zmajns
Čuven
- Učlanjen(a)
- 09.06.2001
- Poena
- 650
Ne bih se slozio sa tobom. Ko ima 20 grafika taj je vec u problemu sa strujom ukoliko su mu na jednom brojilu. Ko ima do 10 kartica njemu je klima jedino resenje. Kada npolju upece na 35c , dzaba promaja ventovi i ostalo Bitno je da klima bude INVERTER jer trose dosta manje struje od obicnih klima kod kojih kompresor ili radi ili ne radi.... da preskocimo sada taj deo. Kod mene rade 4 graficke i klima podesena na 25c i trosi svega 350w/h licno merio ampermetrom. To uopste nije skupo, 252kw mesecno da radi 24/30 i to izadje 2000dinA grafe rade u blagostanju
i ventovi ne prelaze 40%-45% . Jedan blok za grafu je oko 125eur sa svim dazbinama...... plus sve ostalo....a ko vodom ne hladi naponsku jedinicu , dzaba mu blok
![]()
Ja te pozivam kod mene, evo ovde pred svima, da vidis kako se hladi ukupno 80 grafickih karti samo sa ventilatorima, i to na mestu gde je 45C trenutno. To klima ne moze da resi, osim neke koja bi vukla jos 10kw najmanje. A sto se tice GoranM-a, covek je inzinjer masinstva, radi na malo ozbiljnijim problemima hladjenja nego kako resiti 2-3kw viska grejanja... Njegovi probemi krecu sa 200-300kw
Sve sto je on napisao, je probano kod mene, s tim sto u water blokove nisam zalazio jako, jer mi je preskupo, a velik protok vazduha resava to za najmanje pare. Jer cak i kad duvas vazduh od 50 stepeni, to je manje nego na kartama, i karte se hlade. A klima je lepa stvar kad imas malo karti, kod 30 karti je vec nategnuto. Tunel je dobar princip, samo moras da prespojis klimu, jer ako stane da odmori 2 min, tebi grafike gore jer je mali prostor.
da rezimiram, vodeno hladjenje, kanister u frizideru, kako je to risim uradio - i voda odatle na vodeno hladjenje je majka, nazalost i poprilicno skupo. Ventilatori su 50e komad, po 6 karti hladi jedan - trose 85w svaki, poprilicno su fail safe, jer cak i ako stane ventilator, nece temperatura otici odmah gore, jer ventovi na grafikama i dalje hlade. 24ka klima koja je ko svet kosta 650 eura i bila ona inverter ili ne, trosi 2kw minimalno jer u ovom poslu ne staje. Kad sve stavis na papir, protok vazduha pobedjuje
Inace, na jednom brojilu u stanovima uglavnom imas 10kw, mozes i 30 karti da teras a da ti ne smeta. Samo ih nemoj kaciti na bojler
Poslednja izmena: