Šta je novo?

Bitcoin [BTC] (SHA-256)

Diff ce da skace ko LUD kad izadje veci broj ovih uredjaja samim tim njihova rentabilnost ce da padne, a GPU bar za BTC postati proslost, a kad to vec zavisi od brzine isporukep

Ok, neka je tako. Koliko je "isporuceno" asica? Avalon kaze batch 1 ukupno 300 komada, batch2 jos nije poslao i to je jos 300 komada i batch3 od 600 komada, koje ce navodno poceti da salju krajem sledeceg meseca. Dakle stotine hiljada rudara ce nestati da bi njih 1200 uzeli sve?? Tesko verovatno. Asic-Miner je posebna prica. Oni ih navodno imaju ali samo za sebe...Pogledaj koliko ima usera samo na btcguild-u, preko 70000. Dakle svi ce nestati, a njih 1200 ce raditi sve. Mozda ce to i da bude, ali tada ce Asic kostati mnogo manje i bice mnogo dostupniji da bi mreza imala potreban hash-rate. Jer ako krene da pada diff, opet ce vga imati smisla i tako u krug. VGA mining ce uginuti tek kada ASIC bude mogao da se nabavi u potrebnoj kolicini da svi koji zele neku dodatnu zaradu mogu da ga nabave. Ili tako, ili ce rudari nestati, a bez rudara nema ni transakcija a bez transakcija nema ni smisla imati BTC. Ne sumnjam da ce se ASIC pojaviti, mislim da ce kostati mnogo manje, navlace one koji su prvi krenuli u mining da isfinansiraju ceo projekat, da bi dobili svoje asice mozda par meseci pre drugih, koji ce biti daleko jeftiniji, ali u trenutku izlaska mnogo manje isplativi.

i da, bice mnogo jeftinog kvalitetnog hardvera ubrzo, oni koji su se kasno ukljucili a nemaju sredstva da pojacavaju sistem, rasprodavace svoje masine. I pri tome nece biti na gubitku, jer posle par meseci mogu sve bukvalno i da poklanjaju i opet su u plusu.

Poslednja izmena od urednika:
Ok
Ovo ce da se prodaje jednog dana,mozda i u maju kako kazu,ne pratim pricu vezanu za asic,ali racunaica je jednostavna
Oko 5 do 7 miliona evra kosta da se pokrene prica serijske prozivodnje,ako je pokrenu vrlo im je bitno da u sto kracem periodu isporuce sto vise uredjaja,kada se to desi,dobijate to da ce trziste opet samo sebe da uredi.Tj ako karticu sad najbolju odplacujete 5 meseci isto cete toliko da isplacujete i asic jer ce diff da skoci na toliko...
E sad ako su iz preordera skupili nekoliko miliona vrlo moguce da ce da pokrenu serisjsku prozivodnju
Ovo koliko vidim iz snimaka je jos uvek teski test u nekom officu,na drugom snimku se vidi programer je i magacioner istovremeno,i stoji stotinjak nekih ploca
U svakom slucaju kad se pojavi prvi baterflay gpu mining ide u zaborav

Ok
Ovo ce da se prodaje jednog dana,mozda i u maju kako kazu,ne pratim pricu vezanu za asic,ali racunaica je jednostavna
Oko 5 do 7 miliona evra kosta da se pokrene prica serijske prozivodnje,ako je pokrenu vrlo im je bitno da u sto kracem periodu isporuce sto vise uredjaja,kada se to desi,dobijate to da ce trziste opet samo sebe da uredi.Tj ako karticu sad najbolju odplacujete 5 meseci isto cete toliko da isplacujete i asic jer ce diff da skoci na toliko...
E sad ako su iz preordera skupili nekoliko miliona vrlo moguce da ce da pokrenu serisjsku prozivodnju
Ovo koliko vidim iz snimaka je jos uvek teski test u nekom officu,na drugom snimku se vidi programer je i magacioner istovremeno,i stoji stotinjak nekih ploca

upravo tako. Ali ne prvi, nego masovna serijska isporuka. I svi cemo kupiti to. Ako ih bude na kasicicu, nece rasti diff toliko brzo, odnosno nece zbog njih nego zbog gpu rudara koji se ojacavaju. Ako krenu masovno, zasto bi neko kupovao gpu za jacanje svog hash-a?

Ok
pa recimo dif skoci za toliko da ce da 5gh/s pravi 1 bitcoin mesecno onda ima smisla,ovakav diff i 5gh/s za tu cenu je apsurd,zato ja i predvidjam ili ce novcic drasticno da opadne ili ce diff toliko da ode u nebesa reda 5x ili 10x veci u odnosu na sad da ce cak i 5gh/s postati smesna cifra

@student
Slazem se ali mi neznamo tacan broj narudzbi BFL-a i kad ce to oni isporuciti
J samo znam da je moj broj fakture iznad 30 000, mada to neznaci nista ali sigurno imaju preko 10 000 pre order-a a mozda i dosta vise, e sad kojih i koliko 5Ghz a koliko monstruma od 25-50 i vise... znam da je neki inside info da ce raditi 500kom na da kad krene mass production zato njima i treba gromila para u pre orderu da podmire te kolicine

Takodje asic koji kopa BTC moze samo to da kopa dok ne naprave asic za LCT

pa recimo dif skoci za toliko da ce da 5gh/s pravi 1 bitcoin mesecno onda ima smisla,ovakav diff i 5gh/s za tu cenu je apsurd,zato ja i predvidjam ili ce novcic drasticno da opadne ili ce diff toliko da ode u nebesa reda 5x ili 10x veci u odnosu na sad da ce cak i 5gh/s postati smesna cifra

Veruj nema veze snaga HW po pitanju cene coin-a, mozda sad utice jer rudari skrtare i ne prodaju kad diff skoci ali to ce sve manje uticaja imati kad se investitori ukljuce a vec su ukljuceni u kupovini

Ima veze snaga HW sa cenom coin-a iz razloga sto generisanje tog koina kosta neke pare (struja, amortizacija itd). Kad se izgenerisu svi, i tada ce cena hw-a imati neku ulogu, jer rudari zapravo glume sluzbenike u banci koji uzmu neku proviziju da bi overili nalog za prenos sredstava i od tih provizija zive ili dopunjavaju budzet u vece-manjoj meri. Ako ta provizija bude smesno mala, nece biti rudara, i onda ce se morati menjati koncept, tj. nece se vise verifikovati transakcija kroz resene blokove nego ko zna kako.

Pa trenutno da,a li u sustini rudari su sve manje i manje bitni, ma kako vama to izgledalo
To je isto ko stampanje novcanica da kazemo da cena stampanja utice na jacinu valute ;)

Pa trenutno da,a li u sustini rudari su sve manje i manje bitni, ma kako vama to izgledalo
To je isto ko stampanje novcanica da kazemo da cena stampanja utice na jacinu valute ;)

Nije samo to. Ako rudari ne uhvate i ne razbiju blok, tvoja transakcija se nece izvrsiti. Dzabe ti imas gomilu BTC-a, ako banka ne radi i nema ko da ti overi nalog za placanje...

to je tacno, ali za sada cena prati i vise nego dobro tu veliku kolicinu "govana", odnosno firma pravi dovoljno para da moze da placa sve te zaposlene...A na Asic gledam kao na sluzbenika koji je mnogo sposobniji od gpu based-a, pa zato i prima vecu platu jer uradi vise overa naloga za isto vreme...

Poslednja izmena od urednika:
ta priča za ASIC...

bitcoin je i dalje geekovska stvar, ali se polako spušta u mase. ASIC je poceo da se razvija kada je BTC poceo da nesto vredi! ako je neko pricao o ASIC pre godinu dana (kada je BTC vredeo 10 $), taj je samo prodavao maglu i skupljao novcice. sad kad su poceli malo ozbiljniji novci da se vrte, sad je to postao unosan posao. kinezi su, naravno, najbrze odradili celu stvar, jer realno, sto se tice ovakvih stvari oni su glavni. ne samo da su glavni, nego su i izuzetno inteligentni: chipovi nisu bog zna kakvih performansi, ali rade i isporucili su ih prvi, a to je u ovoj igri/poslu najvaznije.

prva tri batcha su sami sastavili i prodali za mnogo novca, ali, da se razumemo, u njima nije bog zna kakva zarada (inzenjeri + isporuka iz kine onolikih kutija nije jevtina + napajanje + custom made kuciste + neki kinezi koji to sklapaju), iako su tim novcima oni verovatno otplatili ceo posao: od dizajna i inzinjeringa i proizvodnje prvih i manjih serija chipova (sto je izuzetno skupo odraditi u sopstvenoj radinosti! sto je manja serija chipova, to je proizvodnja skuplja), pa do onih koji su sklapali masine. sad, kada su to obavili (masine su tu svojevrstan PR), sve sto treba da urade je da nekom velikom proizvodjacu (TMSC) dostave nacrte, i da skidaju kajmak, tj. cist profit. i to su prave pare, jer je transport 100k chipova iz kine smesak trosak.

pri tome, oni imaju obzira prema BTC zajednici, o cemu moze da posvedoci:

1. placanje se vrsi u BTC (dakle, i oni su vernici, ali, ne samo vernici, jer trziste BTC-a u kini nije malo)
2. posto drugi nisu isporucili nista, oni su pustili jos jedan (neplanirani) veliki batch, jer je ideja da BTC ostane decentralizovan
3. prodaju i chipove (i opensorsuju svoj inzinjering) sto ce ubrzati omasovljavanje ASIC-a i spreciti stvaranje jakih monopola
4. prvu ASIC masinu su isporucili jednom od glavnih BTC divelopera

------------------------------

bez ASIC-a, u BTC nece uleteti ozbiljni novci, jer infrastruktura nije dovoljno razvijena i nema dovoljno computing PAVA!

jacina mreze se ne meri samo hashovima/s. zamislite da imate jedan data centar snage 20000000000 TH/s. jedan nestanak struje, havarija, prirodna katastrofa i btc mreza je cao. ONE SHOt ONE KILL!

toliko.

Poslednja izmena:
Evo neko moje viđenje cele ove priče oko ASIC-a.

100% mogu da se naprave. 100% su efikasniji od gpu-a (MH/s/W). Verujem da pcb ne bi trebalo da je komplikovaniji od pcb-a od grafika. Čipovi će biti manji => jeftiniji za proizvodnju. Jedino što je skupo je razvoj, i to je nekoliko miliona €. Kada se napravi ta "maska", kalup, kako se već zove, proizvodna cena teži nuli, praktično ništa ne košta.

Onaj ko je došao prvi na tržište skida kajmak, to je uvek tako. To je trenutno Avalon, i oni mogu da traže bilo koliku cifru dok to znači brzu otplatu od gpu-a, i veću zaradu u životnom veku uređaja. Prilično sam siguran i da koriste proizvode za kopanje pre nego ih prodaju.

Oni koji su zakasnili na tržište moraju da budu povoljniji od već postojeće opcije, naročito bfl za koji su vezivane kojekakve afere (ukrali lovu, refund rade u $...)

Btc ne zavisi od rudara, čak više treba nekim drugim ljudima, tako da mislim da eventualno povlačenje sitnih rudara iz priče ne bi trebalo da utiče na btc kao valutu. Ono što može su špekulanti koji cenu mogu da šetaju kako žele pa se korisnicima btc-a učini nepouzdana valuta pa pređu na nešto drugo.

Evo neko moje viđenje cele ove priče oko ASIC-a.

100% mogu da se naprave. 100% su efikasniji od gpu-a (MH/s/W). Verujem da pcb ne bi trebalo da je komplikovaniji od pcb-a od grafika. Čipovi će biti manji => jeftiniji za proizvodnju...

Ne znam na osnovu čega ovo misliš.
OVA firma je bila prva, odradili su mnogo veći i kompleksniji posao nego bilo ko za bilo šta u vezi ASIC-a, pa nisu uspeli! I to ne da nisu uspeli nego su nestali!
Pojava ASIC-a bi značila da nas nV i AMD vozaju ko taksisti jer to automatski stvara sliku da "tamo neko" ima bolja rešenja (i to čak "deset puta bolja") za nešto u vezi GPU-a...
Ne verujem u nešto dok to ne vidim! :D

Ma GPU je 10 000 puta kompleksniji od ASIC-a za BTC, nemoze se to porediti, asic radi samo to i to dobro a to je izracunavanje hash-a odredjenog, GPU izvrsava milion razlicitih stvari!

A cekaj nesto... Evo npr. AMD, ako njihove kartice prave 10x, 20x manje hasha, a projektovane su za milion razlicitih stvari, zasto onda AMD ne bi mogao da napravi neki asic? Da izbace 999 999 drugih stvari, i da ostane samo ona jedna stvar koja pravi BTC, iskreno meni je ta prica smijesna, jer zasto ne bi mogli nvidia/amd da naprave stvarcicu koja moze da napravi po 500/1000$ mjesecno, a da ne mrdnes prstom?
Mada iza svega ovoga, stoji mozda jedan covjek, ili par njih koji odlucuju kako i sta treba da bude...

Ne znam na osnovu čega ovo misliš.
OVA firma je bila prva, odradili su mnogo veći i kompleksniji posao nego bilo ko za bilo šta u vezi ASIC-a, pa nisu uspeli! I to ne da nisu uspeli nego su nestali!
Pojava ASIC-a bi značila da nas nV i AMD vozaju ko taksisti jer to automatski stvara sliku da "tamo neko" ima bolja rešenja (i to čak "deset puta bolja") za nešto u vezi GPU-a...
Ne verujem u nešto dok to ne vidim! :D
Pazi, kad sam jednom drugu sa faksa (koji je inače sad u Švici na doktorskim studijama, elektronika) pominjao nešto oko BTC, rudarenja, prvo što je rekao: A što se ne napravi ASIC?

Znači, sigurno je moguće, sigurno nije lako, ali je moguće, bar teoretski. I ASIC čip je mnogo jednostavniji od GPU-a, pravi se samo za jednu namenu. Zato i razvoj košta sigurno manje od razvoja GPU čipa, ali se veliki igrači još ne upuštaju u razvoj.

EDIT: @Izzy

Zato što bi sa njihovim kapacitetima (milioni primeraka mesečno, pretpostavljam) diff toliko skočio da više ne bi bila otplata za par nedelja, već bi se opet tržište regulisalo i došlo bi se na neku srednju tačku. Ako bi svako mogao da ode do prodavnice i kupi ASIC kao što sada može GPU, svi bi to i uradili, nadajući se otplati za mali vremenski period, i desilo bi se ono što sam već pomenuo, stravičan skok diff-a. Taj skok možda bude toliki da rudarenje čak ni sa ASIC mašinama ne bude isplativo, ili bude isplativo nakon godinu dana pa i više. I onda su zbog tih mesec dana proizvodnje i neke zarade bacili ko zna koliko miliona i vremena na razvoj. Ova priča bi praktično postala jednokratna. Kupiš, rudariš do skoka diff-a i to je zarada. Sve preko toga je mrcvarenje.

Poslednja izmena:
1. asic proizvodnja je za AMD/NV je u pogledu moguceg profita SICA
2. to je ipak rizican biznis
3. asic za BTC ce biti u opticaju pola godine max posle toga nece biti potrebe pravljenja novih uredjaja

Pa ukljucice se amd ili nvidia kada se bude isplatilo. Malo je trziste to jos uvek.

StA, treba da promene delatnost zarad 1 milijarde $?

Pa bas i u USD obim trgovine je mizeran u zadnja 24h, evo sad je neko trenutno prodao 500 koin-a, ostalo su sve jadnici i bednici sa 0.03 coin-a i slicno koji kupuju/prodaju iz supljeg u prazno ;)

Ko mi obrisa post i zašto ne znam. Izgleda da jadnici i bednici nisu više poželji u ovoj temi. :trust:

Ko mi obrisa post i zašto ne znam. Izgleda da jadnici i bednici nisu više poželji u ovoj temi. :trust:

Neznam ko ti je brisao ja sam ga jedino na mail-u video, i nema potrebe da vredjas....

Moja opaska je samo konstatacija, i ja trenutno proizvodim 1BTC mesecno, ali globalno trenutna trgovina i nije trgovina, jedino veliki igraci (ma kakvi bili i odakle im kes) mogu pozitivno da uticu na cenu BTC a na zaradu od njega, to je realnost it to oni kojima se broj kojina meri blizu 1000

Ja sam obrisao taj post jer nema ni potrebe ni mesta za za vredjanje na ovom forumu.

Generalno gledano, GPU je racunar, PC u malom, skucenom prostoru..
Ima procesor, memoriju, koji su najbitniji elementi.
Kao sto kaze SuperStarr: "Pojava ASIC-a bi značila da nas nV i AMD vozaju ko taksisti jer to automatski stvara sliku da "tamo neko" ima bolja rešenja (i to čak "deset puta bolja") za nešto u vezi GPU-a...
Ne verujem u nešto dok to ne vidim!"
Samo jezgro izvrsava instrukcije, bitna je sirina magistrale i brzina same memorije (ali memorija ne utice toliko na BTC, vec na LTC).
Znaci da bi onaj ko pravi ASIC trebao najvise paznje treba da obrati na procesor, na samu brzinu obrade..
Mnogo mi je to sumnjivo, da na onako malom prostoru moze da se izvuce 5 Gh/s, uz onako malu potrosnju..
Niko ne spominje grejanje samih komponenti unutra ali posto sam video da trose smesno malo onda to vec i ne predstavlja problem..
Dok ne vidim kako radi i dok se licno ne uverim ne verujem, mogu oni da slikaju sta hoce, da objavljuju video snimke na YT, velike kartonske kutije u skladistu ali dok neko od nasih ovde na benchu ne bude imao u rukama vec pomenuti ASIC i da nam kaze evo ljudi, kupio sam, probao i radi kao Doxa, ja u to ne verujem!
Voleo bih da ovo nase rudarenje potraje, da ne prelazimo na LTC, koji ima problem sa pool-ovima..

Pa ukljucice se amd ili nvidia kada se bude isplatilo. Malo je trziste to jos uvek.

StA, treba da promene delatnost zarad 1 milijarde $?

Ne, nisam to rekao!
Samo je nemoguće da neki "set instrukcija" nije impementiran u najkompleksniji čip (GPU) a da će sada neki anonimus to da "odštampa" u "600 komada". Da je stvarno tako, taj bi se odvalio od para na ime patenta a on će to da pusti u open sors? :S:
Takav "set instrukcija" bi sigurno doneo nekakva poboljšanja onome za šta je GPU namenjen, ma koliko taj "set" bio ograničen.
Ako danas novac utiče na sve pa i na to u kom pravcu će da ide razvoj nečega, malo je verovatno da je pohlepnim kompanijama promaklo tako nešto... ;)

Vi izgleda ne razumete sta radi ASIC (izracunava par instrukcija po kojem se racuna hash za BTC) i sta radi GPU (programibilnu procesor..) poredite babe i zabe

evo da pojasnim klasicnom PC-jevcu
igrajte crysis 3 u sofware renderingu na CPU bi dalo 0.01 fps/s
3x manje kompleksniji GPU koji 90% radi u HW-u daje 50fps/s ili to par stotina puta brze

Sa tim da je hash za izracunavanje BTC 10000% jednostavniji od 3d engina pa ga i amateri mogu projektovati u HW-u ali i dalje je potrebna masa para da se masovno proizvede

Poslednja izmena:
Ne, nisam to rekao!
Samo je nemoguće da neki "set instrukcija" nije impementiran u najkompleksniji čip (GPU) a da će sada neki anonimus to da "odštampa" u "600 komada". Da je stvarno tako, taj bi se odvalio od para na ime patenta a on će to da pusti u open sors? :S:
Takav "set instrukcija" bi sigurno doneo nekakva poboljšanja onome za šta je GPU namenjen, ma koliko taj "set" bio ograničen.
Ako danas novac utiče na sve pa i na to u kom pravcu će da ide razvoj nečega, malo je verovatno da je pohlepnim kompanijama promaklo tako nešto... ;)

Tako je druze, o tome sam pricao! :smash:

Karaterisanje ljudi se ne smatra vređanjem?

Kad nekome kažeš da je jadan i bedan ne vrešaš ga time?

Izgleda da je neko od nas propustio lekciju o lepom ponašanju. Neću da se ponavljam, onaj kome sam napisao tu poruku je i pročitao. Ako već "moderišete" nešto onda moderišite kako treba.

Meni moderator "zalepi" dva kaznena poena zato što sam na pogrešnom mestu tražio da kupim nešto što je povezano s ovom temom. Na istom tom mestu on traži da kupi drugu stvar, na isti način kao i ja, samo što je njegova 10 puta skuplja od moje, nebitno, citiram mu to i pokažem da je pogrešio, međutim, pravila nisu ista za sve. Zar ne?

Ljudski je bilo reći "izvini" ali to spada pod pravila lepog ponašanja, ***.

Poslednja izmena:
@Sale KG
Ako procitas moj post videt ces da sam komentarisao trenutno trziste (mislim na obim prodaje trenutni na MtGox-u) a i na kraju znak ;) (neznam zasto si prozvan) ipak znaci da je moja konstatacija vise sala i sarkazam nego misljenje o minerim-a jer ja definitivno ne spadam u trgovce (narucio sam asic sa kojim mozda puknem i kupio "djubre" od ATI-a)
kes koji sam ulozio nadam se da ce pokriti moguce gubitke ako ASIC kasno dodje

Poslednja izmena:
Inace sto se tice trzista eto cim uleti veci investitor cene idu gore jer je neko za par minuta kupio ~1000 coin-a i to su veliki igraci kojih da nema bila bi tuga na trzistu

Vrh Dno