Već poludeh sa ST, a i sa drugim trekerima i WP i praktično zbog njih ne odoh danas na vožnju. Razmišljajući sinoć između nekoliko ruta, odlučim da prebacim bar jednu u telefon, za svaki slučaj, a i da probam kako radi to praćenje. Kako telefon nema eksterni slot za karticu (koja glupost, stara Nokia 6233 ima), a pritom je pristup slotu unutra nemoguć bez vađenja i baterije, prvo odlučih da skinem rutu sa zvaničnog sajta. I sve je ok, samo što mi ne daje opciju snimanja fajla na telefon (?!), a neće ni da ga otvori, jer je RAR. Zabezeknut takvom činjenicom (zar nije ovo kompjuter u malom?!), odoh da skinem program koji može. Nađem neki Azieres ili kako već File Manager kome piše da radi sa ZIP i RAR, ali i dalje ne mogu da otvorim fajl sa sajta. Pritom, kad kliknem na fajl u tom programu, samo mi zazvoni novo obaveštenje da sam skinuo taj fajl sa neta i ništa se drugo ne desi?! Onda mi pukne film, pa odlučim da pošaljem samom sebi raspakovani gpx na mail, kao attachment. I super to stigne na telefon, da bih posle sat vremena utvrdio da WP ne daje mogućnost da snimim attachment negde na telefon (osim ako je slika!), da mogu da ga koristim dalje!? Tu već dobih temperaturu, a anti-******izam softver u mozgu je zvonio na uzbunu. Nije čudo što se nisam (još) obogatio, jer ja takvo đubre od OS-a i uređaja ne bih u životu imao smelosti da pustim u javnost, bila bi me sramota. Ej, 2015. godina, a nema ni pregleda fajlova, ni snimanja na uređaj?! Već je bila prošla ponoć kada sam konačno odlučio da uzmem staru microSD karticu, ubacim u čitač, snimim glupi fajl, rasklopim telefon, izvadim bateriju, stavim karticu i sklopim sve nazad. Da, u celom tom poslu, za jedini bitan deo - snimanje fajla - bilo je potrebno možda 5 sekundi, a ubacivanje kartice je odnelo više od 99 % vremena. Neverovano. Da mi je da sam bio na sastanku na kom su odlučili da je tako bolje...
Ali, tek onda je usledio pravi šok - ST nigde nema opciju da mu importujem sad tu rutu!? Kako je ovo moguće? Pa mislim da bi danas i veš-mašina imala tu opciju! Potpuno van pameti. Već u potpunom bunilu, isprobavam sve aplikacije koje imam za mape/navigaciju da bih utvrdio da mi NIJEDNA ne nudi mogućnost da učitam iz fajla već pripremljenu rutu, a da me aplikacija samo navodi! Na kraju provodim poslednje minute pred 1 ujutro tražeći takvu krštenu aplikaciju. Na kraju je jedva i nalazim, ali ona mislim da nema nikakve druge pametne opcije (i morao sam da stavim rutu u folder određenog naziva). A već je i suviše kasno. Probudih se neispavan i još uvek sluđen i nije mi bilo ni do kakve vožnje. Najprostija stvar na svetu, koja funkcioniše i sa bojlerom (da ne spominjem obične GPS uređaje), na ovim kompjuterčićima ne postoji? U neverici pretražih malopre net i shvatih da je manija špijuniranja već zavladala svetom - niko ne dozvoljava običan import ako se ne ide preko njihovog sajta, kako bi oni imali kod sebe sve što mi je ikada palo na pamet da vozim. Za to je špijuniranje i prodaja ličnih podataka jedini mogući razlog (pa i njima je bolje da drže na serveru samo ono što korisnici zaista žele da daju na uvid). Vrhunac priče - sa import opcijom na novom sajtu ovih dana imaju problema! Pa dakle, ja ili sam jedini normalan ili jedini lud. Mislim, sve sve, ali npr sa telefona tražim rutu po netu i umesto da uradim samo download i onda import u aplikaciju, ja treba prvo da nađem način da snimim fajl na telefon, onda da ga pošaljem na drugi sajt (ako je uopšte moguće), da se tamo drndam sa lošim opcijama ili eventualnom nemogućnošću pristupa (uz pravljenje dodatnog prometa preko mreže, ako nema wi-fi pristupa) i tek onda da prebacim to na telefon (sa kog je sve i počelo!), uz držanje palčeva da cela ta ludost nekako prođe?! Evo mi izlaze ospice dok ovo pišem.
Elem, ima li neka treking aplikacija u koju direktno ubacujem pripremljeni gpx, da me navodi po tome i snima moju vožnju i da uopšte nema nikakav svoj web sajt, nego da iz mobilne aplikacije imam eksport svoje vožnje (gpx), pa da ja i odlučim da li ću i na koji sajt to da pošaljem? Npr, imam nalog na Ride with GPS, pa mi je logično da ih tamo i stavljam, da ne ide nekom trećem. Izvinjavam se što ranije nisam pomenuo taj "kriterijum", ali to mi je kao da pitam za kupovinu psa, a da napominjem da treba da ima oči. Ajde pozdrav svima, evo osećam da mi izbija kratak spoj u glavi...