@Xfaz Zanimljivo, niko nije primetio da sam ja malo obrnuo - na 8faz nedostaje druga brzinu koju ima 9faz, a ne osma. Opet, ista stvar.
@Gedža Čovek reče za Deore da je 9faz od 2009, a ti pričaš za XT.

Ne znam kada je 9faz "spušten" na Deore, ali sigurno ga nije dobio kad i XT.
@mirza Pa to su upravo jedine razlike koje sam i ja pomenuo.

Dakle, fali jedna brzina (druga), sve ostale su iste, a niklovano je malo bolje, ali je pitanje koliku će razliku nekome to zaista da napravi. Osim toga, pričao sam o modelima koje PB ima sada nove u ponudi i to Shimano. Pitanje je šta će neko zaista da dobije na biciklu.
Jedino nisam siguran da je za prelazak sa 8 na 9 dovoljno promeniti samo kasetu. Prvo, sigurno mora i lanac, a nisam ubeđen da je hod menjača isti. Plus mislim da je 9faz kaseta šira i da je pitanje da li će ram koji čvoruga kupi moći da primi i 9faz. U svakom slučaju, razlika je svakako suviše mala da bi se ulagalo u taj prelaz.
@Čvoruga Gledajući razlike u ceni novih 8faz i 9faz kompleta, teško da će i gaće da ti pokrije, kamoli još nešto.

Zbog praktično nikakve razlike u vožnji, ne bi ni trebalo da obraćaš pažnju na to da li je bajk 8faz ili 9faz. Izaberi po ukupnom kvalitetu/nivou opreme, stanju i ceni. Ovde pričamo samo o tome da ne treba uopšte da brineš ako bajk ima 8faz. Kod polovnjaka se nikad ne zna, pa bi 8faz modeli mogli da imaju i bolju opremu (ili da budu u boljem stanju/noviji), pa da budu skuplji. Dakle, ne treba da rezonuješ da tražiš 8faz da bi bilo jeftinije. A i kod potpuno novih bicikala (potpuno istih po svemu ostalom), 8faz ne bi bio značajno jeftiniji, možda 15-20 evra.