Šta je novo?

Bitcoin [BTC] (SHA-256)

Poslednja izmena od urednika:
diff se računa jako jednostavno ali ga je teško prognozirati jer se snaga mreže posredno određuje. Ne postoji brojač koji bi sabrao hash rate.

Dakle imate blockcounter i svakih 2016 blokova se difficulty menja tako što se utvrdi koliko se razlikuje vreme rešavanja prethodnih 2016 u odnosu na vreme predviđeno algoritmom. Vreme predviđeno algoritmom je 336h (jedan blok na svakih 10min). Količnik se pomnoži sa dotadašnjim diffom. Može se sračunavati i na milion drugih načina ali i ovaj vrši korekciju dovoljno dobro i ne akumulira grešku.

Poslednja izmena:
diff se računa jako jednostavno ali ga je teško prognozirati jer se snaga mreže posredno određuje.

Ne, nije teško prognozirati difficulty jer se snaga mreže posredno određuje, već zato što se snaga mreže stalno menja. Ipak, postoje nekoliko načina da se difficulty proračuna, ali treba znati da taj "račun" uvek kasni.

Satoshijev algoritam kaže: TAČNO 2 nedelje za 2016 blokova daje difficulty 1. To znači novi blok na svakih 10 minuta i to znači da je PROSEČNA brzina mreže po toj računici bila od 7 Mh po sekundi (podvukao bih ovo prosečna, jer to može da znači da je u jednom trenutku bila 1 Mh, a u drugom 13 itd).

Ako je za 2016 blokova potrebno manje ili više od 2 nedelje, difficulty se proporcionalno toj razlici menja.

Ako je procena da će sledeći difficulty biti 4.331.333, to znači da je prosečna snaga mreže bila 31 Th za prethodnih 2016 blokova. Dakle, za proračun difficulty je ključno vreme. Snaga mreže je potpuno irelevantna.

Poslednja izmena:
Pa dobro nije potpuno irelevantna snaga mreže pošto zbog veće snage VREME rešavanja je kraće pa će zbog toga skočiti sledeći diff jel tako?
Ok, lepo si objasnio prvi put sam pročitao konkretnije objašnjenje za ovo..

Pa dobro nije potpuno irelevantna snaga mreže pošto zbog veće snage VREME rešavanja je kraće pa će zbog toga skočiti sledeći diff jel tako?

Jeste tako, ali za proračun je snaga nebitna.

Hteo sam da kažem kako su oni dijagrami na kojima mreža skače gore-dole potpuno beskorisni, i da je vreme otkrivanja novih blokova daleko indikativnije.

Poslednja izmena:
Ne, nije teško prognozirati difficulty jer se snaga mreže posredno određuje, već zato što se snaga mreže stalno menja.

To se podrazumeva, problem je što je ustvari ne znaš pa je apsurno pričati o njenoj promeni.

Spomenuo sam je samo zato što bi uz njeno poznavanje statistički mogao da predpostaviš diff.

Tekući diff se računa na isti način kako se sračunava i na svakih 2016 blokova samo se u računici koristi onoliko blokova koliko je na raspolaganju (odnosno vreme na kojem ti insistiraš)

Poslednja izmena:
Tekući diff se računa na isti način kako se sračunava i na svakih 2016 blokova samo se u računici koristi onoliko blokova koliko je na raspolaganju (odnosno vreme na kojem ti insistiraš)

Ne, malo je komplikovanije od toga, iz očiglednih razloga. Kada bi se projekcija pravila nakon prvih X obrađenih blokova koji su recimo obrađeni za 3 minuta, to i dalje ne bi značilo da bi i 2016 blok bio za toliko obrađen.

Jer, nemojmo zaboraviti, jedan blok predstavlja tek 1/2016 deo vremenskog prozora od dve nedelje: to što je jedan blok rešen za 5 minuta, u globalu ne mora da znači ništa.

Takve projekcije kojima se većina sajtova služe su jako nepouzdane, i te projekcije se poklope sa realnim stanjem TEK pošto se približimo 2016 bloku (to je ona "zavera" o kojoj pričaju ovde - da se difficulty navodno pumpa na kraju, a zapravo se ta procena-proračun "pegla" posle svakog obrađenog bloka).

Postoji mnogo pouzdaniji način za procenu difficulty-ja.

Poslednja izmena:
Ne, malo je komplikovanije od toga, iz očiglednih razloga. Kada bi se projekcija pravila nakon prvih X obrađenih blokova koji su recimo obrađeni za 3 minuta, to i dalje ne bi značilo da bi i 2016 blok bio za toliko obrađen.

Jer, nemojmo zaboraviti, jedan blok predstavlja tek 1/2016 deo vremenskog prozora od dve nedelje: to što je jedan blok rešen za 5 minuta, u globalu ne mora da znači ništa.

Takve projekcije kojima se većina sajtova služe su jako nepouzdane, i te projekcije se poklope sa realnim stanjem TEK pošto se približimo 2016 bloku (to je ona "zavera" o kojoj pričaju ovde - da se difficulty navodno pumpa na kraju, a zapravo se ta procena-proračun "pegla" posle svakog obrađenog bloka).

Postoji mnogo pouzdaniji način za procenu difficulty-ja.

Mnogo pouzdaniji način bi bio da se zna snaga sistema pošto se sa njom ne raspolaže sve jedno je da li se ona ili diff sračunavaju statističkim metodama koje koriste ekstrapolaciju (ili uzimaju inerciju sistema u obzir, što je isto)

BTW uticaj malog broja blokova je mali, a kako se broj blokova povećava tako se korekcija sračunata na osnovu tog broja blokova (vremena) uzima sa većom težinom. Smatrao sam da bar ti nećeš sve bukvalno da tumačiš.

Au oko cega se mlatite. Vise manje svi govorite isto ali svako na svoj nacin.

Upravu si ali ja ovo ne doživljavam kao mlaćenje već konstruktivnu diskusiju sa nekim ko razmišlja.

Poslednja izmena:
Mnogo pouzdaniji način bi bio da se zna snaga sistema pošto se sa njom ne raspolaže sve jedno je da li se ona ili diff sračunavaju statističkim metodama koje koriste ekstrapolaciju (ili uzimaju inreciju sistema u obzir što je isto)

BTW uticaj malog broja blokova je mali, a kako se broj blokova povećava tako se korekcija sračunata na osnovu tog broja blokova (vremena) uzima sa većom težinom. Smatrao sam da bar ti nećeš sve bukvalno da tumačiš.

Ne tumačim ja to bukvalno, već ti ne uzimaš u obzir scenario kada recimo od 1800. bloka imaš situaciju da vreme rešavanja jednog bloka drastično poraste na recimo 60 minuta, ili obratno, padne na 1 minut (a takve situacije su moguće u slučaju kada je recimo diff visok, a ukupan hash rate nizak, ili vice versa). Takvi padovi i skokovi mogu drastično da poremete projekciju, iako se radi o samo preostalih 216 blokova.

Najpouzdanije bi bilo da se vrši ekstrapolacija, ali na osnovu prethodnog difficulty-a. Primerice:

X = trenutni difficulty; Y = procena koliki će difficulty biti (ovo uzima u obzir trenutnu brzinu rešavanja blokova) ; Z = korekcija trenutnog difficulty;

Tako ćemo imati za:

1. dan

Z = 13/14 X + 1/14 Y

2. dan

Z = 12/14 X + 2/14 Y

itd...

14. dan

Z = Y

Umesto u 1/14 delovima dvonedeljnog prozora, možemo taj vremenski prozor dalje da podelimo do vrednosti od 1 ms, ako želimo.

Poslednja izmena:
Cak I da diff skoci za 50% sa ovakvom cenom coina I dalje ce biti sasvim isplativo rudariti.. Jel gresim?

Pa ne bas sasvim isplativo. Ako ti je 10-15e mesecne zarade sa 7950 ok onda je isplativo. To je na tebi da procenis. Ja cu raditi i ako ode diff toliko da iscupam lovu koliko mogu.
E sad, coin ce ipak ispratiti povecanje diff-a tako da nece bas biti sve tako crno. Koliko ce diff ici i u kom vremenskom periodu to niko ne zna. Vremenom ce i gpu mineri odustajati. Kada vecina odustane ocekujem da i cena padne.

Kako kome, ali svako ko ima manje od 7950 moze da se slika

Ne tumačim ja to bukvalno, već ti ne uzimaš u obzir scenario kada recimo od 1800. bloka imaš situaciju da vreme rešavanja jednog bloka drastično poraste na recimo 60 minuta, ili obratno, padne na 1 minut (a takve situacije su moguće u slučaju kada je recimo diff visok, a ukupan hash rate nizak, ili vice versa). Takvi padovi i skokovi mogu drastično da poremete projekciju, iako se radi o samo preostalih 216 blokova.

Najpouzdanije bi bilo da se vrši ekstrapolacija, ali na osnovu prethodnog difficulty-a. Primerice:

X = trenutni difficulty; Y = procena koliki će difficulty biti (ovo uzima u obzir trenutnu brzinu rešavanja blokova) ; Z = korekcija trenutnog difficulty;

Tako ćemo imati za:

1. dan

Z = 13/14 X + 1/14 Y

2. dan

Z = 12/14 X + 2/14 Y

itd...

14. dan

Z = Y

Umesto u 1/14 delovima dvonedeljnog prozora, možemo taj vremenski prozor dalje da podelimo do vrednosti od 1 ms, ako želimo.

Tako je, rezolucia može da se uzme proizvoljno ali je to princip. Na to sam mislio kad sam spomenuo težinski faktor. Bio sam pomalo nejasan priznajem, da sam spomenuo prozor vrednosti ne bi mogao da me nagrdiš. :)

Poslednja izmena:
Kako kome, ali svako ko ima manje od 7950 moze da se slika

Najisplatljivije kartice trenutno su MSI 7850 1gb za mining, jedna baca 340-350mhash-a bez dizanja napona. Za jednu 7950 mozes da uzmes 2 ove i da imas skoro 700mash-a, oko 20-25% vise nego sto 7950 izvlaci bez dizanja napona. Jedini problem ostaju slotovi, za 2 7850 treba ti duplo vise slotova nego za 7950, ali za cenu po kojoj se daje 7850 je definitivno bang for buck! Potrosnja im je gotovo ista, mozda 2x 7850 trosi 10% vise, ali to je smesno u poredjenju sa dobitkom.

Najisplatljivije kartice trenutno su MSI 7850 1gb za mining, jedna baca 340-350mhash-a bez dizanja napona. Za jednu 7950 mozes da uzmes 2 ove i da imas skoro 700mash-a, oko 20-25% vise nego sto 7950 izvlaci bez dizanja napona. Jedini problem ostaju slotovi, za 2 7850 treba ti duplo vise slotova nego za 7950, ali za cenu po kojoj se daje 7850 je definitivno bang for buck! Potrosnja im je gotovo ista, mozda 2x 7850 trosi 10% vise, ali to je smesno u poredjenju sa dobitkom.

Moj primerak pomenute nece ni malo preko 1130 kloka i 325mh...

Obrni okteni, na isto izadje jer moras ubaciti dodatnu plocu I proc I ekstendere za ploce + dodatne ventove, tako da je u principu racunica ista..

Moj primerak pomenute nece ni malo preko 1130 kloka i 325mh...

Moj tera 1150 kao od sale i to kao primarna karta, samo power limit je na +14, tako baca 340mhash-a, da mi je u drugom ili trecem slotu, da nije primarna onda bi terala i po 350mhash-a sigurno.

Obrni okteni, na isto izadje jer moras ubaciti dodatnu plocu I proc I ekstendere za ploce + dodatne ventove, tako da je u principu racunica ista..
Malo 2x 7850 vise daje, ali su jako blizu.

@forceptor

Koliko trosi 7850? Mislim da je ~130w

Na www.guru3D.com ima gomila testova, izmedju ostalog mere i potrosnju, izmere potrosnju sistema u IDLE, potrosnju kad je kartica opterecena, oduzmu i dodaju 10w koje kartica trosi u IDLE i to je po njima potrosnja graficke. Sve vrednosti koje sam ovde video su tu negde, mozda 10w +-, ali potrosnja 7950 se drasticno razlikuje, ovde na forumu sam procitao da je oko 190w a na guru3D je 138w, da li ima neko ko bi ovo proverio, neko ko ima karticu i merac snage?

Na www.guru3D.com ima gomila testova, izmedju ostalog mere i potrosnju, izmere potrosnju sistema u IDLE, potrosnju kad je kartica opterecena, oduzmu i dodaju 10w koje kartica trosi u IDLE i to je po njima potrosnja graficke. Sve vrednosti koje sam ovde video su tu negde, mozda 10w +-, ali potrosnja 7950 se drasticno razlikuje, ovde na forumu sam procitao da je oko 190w a na guru3D je 138w, da li ima neko ko bi ovo proverio, neko ko ima karticu i merac snage?

Risim je merio ili njegov drugar, kad Risim vidi postavice tacno...

Nema teorije da 7950 vuce samo 138w. To fakticni znaci da bi radila bez ikakvih problema i sa 1x 6 pin u sta cisto sumnjam.

Moje 7950, ovako odokativno, troshe 170-180w na 1000mhz def napon.
7850 mozda oko 110-115w. Vishe mesta traze, buchniji setup...ali je ok i ta varijanta.
Meni su odbojne zbog brdo felera, imah jednu...kopala je plafon na 1050.

Poslednja izmena:
Trebalo bi da trose 200w dok 7970 trosi 250w e sad kako to zapravo izmeriti . Imam ja uticnicu i 7970 pa predlozite sta da radim :p

U kom smislu pustim kartu :p . Ako mislis bitcoin onda to nije to ako pak pustim neki test npr 3d mark onda ce cpu da radi . Jedino da raspalim furmark ili nesto slicno kao npr MSICombustor .
NIsta probam sutra kad dodjem s posla pa javljam .

Mozda je 138W na default-u. Ali nemojte se ni zanositi nekim bolesnim ciframa potrosnje jer 7950 teoretski ne moze da povuce vise od 225W i to je pitanje pod kojim naponom i sa kojim overklokom.
Dali trosi 170W ili 200W tesko da je ikome toliko bas bitno. Ja sam u glavi zaokruzio da moje karte trose 200W i tako racunam bez obzira sto sigurno trose manje. Meni je lakse za racunanje.

Kada je karta na def naponu s povecanjam kloka potrosnja se linearno povecava, kada dignete napon potrosnja ide mnogo vise. Zato je sweet spot neki max oc na def naponu.
Ja bih uvek prednost dao 7950 naspram 2x 7850. Dve 7850 malo vise struje trose i malo vise para prave ali i zauzimaju duplo vise mesta na farmi. Razlika je veca s vecim brojem kartica. Mozete i 4 7950 spakovati na jednu solidnu plocu a koliko vas 7850 treba za to? To povlaci jos jednu masinu, veci trosak plus dodatna potrosnja struje itd.

Poslednja izmena:
Negde sam citao da potrosnja kartice podize drasticno prilikom podizanja napona i da to prelazi ono nase cuveno sabiranje 75w PCI-e slot + 75W po 6-pin kablu. Kazu kada se podize napon na grafi da onda pci-e 16x v2.0 i v3.0 mogu da povuku i preko 100w!. Tako da one price kako 7970 moze da povuku preko 300w ispada potpuno tacno. Najbolje da neko izmeri pa da vidimo stvarno koliko 7950 moze da povuce pri vecem naponu tipa 1.25v.

Vrh Dno