E gde sam ja bio 1-1,5 god, šteta što je u onoj temi bilo više skeptika i ljudi protiv i ja nisam ni obraćao pažnju jer je izgledalo kao prevara i totalno nerazumljivo. A gde su sada ti skeptici da nam objasne kako je ovo sve totalno neisplativo? Da sam tad počeo pa čak i na malo sada bih već bio u debelom plusu 😉. Eh demiose što nisi otvorio ovu temu bar pre pola godine? u stvari ti nisi tad ni radio još znači mirza je kriv :d😛 nhf malo se zezam..
Uglavnom, sada se više i ne isplati uložiti, jer čak i ako zanemarimo asic priču opet kada se prepolovi zarada već postaje maltene neisplativo za recimo novija ulaganja. Za karte koje su već otplatile sebe verovatno ne ali za nove mislim da da...
Ja sam ovo video pre oko godinu do dve, ali investiranje mi se tada cinilo losim, trebalo je podosta $ napraviti ista ozbiljnije, ja sam tada recimo mogao da investiram u skoro 2 masine sa 5850/70 karticama, ali tada je bio coin oko 20$ koliko me secanje sluzi, diff je stalno rastao pa sam bez nekog daljeg istrazivanja odlucio ipak da prestanem sa tim, posle nekog vremena coin je pao tipa na 7$ koliko se secam.
Barem po meni je ova prica sa ASIC-ima mnogo gotivnija, jer imas uredjaj koji malo trosi struje koji moze generisati mnogo ghash-eva i na kraju se sve svodi koliko si spreman da ulozis $ u farmu, neces imati random ljude koji ce se stalno pridruzivati u velikom broju, tipa neko sa dve neke 5xxx kartice nece da mu one stoje u leru, vec hoce da ih uposli, koliko samo takvih primera imas ovde, zamisli kada sve te karte budu beskorisne za mining, gubi se ogroman broj usera i ostaju samo oni ozbiljni koji ce da iskesiraju barem 1000$ za nesto ozbiljnije (ko je spreman da kupi ASIC, mige i ?). Koliko ce i dalje trziste generisati hash-eva za godinu dana, sigurno vise ali koliko vise jer ce broj usera ce biti mnogo mnogo manji. Dodatan bonus je sto si recimo pre za masinu morao da iskesiras skoro sve (ploca, CPU, napajanje kvalitetno itd.) + sve to trosi dosta struje, a ovde imas uredjaje koji trose mnogo manje struje a generisu veci broj ghash-eva i koliko sam shvatio prikopcas ih samo preko USB-ova? Ali opet kada izadje druga gen. ASIC-a, prvu mozes da koristis, kada izadje treca prvu mozda mozes i da bacis,...
GPU mining je jedino gotivan sto GPU mozes prodati i tako zaraditi jos vise, dok ces ASIC moci da recikliras,...