Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

@bahati da da kapiram te, probacu. A definitivno je kaseta, ne racna :) nego sam mislio da se skidaju poslednja dva (najmanja) zupcanika kad se skida cela kaseta. Inace imam alat za odvijanje :)

Ako se ne snadjes, javi da ti posaljem postom alat za skidanje kasete, pa kad zavrsis posaljes nazad :)

Koliko sam skapirao u pitanju su četri baterije, po dve vezane paralelno da bi se udvostručio kapacitet.
Ukupno imaju 8.4v 6400mA/h
Interesantno. Moja lampa koristi jednu 18650, [email protected] i autonomija je 5, 6 sati na strobu (slobodna procena).
Razlika u vat-satima je 250%, trebalo bi da značajno duže potraju bez punjača. Mada je 7+ sati više nego dovoljno.

@zeljko Vazi hvala ti :D
Ako nadjem kupicu, trebace i nadalje :)
@baterije Ja imam isti pack kao @jim, kobajagi deklarisan na 6400mah ali traje ne nesto vise od 2 sata. Nisam do sada nikad koristio u kontinuitetu duze od 2 sata ali po slobodnoj proceni to joj je i neki maksimum. Pricam naravno o 100% snage, navodno 1200lm...

U super linkovi, hvala!!! :) Napravicu ovo, samo da nadjem neki stari lanac. Treba da ima nesto u selu medju silnim gvozdjem :)

Danas sam imao boemsku voznju, vracao se iz batocine, prolazila me svadba, vesela atmosfera, pa me pocastili sa zestinom u hodu :bottle:, :D .

Pitaj u nekom servisu da ti sacuvaju od onih sto zamene ljudima. Mozes i sa svojim da skines, samo ispratis uputstvo sa onog mog linka.

@sajlonac
Bio sam u guzvi zadnjih par dana pa ne videh tvoje pitanje. Ja sam chain whip napravio od: starog lanca, starog flaha i 2-3 eksera. Uzeo lanac, pricvrstio ga ekserima za flah - posto nisam nikako uspeo da pinove vratim na svoje mesto i iznervirao se i uzeo eksere koji mogu da prodju kroz rupu na linku, malo ih uoblicio da ne smetaju i to je to :d Flah naravno pre toga probusio na 3 mesta i to je to. Jedino sto treba naci tanji flah tj taman debljine da moze lanac da se pricvrsti, za ove deblje je nezgodno jer nece uci pa moras da ga siris. Slucajno sam imao neki od cirka 2-3mm debljine i taman je posluzio.
Skinuo sam od tada sa njim kasetu nebrojeno puta i radi odlicno, a kostao me pola sata izgubljenog vremena :)

@ dule i ostali koji su pravili neki alat, dajte slike da vudimo kako to izgleda :)

Definitvno sam rešio da uzmem MTB, ne city/treking iz nekoliko razloga.
Sa mojim kršom 7fazom održavam brzinu od 22-25-27km/h ne treba mi više,
osećam se bezbedno i lepo, ne žurim se neigde, rekreativac sam,
manji je pa je lakše manevrisati i skladištiti ga, a obzirom da sam ja u zgradi nemam previše prostora,
i (možda umišljam) robusniji i jači je, da ne moram da kočim i stajem na svakom ivičnjaku i slično.

Samo da mi kažete da li da gledam 8faz ili 9faz,
pročitah na CB neki lik je napisao da je skuplji za održavanje i kupovinu novih delova,
a da nije toliki boljitak u odnosu na 8faz, bar sam ja tako razumeo.

Nisam vozio 9faz ali sam veoma zadovoljan sa 8fazom, imam fin opseg za svaku priliku, nikad nisam dosao u situaciju da mi zafali odredjeni prenos, sto mi se na 7fazu desavalo. Sve ovo u kombinaciji sa mtb prednjim pogonom tj 42/32/22.

@zoki_doshs
Mene biste samo ismevali koliko smesno izgleda alat :D Ali sluzi svrsi :)

Mislim da je vise poenta u tome sto je kod 9tofaza u pitanju kvalitetniji rang opreme nego bas u tolikoj razlici u prenosu. Isto kao i kada sad neko gleda nov 10tofaz, krecu jos od deore nivoa opreme..

@ dule verovatno i bi, alopet jeinovativno dalo bi ideju nekom za nesto :D...

@čvoruga Ja te razumeo da nećeš velike točkove, odnosno da hoćeš baš klasičan MTB. Ovaj sa linka je 28". U svakom slučaju, odlično da si se odlučio.
@Dule Mislim da je još korisnije stavljati slike ručnog rada koji "ne liči ni na šta" da svi vidimo koji nivo rada je dovoljan. Što je veća verovatnoća da "štap i kanap" završi posao, to će više ljudi posla i da se lati. Ne, ja opet zaboravio šta je flah.

@Xfaz
Mislim da je više stvar navike. Uz to, u PB su 8faz i 9faz praktično isti 11-32 i 11-34 (Shimano). Ne znam da li je standardno za sve proizvođače i modele.
Pritom su prenosi potpuno isti, samo 8faz nema osmu brzinu sa 9faz. Jedino što je 9faz niklovan. Ne znam koliko je niklovanje bitno i kakav bi bio 8faz ili 9faz na nekom bajku koji se nađe u prodaji, ali rekao bih da je za rekreativca skoro svejedno.

Cvoruga, ovo ti nije MTB, ovo je Treking/City, a i u :D tom je delu oglasa i postavljen.

Cane, nije samo to razlika izmedju 8/9/10faza, kao prvo svaki ima jednu brzinu vise od prethodnog, laksi i tanji zubcanici a cvrsci jer su od novijih materijala, a to sto je niklovano je znak da ce da duze traje od onog koji nije.

Znam da je treking/city, samo mi se sviđa kako izgleda :D .
Oprema mu je zaista niskobudžetna.

Pitao sam za 8 i 9ofaz jer na Wiki piše da se Deore 9ofaz proizvodi od 2009 godine,
a gledao sam neki bajs sa Deore opremom 24 brzine i dopao mi se,
ali kad sam provalio da je stariji od 6 godina otpisao sam ga, mnogo mi je to matoro.

Nazad na listanje oglasa :) .

Ne znam odakle ti to da se Deore 9-faz radi od 2009.? Moj RM je star 14 godina i na njemu je fabricki bio Deore XT 9-faz. Mozda jeste star, ali je odlican bez obzira na godine. Nemoj obilaziti starije bajsove ako su dobri. Moj sin ima GT iz 2011. i ne moze da mu prismrdi po bilo cemu (i on priznaje), a kupili smo ih za slicne pare (oko 200e). On je tako kao ti trazio mladji bajs i sada uvidja da godine za dobar ne cine nista, ako je lepo koriscen i odrzavan.
8 ili 9 faz nikakva specijalna razlika, skroz su kompatibilni i ako kupis 8 mozes da predjes na 9 kada budes menjao kasetu kada se potrosi. Neka me iskusniji isprave ako gresim, ali mislim da im je hod menjaca isti i nema potrebe ni za kakvim drugim zamenama (eventualno lanac, ako ne podrzava 9faz, mada i on se obicno menja sa kasetom). Evo nekih loji izgledaju solidno:
http://www.2bike.rs/cikloberza/mali...-7/prodajem-rock-machine-torrent#.VCu86Ra2yFs
http://www.2bike.rs/cikloberza/mali-oglasi/bicikli-6/mtb-bicikli-7/cube-attention-7#.VCu8-ha2yFs
http://www.2bike.rs/cikloberza/mali-oglasi/bicikli-6/city-turing-10/cube-overland-ct#.VCu9Mha2yFs
http://www.2bike.rs/cikloberza/mali-oglasi/bicikli-6/mtb-bicikli-7/felt-xt-hidraulika#.VCu8RBa2yFs
http://www.2bike.rs/cikloberza/mali...cikli-7/univega-deore-hidraulika#.VCvLORa2yFs
http://www.2bike.rs/cikloberza/mali...-bicikli-7/trek-3500-disc-silver#.VCvLQxa2yFs
http://www.2bike.rs/cikloberza/mali-oglasi/bicikli-6/mtb-bicikli-7/full-sus-lakes-xt#.VCvMVha2yFs

Kočnice su mi počele da škripe pri zaustavljanju (pri malim brzinama). Pri većim brzinama toga nema i koče i dalje dobro. Takođe sam prilikom jedne vožnje primetio da je prednji disk počeo da grebe pločicu međutim to je nestalo. Pretpostavljam da je ušla prljavština. Da li je došlo vreme da se menjaju pločice i ima li neka fora a se očiste.

@Gedža hvala na odgovoru, taman sam mislio da sam ukapirao nešto, kad ono međutim :p .

Ideja mi je da kupim 8ofaz jer je u startu jeftiniji, a da za razliku koju bi dao na 9ofaz kupim opremu,
gaće sa uloškom, cvike, kacigu, a ako se navučem na pedalanje zamenim za kvalitetniji 9ofaz kasnije.

@Xfaz Zanimljivo, niko nije primetio da sam ja malo obrnuo - na 8faz nedostaje druga brzinu koju ima 9faz, a ne osma. Opet, ista stvar.
@Gedža Čovek reče za Deore da je 9faz od 2009, a ti pričaš za XT. :) Ne znam kada je 9faz "spušten" na Deore, ali sigurno ga nije dobio kad i XT.
@mirza Pa to su upravo jedine razlike koje sam i ja pomenuo. :) Dakle, fali jedna brzina (druga), sve ostale su iste, a niklovano je malo bolje, ali je pitanje koliku će razliku nekome to zaista da napravi. Osim toga, pričao sam o modelima koje PB ima sada nove u ponudi i to Shimano. Pitanje je šta će neko zaista da dobije na biciklu.

Jedino nisam siguran da je za prelazak sa 8 na 9 dovoljno promeniti samo kasetu. Prvo, sigurno mora i lanac, a nisam ubeđen da je hod menjača isti. Plus mislim da je 9faz kaseta šira i da je pitanje da li će ram koji čvoruga kupi moći da primi i 9faz. U svakom slučaju, razlika je svakako suviše mala da bi se ulagalo u taj prelaz.

@Čvoruga Gledajući razlike u ceni novih 8faz i 9faz kompleta, teško da će i gaće da ti pokrije, kamoli još nešto. :) Zbog praktično nikakve razlike u vožnji, ne bi ni trebalo da obraćaš pažnju na to da li je bajk 8faz ili 9faz. Izaberi po ukupnom kvalitetu/nivou opreme, stanju i ceni. Ovde pričamo samo o tome da ne treba uopšte da brineš ako bajk ima 8faz. Kod polovnjaka se nikad ne zna, pa bi 8faz modeli mogli da imaju i bolju opremu (ili da budu u boljem stanju/noviji), pa da budu skuplji. Dakle, ne treba da rezonuješ da tražiš 8faz da bi bilo jeftinije. A i kod potpuno novih bicikala (potpuno istih po svemu ostalom), 8faz ne bi bio značajno jeftiniji, možda 15-20 evra.

Ja koliko sam primetio, uz napomenu da ja realno nemam pojma o biciklima,
na CB oglasima, 8ofaz je niža klasa opreme, Altusl Alivio, Acera, i cene se kreću 200-250€,
a 9ofaz su Deore i XT, naravno cene su veće od nižih klasa opreme.
Pošto ljudi koji poznaju materiju preporučuju Deore ja sam zbog toga pitao, 24 ili 27 brzina.

Što se godišta tiče, ja sam lik koji bi pre kupio polovnu Škodu staru 3 godine, nego Benca starog 10,
ako važi analogija sa automobilima, jer su iskustava ljudi oko mene koji su kupovali stara kola,
realno loša, svaki čas ima po malo ulaganja i onda to sve nervira i ***.
Možda kod bicikala nije tako, ne znam, poslušaću savete iskusnijih i pametnijih.

27 ili vise svakako za mtb, evo ja sam oduvek vozio 3x9, ove godine sam presao na 3x10, mozda ce neko misliti da nema razlike, ali razlika je sto se mene tice prisutna pogotivo u brdo.
Opremu ispod Deore stvarno nebi komentarisao jer nju smartam kao nuznu potrebu a ne za nesto na sta smem da se oslonim i da ne razmisljam kada krenem na turu 100km+.
Sto se tice Mercedesa i Skode, ima velike razlike, ali tu se ne gleda koji je auto lepsi, noviji, vec stanje, oprema, potrosnja, registracija, pocetno ulaganje, godisnja amortizacija i gubljenje za svaku godinu.

Evo i zahtevanih slika, kad ste dosadni :p
Ipak su vezice na 2 mesta, a ne ekseri kao sto sam mislio :d
Kako god, u ovom formatu je skinuo do sada oko 10 puta kasetu/racnu i zavrsava mi posao. Kao sto vidite iskoristio sam parce nekog nosaca, nikako da odsecem ovaj visak pa uvek moram da ga okrecem kontra od tocka kad ocu da odvrnem :D
Izvin'te za slike nije mi nijedan aparat pri ruci.

@cane
Flah je traka debelog lima. Npr: http://postimg.org/image/jywffnqjn/

Prilozi

• 2014-10-01 21.06.07.jpg
    2014-10-01 21.06.07.jpg
    647.1 KB · Pregleda: 125
  • 2014-10-01 21.06.26.jpg
    2014-10-01 21.06.26.jpg
    589.6 KB · Pregleda: 114
  • 2014-10-01 21.06.52.jpg
    2014-10-01 21.06.52.jpg
    526.4 KB · Pregleda: 116
Poslednja izmena:
Dule, ŠPARING je po naski, da te ceo svet razume. :D

Inace, alat ti je extra i cenim da odlicno radi posao.

Poslednja izmena:
Nateraste me da guglam, jer znam da sam vidjao matore Deore 9faze. XT je poceo 1999. , a Deore 2000. :

Shimano Mountain Bike groupsets 2000.
XTR - M950/951/952
Deore XT - M750/751 (Disc brakes)
Deore LX - M570
Deore - M510 (New 9 speed groupset replaces STX and STX-RC)
Alivio
Acera
Altus

Poenta je da se ne opterecujes da li je ovo ili ono i da li je star 3 ili 8 godina, ima li 24 ili 27 brzina... Dobar bajs je dobar kada ima kvalitet i dobro je odrzavan. Cim vidis Deore to je preduslov da valja, e sad jos ako je XT tim bolje. Ovako su ti poredjane klase kod Shimana, s tim sto je kasnije SLX zamenio LX. Ako samo pise Deore onda je startni model, a cim ima jos slovnih oznaka ide ka kvalitetnijem segmentu. Moras naci nekoga ko zna ili servis od poverenja i pre kupovine da to pregleda neko ko zna.

Poslednja izmena:
Vrh Dno