Jedno pitanje da li je dostupna negde na netu celokupna biciklisticka mapa Srbije sa oznacenim putevima?
Mislim da to u najboljem slučaju postoji samo za Holandiju i Dansku. Uglavnom su uvek samo po regijama ili zasebno svaki nacionalni park, dolina i tome slično. Pitanje je i šta bi bio kriterijum da se neki put/staza pojavi na takvoj mapi. U svakom slučaju, ako te zanima vožnja u nekoj konkretnoj oblasti slobodno pitaj, možda neko ovde ima ličnog iskustva i može mnogo bolje da opiše i objasni nego neka mapa ili trek. A imaš i dosta sajtova sa mapama na koje ljudi postavljaju svoje trekove, pa pogledaj i tamo. Problem je samo što u mnogim slučajevima postoji samo značka tamo gde vožnja počinje, pa ako tražiš npr vožnje po Tari možda ne dobiješ skoro ništa zato što niko nije baš tamo započeo svoju vožnju. Drugo, sve su to vožnje ljudi koji su imali neki svoj plan, a ne npr zvanične vožnje lokalne turističke organizacije u stilu preporučene vožnje da se vidi što više zanimljivosti.
A u Srbiji prave biciklističke infrastrukture i nema. Mislim na potpuno izdvojene staze, asfaltirane ili ne, koje su samo za bicikliste. Sve su to samo ulice, putevi i kaldrme za motorizovani saobraćaj gde možeš i biicklom, ili razni zemljani putevi koje su napravili ili opet automobili (npr, kroz šume) ili pešaci iz obližnjih sela. Naravno, ko vozi drumaša zainteresovan je samo za asfaltirane puteve, neko drugi samo za offroad, neki samo za gradske staze, itd. U tom smislu, ta mapa koju tražiš već postoji i zove se Google Maps ili Bing Maps, a imaš i one OpenStreetMap. Zato i pitam zbog čega pitaš.
Jedino što je donekle ozbiljniji projekat (ali i dalje koristi uglavnom samo ulice i puteve) jeste Dunavska biciklistička ruta. Prvi pravi biciklistički "put" trebalo je da bude staza Zrenjanin-Temišvar, ali naši se valjda još nisu dogovorili u čiji džep će da odu evropske pare predviđene za to, a tek posle toga sledi podizanje kredita da se staza stvarno i napravi. Rumuni svoj deo završili odavno. Taru i Zlatibor mislim da je za bicikliste mapirao Predrag Peđa Supurović.