitnu stvar izmedju vode i vazduha.
Na kojem kloku ce vam raditi karte na vazduhu a na kom na vodi.
Ja kada sam kupio novu generaciju 7970 shvatio sam da postoji 2 moda rada.
925/1000 gde pravi 630kh i drugi 1044/1500 gde daje 730kh
Ovaj prvi mod 925/1000 se laganica odrzava sa ventilator sistemom kako je objasnio zmajns.
Ova druga varijanta 1044/1500 verovatno moze ventilatori ali tesko sa 20+ kartica u jednoj prostoji.
Razlika izmedju prvog i drugog je 100kh sto je u parama po sadasnjoj mizernoj ceni 8 dolara mesecno.
Kada sam ja ulazio u investiciju to je bilo 20 dolara mesecno.
Ja sam racunao da cu za pola godine u razlici u snazi izvuci ulozeno u blokove, sistem cevi za dovod-odvod vode, pumpu, klimu koja ce hladiti vodu u buretu.
Ono sto potrosi klima hladeci vodu ustedi se na manjoj potrosnji kartica jer je dokazano da razlicito trose na 50c i 80c pri istom opterecenju.
Ima tu uvek straha da se nesto ne desi sa instalacijom, ali ako uradi profi majstor sve je to smanjeno na minimum.
Risiim ili ja cemo uskoro imati zatvoren sistem pa cemo videti. Mene samo plasi odnos potrosnja kartica - snaga klime koja hladi vodu.
Mislim da treba sto vece bure da bi sistem bio trom da kompresor od klime ima vremena da se odmara.

Zaboravljate jednu bitnu stvar izmedju vode i vazduha.
Na kojem kloku ce vam raditi karte na vazduhu a na kom na vodi.
Ja kada sam kupio novu generaciju 7970 shvatio sam da postoji 2 moda rada.
925/1000 gde pravi 630kh i drugi 1044/1500 gde daje 730kh
Ovaj prvi mod 925/1000 se laganica odrzava sa ventilator sistemom kako je objasnio zmajns.
Ova druga varijanta 1044/1500 verovatno moze ventilatori ali tesko sa 20+ kartica u jednoj prostoji.
Razlika izmedju prvog i drugog je 100kh sto je u parama po sadasnjoj mizernoj ceni 8 dolara mesecno.
Kada sam ja ulazio u investiciju to je bilo 20 dolara mesecno.
Ja sam racunao da cu za pola godine u razlici u snazi izvuci ulozeno u blokove, sistem cevi za dovod-odvod vode, pumpu, klimu koja ce hladiti vodu u buretu.
Ono sto potrosi klima hladeci vodu ustedi se na manjoj potrosnji kartica jer je dokazano da razlicito trose na 50c i 80c pri istom opterecenju.
Ima tu uvek straha da se nesto ne desi sa instalacijom, ali ako uradi profi majstor sve je to smanjeno na minimum.
Risiim ili ja cemo uskoro imati zatvoren sistem pa cemo videti. Mene samo plasi odnos potrosnja kartica - snaga klime koja hladi vodu.
Mislim da treba sto vece bure da bi sistem bio trom da kompresor od klime ima vremena da se odmara.
Velike su to pare koje ces dati u vodene blokove, klimu, creva, pumpu, neku regualciju + jos an sve to racunz a strujuz a klimu, a i karte na 1044/1500 trose vise nego na 925/1000. Sam napravi matematiku. Uzmi u obzir i da je 1 LTC=2.4$ te da 6000kh/s pravi maximum 6,5LTC na dan.

Pare su date odavno, nego imam drugih obaveza pa ne stizem napraviti zatvoren sistem.
I nije 6000kh ja imam preko 30 7970 pa puta 100kh to je mesecno 100 LTC vise a ja ih racunam da vrede 10$ a ne 2.4 :)

"država propada a gospoda krenula na piknik" ;)

narode šta se dešava sa cenom BTC-a ? dajte neku konkretnu temu od čega se živi ..BTC je na 50e.. sve druge valute su izražene kroz njega, i na kraju krajeva moram razmenitii i taj YAC u BTC da bi dobio pare.. i kad padne sa 100e na 50e BTC malo mi je neprijatno ;)

ja se iskreno sad ne bi cimo nisakakvim burićima i novim ulaganjima, nego gledao kako pretrpeti najmanju štetu na berzi..

Tu je problem i to ogroman, kondenzacija!

Nego, kad bi mi neko objasnio razliku izmedju sha256 i Scrypt-a? :) Da... Googlao sam, ali koliko je zapravo Scrypt u prednosti ko ima par desetina kartica???

"sha256 : easier to find best settings on your miner, less power by underclocking mem,secure, less of a headache.
scrypt: pain in the ass finding best settings for new comers and not only, using a lot of power resulting in fast wear of your cards. Basically scrypt is killing the card, meaning no later resale ."

Ko o cemu, mi o kondenzaciji :D Sistem se raspada, ali nas brine kondenzacija... :D

Evo konkretno.. ja ne razumem zašto taj Gox već jednom ne pusti LTC na berzu, jer BTC im se i ovako srozao, jer su svi povlačili BTC:
- da bi kupovali LTC
- jer Gox ne isplaćuje dolare više jer nemaju para..

prethodno su ASIC-ovce RUINIRALE BTC sa pumpanjem svega što iskopaju po damping cenama SVAKODNEVNO (zamislite kad imate 100-1000 ljudi koji svaki dan prodaju 0.5 BTC - 3 BTC-a npr po najnižoj sell ceni), ne bi li što pre vratitli svoje uložene dolare u krasne im ASIC mašine.. njih ne interesuje štekanje BTC-a za budućnost.. otkad je ASIC počeo BTC je u KONSTANTNOM padu (taj lagani pad je samo zbog ovog konstantnog dumpa).

Jedini način da GOX dođe do kapitala je da uvećaju broj transakcija koji im se jako smanjio, a to mogu samo uvođenjem LTC-a i odmah potpm odmrzavanjem dolarksih isplata..

Ovo bi opet značilo zakucavanje eksera u mrtvački sanduk BTC-u.. i moguća zamena LTC-a i BTC-a na tronu..
Ovo bi bilo sjajno za nas koji imamo LTC u šteku i ja ko i vi svi držim palčeve da se to što pre desi !!

opet ostaje problem Velikog broja "bussines-a" odnosno internet firmi koje koriste BTC kao sredstvo plaćanja, spram tog broja LTC je i dalje nula..
.. a dosta je bolji od BTC-a tehnički, pogotovo što se tiče brzine transakcija, i šteta bi bilo da ne bude prihvačen.. NAravno celu tu priču treba neko i da gura.. navodno LTXC tim se trudi..

Zato se bojim se da LTC ne bude samo balon tokom koga će DDOS onemogućiti da razmenite svoj teško štekani LTC..

ja lično štekam YAC za polovinu avgusta i već sam pisao o tome (i zašto).. naravno imam i LTC i držim palčeve svima nama da to ludilo već jednom krene i stabilne servere :)

Poslednja izmena:
testthenext je napisao(la):
Tu je problem i to ogroman, kondenzacija!

Nego, kad bi mi neko objasnio razliku izmedju sha256 i Scrypt-a? :) Da... Googlao sam, ali koliko je zapravo Scrypt u prednosti ko ima par desetina kartica???

"sha256 : easier to find best settings on your miner, less power by underclocking mem,secure, less of a headache.
scrypt: pain in the ass finding best settings for new comers and not only, using a lot of power resulting in fast wear of your cards. Basically scrypt is killing the card, meaning no later resale ."
Sve valute se dele na dve grupe: one koje rade sa sha256 algoritnom (tipa bitcoin, ppcoin, teracoin...) i one koje rade sa srypt algoritnom (ltc, ftc, btb i ostale).
Podesavanje za kopanje sha256 valuta je izuzetno jednostavno i sve se svodi ka klok GPU-a, on se jedino koristi. Veci klok, vise hash-a.
Podesavanje scrypt-a je bludna radnja. U pocetku je uzas ali posle par meseci aktivnog rada udjes u semu i ide mnogo lakse. Za scrypt valute se koristi i gpu i memorija, jako je bitan odnos. Moze da se desi da dignes klok memorije a da ti pada snaga. Kada nadjes sweet spot na konju si.
U principu na vecini karti scrypt malo vise hash-a pravi ali i malo vise struje trosi zbog kloka memorije ali kad lepo nastelujes karte razlike i nema.

Ono sto bi tebe verovatno zanimalo... Sada je mngogo veca zarada na scrypt valutama nego na sha256.

Stekamo ltc pola godine / godinu, dok kao i btc ne explodira i onda se istresemo... Eto resenja :-D

Postoji nagovestaj da ce za avalon chipove moci da se napise softver da kopaju ostale valute, ako se to desi, bice zanimljivo. :D

Stekamo ltc pola godine / godinu, dok kao i btc ne explodira i onda se istresemo... Eto resenja :-D

sjajno, ako naiđe na podršku internet biznisa onda će konstantno rasti..

ako ne bude usvojen kao BTC kao sredstvo plaćanja, na bar upola tom nivou i to brzo, biće samo BALON i nadam se da ćemo svi ubosti momenat prodaje kad bude u krešendu, tojest na vrhuncu ;)

Postoji nagovestaj da ce za avalon chipove moci da se napise softver da kopaju ostale valute, ako se to desi, bice zanimljivo. :D

narocito kad bude moglo softverski da se ubaci jedno ~200Gb DDR5 memorije u Avalon od 66GH pa da pocne i LTC (Scrypt) da kopa :d

Poslednja izmena:
Sve ima veze sa softverom, ali dobro. Samo citajte malo vise, za sve postoji workaround, pa i za kolicinu memorije koja je potrebna za ltc rig. Precise povrsno gledate stvari.

@ sasadjak
pa naravno da nece

@Phobiazz
nego sta ti napravi sa onim avalon cipovima sto si nabavio preko reda??? dokle stiglo to ili vec radi ???

Poslednja izmena:
Pise se firmware, zadnja verzija ne gura koliko bi trebalo, jedva trecinu snage, a usput i puca nakon par minuta sa radom. Bice valjda uskoro sve kako treba.

Ceka da plasticar u pazovi dobije firware pa ce raditi.
Lik ladno ode pola sata na bitcointalk forum, procita par postova pa dodje ovde misleci da smo mu mi cice sa drugog dela foruma gde im objasnjava koji telefon je bolji od koga :)
Definitivno ide na ignore da me ne nervira :)

Idi dete kopaj sa grancicom ltc i ne pisi ovakve gluposti... Bitcointalk ne citam, to je najveci skup gluposti napisanih ikada. Kada prorade cipici kako treba nemoj da te vidim da pitas sta i kako. ;)

Lupaj na ignore odmah, ali nemoj da klikces na show post. :cool:

Tebi oupste nije jasno sta je ASIC kad ovakve gluposti iznosis, u principu BTC asic se moze prepravit da kopa druge sha256 valute koji ima valjda par i to je TO, za scrypt treba nesto 5-10x kompleksnije sa sasvim novim asic chipovima koji su razvljeni samo za scrypt!

Citaj zeljko, citaj...

Ni pc nije pravljen da sega mega igre rade na njemu, ali rade...
Mnogo se uzbudjujete oko svega, ja dve godine kopam, a nisam postavio nijedno pitanje ovde. Zamisli se zasto.

Ae uzivajte.

Citaj zeljko, citaj...

Ni pc nije pravljen da sega mega igre rade na njemu, ali rade...
Mnogo se uzbudjujete oko svega, ja dve godine kopam, a nisam postavio nijedno pitanje ovde. Zamisli se zasto.

Ae uzivajte.

Samo jedno pitanje sta je ASIC? :p
Kad budes odgovorio daces sam sebi odgovor

Vrh Dno