Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Hvala, @PJ!
BTW, ne dozvoljavaš ni srednji rod? 🤣

Pravopis je pravopis, kome se ne sviđa da jaše imenicu muškog roda, neka preispita druge aspekte života, ko zna gde su uzroci. Ili neka kupi Meridu, jedan od retkih brendova koji su zapravo u ženskom rodu. Interesantno je da je italijanskom reč ženskog roda, ali italijanski brendovi bicikala su muškog roda.

Neki jezici imaju dve reči, jedna u muškom, jedna u ženskom rodu. Negde pročitah da se to zapravo odnosi na tip rama, ali takođe pročitah i da su reči starije od toga kada su ramovi postali "muški"/"ženski".

Kod Nemaca je srednji rod tj "neutralni".

Anyway, svi ga zovemo kako nam se svidja, važno je da se razumemo, nego meni malo para uši "bicikla". Često ljudi nisu sigurni kako se kaže, pa upotrebe reč "bajs" ili čak u toku razgovora koriste sva tri roda. Milan, recimo, u svojim postovima koristi dva, pretežno ženski :)
Prvo sam mislio da mu se razlikuje od padeža do padeža, ali kasnije vidim da je potpuno random :)

Više ne postoje muški/ ženski ram, sve je sada neutral. Uglavom puca na ženski ram kada je obojen lupam u roze.

Inače ja nikad nisam gledao imena tj marki, samo sam gledao šta ima od opreme, baš me briga ako je ime kompanije ženskog roda. 😆

Juče poslušao brata Mirzu da odem na uspon ka Gornjoj Sabanti, sasvim fin uspon od 2 km, piše na tabli da je prosek 10 odsto ali garmin mi uglavnom pokazivao 7, 8, 9 mada nisam non stop gledao jer sam se trudio da održim tempo.

Sasvim solidna brzina od 12.5 km/h na takvom usponu.

Prilozi

• Screenshot_20250610_201529_Connect.jpg
    Screenshot_20250610_201529_Connect.jpg
    56.5 KB · Pregleda: 11
  • Screenshot_20250610_195536_Connect.jpg
    Screenshot_20250610_195536_Connect.jpg
    51 KB · Pregleda: 11
@Solesoslav пошто никад не возиш бајс, крени чим пре да возиш, јер колико год да трчиш, дупе ти није истренирано за целодневно седење на седишту. Изађи из куће, зацртај себи неку руту од 15-20-30км и крени. Ако то иде како треба, убаци неки успон и слушај организам.

Ко ти каже да кацига није обавезна, моментално на ignore.

Као што је ја мислим PJ написао, тај бајс није намењен за дуге руте, али уз добру вољу и припрему, моћи ћеш. Што се тиче позиције, већ су окачили линкове. Баци поглед на јутјуб, куцај шта те занима, наћи ћеш буквално све

Кацига, бициклистички шортс (са поставом), удобно седиште, исправне кочнице, вода, храна. Без тога не крећи. На то додај резервну опрему (2 унутрашње гуме, алат за скидање точка и гуме, пумпа).
И за крај евентуално уже гуме (или бар мање избраздане).

Што се тиче правила понашања у саобраћају, нисам у Срб, па немам појма каква је култура код возача. Углавном пожељно је да будеш видљив, и да се држиш десне стране.

@PJ ok, kapiram da si vlas', i da imaš prosvetiteljske namere, ali evo pitaj @telep kako se kod njega u kraju kaže 😅

@ceftriaxone šta ti piješ/jedeš na dužim turama? Hvala 😊

Ја обично доручкујем пред вожњу (45мин пре). Углавном возим 60-100км. Али без изузетка возим без стајања. И пошто најчешће возим исте руте, гледам да сваки пут имам слично време.

Доручак јогурт, боровнице, банана, гранола.
Или кајгану. Зависи шта се трудној жени једе :)

Имам два бидона (укупно 1.25-1.5L). Најчешће само сунцем мед у воду. А од грицкалица скоро по правилу 4-5 урми и евентуално банану. Понекад ставим шаку бадема или ораха, чисто да се нађе. И то је у принципу све. У зависности од дужине, некад ми остане воде. А урме волемвипе него леба, па то никад не преостане.

Почињем да пијем воду после пола сата отприлике. Клопа између.

Ове године сам баш слабо возио, тек сад крећем пун гас. Шта одвозам до септембра, одвозао сам.

Preskačem Tour the Pešter ali idem u avgustu Tour The Kop. Moram da se spremim za konstatne uspone a pošto ovde nemam neke duge uspone, verovatno ću da se spuštam i penjem ponovo na nekom segmentu.

Ukupna dužina staze je 104 km, 2400 m je pentranje. :D

Da li je još neko zaiteresovan da ide? Pogledao na youtube, izgleda zanimljivo. Mahom ljudi tada voze bez ikakvih torbica pozadi jer ima služba koja rešava defekte (bušenje gume) ako sam dobro razumeo.

Zvanično sam se prijavio za Tur de Kop. Rezervisao smeštaj, uplatio kotizaciju. Sutra vadim lekarsko uverenje (uslov organizatora),

Potrebno mi je samo osiguranje za sportiste za vreme dešavanja, znači period od-do. Koja osiguravajuća kuća radi to? Poslao upit Wiener i sada čekam da mi jave.

Zvanično sam se prijavio za Tur de Kop. Rezervisao smeštaj, uplatio kotizaciju. Sutra vadim lekarsko uverenje (uslov organizatora),

Potrebno mi je samo osiguranje za sportiste za vreme dešavanja, znači period od-do. Koja osiguravajuća kuća radi to? Poslao upit Wiener i sada čekam da mi jave.
Ti mora da si bas spreman za motanje uzbrdo kada si resio da ides na kopaonik da se penjes. Svaka cast za to i srecno ,bice ti veliki izazov.

Gde je sajlonac :)

Ako nađeš osiguranje za takva dešavanja javi mi koja je osiguravajuća kuća. Prošle godine sam išao u Austriju u bike park Salbach i sve osiguravajuće kuće koje sam kontaktirao su mi rekli da ne pokrivaju vožnju planinskog bicikla pošto je "ekstreman sport" i da nisu u mogućnosti da mi ponude osiguranje. Doduše Tour de Kopje na našoj teritoriji i možda se nešto promenilo od tada. :D

Bio sam tri puta na TDK, niko mi nije tražio lekarsko uverenje niti osiguranje. Ne kažem da ne treba da to obezbediš, ali ne bih se previše opterećivao ako ne možeš da nađeš osiguranje.
Organizacije je svake godine sve bolja. Stvarno pokrivaju i one brže i nas sporaće sa energijom i vodom.
Obrati pažnju da voda u smeštaju nije za piće, tu se mnogi zeznu!
Preporuka da poneseš standardan alat, gumu i pumpu. Ako čekaš njihov servis, može da se desi da te samo ubace u kombi i vrate do hotela.
Ja sam uplatio pre par meseci, ali ne znam da li ću ići zbog nekih privatnih obaveza koje upadaju baš u toj nedelji.
Kriva reka je na mestima teška (preko 15%) ali nema mnogo takvih mesta. Sem toga, samo je dugačko, ako imaš bar dovoljno lagan prenos, ide to (polako, ali ide :) )
Završiću sa: "nizbrdo idi polako!" Ne želiš da dobiješ na poklon kacigu zato što je tvoja pukla zbog pada.

Ako nađeš osiguranje za takva dešavanja javi mi koja je osiguravajuća kuća. Prošle godine sam išao u Austriju u bike park Salbach i sve osiguravajuće kuće koje sam kontaktirao su mi rekli da ne pokrivaju vožnju planinskog bicikla pošto je "ekstreman sport" i da nisu u mogućnosti da mi ponude osiguranje. Doduše Tour de Kopje na našoj teritoriji i možda se nešto promenilo od tada. :D

Čekam odgovor od dve osiguravajuće kuće. Sava osiguranje ne pokriva.

Wiener štediša ima baš za sporsko osiguranje te čekam da me pozovu, poslao sam zahtev za ponudu.

Neće to puno da košta za dva tri dana samo je eto problem naći.

Da su organizatori lepo rekli obratite se toj i toj osiguravajućoj kući a ne da se mlatim i tražim mada imam dosta vremena da rešim to pitanje.

Uglavnom sutra vadim lekarsko i ostaje mi to osiguranje. Onda naravno priprema.

Gledao sam rutu, odmah na početku kreće uspon što meni ne odgovara ali šta da se radi. 😄
Bio sam tri puta na TDK, niko mi nije tražio lekarsko uverenje niti osiguranje. Ne kažem da ne treba da to obezbediš, ali ne bih se previše opterećivao ako ne možeš da nađeš osiguranje.
Organizacije je svake godine sve bolja. Stvarno pokrivaju i one brže i nas sporaće sa energijom i vodom.
Obrati pažnju da voda u smeštaju nije za piće, tu se mnogi zeznu!
Preporuka da poneseš standardan alat, gumu i pumpu. Ako čekaš njihov servis, može da se desi da te samo ubace u kombi i vrate do hotela.
Ja sam uplatio pre par meseci, ali ne znam da li ću ići zbog nekih privatnih obaveza koje upadaju baš u toj nedelji.
Kriva reka je na mestima teška (preko 15%) ali nema mnogo takvih mesta. Sem toga, samo je dugačko, ako imaš bar dovoljno lagan prenos, ide to (polako, ali ide :) )
Završiću sa: "nizbrdo idi polako!" Ne želiš da dobiješ na poklon kacigu zato što je tvoja pukla zbog pada.

Hvala na savetima!

Iskreno, lekarsko uverenje je dobro što radim, taman da vidim na čemu sam.

Što se tiče osiguranja, ako traže organizatori na uvid a ja nemam, onda će biti frka pa da se ne igram. Imam dovoljno vremena da to rešim.

Uzeo sam smeštaj u apartmanu Brzeće centar, baš gde kreće pedaliranje.

Poneću vodu sa sobom, paket. Svakako na putovanja nosim dodatnu vodu.

Moram samo da vidim za biciklu, da li može negde da se stavi u sklopu objekta gde sam ja, uglavnom tamo gde se inače ostavljaju skije.

Sa mnom onda idu dve gume, alat i ručna mini pumpa.

Nizbrdo naravno, neću da jurim, svakako kako procenim tako ću. Nedelju dana pre ću promeniti pločice na kočnicama.

Poslednja izmena:
... Nedelju dana pre ću promeniti pločice na kočnicama.

I to samo ako ćeš u tih 7 dana imati bar dve - tri vožnje. Nemoj da staviš nove pločice, pa da se na Kopaoniku iznenadiš.

Drugo su profesionalci koji imaju protokole za takve stvari.

I to samo ako ćeš u tih 7 dana imati bar dve - tri vožnje. Nemoj da staviš nove pločice, pa da se na Kopaoniku iznenadiš.

Drugo su profesionalci koji imaju protokole za takve stvari.

Za sada su oke pločice. Koče odlično. No, sada krećem sa malo jačim turama, nije samo da se zakoči na nizbrdici nego i na ravnom kada izleti neko koji ne gleda ništa oko sebe.

Namestio drugi pogon i novu kasetu pozadi.

Sreća pa je oktrio kod menjača da je navoj otišao, mogao sam da ostanem ograničen sa brzinama. Sutra će to da ispegla i u subotu idem ujutru na 90+ km.

Poslednja izmena:
Dobro vece, imam rockshock judy silver amortizer, da li neko zna da li smem da ga naduvam sa pumpom za gume ili moram da uzmem onu posebnu za amortizer?

ne, pumpe za gume ne mogu da naguraju toliki pritisak

ako si iz NS, mogu ti pozajmiti, da ne kupujes :)

mogao bi da probas, ne znam. nisam cuo da neko pumpa kompresorom, pogledaj na redditu :)

Nazad
Vrh Dno