Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

dobro vece imam treking bicikl za duga putovanja.treba mi spoljne gume sa zastitom jel bolje continental turing plus ili swalbe hvala.na ebay nevredi kupovati jer naplacuju siping hvala.

On topic
Da li je bolje za beleženje vožnji uzeti neki garmin edge (uzeo bih model 200 jer je najjeftiniji), ili neki dodatni telefon plus strava ili nešto slično? To pitam prvenstveno zbog baterije. Imao sam skoro trodnevnu vožnju i telefon je izdržao samo zato što sam odustao od korišćenja strave. A imao sam i power bank od 10000 uz sebe.
Garmin edge 200 nije najbolji izbor iz jednostavnog razloga sto ne podrzava ANT+ senzore, znaci moze da se koristi samo kao gps loger, sto i nije neka preterano korisnija stvar od malo boljeg brzinomera.
Uz to i vec je prilicno mator model, a naslednik je model 20, koji takodje ne podrzava senzore.

tek od modela edge 25 i (matorog) edge 500, 510 (trenutno 520) gde imate mogucnost da koristite i senzore postaje vrlo mocna sprava koja moze da se nadogradjuje.

Meni telefon sa stravom izdrzava bukvalno celodnevne voznje i baterija (5.5" 3000mah) ne premasi 50% jer tada i onako ekran ne koristis, naravno 2 ili 3 dana ne moze ni u teoriji moras imati dodatno napajanje.
Evo kolega je na pr pre par nedelja vozio svaki dan u proseku od 150-200km dnevno i strava mu je sve pokrila sa baterijom a nema neki narocit telefon.
mada na duzim voznjama pametnije sacuvati bateriju telefona nego ga koristiti za stravu i sl programe.

dobro vece imam treking bicikl za duga putovanja.treba mi spoljne gume sa zastitom jel bolje continental turing plus ili swalbe hvala.na ebay nevredi kupovati jer naplacuju siping hvala.
Nisi napisao koji model shwalbe, ali po mom iskustvu sa drumskim modelima continental ce duze da traje.
Par strana ranije sam napisao da vise necu da eksperimentisem sa gumama jer se prebrzo trose a continental izgura bez problema preko 10k, a ove druge po 4k-5k, zakljucak za mene je jasan :)

Poslednja izmena:
@bakara Hvala. Ipak je sve ovo od Garmina preskupo (ili prastaro). I ja imam 5.5 inča sa 4000mAh baterijom ali moze da se desi da uzmem još jedan telefon samo za vožnje ako naletim na nešto povoljno.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

@bakara Hvala. Ipak je sve ovo od Garmina preskupo (ili prastaro).

Tako se i meni cinilo, ali ipak nije...

Postoje i druge sprave slicne namene, na pr, polar, mio, magellan, Lezyne, sigma rox, recimo meni je najvise paznje privukao bryton rider 530 koji se moze naci po odlicnoj ceni.

Ali kad sve uzmes u obzir skapiras da garmin nije skuplji od ostalih a realno najvise nudi i podrzan je od strane svih.

Inace i na tim gps ciklokompjuterima baterija traje oko 18h, jedino kod ovog brytona traje 33h, i te sprave su uglavnom namenjene ozbiljnom treniranju a za to su potrebni ant+ senzori a postoje i namenski programi koji ti zadaju tempo treninga.

Ima tu bukvalno raznih dzidza, smart trenazera, programa i opcija....to je jedno novo trziste gde moze da se spuca gomila para :)

https://www.youtube.com/watch?v=l5--jinFLRQ

Ovaj zwift vec dosta njih koristi, pa vidi na koji je to sve nivo otislo ;)

https://www.youtube.com/watch?v=6Tj2vrkr5w8

Poslednja izmena:
@Glenn Ne vredi. Pokušao sam, ali ti baš imaš neki problem. Osim što izgleda sebe smatraš jedinim autoritetom za medvede, unapred si odlučio da ljudi koji žive u Gorskom Kotaru šumu videli nisu, a i dalje pričaš kako ja tražim medvede i hoću da se boksujem sa njima. Dižem ruke.

@medvedi Sad više nisam siguran da je bilo koja šumska staza bezbedna. Bar one kojima ljudi ređe prolaze. Recimo, staza kojom sam išao ka slovenačkoj granici. Verovatno i tamo ima medveda, a staza se definitivno slabo koristi (na mnogim mapama je i nema). Sad me brine i Tara. Da, verovatnoća može biti veoma mala, ali... Hm, teško je reći kada svenost o opasnosti prelazi u paranoju.

@valeksandar Ja obično idem na celodnevne vožnje. RunTheMap mi troši zanemaljivo malo baterije i verovatno bi trajala i tri dana. Inače, Lumiju sam izabrao i zbog izmenjive baterije. Do sada mi nije zatrebala, ali i to može biti odlična opcija. Jeftina (polovna) Lumija i dodatna baterija i dalje bi bili jeftiniji od bilo kog Garminovog uređaja. Ja sam nekada planirao da uzmem outdoor gps uređaj (Oregon), ali su telefoni od tada puno napredovali, pa baterije duže traju, a brže se pune. A i outdoor uređajima je baterija obično deklarisana na manje od 20 sati (s tim da neki koriste i obične AA baterije). No, može da zavisi i od potreba. Ako želiš samo da imaš trek sa svoje vožnje, poslužiće ti bilo šta. Mada, iz mog iskustva, programi počnu da brljave posle 5-6, a pogotovo 10 sati rada (RunTheMap mi ne puca, ali počne čudno da se ponaša). Možda je Strava stabilnija.

Gde naći Schwinn kapu volana? Hteo sam da zategnem volan, da nema lufta, ali sam uspeo da je slomim.

Sta je to "kapa volana"?

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

Cane ma batali ih tamo i dodji ovamo da se sudaramo sa pesacima i rolerasima na Adi i izbegavamo nase kamione i buseve po prigradskim naseljima, deluje mi daleko bezbednije. :)

Jel kupovao neko onaj mali sklopivi bicikl, turio bih ga u gepek od auta?

imas na ciklo berzi puno oglasa.a prodaje i pirana bike kod sajma bici staza.

@canejr
Ma samo da imam trek i malo statistike. Koristio i lumiu 640 jedno vreme pa se vratio na android. Koristim uglavnom stravu i prilično je stabilna mafa ume da izleti.
Verovatno ostajem na telefonu i stravi.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Nije moje pitanje bilo gde ih ima, nego jel ima neko lično iskustvo s tim sklopivim bajsevima.

Trgajući za bajsom koji bi mi odgovarao naišao sam na neke koji bi možda mogli odgovarati već sam pisao da se ne ponavljam interesuje me dobar treking bicikli da ne kažem pogrešno - nešto između :) gradskog i MTB

Ono što bi mene zanimalo je jako skupo ali nisam siguran da li za tu cenu sigurno dobijam i taj kvalitet ne bih da se zalećem jer nemam kinte za to zaletanje.

Po skromnoj ceni se izdvojio Scout 4 City 28, ali ja nemam pojma o kakvom biciklu je reč (mislim na kvalitet) i da li vredi taj novac - http://prodaja.fanatic.rs/Prodaja/Artikal/2/6261/Bicikl_Scout_4_City_28_Crno_Plavo_Siv_21

BICIKL POLAR FORESTER COMP - http://prodaja.fanatic.rs/Prodaja/A...POLAR_FORESTER_COMP_MUsKI_CRNO_PLAVI_2015___L

Bicikl Merida 28 CROSSWAY 15V - http://prodaja.fanatic.rs/Prodaja/Artikal/2/6932/Bicikl_Merida_28_CROSSWAY_15V_crno_crveni

Bicikl Merida 28 CROSSWAY 20MD - http://prodaja.fanatic.rs/Prodaja/Artikal/2/6939/Bicikl_Merida_28_CROSSWAY_20MD_sivo_plavi

Poslednja izmena:
Kupi lepo neki mtb sa uskim gumama bez krampona, ti si nabacao razne modele raznih cena i po tome se vidi da ne znas sta hoces :)

A sto se tice kakvog su kvaliteta bicikle koje si naveo samo izguglaj koje delove ima (menjaci, kocnice...). Gledaj samo modele koji imaju bar alivio/acera opremu ili nesto u tom rangu ili bolje.

I da, ako mozes da uzmes polovno verovatno ces mnogo bolje da prodjes posto otprilike za novac koji das za novu biciklu uzeces duplo bolju polovnu.

Poslednja izmena:
Kupi lepo neki mtb sa uskim gumama bez krampona, ti si nabacao razne modele raznih cena i po tome se vidi da ne znas sta hoces :)

A sto se tice kakvog su kvaliteta bicikle koje si naveo samo izguglaj koje delove ima (menjaci, kocnice...). Gledaj samo modele koji imaju bar alivio/acera opremu ili nesto u tom rangu ili bolje.

I da, ako mozes da uzmes polovno verovatno ces mnogo bolje da prodjes posto otprilike za novac koji das za novu biciklu uzeces duplo bolju polovnu.

Gledam ja i polovne biciklove na 2bike ali nekako sam nepoverljiv prema polovnjacima uopšte, nemaš predstavu kako je koristio bicikli, kako ga je održavao posebno kod MTB vile znaju biti kritične. A ja se baš ništa ne razumem potpuni sam noob što se biciklova tiče, poenta je da meni treba kvalitetan bajs ako može ne skup za neku rekreativnu vožnju, a pre svega mi je važno da imam bicikli koji će da mi traje što kažu za života jer imam nameru da ga vozim neko duže vreme. Trenutno sam u fazi prikupljanja para i dok skupljam kintu gledam da se što više fokusiram na određene modele, da koliko god je moguće moj izbor bicikla što više suzim na određeni model ...

Poslednja izmena:
Ako već planiraš da voziš dugo isti bajs onda ispod Deore ne gledaj.
I otiđi u PB probaj poziciju sedenja na trekingu i na mtbu , samo će ti se kasti treking [emoji1] .

Kazes da si noob, ali imas predstavu o polovnim biciklama i nepoverljiv si. Pa na osnovu cega? Mislis da kupovinom novoga si zasticen i da si po pravilu dobro prosao? Ako vec kazes da nisi strucan i trazis neki savet onda treba da ga i poslusas, a ne da kada ga dobijes i dalje imas svoje "strucno" misljenje.

Sto se tice ovih koje si naveo bar nadji gde je jeftinije i ima opis sa spiskom delova:
http://probike.rs/Bicikl-Merida-CW-15-V
http://probike.rs/Bicikl-Merida-CrossWay-20-MD-28-plavo-siva
PS ona dva bajsa sa prva dva linka obrisi iz secanja, pogotovo po onim cenama

Hvala @dexter87 @Cvoruga @Gedza, na savetima naravno da sam vrlo rad da poslušam savete, svakako pre nego li se odlučim za konačni pazar dobro se presabrati ali prvo i pre svega sesti na bajs pre nego li se odlučim za neki, nepoverljiv sam u smislu da ja tripujem kako je neko izarčio bajs i sad ja treba da sednem na njega, a ja sam u tom nekom smislu vrlo komplikovan :) Iskreno zakovao za Meridu na oko su mi se jako svideli, a verujem da cena odgovara njihovom kvlaitetu :) jer sam više vizuelan tip nego što se razumem u delove koji kvalitetni, a iz nekog razloga Merida biciklovi su mi se baš na prvu najviše i dopali, znam da ću kako god mogu i umem ići na to da kupim neki Merida bajs ali ću svakako pogledati i Deore kako je Čvoruga preporučio. Imao sam neki Capriolo MTB i pozicija sedenja je bila takava da mi je sva težina bila nekako na kormanu tj više na prednjem točku,a to sam osetio po težini na rukama i bolovima u istim, vožnja mi nije bila baš ugodna, a kontam da je kod trekinga pozicija sedenja više izbalansirana ...

Poslednja izmena:
Ne želim da zvučim bezobrazno ali ti imaš godina, kakav mtb, gde ćeš ti da voziš off?
Ae realno?

... da kupim neki Merida bajs ali ću svakako pogledati i Deore kako je Čvoruga preporučio...
Čini mi se da ovde nisi razumeo. Ako grešim, izvini :) Deore nije naziv bicikle, kao što je to Merida, već naziv Shimanove opreme srednje klase. I ja sam početnik kao ti, ali intenzivno čitam i vozim :) Imaš na sajtu koji sam linkovao dosta korisnih tekstova za nas početnike. Verujem da je tačno ono što tamo piše :)

Čini mi se da ovde nisi razumeo. Ako grešim, izvini :) Deore nije naziv bicikle, kao što je to Merida, već naziv Shimanove opreme srednje klase. I ja sam početnik kao ti, ali intenzivno čitam i vozim :) Imaš na sajtu koji sam linkovao dosta korisnih tekstova za nas početnike. Verujem da je tačno ono što tamo piše :)

Izguglao sam i video da se radi o opremi a ne o marki bicikla to samo pokazuje da ja veze nemam što se ti če bicikla i da se informišem koliko god mogu :D

Ne treba da se informišeš, jer sve što više budeš čitao sve ćeš biti dalje od suštine a to je uživancija.
Prvo pitanje je gde, po kakvom terenu ćeš da voziš, NS, asfalt, uređene bici staze, makadam, ofroad?
A drugo planiraš li ozbiljnije km ili rekreativne vožnje?
Kad to odlučiš onda ideš dalje.
Nema logike da kupiš ful XT a da prelaziš 9km sedmično.
Karikiram, nadam se da me razumeš.

Hvala @dexter87 @Cvoruga @Gedza, na savetima naravno da sam vrlo rad da poslušam savete, svakako pre nego li se odlučim za konačni pazar dobro se presabrati ali prvo i pre svega sesti na bajs pre nego li se odlučim za neki, nepoverljiv sam u smislu da ja tripujem kako je neko izarčio bajs i sad ja treba da sednem na njega, a ja sam u tom nekom smislu vrlo komplikovan :) Iskreno zakovao za Meridu na oko su mi se jako svideli, a verujem da cena odgovara njihovom kvlaitetu :) jer sam više vizuelan tip nego što se razumem u delove koji kvalitetni, a iz nekog razloga Merida biciklovi su mi se baš na prvu najviše i dopali, znam da ću kako god mogu i umem ići na to da kupim neki Merida bajs ali ću svakako pogledati i Deore kako je Čvoruga preporučio. Imao sam neki Capriolo MTB i pozicija sedenja je bila takava da mi je sva težina bila nekako na kormanu tj više na prednjem točku,a to sam osetio po težini na rukama i bolovima u istim, vožnja mi nije bila baš ugodna, a kontam da je kod trekinga pozicija sedenja više izbalansirana ...

Po svemu izrecenom nemoj ni sebi ni nama trositi vreme nego otidji i kupi sta si namerio. Ti ne trazis savet, vec potvrdu svoje odluku koju si vec doneo, pa da imas pokrice posle.
Ako nista bar ces proci jeftinije nego sto si planirao mozda. :)

Nazad
Vrh Dno