Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Jedno pitanje da li je dostupna negde na netu celokupna biciklisticka mapa Srbije sa oznacenim putevima?

Mislim da to u najboljem slučaju postoji samo za Holandiju i Dansku. Uglavnom su uvek samo po regijama ili zasebno svaki nacionalni park, dolina i tome slično. Pitanje je i šta bi bio kriterijum da se neki put/staza pojavi na takvoj mapi. U svakom slučaju, ako te zanima vožnja u nekoj konkretnoj oblasti slobodno pitaj, možda neko ovde ima ličnog iskustva i može mnogo bolje da opiše i objasni nego neka mapa ili trek. A imaš i dosta sajtova sa mapama na koje ljudi postavljaju svoje trekove, pa pogledaj i tamo. Problem je samo što u mnogim slučajevima postoji samo značka tamo gde vožnja počinje, pa ako tražiš npr vožnje po Tari možda ne dobiješ skoro ništa zato što niko nije baš tamo započeo svoju vožnju. Drugo, sve su to vožnje ljudi koji su imali neki svoj plan, a ne npr zvanične vožnje lokalne turističke organizacije u stilu preporučene vožnje da se vidi što više zanimljivosti.

A u Srbiji prave biciklističke infrastrukture i nema. Mislim na potpuno izdvojene staze, asfaltirane ili ne, koje su samo za bicikliste. Sve su to samo ulice, putevi i kaldrme za motorizovani saobraćaj gde možeš i biicklom, ili razni zemljani putevi koje su napravili ili opet automobili (npr, kroz šume) ili pešaci iz obližnjih sela. Naravno, ko vozi drumaša zainteresovan je samo za asfaltirane puteve, neko drugi samo za offroad, neki samo za gradske staze, itd. U tom smislu, ta mapa koju tražiš već postoji i zove se Google Maps ili Bing Maps, a imaš i one OpenStreetMap. Zato i pitam zbog čega pitaš.

Jedino što je donekle ozbiljniji projekat (ali i dalje koristi uglavnom samo ulice i puteve) jeste Dunavska biciklistička ruta. Prvi pravi biciklistički "put" trebalo je da bude staza Zrenjanin-Temišvar, ali naši se valjda još nisu dogovorili u čiji džep će da odu evropske pare predviđene za to, a tek posle toga sledi podizanje kredita da se staza stvarno i napravi. Rumuni svoj deo završili odavno. Taru i Zlatibor mislim da je za bicikliste mapirao Predrag Peđa Supurović.

#141 - Od Rovinja do Pule
Ovu relaciju sam želeo da vozim još 2011, kada sam prvi put vozio u Rovinju, jer su dva mesta udaljena samo oko 35 km. Tada se sve iskomplikovalo zbog lošeg tajminga, ali u ponovljenom pokušaju ništa nisam prepustio slučaju. Čak nisam ni vozio u samom Rovinju, nego odmah na stazu kroz park, pa uz obalu ka Puli. Po povratku u Rovinj, na brzinomeru je stajalo ne 70 nego 100 km, što samo dokazuje da i ravan teren može biti izuzetno zanimljiv. Istna, more nekako pomaže.

Detaljnija priča.

Da nastavim ovaj monolog ;) evo sajta koji može biti koristan za planiranje rute ili analiziranje već pređene. Kao i obično, napominju da podaci ne mogu biti potpuno tačni, ali ovo je jedan od retkih sajtova koji vrlo pregledno daje podatak o ukupnom usponu na ruti, uz jednostavan i brz rad sa mapom (nekoliko različitih) i sve to bez ikakve registracije.
http://bikeroutetoaster.com/

Drugari, pomagajte.

Dvoumim se izmedju ova dva Cube-a:

http://www.2bike.rs/cikloberza/mali...ikli-7/cube-ltd-pro-27-5-novoooo#.VvPmfPkrLIV
i
http://www.2bike.rs/cikloberza/mali-oglasi/bicikli-6/mtb-bicikli-7/cube-ltd-29er-1#.VvPmefkrLIV

Ovde sam nasao detaljni opis svakog dela:

http://www.chainreactioncycles.com/rs/en/cube-ltd-pro-27-5-hardtail-bike-2014/rp-prod114139
i
http://www.chainreactioncycles.com/rs/en/cube-ltd-29-hardtail-bike-2013/rp-prod112307

Pitao sam jednog servisera, on kaze da ne uzimam ovaj sa manitou vilom jer nema servisa u Srbiji za nju kao i da 29ka izgleda dosta bolje, kao da je jako malo vozena.

za 27.5 postoji mala korekcija cene a za 29 je fiksno.

Svaki savet je dobrodosao.

Pozdrav

linkovi podeseni
Visok sam 176. Cini mi se da je 27.5 17" mali za moju visinu ali nemam prilike da probam jer je lik iz bora a ja sam u novom sadu. 29ka je 18".

Poslednja izmena:
29ka je na granici da ti bude veca, a 27ica je sigurno malo manja za tvoju visinu. Moj ti je savet da obavezno sednes na bajk pre kupovine. Kada ga uzivo vidis i probas, najbolje ces se uveriti i u stanje. Na slikama 29 deluje bolje.
Sto se amortizera tice, svasta ljudi otvaraju ovde, ne bih se toliko brinuo..

Moja preporuka za 29er.

Hvala na savetima.

Na zalost nisam u mogucnosti da probam ni jedan ni drugi bajk, jer je jedan u Boru a drugi u Kraljevu (ja sam iz Novog Sad-a).
Odustajem onda od 17"ice a za 29"ku cu razmisliti.

Hvala jos jednom :)

pozdrav

Nema na cemu, i jos jednom najiskrenije - sedi na bajk pre kupovine, ako nema uslova za to, zaobidji.
Na granici si visine za taj 29" ram, najvise ti zbog toga govorim.

Poz :)

Poslednja izmena:
Mirza sta planiras za tockove i grupu? Jel ovo 26''?

Btw ko je planirao da kupuje nov bajs a 26'' sada u Planetu imaju fine akcije i popuste. Pre neki dan videh, Scott Scale Premium karbon ram, sa WCS karbon sticnom, WCS komponentama, Axon vilom, Syncros 1.0 karbonskim tockovima (DTSwiss rebrendovane nable i karbon obruci) i xt/slx grupom za 188k, sa 40% popusta sto je oko 110k. Za novu biciklu ove klase to je odlicna kupovina.
Doduse video sam lika skoro koji je kupio Scale 730 (takodje karbonac) sa x9/x7 opremom za slicne pare, oko 100k, tako da su verovatno shvatili da sa onim "regularnim" cenama ne mogu nista da urade :)

@mirza82
Srećan rad!

Gde si kupio vilu (amort)? Da li je nova?

Meni ne gine ove ili sledeće nedelje kupovina vile pošto je stara već za otpis. Išao bih na neki RockShox pa zato pitam. A opet ne bih da pretplatim :p

Ima li neko na forumu nešto interesantno a ne preterano skupo? Za 26", 1 1/8, duži vrat, ram je 21". I da, V-brake.

Ma ima RS 26tica uvek po oglasima, jedino duzina vrata moze da te sputava, doduse i taj vbrake jer vec sve redje za naci..

#142 - Pula i Fažana
Dobro, svi znaju za Arenu i možda još par spomenika, hramova i građevina iz rimskog doba, neko možda zna i za plaže ili tvrđave. No, koliko vas zna za pulske tunele? ;)

Ma ima RS 26tica uvek po oglasima, jedino duzina vrata moze da te sputava, doduse i taj vbrake jer vec sve redje za naci..

Daj neki predlog, daleko si vičniji.

Na žalost, nemam trenutno novca za bolje od V-brakea a i ovaj bajs vozim već dve godine i u potpunosti mi odgovaraju dimenzije i setup / oprema.

Hvala drugari.

@sajlonac jos uvek samo gledam tockove i grupu, verovarno cu xt 3x10.

@pixell vilu sam uzeo od ortaka kao i ram, nije nova ali kao da jeste, kupljena preprosle godine i nije prosla ni 300km.

Daj neki predlog, daleko si vičniji.

Na žalost, nemam trenutno novca za bolje od V-brakea a i ovaj bajs vozim već dve godine i u potpunosti mi odgovaraju dimenzije i setup / oprema.

Koja ti je trenutna vila?
Bacih pogled, nema neki izbor amortizera koji imaju vrat preko 20tak cm (mada treba da izmeris tacno) i imaju pinove za vbrake.
Jedan, dva Manitua i neki Epicon ali sve je to dosta dosta staro. Ne kazem da ne valja nego je macka u dzaku sto se tice stanja gumica, businga, dust sealova itd... Doduse traze u proseku oko 70e ali ima tu prostora za spustanje :)

@Mirza sa srecom pa nabaci neke lepe tockove a onda i slike :)

Poslednja izmena:
Mislim da je SR Suntour XTC ali stariji model. Vrat je bio malo kraći pa je drug koji ju je servisirao godinama ubacio dva "spejsera" i sada mi je idealna visina upravljača.

Isplati li se nov Rock Shox XC 28? Cena mu je oko 100 evra. Ili Dart 1 za malo više? Stil vožnje mi je 90% asfalt, 10% kolski putevi. Ne vozim po velikim "divljinama" :)
Planirao sam oko 50-70 evra da uložim u vilu ali kako stvari stoje ne mogu naći ništa iole novije što bi mi odgovaralo...

Nikako :)
Mislim, nije los taj XC28, to je naslednik Darta, al iluzorno je dati te pare za takvu vilu... Za te pare mozes da kupis i 2 puta servisiras nekog od ovih Manitua sto sam ti spomenuo da ima na oglasima i da imas 3 puta bolju vilu :) Doduse za tu voznju sa 90% asfalta ti vila nije ni potrebna i samo ti otezava bajs :/ Radice ti za te potrebe i XC28 i Dart a radi ti i taj XCT :)
Ne kapiram bas to sa vratom vile? Kako ubacio spejere i sad ti je idealna "duzina" ?!? Vrat ne mozes da produzis sem budzenjem i slicnim *******cijama koje su po meni bezveze. Ajd izmeri ti lepo kolika ti duzina treba pa cemo mozda da nadjemo nesto adekvatno.

Sajlonac, nećeš možda verovati, ali ima likova koji podižu lulu praktično iznad vrata viljuške, odnosno ako lula hvata sa dva šrafa, oni stave da se vrat viljuške završi negde između gornjeg i donjeg. Ni ja ne bih poverovao da mi nisu ljudi još i preporučili, za problem niskog kormana. Meni je to ravno samoubistvu, čak i za vožnju po asfaltu.

Nego, ja konačno danas kupih zamensku gumu, umesto one koja je baš razvila dobar defekt od ~13 cm i onda u vožnji udarala u zadnju viljušku koliko je bila deformisana. Kako je izbor i inače nikakav, ipak sam kupio u ProBike isto Black Jack, ali 2.0 (moja je bila 2.1). Za ljude tamo apsolutna preporuka, retko normalni i razumem zašto se skuplja dosta biciklista. No, kako je prodavac odmah priznao, Schwable uzimaju od Jankovića. Sve Black Jack (a i neke druge) bile su spljeskane kao pljeskavice, očigledno držane jedna na drugoj i to duže vreme. Nadam se da će izdržati barem 3 meseca (ionako ću stići da vozim verovatno samo 15ak puta). Kako rekoh, alternative su mi delovale podjednako nepouzdano, a ove su bar jeftine. No, najveće iznenađenje su dimenzije. Dakle, stare su bile 2.10, nova je 2.0, a razlika u širini ne da je primetna, nego je ogromna. Proverio sam nekoliko puta, definitivno na gumi piše 26x2.0, premda deluje kao da je 1.8. Palo mi na pamet da su falsifikat. Pomislio sam da umesto nje nazad stavim staru prednju, ali je problem što je ona baš stara i ovog leta sam planirao bio da je menjam. Videću kako će biti u vožnji, ali nema šanse da sa ovom gumom krenem na bilo šta ozbiljnije dok je dobro ne ispitam u bezbednim uslovima.

Preporuka za ProBike, par puta sam nesto porucivao od njih i veoma sam zadovoljan saradnjom.
Sto se tice Black Jack gume, mislim da je to najlosija Schwalbe guma.
A sto se dimenzija tice, Schwalbe je poceo da radi manje dimenzije istih modela, iz kog razloga nemam pojma, ja sam svuda trazio 26x2.25 Racing Ralph EVO i nigde nisam mogao da nadjem, uzeo sam istu takvi samo 26x2.10.

Meni se Black Jack odlično pokazala, zato njih uzimam. Mislim da ih prave u 1.9, 2.0 i 2.1, ali nije problem u asortimanu proizvođača, nego guma sa oznakom 2.0 deluje mnogo uže od 2.1 (i pre i posle montaže i pumpanja).

@cane E a ja se cimam sto mi lula viri iznad vrata 3mm umesto 2 :) Zezam se ali treba da ostruzem spejser za milimetar da bi bilo bas kako treba nego me sve mrzi...

Sto da struzes, stavi tanji spejser. :)

Ma namestio sam ja to bio super, skratio vrat taman na kolko treba, medjutim promenio sam lulicu skoro i ova ima kraci vrat pa mi sa tim setapom (5mm spejser ispod lule) ne odgovara jer kapica udara u sam vrat vile umesto u lulu. Stavim 10mm spejser ali onda imam gap od oko 4mm i vec je kraj vrata na pola gornjeg srafa, stavise nazire se telo lule. Na kraju sam nasao od drugara neki spejser od 3.5 - 4mm pa je sa tim bolje ali i dalje ima oko 1mm viska :)

*** malo je cudna ova KCNC lulica, Cube originalna je bila malo masivnija i dozvoljavala vecu "gresku"...

Poslednja izmena:
Dakle, više nikad neću kupiti unutrašnje gume u Planetu, a verovatno ni Continental kao marku. Sinoć taman namestim novu zadnju gumu i onda vidim došlo vreme da napumpam i prednju. Kad, samo par sati kasnije ona legla opet skroz, iako je prethodno držala bar po mesec dana. Ok, imao sam još dve rezervne, kupljene letos u Planetu. Napumpam jednu, čak probam malo u vodi, ne primetim neki veći problem i montiram jutros. Sve delovalo ok. Malopre slučajno pogledam, a ona ispustila skoro skroz! Poludeh. Skinem gumu, pod vodu i onda vidim da pušta. Na spoljašnjoj nema ni oštećenja, ni kamička ili iglica. Uzmem drugu potpuno novu gumu (isto Continental, isto iz Planeta), pod vodu sa njom, a ona pušta k'o luda! Dakle, potpuno nove nikad korišćene gume već su im bušne. Katastrofa. A nešto slično mi se već dogodilo sa jednom Continental gumom kupljenom napolju. Dakle, više nije ni baksuz ni slučajnost. Sutra idem do lokalne prodavnice i kupujem najjeftiniju moguću unutrašnju, ovo je katastrofa. :(

Siguran si da to nisi ti negde izbusio?

Gotovo sve moje kolege voze continental gume, ne znam dal iko ima neke druge.
Niko se ne zali.

I ja sam malo zatecen, ako su me neke gume dobro sluzile, to su Continetal, *** :)

Unutrasnje gume Schwalbe su izuzetne. Jedino mi je krivo sto kod nas retko moze da se nadju lightweight varijanta. Probaj, neces da se pokajes.

Siguran si da to nisi ti negde izbusio?
Do sada nisam mesečario.
Ja sam gume kupio u Planetu kao nove. Možda ih buši prašina? Obe su bušne na po dva mesta (nisu na istim pozicijama), s tim da je jedno u oba slučaja podnošljivo, a drugo očigledno preveliko, jer se poslednja guma (od jutros) skoro potpuno ispumpala za svega nekoliko sati, samo pod težinom bicikla. Na ovoj poslednjoj, koju nisam ni montirao, rupica se čak i vidi. Pre toga mi se isto desilo sa istim Continental gumama koje su mi stajale u original kutijicama nekoliko godina. Na njima su i ventili puštali, a jedan nije mogao da se zavrne da uopšte ne pušta. Previše problema za nešto što je skupo i meni komplikovano za nabavku. Videću sutra šta imaju sa presta ventilom u lokalnoj radnji i uzimam najjeftiniju za probu.

Nazad
Vrh Dno