Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Ranije su svi komentarisali rad na androidu, a sada se radi o WP.
Endomondo na WP zauzima 6 MB, dok je na androidu 20 MB.
Svakako testiraj i endomondo, jer ono sto smo ranije pisali ne vazi za WP.
Strava bi do kraja 2015. trebalo da izadje i za windows phone, kao i opcija(na androidu) za trenutnu brzinu.

Ne utice tezina aplikacije na potrosnju baterije majku mu.

Strava je vjerovatno najbolja jer ima više opcija i ljudi koji je koriste, ali ja već 2, 3 godine koristim Endomondo pa ne bih da sad krecem s nule. (a nije mi uspio transfer podataka s jedne na drugu)

Već poludeh sa ST, a i sa drugim trekerima i WP i praktično zbog njih ne odoh danas na vožnju. Razmišljajući sinoć između nekoliko ruta, odlučim da prebacim bar jednu u telefon, za svaki slučaj, a i da probam kako radi to praćenje. Kako telefon nema eksterni slot za karticu (koja glupost, stara Nokia 6233 ima), a pritom je pristup slotu unutra nemoguć bez vađenja i baterije, prvo odlučih da skinem rutu sa zvaničnog sajta. I sve je ok, samo što mi ne daje opciju snimanja fajla na telefon (?!), a neće ni da ga otvori, jer je RAR. Zabezeknut takvom činjenicom (zar nije ovo kompjuter u malom?!), odoh da skinem program koji može. Nađem neki Azieres ili kako već File Manager kome piše da radi sa ZIP i RAR, ali i dalje ne mogu da otvorim fajl sa sajta. Pritom, kad kliknem na fajl u tom programu, samo mi zazvoni novo obaveštenje da sam skinuo taj fajl sa neta i ništa se drugo ne desi?! Onda mi pukne film, pa odlučim da pošaljem samom sebi raspakovani gpx na mail, kao attachment. I super to stigne na telefon, da bih posle sat vremena utvrdio da WP ne daje mogućnost da snimim attachment negde na telefon (osim ako je slika!), da mogu da ga koristim dalje!? Tu već dobih temperaturu, a anti-******izam softver u mozgu je zvonio na uzbunu. Nije čudo što se nisam (još) obogatio, jer ja takvo đubre od OS-a i uređaja ne bih u životu imao smelosti da pustim u javnost, bila bi me sramota. Ej, 2015. godina, a nema ni pregleda fajlova, ni snimanja na uređaj?! Već je bila prošla ponoć kada sam konačno odlučio da uzmem staru microSD karticu, ubacim u čitač, snimim glupi fajl, rasklopim telefon, izvadim bateriju, stavim karticu i sklopim sve nazad. Da, u celom tom poslu, za jedini bitan deo - snimanje fajla - bilo je potrebno možda 5 sekundi, a ubacivanje kartice je odnelo više od 99 % vremena. Neverovano. Da mi je da sam bio na sastanku na kom su odlučili da je tako bolje...

Ali, tek onda je usledio pravi šok - ST nigde nema opciju da mu importujem sad tu rutu!? Kako je ovo moguće? Pa mislim da bi danas i veš-mašina imala tu opciju! Potpuno van pameti. Već u potpunom bunilu, isprobavam sve aplikacije koje imam za mape/navigaciju da bih utvrdio da mi NIJEDNA ne nudi mogućnost da učitam iz fajla već pripremljenu rutu, a da me aplikacija samo navodi! Na kraju provodim poslednje minute pred 1 ujutro tražeći takvu krštenu aplikaciju. Na kraju je jedva i nalazim, ali ona mislim da nema nikakve druge pametne opcije (i morao sam da stavim rutu u folder određenog naziva). A već je i suviše kasno. Probudih se neispavan i još uvek sluđen i nije mi bilo ni do kakve vožnje. Najprostija stvar na svetu, koja funkcioniše i sa bojlerom (da ne spominjem obične GPS uređaje), na ovim kompjuterčićima ne postoji? U neverici pretražih malopre net i shvatih da je manija špijuniranja već zavladala svetom - niko ne dozvoljava običan import ako se ne ide preko njihovog sajta, kako bi oni imali kod sebe sve što mi je ikada palo na pamet da vozim. Za to je špijuniranje i prodaja ličnih podataka jedini mogući razlog (pa i njima je bolje da drže na serveru samo ono što korisnici zaista žele da daju na uvid). Vrhunac priče - sa import opcijom na novom sajtu ovih dana imaju problema! Pa dakle, ja ili sam jedini normalan ili jedini lud. Mislim, sve sve, ali npr sa telefona tražim rutu po netu i umesto da uradim samo download i onda import u aplikaciju, ja treba prvo da nađem način da snimim fajl na telefon, onda da ga pošaljem na drugi sajt (ako je uopšte moguće), da se tamo drndam sa lošim opcijama ili eventualnom nemogućnošću pristupa (uz pravljenje dodatnog prometa preko mreže, ako nema wi-fi pristupa) i tek onda da prebacim to na telefon (sa kog je sve i počelo!), uz držanje palčeva da cela ta ludost nekako prođe?! Evo mi izlaze ospice dok ovo pišem. :)

Elem, ima li neka treking aplikacija u koju direktno ubacujem pripremljeni gpx, da me navodi po tome i snima moju vožnju i da uopšte nema nikakav svoj web sajt, nego da iz mobilne aplikacije imam eksport svoje vožnje (gpx), pa da ja i odlučim da li ću i na koji sajt to da pošaljem? Npr, imam nalog na Ride with GPS, pa mi je logično da ih tamo i stavljam, da ne ide nekom trećem. Izvinjavam se što ranije nisam pomenuo taj "kriterijum", ali to mi je kao da pitam za kupovinu psa, a da napominjem da treba da ima oči. Ajde pozdrav svima, evo osećam da mi izbija kratak spoj u glavi...

A USB kabl? Povežeš telefon na komp, prebaciš šta ti treba?

Za import rute, praćenje/navigaciju i sve to potpuno offline, bez posrednika prilično sam siguran da sam ti jasno napisao da i na Androidu to radi samo šačica programa, pa tek onda među njima gledaš koji je manje glup. Te da za WP verovatno ima i manje, a najverovatnije nula. :)

Jedino da čekaš da se i ja dokopam WP telefona, pa nešto napravim. :d Za Android ne mogu, deprimira me okruženje i workflow...

Poslednja izmena:
Ajooj siroti Cane. :D
Pa zar smo stigli dotle da ako ne mozes snimiti voznju onda se i ne ide u voznju??
ST sam jedno kratko vreme koristio, tako da nisam siguran da on ima opciju da ucitas gpx fajl i da te posle po tome navodi. Kod Strave vidim da ima Load Route ali jos nisam probao da li tu mogu nekako da uvezem gpx fajlove.
Ja ako sam na nepoznatom terenu rutu ucitam u Oruxmaps i tu pratim da li dobro idem (uz to skinuo i offline mapu Balkana za njega), dok samu voznju snimam u Stravi i ova kombinacija mi do sada odlicno funkcionise.
Ako si mobilni uzeo prvenstveno zbog ovoga mozda bi bilo bolje da ga prodas i lepo kupis neki Garmin Edge (npr. 200/500) i resio si se ovakvih problema.

Poslednja izmena:
Probao sam i da ubacim rutu na ST, da vidim kako to uopšte radi (i da li). Naravno, ne radi. Rutu sam bez problema učitao u neke aplikacije, konvertovao u kml (na gpsvisualizer). Sve super. Ali, ST je uspeo da izmisli gomilu nekih pravih linija na ruti, a povećao je i kilometražu sa 50 na preko 70 kilometara. Uz to, umesto da početak i kraj budu u istoj tački (kružna ruta), ST je odlučio da je cilj negde na pola. Očigledno je, preko tih nepostojećih linija i tačaka, duplirao pola rute, odnosno krenuo u povratni krug, šta li. Bolje da ne znam kako bi me navodio da sam stvarno krenuo na tu vožnju. Probao sam i kroz stari njihov sajt, potpuno isto. Pritom, kada sam kliknuo na tu importovanu rutu i uradio delete (stari sajt), on mi je obrisao onu test šetnju od juče. Baš me briga, ali šta da mi je to bila neka zaista važna vožnja?

Evo linka rute, ako neko hoće da proba: http://www.pp-ucka.hr/wordpress/wp-content/uploads/bike_8.rar

UPDATE
Evo probah i Endomondo. Minimalistički pristup, Bing mape koliko vidim. Čudan interfejs. Ali, uđem na opciju Mapa, on mi prikaže trenutnu lokaciju, što je ok. Onda ja skrolujem mapu, da vidim malo okolinu, da li je mapa ok, gde bih mogao da idem... I posle svakog mog pomeranja mape, on me odmah vrati nazad na trenutnu lokaciju!? Pa čemu to služi? Onda ne treba ni da me pusti da skrolujem mapu. Nigde nema opcije da se to isključi. I, naravno, opet zahteva otvaranje naloga na njihovom sajtu da bi aplikacija stvarno nešto radila.

Cyclers ima bar opciju sinhronizacije sa OneDrive, ali nisam našao još način da ja lično tamo postavim fajlove sa telefona, hoće samo slike. Plus traži plaćanje da bi radio export GPX fajla na OneDrive. Ah, šta mi je ovo trebalo u životu...

@bahati Haha, pa ajde uzimaj WP već jednom, da vidiš kako je fantastičan i kako ima fantastičnih programa! ;) USB kablova imam milion, ali nijedan nema ovakav konektor.

@matthias O, pa i ti si još sa nama? :) Šta si slomio od kostiju ovog leta, priznaj? :) Nisam telefon uzeo baš samo zbog toga, a ovo je WP i Strava i Orux ne postoje. Ima nekih programa za WP koji rade sa Stravom (čak i odlično), ali bre ja neću da koristim dodatne sajtove i servise samo da bih na telefon ubacio rutu za praćenje i da bih iz njega izvukao svoju rutu koju je telefon snimio. Ej, dve najosnovnije stvari i jedino to ne postoji. Zona sumraka.

Cane, opusti se. ST ne finansira NSA, vec se iz prodaje premiuma i saradnje sa odredjenim kompanijama pokrivaju troskovi za servere.
Nije Sport Tracker fb, pa da brines da ce tvoje rute i adresa ostati na njihovom serveru trajno.

Već poludeh sa ST, a i sa drugim trekerima i WP i praktično zbog njih ne odoh danas na vožnju. Razmišljajući sinoć između nekoliko ruta, odlučim da prebacim bar jednu u telefon, za svaki slučaj, a i da probam kako radi to praćenje. Kako telefon nema eksterni slot za karticu (koja glupost, stara Nokia 6233 ima), a pritom je pristup slotu unutra nemoguć bez vađenja i baterije, prvo odlučih da skinem rutu sa zvaničnog sajta. I sve je ok, samo što mi ne daje opciju snimanja fajla na telefon (?!), a neće ni da ga otvori, jer je RAR. Zabezeknut takvom činjenicom (zar nije ovo kompjuter u malom?!), odoh da skinem program koji može. Nađem neki Azieres ili kako već File Manager kome piše da radi sa ZIP i RAR, ali i dalje ne mogu da otvorim fajl sa sajta. Pritom, kad kliknem na fajl u tom programu, samo mi zazvoni novo obaveštenje da sam skinuo taj fajl sa neta i ništa se drugo ne desi?! Onda mi pukne film, pa odlučim da pošaljem samom sebi raspakovani gpx na mail, kao attachment. I super to stigne na telefon, da bih posle sat vremena utvrdio da WP ne daje mogućnost da snimim attachment negde na telefon ...
A sto se lumie tice, nisam bas siguran da pravis dobar izbor i treba da budes svestan da ces posle glavu lomiti da iznadjes resenje za ono sto hoces.

Ali, tek onda je usledio pravi šok - ST nigde nema opciju da mu importujem sad tu rutu!? Kako je ovo moguće?
Sport tracker nema nikakvu navigaciju i nema offline mape, to ima samo strava koliko mi je poznato, i ne brini neces se pogubiti u gomili opcija jer ih nema
Mana je sto neke opcije mozete imati samo putem web pristupa a ne applikacije.

I da ne citiram dalje vec stvari o kojima sam pisao a za koje si ti sad zakljucio da ne moze.

LM, pravis jednu osnovnu gresku u rezonovanju...

ST, Strava, endmondo i slicni sluze za pravljenje trek logova, znaci pracenje raznih vrsta treninga, belezenje ruta i ostvarenih uspeha.
Na tim aplikacijama postoji import (obicno samo iz web browsera) kml,gpx i sl. fajlova ali oni ne sluze za import nacrtane rute vec za import zavrsenog treninga koji je snimljen na drugom uredjaju ili aplikaciji.
Na primer hoces iz garmina da prebacis rutu u sport treker ili stravu, ili iz strave u endmondo.
Znaci importujes nesto sto si ti vec izvezao a ne nesto sto si planirao da izvezes.

Strava recimo ima zgodnu opciju da tudji trek log koji si gledao mozes da sacuvas u svojim rutama, ostali to nemaju.

Vec sam pomenuo da jedino strava od tih aplikacija ima ucitavanje rute, ali i nju ne mozes da importujes vec je sam nacrtas na sajtu gde vec imas odlicne opcije za planiranje ruta i posle je samo otvoris u aplikaciji na telefonu.

Za to sto ti hoces (pravu navigaciju u prirodi na biciklu) ti treba neki garmin edge (i to ne mogu osnovni modeli) a oni su svakako dosta skuplji od telefona i opet uglavnom sluze da sakupljaju trek logove i beleze individualni napredak vozaca.

I na kraju razlicite su verzije aplikacija za razlicite operativne sisteme tako da to sto nesto ima na androidu ne znaci da ce imati i win phone.

Tebi treba aplikacija za navigaciju, a ne sport treker i sl. a tesko ces naci sve to u jednom programu.

Poslednja izmena:
Na oruxu moze da se importuje i da te navodi po tom treku sa sve waypoint-pvima. Ali koliko znam nema je za wp.

Ja se danas ponovio uzeo Cannondale trail 7 er 29 novog u planetu. Treba da ga doteraju do srede-četvrtka.

@bahati Haha, pa ajde uzimaj WP već jednom, da vidiš kako je fantastičan i kako ima fantastičnih programa! ;) USB kablova imam milion, ali nijedan nema ovakav konektor.
Ladno je kabl za punjenje je trajno povezan na punjač?? Kameno doba... :d Elem, nabavi kabl i rešio si probleme s prebacivanjem, lakše je nego zezanje sa MicroSD karticama, čak i da ima slot.

@canejr jesi probao https://www.runtastic.com?
Ne znam ima li to što tebi treba, ja sam je koristio samo za osnovne f-je.

Probao u Planetu ove 2 kacige, dvoumim se, pa ako može pomoć.

Žulja me na 2 mesta, možda nisam namestio kako treba.
http://planetbike.rs/pbshop/Biciklizam/Oprema/Kacige/3422/

Legla mi kao da je za moju glavurdu pravljena :D .
http://planetbike.rs/pbshop/Biciklizam/Oprema/Kacige/4488/

Ako kupim jeftiniju, za razliku u ceni mogu da kupim i gaće sa uloškom, pa je moje pitanje,
da li da kupim drugu kacigu koja mi se svidela na prvi pogled
i da li će to žuljanje proći kad se naviknem ili će se pojačavati u toku vožnje?

Ako kupim jeftiniju, za razliku u ceni mogu da kupim i gaće sa uloškom, pa je moje pitanje,
da li da kupim drugu kacigu koja mi se svidela na prvi pogled
i da li će to žuljanje proći kad se naviknem ili će se pojačavati u toku vožnje?
Polisport je tezak krs i sluzi samo da popuni asortiman jeftinih stvari.
Kaciga nece da legne niti da se rategne nikad, ili ti stoji ili ne.
Takodje jako bitno je da nije ni velika ji mala mora da bude taman.

A tek u spavaćoj sobi....

ne znam da li je bilo, nisam jos procitao celu temu...
Dobro bre, kako te nije sramota da još nisi pročitao celu temu? ;)
Riba je odlična, a i žongliranje je odlično. Još jednom se pokazuje da je nemoguće samo ono što nisi probao dovoljno puta. A ljudsko telo i mozak mogu i mnogo više.

@bakara Sve je to tačno, nego sam našao samo jedan program koji ima import gpx fajla, a on je tragedija za sve ostalo. Btw, ST mi danas napravio ono što su mnogi prijavili - u jednom trenutku je otišao u pauzu bez razloga i nije snimio jedno 5-6 km rute. Znam da sam kliknuo Resume i baš sam čekao da nastavi, da bih bio siguran, ali nešto mu se čudno desilo.
@cvoruga Probao sam Runtastic juče i odmah obrisao, ali se sada ne sećam šta mu je sve falilo. Btw, šorc sa uloškom kupi u svakom slučaju, nevezano za kacigu. Preporodićeš se.
@dule Orux ne postoji za WP. Za Stravu neko kaže da će biti do kraja godine, ali je ona ista kao ST (sa mog aspekta), pa nije ni važno.
@sharance Bravo i neka te lepo služi!

Hvala Bakara i Cane, tako sam i mislio, samo mi je trebala potvrda od vas iskusnih.

Их, могао бих и ја да одвозим нешто од овога ... бар првих 12 секунди. ;)

^^^ ih, a kako bi to podnela tvoja ostecena kolena? ;)

@bakara Sve je to tačno, nego sam našao samo jedan program koji ima import gpx fajla, a on je tragedija za sve ostalo. Btw, ST mi danas napravio ono što su mnogi prijavili - u jednom trenutku je otišao u pauzu bez razloga i nije snimio jedno 5-6 km rute. Znam da sam kliknuo Resume i baš sam čekao da nastavi, da bih bio siguran, ali nešto mu se čudno desilo.
To sto ti se dogodilo meni lici na klasican gps gubitak signala.
Ne znam kako wp stoji sa aplikacijama za testiranje gps-a a be bi bilo lose da ga testiras.

Sta se tu u stvari desava...
Ti ukljucis aplikaciju ali ti telefon ne napravi gps lock, ti ga stavis u dzep i racunas da snima al jok, on nije uhvatio signal i ne moze nista da snimi... Jos gora varijanta ako signal izgubi tokom dela voznje, a kasnije uspostavi pa imas pravu liniju izmedju dve tacke.

Gps lock na dobrom telefonu i na otvorenom prostoru treba biti oko par sekundi maksimum, ali vidjao sam telefone kojima treba i po 20min da uhvate signal.

Android telefoni prakticno i preko mreze i bez gps znaju prilicno preciznu lokaciju, ne znam kako je to na wp ali vredi proveri da li imas mrezno lociranje pa ukljuci i to.

Vidiš, nisam obratio pažnju na to. Video sam u programima da postoji oznaka, ali je stalno radilo bez greške i brzo, pa sam smetnuo s uma, a program se nije bunio. Čudno mi je, jer je signal izgubljen na (navodnih) 900 metara visine, a bilo je potpuno vedro. A možda sam i ja nešto loše pritisnuo. Svakako odličan savet. Tim pre što sam prethodno koristio stop (odnosno pauzu), jer sam stao da ručam, pa je možda zato program i prekinuo vezu sa satelitom, a onda sam možda nastavio pre nego što je opet zaključao poziciju.

Btw, sad pogledah rutu na ST sajtu i tamo koriste OSM mape za prikaz? Zna li neko da li to prelaze na OSM? Mnogo su bolje od Bing (koje program sada koristi na telefonu) i mogu da budu offline.
Testiraću ST i paralelno sa programom za praćenje neke snimljene rute.
Što se tiče potrošnje baterije, ST me je prilično impresionirao. Prvo je bilo oko 5 % na sat, ali na kraju vožnje koja je trajala oko 9 sati (ST evidentirao 4,5 sata vožnje) baterija je pala samo oko 25 %, možda i manje. A koristio sam povremeno i druge programe, da proverim gde sam na offline mapi. Rekao bih da gps troši daleko manje nego wi-fi. Kako bilo, sigurno je da bez problema telefon može da izdrži celodnevno beleženje rute, što je najbitnije. Ok, najbitnije bi bilo da se cela ruta snimi kako treba. ;)

^^^ ih, a kako bi to podnela tvoja ostecena kolena? ;)
А што не би поднела оно из првих ~12 секунди? ;) Ја иначе и даље возикам, 10-50км дневно (иако не сваки дан) али само лаганије и равне туре.

Vidiš, nisam obratio pažnju na to. Video sam u programima da postoji oznaka, ali je stalno radilo bez greške i brzo, pa sam smetnuo s uma, a program se nije bunio. Čudno mi je, jer je signal izgubljen na (navodnih) 900 metara visine, a bilo je potpuno vedro. A možda sam i ja nešto loše pritisnuo. Svakako odličan savet. Tim pre što sam prethodno koristio stop (odnosno pauzu), jer sam stao da ručam, pa je možda zato program i prekinuo vezu sa satelitom, a onda sam možda nastavio pre nego što je opet zaključao poziciju.
U principu nema sta da pritiskas dok ne zavrsis voznju.
ST u opcijama ima da se aktivira auto pauza kada brzina padne ispod 2 ili 5km/h, proveri to, trebaa da bude aktivirano.

Za bateriju sam ti rekao da ne brines, izdrzace.

I jos nesto sto ce tebi verovatno biti interesantno....
Voznju iz ST eksportuj u fajl i importuj na sajt ride with gps i tamo imas play dugme da mozes pogledati kako je tekla voznja.
To je ST na symbianu imao direktno u aplikaciji a odavno su to izbacili.

Poslednja izmena:
Ma znam, bila mi je uključena auto-pauza, ali pošto sam pravio dužu pauzu (ručak), reko' da ga malo isključim da štedim bateriju. Bila tek prva vožnja. Sad više neću da ga gasim, ali svejedno ću morati češće da ga proveravam, bar dok ne budem siguran da sve radi kako treba. Sad mi pade na pamet da na nekim vožnjama prolazim i kroz tunele, a onda sigurno izgubi vezu sa satelitima i pitanje je da li može tek tako da je uhvati ponovo u pokretu. Npr, moj Garmin nema šanse da nađe signal ako ne stojim u mestu. Kad je jednom izgubio signal u Trstu, nije ga našao do hrvatske granice. Sve to malo komplikuje stvari kad telefon stoji u rancu na leđima (dostupan je i tako, ali treba zavlačiti ruku). Videćemo. Sad sam našao još neke aplikacije koje imaju import gpx rute (a i snimanje nove), pa me očekuje dug period isprobavanja. A treba da se pozabavim i tim prebacivanjem na Ride with GPS. Mada razmišljam da ih otkačim kad ne prave WP aplikaciju.

Btw, koje su neke bitne informacije koje npr ST beleži tokom vožnje, a da kasnije ne mogu da se izvuku iz samog gpx fajla?

Da li vam se desilo da osecate nesto pod stopalima dok okrecete pedale? Kao da prede nesto, nista se ne cuje, samo se oseca pod stopalom. Obicno se oseca kada je pozadi lanac na cetvrtom zupcaniku, po neki put I na petom. Majstori probali malo da voze, nisu osetili I kazu nema nikakvog lufta kod kurbli, pedala. Da vozim jos malo pa da vidim.
Inace, ima to sigurno dve-tri nedelje da osecam, pa reko, mozda se nekom to ovde desavalo.

Nije li ti mozda u tom polozaju lanac malo vise nakosen pa da se to oseca?

Ja imam te vibracije na određenim kombinacijama od kada sam promenio kasetu, pogon i srednju glavu. Cenim da je neka rezonanca koja se ranije nije pojavljivala zbog različitih odnosa i da je do zadnje glave, ne do kasete. Možda i do srednje. Al' nikako da sednem i istražim kako treba jer su neki viši prenosi koje retko koristim. Kad budem radio generalku pogledaću.

Nazad
Vrh Dno