Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Gledam klip i svaka mu cast kako se vratio.
Ali realno,on je kriv sto mu se desilo,izleteo je iz ulicice i posle ste videli sta je bilo.

Na moju nesrecu vec sam imao priliku da nosim holter, nerviranje je u trenutku ucinilo svoje i pritisak otisao u nebo...
Ima sada vise razlicitih gadgeta koji rade jednu ili vise stvari.
U zavisnosti sta rade, i da li imaju mogucnost da bezicno ili kako vec podatke exportuju u realtime, u android aplikacije i cena im je razlicita.
Mene to najvise interesuje da bi mogao majci da nabavim neki gadget koji nije preglomazan, pa sam zato prvo pomislio na sat.
Gadget mora da poseduje sledece osobine, a to je da meri puls i pritisak, ostalo je samo +, i da moze u realtime da podatke prosledi androidu.
Onda bi mogao i od kuce ili preko telefona uvek da znam koliki joj je pritisak i puls.
Naravno da necu ceo dan gledati u aplikaciju, nego me samo interesuje da me upozori kada nastupe neke kriticne vrednosti, tj, posalje mi alarm.
Obzirom da ne zivim sa majkom koja zivi sama, iako se redovno cujemo i vidjamo, moze da prodje i pola dana da nismo u kontaktu, a kada padnes u nesvest ili ti je lose minuti su bitni.
Sa nekim takvim gadgetom bi mogao uvek da budem na vreme obavesten ukoliko pritisak ili puls promene normalne vrednosti , te da odmah zovem majku ili odem odmah kod nje.
Evo ovako nesto npr.
http://shop.sports-tracker.com/heart-rate-monitors/heart-rate-monitor-2.html
Ipak bi bilo najbolje da se obratis lekaru.
Puls je samo jedan od parametara cija promena moze i ne mora nista da znaci. Imam u okruzenju i lekara i srcanih bolesnika i nisam cuo da postoji tako nesto sto ti trazis.

Kako se odredjuje visina kormana na mtb, tj. koliko korman treba da bude nizi od sedista?

Ko kaže da korman treba da bude niže od sedišta? :) Od tvog stila vožnje (a i godina) zavisi idealna pozicija tela (kad već mora da bude skoro statična), a tek od toga zavisi gde treba da staviš korman.

Ako želiš brzinu, snagu, trke - niža pozicija kormana. Ako želiš laganica vožnju, kao da sediš u stolici, malo pedalaš, a više razgledaš prirodu i okruženje - viša pozicija kormana. Mnogi postavljaju i sedište na dole, da imaju jači pritisak na pedale i agresivniju vožnju. Zato i postoje različite lule, šticne, ramovi, sedišta, viljuške, spejseri... Ako ne voziš trke, ja sam pristalica stava po kom je sve u ravnoteži. Dakle, da tvoje težište bude oko sredine bajka. Što se daljine i visine kormana tiče - prvo podesiš visinu sedišta, može po onome da noga bude ispružena kad je peta na pedali i kurbla skroz dole. Onda sedneš na bajk i zauzmeš standardni položaj u vožnji (kako najčešće sediš na bajku, prema stilu vožnje). Onda pustiš korman, bez ikakvog oslanjanja na ruke, ali zadržavajući isti položaj tela. Ako ti je položaj mučan, treba da kombinuješ visinu kormana i udaljenost sedišta. Pođi od max visine koju ti dozvoljavaju dužina vrata viljuške i lula, pa posle npr obrneš lulu u negativan ugao, pa probaš.

Taman sam malo sredio bajk,kad ode mi navoj na desnoj polugi gde se srafi pedalo i isto ispadne.
Sad me interesuje da li moram menjati ceo srednji pogon?
I koja velicina kako da proverim?

http://www.intersport.rs/proizvodi/...asle/nakamura-muski-bicikl-cliff-runner_p2901

Šta mislite? Mogu da ga uzmem na rate, a lako bih ga nadogradio po potrebi... Šiftere, zahvaljujući Wolfu, kao i pogon.

Da se ponovim :d

Kontam da to vise nece biti ta velicina navoja te necu naci ni takvo pedalo.

Valja probati ako može da se razreže trenutni navoj tako da možeš pedalu da zašrafiš.

Ako ne, i ako je to ona poluga gde su zupčanici mislim da ti ostaje samo zamena celog pogona...

Video, gledao sam vec 2 puta klip. Pored fenomenalne! muzike, klip je odlican podstreh svima koji su imali bilo kakvu vrstu povrede, bez obzira da li je emo ili ne.

Upravo ovo je i meni prolazilo kroz glavu, tim pre sto sam i ja u trenutno u toj grupi "povredjenih". Tako da ako neko ima neku dobru literaturu, clanke, savete u vezi bici povreda i rehabilitacija vrlo rado bih citao.

Inace ne znam da li je vec neko postovao ali u Capriolu ima velikih popusta na Merida program.
Pa eto prilika za one koji razmisljaju o kupovini bicikla.
btw. SPD patike vece od 41 nemojte ni pitati jer su vec rasprodate. :(

Kacio je neko link za ove Meride.. ja se zaleteo (matts 20, 39k din) ali dzoni rece da i pored popusta ne vrede ove pare a i jeste tako kada se malo bolje pogleda oprema, opet su Mirage Pro i Avalanche 2013 bolja kupovina ma koliko to cudno zvucalo..

^ i Ana Ivanovic :d

LoL. Manite se njih. Info za bajs? :D Čitao sam neke stare komentare za taj Cliff... Ne znam...

Pa meni se cini da ovde samo ram vredi nesto, ostala oprema je bas slaba..

Upravo ovo je i meni prolazilo kroz glavu, tim pre sto sam i ja u trenutno u toj grupi "povredjenih". Tako da ako neko ima neku dobru literaturu, clanke, savete u vezi bici povreda i rehabilitacija vrlo rado bih citao.
Takodje, zato sam se delimicno i pronasao u klipu ;)
Ja imam samo neku knjigu koja je vezana za trening tacnije za vezbe koje mogu da se rade da bi se ojacali misici itd da bi se sprecile povrede, ali za rehabilitaciju nemam. Sem ako imas problem sa kicmom, tu mozda mogu da ti dam neki savet jer me muci ista stvar.

Kupio ja danas nove kocnice.
I sad ima ona iglica koja je zavrsetak opruge, koja treba da udje u jednu od tri rupe na ramu.
http://i172.photobucket.com/albums/w23/skinnygmg/canti.jpg
E ta iglica ne moze da udje u ovu rupu do kraja, neki delic milimetra je deblja nego na starim kocnicama (promax, nove su deore). Mogla bi kada bi malo cuknuo, ali onda se plasim da cu nekad u buducnosti jedva skinuti te kocnice. Druga opcija mi je da iglicu malo isturpijam.
Sta bi vi uradili, cukanje ili turpijanje?
What would Jesus do? :D

Stavis malo masti na same pinove, kao i na te igle i samo stavis kocnicu i zategnes srafom koliko moze da se zategne u pin... Uci ce samo do kraja kako treba :)
Jel si siguran da je problem do rupa? Pogledaj da li ima malo vise boje u nekoj od rupa, mozda je to problem (debljina same boje, ako je neravnomerno ili previse naneseno).

Ja imam samo neku knjigu koja je vezana za trening tacnije za vezbe koje mogu da se rade da bi se ojacali misici itd da bi se sprecile povrede, ali za rehabilitaciju nemam. Sem ako imas problem sa kicmom, tu mozda mogu da ti dam neki savet jer me muci ista stvar.

Jeste. Ram mi je glavni. Dobra polazna osnova za dalje.

Koja je knjiga u pitanju?

OK, znaci bez cukanja.
Probacu sutra da procackam rupe, moguce da ima farbe na njima. Ako ne bude moglo, smirglam i zatezujem srafom.

Novi momenti
Ipak nije problem u ovome sto sam sinoc pisao, vec u prinovima koji nose kocnicu.
pin.jpg

Ovaj deo koji je oznacen crvenom je malo siri (duzi) od prostora u koji bi trebalo da udje u kocnici, tako da ona ne moze da pridje skroz do kraja. Ostaje par milimetara lufta.
Jel to tako i treba, ili nisu sve kocnice za svaki ram?

evo kako izgleda

Poslednja izmena:
Kod mene je isti precnik celom duzinom. Kad stavis kocnicu dal je na nulu sa tim valjkom u koji se uvrce sraf? Mislim da nece da skodi ako nece da pridje do kraja. Problem jedino moze da bude ako nije na nulu pa ti se usled kocenja posle nekog vremena otpusti sraf koji je drzi.

Nije na nuli.
Sad sam ih namestio ovako kako mogu. Vodicu racuna o srafu, pa sta bude.

Daj samo naziv knjige, mozda se moze pronaci negde na netu. Ne, nemam srecom problem sa kicmom, ja sam ruku i kljucnu kost slomio (ehh taj bajs prokleti....:d).

@matthias ufff, bas si se lepo ti sredio na biciklu ako si i kljucnu kost uspeo da slomis :(:

Danas sam opet kupio neke junk gadgete, moram da prestanem da kupujem ta s**a :d

Pazario sam neki stitnik za menjac, 100 din, kada naslanjate ili vam padne bicikl na tu stranu, da ne udari direktno menjac ,nego taj deo prvo.
http://www.kupujemprodajem.com/Celi...kl-Novo--6222179-oglas.htm?filter_id=22183465
Neka 2 silikonska svetla, 330 din, nisu losa, lako se kace imaju 3 moda, preko kostaju oko 1.5e , ali ko ce da narucuje, ceka ...
http://www.kupujemprodajem.com/Bezb...ikl-MINI-5452188-oglas.htm?filter_id=22510342
Krs prednje svetlo, ne znam koji sam ga uopste uzimao , 350 din, (nemam pojma ni kako svetli nisam kupio baterije, ali se vidi da je teska krsina :d)
I ovu kacigu za 1200 din :D
http://www.kupujemprodajem.com/Kaciga-za-rolere-i-bajs-6022902-oglas.htm?filter_id=22158161

Izvozao 15 km do novog mosta i nazad na C, Krst sa sve sport trackerom , koji je glavna zanimacija. :)

To je to , sada sam mislio da uzmem neku kamericu mozda, a onda sam shvatio da je mozda moj tel bolji od vecine tih kamerica, jedino kada bi mu neki nosac napravio, telefon je mislim 3 inch display (xperia mini), pa ne znam da li oni fabricki uopste hvataju ovako male telefone ? Mada ko zna da li ce mi i biti zanimljivo da gledam te snimke sa volana , mozda neka dobra cupi kada uleti u kadar jedino :d

Poslednja izmena:
@prashinar & Matthias
Proverite PP :)

Posto smo skoro pricali o zastiti, evo c/p sta sam malopre napisao na CB, sad but true.
Danas ispred usca ostavljam svoj krs bajs vezan sa 3 sajle i u-lockom, posle 15min kad sam zavrsio vracam se i imam sta da vidim. Pored mene Cube sa XT/LX opremom, iako malo izgreban, ali u odlicnom stanju sa super delovima. Osiguran tankom sajlom na sifru, kojom je samo zadnji tocak vezan za "parking" za bicikle. Pored njega Nakamura malo nize klase, ali je vlasnik obmotao slicnu tanku sajlu oko jedne zice (!!) prednjeg tocka i vezao za "parking. Znaci lopovu ne trebaju ni jaca kljesta za sajlu, dovoljne su motorcangle, precvika jednu zicu i otisao je. Pritom se Nakamura sljasti kako je lepa, sredjena...

I kad pored mog krsa stoji takav bajs nikako osiguran, izbor za lopova je ocigledan :)

[YOUTUBE]nC9SC1aoAr0[/YOUTUBE]

Treba mi putokaz za svetlo koje se ima uzeti kod kineza. Ako može slika ili link za dotično.

Vrh Dno