Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Ja imam problem kad prebacim u najmanju brzinu,prilikom voznje uzbrdo uvek nesto ispuca kod menjaca a ne kontam sta je u pitanju.
shi1.jpgshi2.jpg

Jel to prva brzina-prvi prenos?
Taj zadnji menjac mora da se steluje,mnogo se lomi lanac, barem po drugoj slici.

Brzinu prebaciš pre uzbrdice, jer ako menjaš kad si već na uzbrdici, nije dobro po mehanizam.

Drugi prenos.
Kako da ga podesim?
ne pravi tolike lomove lanca, to su jeftini i slabasni mehanizmi i brzo ce se ******* tako.

u prvom prenosu koristi prvu, drugu i trecu brzinu samo.
u drugom prenosu koristi trecu, cetvrtu i petu brzinu(nikako prvu, drugu ili sestu i sedmu)
u trecem prenosu petu, sestu i sedmu

i da uvek siftuj pre uzbrdice

@amd Po prvoj slici bi se reklo da su ti Hi-Lo šrafovi na granici spadanja, nešto verovatno nije dobro podešeno. Po ovom klipu sam ja podešavao svoj menjač: http://www.youtube.com/watch?v=xkGBajG4TPc.

@svi
Oprezno sa naručivanjem iz inostranstva, jer Carina ima neku čudnu zakonsku mogućnost da izmisli cenu ako im ne odgovara ona sa računa. Naročito nezgodno ako kupite nešto na akciji, tipa 50 % popusta. Lako može da se desi da sve dažbine platite na punu cenu, pogotovo ako, do trenutka dospeća pošiljke, akcija istekne.

@amd Moj utisak je da se najviše fušerajiše na najskupljim delovima, što je i logično. Nažalost, to su često i najbitniji delovi, kao što su amortizeri. Pogledaj koliko košta neka srednja klasa. Onda pokušaj prvo da utvrdiš koji je zadnji amort na bajku sa linka (teško), pa da nađeš neki info i cenu za njega (opet, malo verovatno). Svojevremeno sam tražio "ok" novu viljušku za kompletiranje bajka za nekog klinca. Imao sam u vidu RST od 40-50 evra. To sam i uzeo i viljuška je bila prihvatljiva samo zato što je bila za klinca. Poenta? Kad sam u Kapriolu tražio jeftine viljuške, prodavačica mi je prvo ponudila Logan (ili beše Zoom?) od, pazi sad - 10 evra!? Mislim da je i RS Tora oko 100.

Btw, to što je vlasnik nalepio "Lapierre" nalepnice na ram i najviše truda uložio u slikanje sedišta, stvarno uliva poverenje. Možda ne koliko cena od 2700 din, ali ipak... :D

Eno na Ciklonautu neki bajk sa XT opremom za 300 evra (oglas 568). Nisam zagledao i ježim se mačjih očiju na točkovima (skoro koliko šamaraljki ;)), ali možda i valja...

Nikako da ukontam sta rade srafovi 2 i 3.Sraf 1 pomera levo-desno tako sto dodiruje deo menjaca,sraf 2 koliko sam video ne dodiruje nista a 3 nisam mogao da vidim sta i gde.
shi.jpg

1 i 2 su ti graničnici koji ograničavaju hod menjača ka većem i manjem zupčaniku. 3 ti približava i odaljava gpulley (gornji crveni točkić menjača) od račne tj. tih zupčanika.

Tim čačkanjem si sad verovatno i raštelovao menjač. Ili po tutorijalima kojih ima na netu zilion ponovo namesti menjač ili odnesi kod najbližeg servisera bajseva da ti on ponovo to našteluje.

Ne znam sta da radim , kes za novu biciklu nemam :D , da uzimam polovnu ne znam koju , gde , odakle , teo sam onu za 2700 tako neku za male pare , ali ste me odvratili od nje , i da uzmem neku polovnu , ponovo treba neka dorada , prerada , i td -.-

Rejuvenate - Joy of cycling
Evo konačno i mog kratkometražnog filma za nastup na Frame festivalu u Osijeku. Film se sastoji iz dva segmenta, povezana naracijom, a pokazuje i zbog čega ja volim da vozim bicikl, uz pokušaj dočaravanja svih emocija koje vožnja bicikla izaziva. Može i vama da bude odgovor na večito pitanje okoline: "Šta ti je to tako zanimljivo, vozikaš se k'o klinac i još se pritom patiš?!" :D Sigurno je moglo bolje, ali ja sam veoma zadovoljan, tim pre što je želja bila da koristim isključivo materijal sniman za MTB Street view projekat. Zahvalan za sve komentare, lajkove i konstruktivnu kritiku. :)

Sasvim neobično, film traje tek 7 minuta i 7 sekundi.

Moram da napravim profil amdpower2.:D

Skontao sam menjac ali izgleda da s mojim nesto nije u redu.Kako da proverim dal sam u pravu?

Sigurno ne otvaranjem novog naloga. ;)
Objasni zašto misliš da tvoj menjač nije u redu. Pretpostavljam da je u pitanju zadnji?
Šta si mu tačno radio, kako se tačno ponaša i šta ti misliš da ne valja?

Filmić je do 00 i vrlo inspirativan ,)

---
Btw, pošto ideš "svud' redom" :D kako si rešio "back up" podršku ?
Jel nosiš sa/na sebi delove i alat neki?
Šta radiš sa bušnom gumom? Dal može da posluži onaj sprej za instant krpljenje guma umesto "on road" remonta bušne gume ?

Možda si to već negde i pisao ali eto ... :D

Ebem ti sporet(moj bicikl).:mad:
Naime sraf H podesava kretanje lanca ka zadnjem manjem zupcaniku i to je ok,L ka zadnjem i uopste pri njegovom podesavanju ne mrda,kad ga rukom prebacim po pustanju on se vrati na prezadnji a sraf sa strane koji treba da podesi razdaljinu gpulley to ne radi.
U principu u menjacu su sve sami srafovi i federi koji su ispravni medjutim menjac zeza.
Podmazan je i star 7 godina i imao sam par pada od kojih je jedan bio zestok ali davno.:d
Da li otici do majstora(mada ne vidim svrhu kad su veci amateri od mene) ili uzeti drugi menjac?

Sledece leto se mora uzeti neki ozbiljan bajs da se ne patim sa sporetom.:crash:

Pa odvezi bajs u servis, ako nista znaju da podese barem menjac i menjaj brzine onako kako sam ti rekao.
Za 2700 mozes samo da nadjes dobro sediste za bajsa.:)
Kad skrpis 300-400 evra, pogledaj na cikloberzi neki krsten komad, a ako si planirao full amort, za to ce trebati malo vise para.

@Flavio Poslednje pucanje gume imao sam 2006. godine. Ipak, na vožnje van grada, iz čiste odgovornosti prema sebi, standardno nosim imbuse (austrijske), 3 montirača za gumu, jednu rezervnu unutrašnju, alat za lanac (i rezervnu spojnicu) i pumpu. Kako rekoh, do sada mi ništa nije zatrebalo (osim imbusa). Palo mi je na pamet da bi mi se smučilo da menjam ili krpim gumu kad dođem do 80-100 km, ali kad ti se tako nešto desi, nemaš mnogo izbora, zar ne? :) Ipak, bolje sprečiti nego lečiti, pa treba koristiti gume koje će teže da puknu. :) Ja 2 godine vozim Schwalbe Black Jack i odlične su, mada mi se čini da nisu baš dugotrajne i sledeće sezone verovatno ću morati da ih menjam.

@amd H i L šrafovi suštinski određuju granične vrednosti preko kojih menjač ne ide, kako lanac ne bi spao. Onaj video koji sam linkovao jako lepo i detaljno objašnjava podešavanje. Možda te zeza sajla ili neki bužir. Ali i ja sam imao dosta problema sa menjačima niže klase, šta da se radi.

ČIŠĆENJE
Za Axel smo apsolvirali, :D ali me zanima da li je problem ako onaj TF2 sprej za podmazivanje slučajno zađe negde na bajku? Ne u kočnice, nego npr nable i menjače?

Poslednja izmena:
Evo jos jedne slike.
shimano.jpg
Ovaj tockic ne moze drugacije da se podesi.

Poslednja izmena:
Nije. Ali nemoj namerno da puniš nable tim sprejom. :d

:D Operacija uspela, pacijent umro? Ma prskajući po lancu, kanda sam se zaneo, pa prsnuo i po kaseti, sa unutrašnje strane, a mislim da mi je baš tako Axel prošli put "zalutao". Valjda će biti ok.

@amd Svaki amd uvek ima neki problem. ;) Sale ti je već odgovorio. Nema ti u tome sreće. Mislim da je i džoni već rekao da se upgrade ne isplati, pa ti ostaje samo da prodaš bajk i skupiš pare za bolji. Ja napisah da mi onaj na Ciklonautu delovao ok. Ili nađi stvrno dobar menjač, ali za tvoju kasetu to je malo teže, mora da bude baš mator. A možda bi i menjač za 9faz radio sa tvojim šifterima, nikad se ne zna. Bar ja ne znam. ;)

@amdpower
"rear derailleur adjustment" na youtube-u, pa ga podesi od nule (skini sajlu, namesti H i L, vrati sajlu...). Ako ne uspes, nosi u servis da ti kazu da li je problem u menjacu ili u shifter-u (rucici), a mozda i samo sajla treba da se promeni.
Ako je samo zadnji menjac problem, moci ces sigurno da ga sredis za manje od 1000din (cak i nov da stavljas).

Uspeo sam da ga nekako nastelujem,sajlu sam pritegao(stavljena nova pre neki dan) i sad menja nekako mada ja i dalje sumnjam da nije bas s njim nesto u redu.:trust:

Vrh Dno