Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Pazario posle dosta razmišljanja KACIGA SCOTT CENTRIC PLUS prism green-radium yellow, M veličinu jer mi nekim ćudom, obim glave 57 cm, ako sam nešto malo pogrešio, ne može biti više od 1 cm a M je do 59 cm obim.

Ima više otvora od Mokke a to mi je jako bitno kod uspona kada sunce peče.

Uzeo sam dres i još jedan šorc sa postavom.

Dres naravno beli a šorc, koliko vidim, osudjeni smo sa crnim. Preko AliExpress ima u svim bojama ali ko će čeka to. 😁

Poslednja izmena:
Здраво, браћо. Данас сам тражио у радњи унутрашњу гуму 700x38c, а продавац ми је дао 700х28/32, рекавши да ће се уклопити без проблема, јер се шири. Е сад, гума се јесте уклопила, али ме интересује да ли могу, без бојазни да ће пући, да је пумпам по мерама које стоје на спољашњој гуми?

Unutrasnja je od do prema spoljasnjoj.
Koja je sirina spoljasnje? Ako je 38, mislim da ti ta nije dovoljna

Спољашња је 38. Делује ок, али још нисам возио, тестираћу касније.

Здраво, браћо. Данас сам тражио у радњи унутрашњу гуму 700x38c, а продавац ми је дао 700х28/32, рекавши да ће се уклопити без проблема, јер се шири. Е сад, гума се јесте уклопила, али ме интересује да ли могу, без бојазни да ће пући, да је пумпам по мерама које стоје на спољашњој гуми?

Ne znam kolike ture i gde voziš, ali ja se ne bih usudio da krenem sa gumom deklarisanom za 28/32, a imam 6mm širu spoljnu. Sasvim je moguće da neće biti problem, ali ne bih da testiram na 70 ili 100km od kuće.

Recimo moje fabričke pokrivaju dosta širi raspon od tvoje nove, kada sam ih ubacio u 32 spoljašnju, čak sam imao utisak da ne mogu da ih naguram unutra, kao da imam viška unutrašnje gume. Sad vidim da pokrivaju i dva prečnika. Prilično fleksibilno,... Možda i previše...

20250427_193200.jpg

Elem, moj savet da se ne kupuje u prodavnici ako nema prodavac prečnik i veličinu koju ti tražiš jer su oni opasni i sve će uraditi da ti prodaju i da ti kao sada naprave problem.

Ne znam kolike ture i gde voziš, ali ja se ne bih usudio da krenem sa gumom deklarisanom za 28/32, a imam 6mm širu spoljnu. Sasvim je moguće da neće biti problem, ali ne bih da testiram na 70 ili 100km od kuće.

Recimo moje fabričke pokrivaju dosta širi raspon od tvoje nove, kada sam ih ubacio u 32 spoljašnju, čak sam imao utisak da ne mogu da ih naguram unutra, kao da imam viška unutrašnje gume. Sad vidim da pokrivaju i dva prečnika. Prilično fleksibilno,... Možda i previše...

Pogledajte prilog 492812
Возим и дуже руте (до 100км), углавном по асфалту. Извозио сам око 15км по граду, све је било у реду. Чак сам нашао на Редиту да људи намерно купују нешто мање унутрашње гуме, једни јер се лакше инсталирају, други због мање тежине (ово ми је тежак апсурд, сем ако нису професионалци, у шта не верујем). Видећемо већ, упустићу се и у нешто дужу вожњу ових дана, спреман сам на ризик. :D

Један коментар невезано за ову проблематику. Возим трекинг бицикл на коме су прво биле гуме 700х45c. Онда сам узео 700x28, које сам возио око годину дана. Било ми је занимљиво да видим како ће изгледати вожња са тањим гумама. И... уопште нисам задовољан. Једина разлика коју сам уочио била је драстично мања стабилност, уз осећај сваке неравнине на путу. Сада сам узео поменуте 700х38 и заиста сам пријатно изненађен, делује ми да сам пронашао праву меру за овај бицикл. Прве две су биле неке Кендине, а трећа је Швалбе делта крузер плус. Нискобуџетна прича.

Elem, moj savet da se ne kupuje u prodavnici ako nema prodavac prečnik i veličinu koju ti tražiš jer su oni opasni i sve će uraditi da ti prodaju i da ti kao sada naprave problem.
Да, то јесте. Међутим, овај момак ми је неколико пута помогао и није у том фазону да ти прода по сваку цену.

Ne bi trebalo da eksplodira, ali je razvučena više nego što treba, znači tanji su zidovi, pa će više da pušta vazduh. Ali obzirom da se 38mm pumpa na manji pritisak, ni to neće biti toliko izraženo. Svakako kontroliši pritisak svakih par dana, bar dok ne utvrdiš koliko često joj treba dopumpavanje.
Takođe, imaš nešto veće šanse da se probuši jer je tanja nego što treba.
Što se tiče širine spoljne gume, da si vozio 23, pa prešao na 28, mislio bi da je 28 vrh 😁. Dodatno, ima primetne razlike i u udobnosti između različitih guma iste širine. Možda bi ta Schwalbe 28mm bila udobnija od Kende 28mm. Pogotovo važi ako uporedimo i skuplje gume. Prelazak sa nekih Lugano na GP5000 u istoj širini sam osetio i na udobnosti.
Ali svakako su 38mm udobnije od 28mm, tu nema diskusije. Najbitnije da tebi odgovaraju. Na kraju, nekada se mislilo da su 18-19 mm gume najbrže, sada kažu 28-30, a za koju godinu možda budu 38 mm najbrže. Možda ideš ispred vremena 😁.

Сада сам узео поменуте 700х38 и заиста сам пријатно изненађен, делује ми да сам пронашао праву меру за овај бицикл. Прве две су биле неке Кендине, а трећа је Швалбе делта крузер плус. Нискобуџетна прича.
Identičnu gumu sam pazario ove godine (stare su morale da se menjaju) i zadovoljan sam. Takođe treking bike. Jako lepo se kotrlja na ravnom i udobna je na neravninama. Nakon više od 700km nisam primetio nikakve promene na gaznoj površini. Jedino u oštrim krivinama pri većim brzinama imam dozu nesigurnosti, nekako mi ne prijanjaju valjano. To je možda i dobro s druge strane gledišta - da se smirim malo :).

Nešto mi palo na pamet, ja imam mtb cipele sa spd sistemom za kačenje. No, mislim da u tome leži problem trnjenja stopala jer realno, plocica za drum cipele i plocica za mtb su nebo i zemlja.

Plocica za drum cipele hvataju veću površinu a kod mtb je jedna ravna linija i da tu nastaje problem, pre svega što mi i stopalo ide malo ka unutra.

Druga stavka, što se tiče trnjenje desnog dela vrata pa dalje na rame, mislim da je do sedišta, da kada sam pao, otišlo nešto minimalno u stranu i to minimalno mi pravi problem.

Serviser mi predlaže da stavimo dužu lulu (to mi predlagao kada sam radio bike fiting).

Jednostavno može biti posledica svega ovoga što sam i van forme ali realno, nakon 60 km, ne bi trebalo da imam bilo kakvih bolova.

Raduje me samo što u toku vožnje nemam bolove u lumbalnom delu, kada sidjem, osete se posledice dva sata ali onda se sve vrati u normalu što se tiče toga.

mozes da zarotiras malo spd cleats, takodje ih pomeri skroz koliko idu nazad na patici

mozes da zarotiras malo spd cleats, takodje ih pomeri skroz koliko idu nazad na patici

Ne odgovara mi, takav mi polozaj da mi kod obe cipele, skroz napred sa napomenom da mi desna malo ka unutra. Jedino tu desnu da vratim u neutralni položaj pa da probam.

Stavljam i drugo sedište danas, sa rupom na sredini. Najavili kišu pa ću malo čačkati.

Svakako mi u planu da kupim pedale i drum cipele.

Ne odgovara mi, takav mi polozaj da mi kod obe cipele, skroz napred sa napomenom da mi desna malo ka unutra. Jedino tu desnu da vratim u neutralni položaj pa da probam.

Stavljam i drugo sedište danas, sa rupom na sredini. Najavili kišu pa ću malo čačkati.

Svakako mi u planu da kupim pedale i drum cipele.

Planiram ove, ograničen mi budzet ali bi možda mogao i do 15000 cipele da uzmem. Ove su 10.500 na popustu.

1747814534259.png

Који број носиш, колико ти је широко стопало (најшири део)? Спринтерице су неретко уже од нормалне обуће, и уколико нису одговарајуће, може бити незгодно (да не кажем нешто друго). Не купуј док не пробаш и премериш како треба!

Који број носиш, колико ти је широко стопало (најшири део)? Спринтерице су неретко уже од нормалне обуће, и уколико нису одговарајуће, може бити незгодно (да не кажем нешто друго). Не купуј док не пробаш и премериш како треба!

Meni je usko stopalo, cipele scott mtb i njih sam naručio preko neta i pašu lepo uz stopalo. Skoro nikad nisam pogrešio sa merama, znam moju dužinu stopala 26.5 i kada uzimam cipele, gledam da su 27 cm ili čak 27.5.

Ja nemam klasičan drumaš, vozim endurance mode TREK biciklu, teram dužine i očekujem da mi bude udobno uz naravno veću brzinu nego što sam imao na trekingu.

Druge cipele koje su mi pale u oko su. One su 16.500. Imam njihovo sedište i stvarno je vrh, verujem da je i ova cipela isto tako vrh, vidim i komentare da je dobra cipela.

1747816088454.png

Fizik su odlicne :)

ok, mada ja bih uzeo ultegra i miran si godinama

Како си кренуо, ускоро ћеш Favero assioma да гањаш :)

Ove godine nabavljam, za sledeću godinu kasetu i lanac. :)

Ostalo mi eto, pedale i cipelke i neki merač za puls ali nije presudan.

@illidan Ne treba mi baš ultegra, dobro je i ovo što imam. Za prvu sezonu sa drugim tipom bicikle, ne mora sve vrhunsko da bude.

Ma vi niste normalni :D

Ne treba mi to za sada, nisam pro, razmišljao sam o tome ali kada sam video cene, nije mi bilo dobro. To još malo kao biciklu što sam platio.

Znači ljudi, Fizik cipele i SP 550 SL?

Da ponovim, najviše gledam da peglam brda iako ih ovde nema, brzinu kako kad. :)

Milane,ti pod hitno da pocnes da prcas. Preterujes,druze. :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Хехе, то је једна од бициклистичких лажи 🤣
Не треба ми то за сада 😁

Milane,ti pod hitno da pocnes da prcas. Preterujes,druze. :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Bar je meni tako, što si više u formi, možeš više u seksu, tj da prcaš, bez ikakvih pomagala.

Ne preterujem, ako vozim drum, uzimam sve za drum. One treking mtb cipele ću da prodam i koliko toliko povratiti novac.

Хехе, то је једна од бициклистичких лажи 🤣
Не треба ми то за сада 😁

To je tačno, voleo bih i da to prikačim na garmin da prati ali, ostaje za neke druge prilike.

Da se razumemo, ima vremena da se kupe cipele i pedale, za sada ostajem na mtb cipele jer sa njima sam prošle godine terao po 150 km pa mi nije trnulo stopalo.

Izvršiću neke minimalne korekcije za sada i promeniti sedište.

Ali ako budem kupovao, izabrao bi fizik.

Poslednja izmena:
Znači ljudi, Fizik cipele i SP 550 SL?
ja ne preporucujem te pedale, jako su lose
Look ima mnogo bolji odnos cena / kvalitet

keo classic kosta 30eur
keo sprint 40eur
keo max carbon je 70eur

shimano tu nema sta da trazi niti ima toliko konkurentnih modela,
jedino sto su kod nas cene malo napumpane.

pozdrav sutra bi trebalo da odlucim koju biciklu da uzmem.
resio sam se za novu iz domace prodavnice
ovu sa ta dva modela;
na ovom prvom shadowu sam sedeo i polozaj je malo nagnut. Mozda bi mogao to da sredim ako stavim neki volan kao ovaj
npr. https://planetbike.rs/volan-alu-15631-8-mat-black.html i vase misljenje da li bi mi to pomoglo?
Ova druga bicikla je nema u prodavnici sutra stize, ali mi je prodavac rekao da je dosta drugaciji polozaj sedenje zbog podesive lule. jedino me nervira sto ima amortizere prednje koje se zakljucavaju ,ali sta je tu je.
resio sam se za novu zato sto mogu da ih pogledam i probam ove polovne nisam u mogucnosti.

Druže, za taj novac imaš polovne bicikle sa mnogo boljom opremom.

Jeste da je novo, novo ali ne isplati se.

Polar Shadow

Nazad
Vrh Dno