Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

@nightmare
Ako ponudiš neku dobru turu, možda ćemo da dođemo. :D Ovih dana sam se čuo sa likom iz Dimitrovgrada, zbog planirane ture po Staroj planini. Naravno, ja tek malopre pogledao mapu i shvatio da mi je samo za gorivo i putarine potrebno 100 evra, pa teško da ću moći da idem, ali tebi je blizu. Imaš temu na Cikloberzi, u Baba šumom deda drumom ili kako se već zove forum.

@svi
Da li je neko bio do Rumunije, na onoj reci Nera, blizu Bele Crkve? Na Cikloberzi organizuju turu na koju bih da idem, ali kažu da je čak i kraća tura jako teška, pa me zanimaju iskustva.
Osim toga, izgleda da će to društvo da ide dok još bude dosta hladno, pa me zanima da li bi neko odavde bio zainteresovan da ide kad (znatno) otopli?

@markoni_slo Nije u pitanju samo skup bajk. Tako mora da se čuva bilo šta što ne bi voleo da ti ukradu.

Bio sam u tim krajevima pre.. 3 godine mozda, sredinom aprila. Terenske vezbe sa faksom, ali smo logicno isli autobusom :D Cudan kraj, vetar (kosava) duva ludacki.. a ta reka u prolece divlja, zato je zovu i luda nera :d

Pogledaj ovo

Bio sam danas stazom do ade. Bilo je bara i đubreta (stakla!) koje je nanela voda, ali posebno između Gazele i Novog žel. mosta. Pred sam ulaz na adu, ne treba se spuštati niz onaj pad na stazi, već produžiti pravo na stepenice. Na tom delu, odmah do jezera, plavi još uvek i sumnjam da će uskoro da osuši.

Hsv, hvala za info i link.
Mirza, sad je tamo sneg, da te utešim. :) Možeš uvek da se priključiš ovima sa Cikloberze ili nešto da se dogovaramo kad bude 25 stepeni.
Jedino je, kao i uvek, problem smeštaj. Ja nisam kamper, a svi stalno vuku neke šatore sa sobom i ne zna se da li postoji ikakav normalan smeštaj, sa tuširanjem i strujom za punjenje baterija.

E vidis, nisam razmisljao o tome kakvo je vreme sada tamo. :D
Vrlo rado bi se prokljucio toj ekipi, ali na zalost nemam odgovarajuci bajs za tu pustolovinu.
Kada opet kupim fin basj, sigurno cu se pridruziti. :)

Ja sam se razmisljao mozda da idem na leto, ali jos uvek nisam u stanju da vozim, tako da ne znam sta ce biti do leta :(

Ta ekipica vam ide svakog meseca makar jednom na takve ''eskurzije'' po Srbiji i okolnim državama. Odlični likovi, ali znajte da su mahom svi u kondiciji, pa... budite i vi, da ne biste zaostajali (iako mahom voze laganica kad su takve ture).

Trebalo bi da probate vožnju na Goč. Sa poslakom iz Vrnjačke Banje. Ja sam išao kolima pre dve godine, pa ne znam u kakvom je stanju sada put. Uglavnom, mnogo krivina, uzbrdica gadna, ali vredi :]

Jedno, možebiti glupo, pitanje. Da li može kaseta da se skine s točka bez nekog posebnog alata? Pretpostavljam da ne može, gledajući klipove, al' aj da pitam. Hteo bih da je temeljno očistim kad sam več skinuo točak. A točak sam skinuo zbog menjanja gume što me dovodi do sledećeg pitanja :D. Isto sam pitao i prošle godine i na kraju nisam uzeo ništa ali sad mora. Znači koje gume za uglavnom asfalt ali tu i tamo offroad, za ne više od 20€ po komadu?

Ja sam stavio sveže Rubena Flash, 2300 din. za par. Ali danas sam imao prvu dužu vožnju od kraja prošle sezone i nisam mogao da se koncentrišem ni na šta osim na bol u bulji. :d Mogu da kažem samo da su odlično sele na točak, da deluju kvalitetno i da je refleksivna traka na gumama ekstremno cool. Btw, veličina je 700x35c, tako da ni ne verujem da bi ovde bilo korisnije da sam nešto detaljnije napisao. Kao na primer da su se lepo snašle u blatu u koje sam upao obilazeći đubre oko staze i da izgleda da je 4 bara sasvim dovoljno za zadnju gumu, za nekog ko ne gazi 100kg. :)

ps. Vidim pominješ "tu i tamo offroad". Pre nego što se nekom omakne da preporuči hibrid šaru samo da kažem da sam upravo takve zamenio. Po mojoj proceni, gume treba da budu što ćelavije u najvećem broju situacija, osim ako nisi kao ekipa ovde po forumu koja ne silazi s planine. :d Onda ima smisla razmišljati o nekim sitnim kramponima, ali svakako ne o "traktorskim" šarama kakve se uglavnom uvaljuju na novim bajsevima.

Poslednja izmena:
Pa upravo to, imam tu traktorsku pa bih da probam nešto uže i glatkije (loše zvuči :D). Mada ta polovična rešenja, kao dobra za asfalt može i za offroad, obično ne valjaju ni za jedno ni za drugo. Nisam pametan...

Ako cena nije problem razmisli o Kenda Small Block E8,oko 2k je komad.Ja uzeo prosle godine na Demiosov predlog i nisam se pokajao.Sta vise,za mesec,dva uzecu ih ponovo.Iako mozda ne deluje tako,izuzetno je brza i lako se kotrlja,pritom je dobra i za offroad.Za blato bas i nije,po vlaznom je nisam vozio.Sto se tice busenja,prosle godine sam za 6500km ima 3 ili 4 busenja,a sto se tice trosenja uzeo sam ih polovne i posle 6500km su pri kraju.No treba uzeti u obzir da sam ja pretezno cepao asfalt i da sam malo elegatno popunjeniji vozac:)

Prosle godine ih je bilo u Planet bike,sada neznam.Ima jedan par u lokalnoj radnji u Jagodini,stoji im od prosle sezone,ali to moje,ruke k' sebi:)

@ Wolf 87: Da li imas tu Kendu na oba tocka? Ako imas, kako se pokazala na prednjem, uzevsi u obzir to da ljudi komentarisu kako je bolje napred staviti neku drugu zbog bocnog drzanja?

Ma kakvi small block, kakvi bakrači? ĆELAVE gume za asvalt i povremen prelaz preko makadama/suve zemlje. Al' pošto se to slabo pravi za 26", a još slabije prodaje kod nas tražite nešto što bliže. Plitke šare, više kao ukras. Ja bi za sebe uzeo Schwalbe Kojak da nisu tol'ko skupe i da su kod nas pouzdani prodavci (svašta sam se naslušao). Kad budem naručivao/išao napolje obavezno uzimam takvo nešto.

@nightmare
Ako ponudiš neku dobru turu, možda ćemo da dođemo. :D Ovih dana sam se čuo sa likom iz Dimitrovgrada, zbog planirane ture po Staroj planini. Naravno, ja tek malopre pogledao mapu i shvatio da mi je samo za gorivo i putarine potrebno 100 evra, pa teško da ću moći da idem, ali tebi je blizu. Imaš temu na Cikloberzi, u Baba šumom deda drumom ili kako se već zove forum.

@svi
Da li je neko bio do Rumunije, na onoj reci Nera, blizu Bele Crkve? Na Cikloberzi organizuju turu na koju bih da idem, ali kažu da je čak i kraća tura jako teška, pa me zanimaju iskustva.
Osim toga, izgleda da će to društvo da ide dok još bude dosta hladno, pa me zanima da li bi neko odavde bio zainteresovan da ide kad (znatno) otopli?

@markoni_slo Nije u pitanju samo skup bajk. Tako mora da se čuva bilo šta što ne bi voleo da ti ukradu.

ja radim na staroj planini,ali bdk da na poso povezem bajs.zanimljivije je kad imas drustvo

@ Wolf 87: Da li imas tu Kendu na oba tocka? Ako imas, kako se pokazala na prednjem, uzevsi u obzir to da ljudi komentarisu kako je bolje napred staviti neku drugu zbog bocnog drzanja?

Na oba tocka i nemam problema u krivinama.Doduse i nisam neki agresivan vozac(posle zabadanja pedale u ahilovu tetivu ne bih vise da se zezam).Ako naleti Demio mozda ti on vise pomogne po ovom pitanju.
Sto se tice Swallbe guma,ima tema na cikloberzi o njima.Izgleda da je bio los uvoz.U lokalnoj radnji su te godine veliki deo reklamirali,gume su se po njihovim recima bukvalno raspadale,veeovatno zbog dugog stajanja i neadekvatnog skladistenja.Od tada ih vise ne nabavljaju,mada sumnjam da je situacija i sada ovakva.

@dzoni
Tek prošle sezone sam se oslobodio svojih 20 kg viška i počeo stvarno da vozim iole duže ture (npr, beše 7 sati Parenzana). Zato nemam baš osećaj šta znači kad neko u kondiciji vozi "laganica"? Ja ne forsiram, na ravnom obično 20-25 km/h, a uzbrdo gledam samo kadencu. I kakav je obično ritam na tim turama, ako znaš? Tipa, na 3 sata vožnje pola sata odmor ili kako? Znam da nije univerzalno i da zavisi i od terena, ali me zanima bilo šta okvirno. Dodatni je problem što su sve te njihove ture opet obavezno sa šatorovanjem. Jedino da isplaniram da ih presretnem negde gde na ruti postoji i "normalan" smeštaj, ali to je nemoguće i saznati u zemlji Srbiji.

@prashinar
Goč je insteresantna ideja, bejah tamo sa školom.. sad ću da ti kažem.. 1984. godine! :) Auuu, davno beše... Tada mi se jako svidelo ono malo što smo obilazili, sećam se da je bilo i nešto staza kojima smo išli u šetnje. Mada su se obično završavale šumom/livadom, pa kud koji, mili moji. Ako poznaješ taj kraj, kakva je situacija sa smeštajem? Ono, krevet, tuš i struja, a da bude što jeftinije. I kakve su staze? Samo asfalt, utabana zemlja ili ono posuto kamenčugama, za automobile?
Sad gledam mapu, ja do Banje imam ~180 km, neka bude 350 tamo i nazad. Ibarskom recimo 6 lit = 21 lit iliti ~30 evra za gorivo. Ako se neko pridruži, sasvim ok.

U Vrnjačkoj banji imaš smeštaja na svakom koraku. Ja često idem dole jer mi je rodbina, da tako kažem, dole :D Logorovali smo jednom u podnožju Goča, priroda oduševljava, ali sve pokvare ljudi. Na popularnijim mestima ima gomila đubreta... Elem, postoje dva puta. Kraći koji ima oštre krivine i teže uzbrdice, i duži koji ima blaže uzbrdice i u boljem je stanju. Ja sam išao kolima gore, dužim putem (jer sam se zeznuo za skretanje :p), a vraćali smo se kraćim. Gore ima jezero u kojem se, na žalost, ne sme kupati ili nešto slično jer verovatno služi za dostavu pijaće vode banji (pretpostavljam). Stazica ima raznoraznih. Gore ima hotel koji ne radi te za smeštaj gore ne znam.

Do banje imaš oko 200-220 km :D Razmišljao sam da idem bajsem tamo, jer je stvarno prelepo za vožnju, makar i po samoj banji, ali će to sačekati sredjivanje bajsa ili sastavljanje novog (jednog dana)...

Inače, idem opet dole sad kada budu praznici.

Poslednja izmena:
:d

img17c0d522f14893db3a9fffec205a17e1.jpg

@dzoni
Tek prošle sezone sam se oslobodio svojih 20 kg viška i počeo stvarno da vozim iole duže ture (npr, beše 7 sati Parenzana). Zato nemam baš osećaj šta znači kad neko u kondiciji vozi "laganica"? Ja ne forsiram, na ravnom obično 20-25 km/h, a uzbrdo gledam samo kadencu. I kakav je obično ritam na tim turama, ako znaš? Tipa, na 3 sata vožnje pola sata odmor ili kako? Znam da nije univerzalno i da zavisi i od terena, ali me zanima bilo šta okvirno. Dodatni je problem što su sve te njihove ture opet obavezno sa šatorovanjem. Jedino da isplaniram da ih presretnem negde gde na ruti postoji i "normalan" smeštaj, ali to je nemoguće i saznati u zemlji Srbiji.

Caniću, mrsitelju jedan. Manje se Sneža spremala za put oko Sveta, nego ti do Tare. :D

Nađemo se na vožnji tokom jednog od narednih dana i sve ću ti u detalje objasniti.

Da, da, "narednih dana"! :laugh: :D
A to i ja pričam - lakše se organizovati za svet, nego za Srbiju...

Staze na Goču nisu loše ni sa kraljevačke strane, a koliko sam primetio prošle godine prilikom vožnji prilično su sređene i bez smeća, a kraljevačka i vrnjačka strana su udaljene ~7km vazdušnom linijom a i put je delom asfaltiran.

Abus proizvode mozes naci u http://protekta.rs/index.html. Oni su u Gajevoj br.17.
Sto se tice ulozeno/dobijeno moji favoriti su Abus Millennio896 oko 3400din i Centuro 860 oko 3100din.
Obe su celicne sajle 17/20mm zasticeni sa celicnim prstenovima i maximum level 8 su. Zasto ove? Pa zato sto imas vise varijacija, lakse vezes biciklo za nesto nego kod tih U brava i laksi su od lanaca (posto ovi koji vrede nesto su 1.5-2kg!!).
Takodje bih uzeo u razmatranje i Trelock P480 slicne konstrukcije. Njih imas u Planetbike-u, nazalost bas ovaj model trenutno nemaju (moze se naruciti, oko 4300din).

Vrh Dno