Šta je novo?

Bitcoin [BTC] (SHA-256)

Lako je izračunati šta se isplati kada postavite kriterijum prema kojem to ocenjujete. Sada je potrebno oko 12 meseci da se ulozeno u opremu isplati. Lično mislim da se rudarenje na sitno ne isplati jer su iznosi smešni, a oprema se amortizuje značajno. Ko ima mogućnost da rudari i da ne plaća struju (ima i takvih) taj ima interesa da nastavlja, ostali mogu slobodno da prestanu sa ulaganjem i prate situaciju neko vreme ili iskoriste povoljnu priliku ako im se pruži da prodaju hardver. Naravno ko ima opremu koja nije atraktivna za prodaju odnosno nije aktuelna taj će gledati da to iscedi do kraja dok god donosi nekakvu zaradu.

Poslednja izmena:
1gh daje 3 hiljade dinara mececno ne racunajuci ulozenu opremu ili eventualni ulazak u crvenu tarifu.

isnogood; je napisao(la):
aj mi molim te daj racunicu kako se isplati, zivo me interesuje.
Sta je nejasno? Covek je pitao dali se isplati raditi. Odgovor je da, isplati se raditi. Zarada nije kao ranije vec 3x manja.
Citaj dobro sta sam napisao i ne izvlaci zakljucke izmedju redova.
Nije pitao dali se isplati ulagati sada. Ja sam poceo pre nepunih 3 meseca i vratio sam sve sto sam ulozio i radim i dalje. Po ovoj ceni sa 800Mhash-a napravim 37e mesecno i bas me briga. Realno bude malo manje jer odigram nesto na kompu.
Svakako se grejem na struju tako da sva toplota koja se oslobodi ostaje u stanu i manje ide na grejanje. Ako odbijem struju ostaje mi cisto 25e pod uslovom da po ovoj ceni menjam coine sto nisam lud. Nije kao do pre mesec dana ali neka kaplje.
Jel treba jos nesto da objasnim?
Tebe niko ne tera da radis ako neces.

Paradigma je napisao(la):
Lako je izračunati šta se isplati kada postavite kriterijum prema kojem to ocenjujete. Sada je potrebno oko 12 meseci da se ulozeno u opremu isplati. Lično mislim da se rudarenje na sitno ne isplati jer su iznosi smešni, a oprema se amortizuje značajno. Ko ima mogućnost da rudari i da ne plaća struju (ima i takvih) taj ima interesa da nastavlja, ostali mogu slobodno da prestanu sa ulaganjem i prate situaciju neko vreme ili iskoriste povoljnu priliku ako im se pruži da prodaju hardver. Naravno ko ima opremu koja nije atraktivna za prodaju odnosno nije aktuelna taj će gledati da to iscedi do kraja dok god donosi nekakvu zaradu.

Kada odbijes struju treba i vise od 12 meseci. Ulaganje se ne isplati bas sada ne znam koliko s obzirom na trenutnu situaciju ali ocekujemo bolja vremena. Svakako onaj ko vec ima neku jacu grafiku nema ulaganje nikakvo vec cistu zaradu.
Ja sam svoje sve otplatio. Menjao sam 6950 za 7950 i dodao jos 5770. To me je kostalo 165e koliko sada imam zaradjeno. 7950 sam svakako kupovao bez obzira na bitcoin ali sracunao sam da ce sama da otplati upgrade za 2 meseca i tako je i bilo. Zao mi je sto nisam odmah dve kupio. Ali poenta je da niko od nas sada ne menja coin po ovoj ceni vec cekamo skok. Kada cena skoci tih trenutnih 165e u coinima vredece tipa 200e. To svi cekamo. Ali sve i da ostane ovako steta je ne iskoristiti HW da se napravi neka kinta.

Poslednja izmena:
Kada odbijes struju treba i vise od 12 meseci. Ulaganje se ne isplati bas sada ne znam koliko s obzirom na trenutnu situaciju ali ocekujemo bolja vremena. Svakako onaj ko vec ima neku jacu grafiku nema ulaganje nikakvo vec cistu zaradu.
Ja sam svoje sve otplatio. Menjao sam 6950 za 7950 i dodao jos 5770. To me je kostalo 165e koliko sada imam zaradjeno. 7950 sam svakako kupovao bez obzira na bitcoin ali sracunao sam da ce sama da otplati upgrade za 2 meseca i tako je i bilo. Zao mi je sto nisam odmah dve kupio. Ali poenta je da niko od nas sada ne menja coin po ovoj ceni vec cekamo skok. Kada cena skoci tih trenutnih 165e u coinima vredece tipa 200e. To svi cekamo. Ali sve i da ostane ovako steta je ne iskoristiti HW da se napravi neka kinta.

Slažem se, mada svako ima neku svoju računicu, evo ti si svoju izložio i nalaziš razloge da nastaviš. Nekome smeta da mu računar radi 24x7, na leto će stiuacija biti obrnuta, neće ti trebati to dodatno zagrevanje, možda ćeš biti prinuđen da smanjiš i hash rate zbog obaranja kloka koje je opet izazvano zagrevanjem. Kad u priču uvedeš i faktor nepredvidivosti tržišta stvarno nije lako nekog savetovati da sad počne i da uloži u opremu. Oni koji ne nabavljaju namenski hardver, imaju malu zaradu i mislim da sve skupa nema smisla. Ja sam na oko 4Gh/s pa jedva sagledavam neki smisao, kad ukalkulišem vreme, rad i novac koji je uložen.

Kada dodje leto i pocnu vrucine ovako nece moci sigurno. Za sada je masina poprilicno tiha s obzirom na sve ali zagrevanje preko leta nebih izdrzao. Ako budem radio do leta lako cu ja, pakujem jos jednu jeftinu masinu i nosim u podrum, tamo mi je 20c.
Makar mi je sada, preko zime olaksano skroz.
Svi koji su radili do sada rade i dalje bez obzira na smanjenje zarade. Dokle god ima racunice radi, normalno. Kada i ako pukne ova varijanta s grafickim lako cemo rasprodati visak. Ti sa svoji 4GHash-a si sigurno ulozio finu lovu u masine, sad povrati koliko mozes. Bitno je da pravis coine pa ako cena skoci malo i racunica ti se promeniti, neces raditi dzabe.

Ne provociram, samo mi nije jasna racunica. Ja sam po mojoj trenutnoj racunici racunato pri 13$/coin mrzi me ponovo racunam, samo grafike mi se isplate posle 12 meseci u pitanju su 7850, dok ostatak HW recimo da ne racunam poshto toga imam a DA NE PLACJAM STRUJU!!! Ako neko placja struju i naravno ako ima navedenih 4GH shto je meni oko 12-13 kartica to je konstanta potroshnja od 2KW/h*24h*30 dana = 1440 KWh shto je 500KWh u crvenoj zoni, naravno ljudi obichno neshto i potroshe mimo toga ono frizhider, shporet,..... znaci nek je 1000KWh u crvenoj zoni to je samo 13000 dinara i preostalih 500 da je pri 7dinara to je josh 3500din = 16500 din za struju.

4GH/s donese 7$/dan < ovo sam na brzinu izrachunao> *30 dana = 210 dolara ima 8% shto se izgubi pri naplati znaci 193$ * 88 dinara = 17000 dinara...znaci zarada je samo 1000dinara??

Ovo sam hteo da mi uradish poshto meni sa free strujom se necjkam da batalim 7850 koje rudare upravo na eclipse, to je bilo upitno koja je tvoja rachunica kada ti se isplati.

Prvi uslov je da izbegnes crvenu tarifu po svaku cenu. To je valjda zdrav razum. Bolje je i smanjis broj grafika nego da pravis trosak bezveze. Druga stvar, mislim da se trenutno 7950 najvise isplate.
Sa slabijim grafikama je jako mala zarada. Neko vece ulaganje u ovim uslovima je suludo. Vecini koji vec imaju hw i dalje odgovara da rade, pogotovu onima koji su vec otplatili sve.
Ja sam sitan miner i meni je lako da nadjem racunicu a s ovakvim uslovima nebih se sirio. Kad bi bila 30% veca cena najverovatnije bi kupio jos jednu kartu odmah i spremio bi jednu masinu za leto.

Racunica po ko zna koji put: 8x7950=4500Mh/s=0.65btc/day*30=19.5btc*10.45eur=204eur-8.5%troskovi isplate=187eur od toga je struja na odvojenom brojilu 1200kw*cena kilovata za zelenu i plavu+troskovi=7950din/113=71eur znaci cista zarada je 187-71=116eur

Ne provociram, samo mi nije jasna racunica. Ja sam po mojoj trenutnoj racunici racunato pri 13$/coin mrzi me ponovo racunam, samo grafike mi se isplate posle 12 meseci u pitanju su 7850, dok ostatak HW recimo da ne racunam poshto toga imam a DA NE PLACJAM STRUJU!!! Ako neko placja struju i naravno ako ima navedenih 4GH shto je meni oko 12-13 kartica to je konstanta potroshnja od 2KW/h*24h*30 dana = 1440 KWh shto je 500KWh u crvenoj zoni, naravno ljudi obichno neshto i potroshe mimo toga ono frizhider, shporet,..... znaci nek je 1000KWh u crvenoj zoni to je samo 13000 dinara i preostalih 500 da je pri 7dinara to je josh 3500din = 16500 din za struju.

4GH/s donese 7$/dan < ovo sam na brzinu izrachunao> *30 dana = 210 dolara ima 8% shto se izgubi pri naplati znaci 193$ * 88 dinara = 17000 dinara...znaci zarada je samo 1000dinara??

Ovo sam hteo da mi uradish poshto meni sa free strujom se necjkam da batalim 7850 koje rudare upravo na eclipse, to je bilo upitno koja je tvoja rachunica kada ti se isplati.

Loše si informisan.

ЗЕЛЕНА ЗОНА до 350 kWh
Виша тарифа 6.01 дин/kWh
Мања тарифа 1.50 дин/kWh

ПЛАВА ЗОНА 351-1600 kWh
Виша тарифа 9.02 дин/kWh
Мања тарифа 2.26 дин/kWh

ЦРВЕНА ЗОНА преко 1600 kWh
Виша тарифа 18.04 дин/kWh
Мања тарифа 4.51 дин/kWh

Ako uzmem tvoj slučaj, 7850

Kod:
GPU	Mhash/s	Price[€]Watts	Mhps/W	Mhps/€
7970	600	400	250	2.40	1.50
7950	525	300	200	2.63	1.75
7870	400	200	190	2.11	2.00
7850	300	150	150	2.00	2.00
7770	200	110	100	2.00	1.82
7750	120	90	75	1.60	1.33
5850	350	100	150	2.33	3.50
6870	300	125	150	2.00	2.40

Tvoja karta realno troši manje od prikazanog maksimuma u tabeli ali uzmimo da troši toliko ceo sistem. Imaš sledeću računicu:

0,150kW * 24h * 30 dana = 108kWh

Ako si u zelenoj zoni to je 108*.33*1.5+108*.66*6=481din

7850 može da zaradi do 15€ mesečno, ostaje ti oko 10€ zarade.

Podizanje novca sa provizijom od 8.5% se odnosi na one koji podižu preko bitcoinsi.com i ono se isplati samo kad rudarite na sitno, a hoćete odmah da dođete do novca. Isplativiji način, za ove koji ozbiljnije rudare, je naravno da prenosite direktno sa mtgox-a ali iznosi moraju da budu veći od 300€, tada se provizija može proizvoljno spustiti, što veći iznos manja provizija jer je fiksno fee oko 20€ po transakciji.

Poslednja izmena:
@Paradigma

Loše si informisan.

ЗЕЛЕНА ЗОНА до 350 kWh
Виша тарифа 6.01 дин/kWh
Мања тарифа 1.50 дин/kWh

ПЛАВА ЗОНА до 351-1600 kWh
Виша тарифа 9.02 дин/kWh
Мања тарифа 2.26 дин/kWh

ЦРВЕНА ЗОНА преко 1600 kWh
Виша тарифа 18.04 дин/kWh
Мања тарифа 4.51 дин/kWh

Ovi podaci ti nisu tacni!

Podaci su prepisani sa sajta Elektrovojvodine, verovatno je kod EPS-a nešto drugačije, iznesi slobodno koji su podaci tačni.

Poslednja izmena:
Racunica po ko zna koji put: 8x7950=4500Mh/s=0.65btc/day*30=19.5btc*10.45eur=204eur-8.5%troskovi isplate=187eur od toga je struja na odvojenom brojilu 1200kw*cena kilovata za zelenu i plavu+troskovi=7950din/113=71eur znaci cista zarada je 187-71=116eur

Ali sad da neko udje te grafike i ostatak hardwarea gde ce da ih montira i upari, vise gubi na amortizaciji i vrednosti hardwarea mesecno, nego sto ce da zaradi.

Paradigma, covek ima odvojeno brojilo tako da mu ja tu nebih pametovao. Racunao, ne racunao on zna koliko mu pise na racunu.

Ko ima odvojeno brojilo? Ja sam odgovorio isnogood-u, nisam pametovao već naveo jednu varijantu u kojoj može da vidi tu računicu. Svako ima svoju, to sam odavno rekao. Neko ne plaća struju uopšte. Uvali se nekome u pogon sa industriskom strujom gde je njegova potrošnja zanemarljiva ili u okviru poslovnog prostora gde struju plaća procentualno prema kvadraturi (slučaj sa firmom u kojoj sam radio)...Dakle ima puno varijanti gde je računica koju sam izveo neadekvatna ali ja sam naveo samo jedan primer koji je formalno tačan.

Poslednja izmena:
U pravu si za struju crvena krecje tek na 1600. Ali ako tebi sa svim setupom 7950 trosi 150w to je chudo meni 2 u masini kao "ceo sistem" dosita sa 960t trosi 550w.

Nigde nisam rekao da 7950 troši 150W, pažljivije čitaj. U svom postu spominješ 7850. Sistem sa dve 7950 troši sigurno 400-500W u zavisnosti od efikasnosti napajanja i od toga šta se još nalazi u sistemu i koliko je opterećen.

Ja sam bio spreman da ulozim u 20-30 7950 kartica ali bar za mene je jako tesko pronaci tu varijantu da se uvalis nekome na struju jer nikako nije zanemarivo,pa ni najvecima,5-6k kw kakvu god varijantu da imaju.to slobodno zaboravite.postoje samo dve realne varijante:
1. ako imas stan sa odvojenim brojilom (moj slucaj) ili zamolis nekog ko ima stan a zvrji mu prazan pa da ga ne greje zimi dok se ne proda da te pusti da ga koristis za 3-4 kompa ili drugara koji u autoservisu trosi 50kw mesecno pa da ti odvoji 1kvadrat prostora za tvoj biznis a da mu placas ceo racun
2. da krades struju na jedan od 10tak mogucih nacina (ne savetujem jer su novcane kazne velike i povlace krivicnu odgovornost)

Sto se gubitka na ceni hardvera tice ima i tu vise resenja kako da se umanji/nulira gubitak ali i to je individualno,zavisi cime se bavis i kakve su ti pozicije kad dodje do zamene istog.Sve u svemu nikome ne bih savetovao da sad pocinje,a oni koji su "zaglibili" kao ja sa 4-5 ghs treba da guraju dalje jos jace jer who he dares wins :D

Sto se potrosnje tice okruglo 1200kw su potrosile 8 7950 na 3 ploce iz cega se slobodno moze zakljuciti da jedna trosi (prosek) 150kw mesecno 24/7 iliti 208w. da i da dodam da su karte overklokovane koliko je god moglo za 24/7 da vent ne ide preko 55% a procesori downclokovani koliko je god moglo

Poslednja izmena:
Nigde nisam rekao da 7950 troši 150W, pažljivije čitaj. U svom postu spominješ 7850. Sistem sa dve 7950 troši sigurno 400-500W u zavisnosti od efikasnosti napajanja i od toga šta se još nalazi u sistemu i koliko je opterećen.

nisam tebi rekao nego sajberu :) njemu 8 7950 zajedno trose 1200w to bi voleo da vidim, valda ima makar 2 procesora, 2 memorije, da ne spominjemo da se clockovanjem kartica dobije i 30% bolji hash....a onda troshe daleko vishe od default verzija...

EDIT:
Opet sam omashio...1200kwh je a ne 1200w...bash me ocje danas..

Poslednja izmena od urednika:
@Paradigma

Oprosti, moja greska nisam uracunao Dinkica (PDV) :)

cena BTC-a skace...
diff lagano pada...
:d

...jos malo pa 21. :D... pada i prosecna snaga polako :)...

Meni crkla jedna 5850 juche. Pokoj joj dushi. Radila je skoro 7 meseci 24/7. Otplatila se odavno.

R.I.P. :angel:..koji proizvodjac?

Powercolor ali je referentna. Znaci AMD.

show_img.asp?id=153&file=image_b_s.jpg

Mada mi ortak kaze da mozda nije GPU otisao da mozda moze da se sredi. Ubacicu jednu referentnu 6870 umesto nje tu. Cisto da nadomestim malo hash rate

Nazad
Vrh Dno