Pozdrav ljudi,
Viđao sam ovu temu ranije ali nikad mi nije palo na pamet da pogledam šta se ovde dešava.
Preusmeren sam sa jedne druge teme na forumu, ideja mi se sviđa ali imam par pitanja.
Ovim Foldingom vi mislite da radite nešto dobro, tj npr doprinosite pronalasku leka za rak na primer, to sam skapirao. Ali meni nije jasno ko pokreće te projekte i kako mozete da znate zašta se stvarno vaši računari koriste.
Znam da su danas i super računari spojeni u "grid" tj klasična procesorska jezgra su samo povezana, pa se onda takvi super računari super brzom vezom povezuju sa ostalima u Evropi i svetu. Ovde se ne govori o hiljadama računara već mozda o 20-30 u Evropi recimo (svaka drzava (fakultet, univerzitet) ima svoj, neke imaju i više njih. U Beogradu postoji jedan).
Video sam i da postoje određeni projekti, npr kancer, rešenje za vodu itd, moje pitanje je šta se desi kada se neki projekat završi, video sam da svaki projekat ima određeno trajanje. Dobije se neki rezultat, publikacija?
I još jedna stvar, postavlja se pitanje optimizacije veze i samog kordinisanja svih tih računara, video sam da su u pitanju hiljade kompova koji uvek rade, da li je sama mreža efikasna?