Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

kod drumasa je sediste takvo jer se ocekuje da vozac nosi bibs (biciklisticke sa uloskom) pa nema potrebe za teskim sedistem :) uvek mozes staviti drugo a ovo cuvas dok ne postanes hardcore biker :)

sire gume znace ako ces ici i po malo losijem putu (gravel iliti sljunak) pa da mozes manji pritisak u gume.
zvonce nije toliko bitno ako imas glasan zadnji hub :D

Zvonce je itekako bitno, kad imamo pešake kakve imamo (savski kej, biciklističke staze...)

Poslednja izmena:
И ја сам таман почео да мислим у себи како се за ових 15-20 дана фино навикнух на друмско бицикло... удобност, положај, осјећај у вожњи, на све се брзо и лако навикнух.
Чак сам почео да се питам што раније нисам тражио себи друмаша, шта сам чекао до сад. :)

А онда дође и отрежњење у виду 2х пробијене задње гуме у само 5 дана.
Што је најгоре од свега, не знам гдје сам то гријешио и шта сам радио... гума је била добро напумпана, сигурно је била између 6 и 7 бари... а и ја сам на ~ 80кг, није то нека тежина.
Оба пута на улици на асфалту... да сам силазио на макадам и неке лоше путеве па и да разумијем... али овако ми ништа није јасно. И унутрашња и спољна гума ганц нова, континентал ултра спорт, 25мм ширина.

Пао ми је морал око друмаша скроз сад, размишљам се да ово ипак није за мене. :)
На мтб задњих 7-8год вожње нисам пробио ниједном гуму, а само бог зна гдје сам га све тјерао... још су гуме биле неке кинеске CST са скроз малим шарама и 1.7 ширином чини ми се.

Tubeless ми за овај бицикл сигурно није опција, а вјероватно и коштају бога оца. Не знам шта радити, с којим гумама пробати..

Pa conti ultra sport se buši pogledom to je najjeftinija guma.

Bar Grand sport si trebao da uzmeš.
Biraj gume sa zaštitom i nikad ti se neće bušiti.

Sent from my Mi A3 using Tapatalk

Poslednja izmena:

A ima li ispod 4-5 hiljada da se uzme iole krštena guma onda?
Gledam kod nas 23-25c samo schwalbe lugano i taj conti ultra sport 2.
Grand prix je verovantno isplativiji na duže staze, ali ga treba iskeširati

А па 'бем га сад.... најјефтинија и није баш.
Постоје разни кинези за ~ 1000дин или чак и мање.... ово је ипак "маркирана" гума од 1900дин за 1 комад, што и није тако мала цијена.

Када сам гледао огласе ако сам добро примјетио те grand prix i grand sport су све гуме од преко 4-5к дин за 1 комад.
Добра аутомобилска зимска гума типа Тигар, Sava, Riken кошта ~ 4500дин, има 10 килограма, цео жичани систем у себи и хиљаде заштита. Није уопште упоредива са бициклистичким гумама ни по ком основу... а на све то је још малтене и јефтинија. Мени ту ништа није јасно, али добро.

Постоје ли још неке гуме са заштитом а да имају мало нормалније цијене?

Ако неко има неке препоруке, нека их напише.

I unutrašnju sa što dužim ventilom [emoji3]

Послато са SM-G965F помоћу Тапатока

А која је разлика између 48мм и 60мм вентила, то нисам никад ни гледао?

Izbor prednjih suspenzija za 700c je katastrofa, kod nas naravno.

Koji su ok sajtovi preko za porucivanje.. Za sad mi bike discount deluje ok. Malo je jaci shipping, ali nema se izbora.

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk

А па 'бем га сад.... најјефтинија и није баш.
Постоје разни кинези за ~ 1000дин или чак и мање.... ово је ипак "маркирана" гума од 1900дин за 1 комад, што и није тако мала цијена.

Када сам гледао огласе ако сам добро примјетио те grand prix i grand sport су све гуме од преко 4-5к дин за 1 комад.
Добра аутомобилска зимска гума типа Тигар, Sava, Riken кошта ~ 4500дин, има 10 килограма, цео жичани систем у себи и хиљаде заштита. Није уопште упоредива са бициклистичким гумама ни по ком основу... а на све то је још малтене и јефтинија. Мени ту ништа није јасно, али добро.

Постоје ли још неке гуме са заштитом а да имају мало нормалније цијене?

Ако неко има неке препоруке, нека их напише.

Pa ja uvek u sali kazem da imam skuplje gume na bajsu nego na kolima:d

To je samo iz razloga sto kada vozis auto trosis gorivo koje mozes da dolijes na svakoj pumpi, a kada vozis bicikl energiju koju gubis ne mozes jednostavno da dolijes.

nema smisla porediti jeftine gume na kolima sa tim continentalom, jer postoje i skupe i jeftine gume i za kola i za bicikl.

shwalbe lugano nije nista bolja guma, a licno mislim da ovde nema nista jeftinije ispod grand sporta i grand prixa...shwalbe durano je mislim skuplji od contija.
Stvar je u tome sto su kod nas cene guma naduvane...pa onda na kraju senozne daju 40-50% popusta i tek tada kostaju normalnu cenu, ali onda ostanu crvene, plave i sl glupe boje jer na drumasu kada ode guma ti nemas mnogo izbora osim da je kupis.

preko je ta ultra sport guma recimo oko 10-11eur, grand prix kada se kupi u paru sam kupovao za 35eur par tako da ako imate nekoga od preko da donese nece biti skupo s obzirom da te gume mogu 15-20k da predju.

u duzini ventila
To moras da pazis, narocito ako imas dublju felnu, ako nisi siguran koji ti treba bolje kupi duzi nego da ti se desi negde van grada da ne mozes da naduvas gumu.

Izbor prednjih suspenzija za 700c je katastrofa, kod nas naravno.

Koji su ok sajtovi preko za porucivanje.. Za sad mi bike discount deluje ok. Malo je jaci shipping, ali nema se izbora.

raspitaj se za 29er suspenzije. trebalo bi da je za istu felnu, samo sa malo vise prostora za vece gume. Cak bi i vbrake (ako slucajno to koristis) trebao da pase.
Mozda ti i trenutna suspenzija podrzava 29er i ne bi ni video razliku.

neces platiti carinu, 39.50eur je manje od 50

edit: ta prva za 19eur je na popustu :) normalna cena je 35eur, a kod nas je 4500din :) bice letnji popust i kod nas za mesec dana :)

jesu jeftinije, naravno, ne vredi porediti nasa trzista, ali nije bas duplo :)

Poslednja izmena:
raspitaj se za 29er suspenzije. trebalo bi da je za istu felnu, samo sa malo vise prostora za vece gume. Cak bi i vbrake (ako slucajno to koristis) trebao da pase.
Mozda ti i trenutna suspenzija podrzava 29er i ne bi ni video razliku.
Ici cu ovih dana do servisa pa cu da vidim sa njima, proletelo mi je kroz glavu, cak mislim da mi je neko vec to rekao.

• Like
Reagovanja: M J
На крају кад сам погледао гуму имам шта и да видим, овај пут није било тако наивно као први пут када није било никаквих знакова на спољној гуми...
probijena guma.jpg

Било како било разумио сам вас, жалити се могу коме хоћу али без 35-40е нема добре гуме са заштитом. =)

Иначе сам сам у оба наврата мјењао гуму и могу само да кажем да сам се поштено помучио. Да ли је до гума ultra sport жичаних или је до тога што је точак мало старији модел па је можда неки мм шири, не знам. Али онако нешто у животу нисам радио. Задњи пут (пошто сам у 3 наврата укупно скидао и враћао) кад сам уморио и руке и јагодице однесем неком момку мајстору... и он се човјек поштено помучи и једва је навуче послије 5мин развлачења. Каже и он да ово двоје у комбинацији не иде никако и да тражим друге гуме ако хоћу да могу на миру сам да их замјеним ако ми се деси да некад негдје пукне на путу.

Овај grand prix што је illidan линковао, кевлар, звучи добро, а јефтинији је од неких других grand prix који су по 5 - 6к? Само да ми 28 неће бити прешироко. Имао сам за ово мало времена што сам возио 23 и 25.
Изгледа да ми неће остати ништа друго него да скупљам за такве неке гуме ако хоћу да возим овај бицикл.

ima i 25mm

te od 5-6k su 330tpi, jos bolja zastita od busenja, ali i skuplje...

Ja sam samo slucajno okacio screen shot grand prixa od 28mm i ja sam vozim od 25mm, a ista je cena

Napisao sam u prethodnom da imas i jeftiniju verziju sa zastitom, zove se "continental grand sport" isto je imas u folding verziji a dosta je jeftinija.
Da kupujem gume ovde verovatno bi njega kupovao,

takodje imas i gator skin i contact speed njih nisam probao, sve te gume iznad ultra sporta su dosta bolje

Moram priznati da PB ima sasvim solidan izbor drumskih guma, nikad ranije nije bio veci

Poslednja izmena:
SYNCROS PREMIUM CORK GEL traka u PB 900 din, snizena sa 1900, ako treba nekom kao npr meni.

Juče bio do Capriolo prodavnice i probao Level 9.5, ako ne naiđe ništa do kraja juna (najavljuju da će vreme da bude ovakvo-nikakvo do tada pa može da se sačeka) polovno, a već sam izgubio nadu da hoće, kupujem njega. Odgovara veličina 21", verovatno bi jedino stavio neku veću lulu kasnije, oprema je OK. XT zadnji menjač, prednji Deore, Deore nable, šuplji Alivio pogon, Acera kočnice. Jedino što viljuška RockShox XC30 nije vazdušna varijanta, ali šta je tu je... Ne znam kakvi su ovi točkovi, ali ako teraju tubeless gume, trebalo bi da su OK (95-99Kg sam)?

Pozdrav svima,

ako može neko od iskusnijih članova da mi pomogne oko izbora trekking bicikla.

Nemam preterano iskustva (zapravo, skoro nimalo), ali sam malo čitao po raznim forumima (što može da bude i kontraproduktivno) :)

Elem, namera mi je da kupim trekking bicikl za vožnju po gradu do posla i nazad (umesto gradskog prevoza), i vikendom po Adi (rekreativno), zbog čega sam se i odlučio za trekking model. Budžet mi je oko 20.000 RSD. Znam da za taj novac ne može da se očekuje bog zna kakav kvalitet, ali meni kao rekreativcu nije ni potrebna vrhunska oprema, bitnija mi je bezbednost pri vožnji.

Lično, dvoumim se između ova dva modela:

https://planetbike.rs/biciklizam/bicikli/gradski-bicikli/bicikl-polar-madison-1.html

https://www.capriolo.com/capriolo-b...rekking/sunrise-trekking-man-crno-crveno-2019

Možda grešim, jer se ne razumem u ove karakteristike koje su navedene u njihovim specifikacijama, pa bih zato zamolio ako neko iskusniji može da mi "prevede" ili pojasni detalje, odnosno ukaže koji od ova dva modela je bolji i zbog čega. Ili, ako imate neki treći model na koji ja nisam naišao, za koji smatrate da je bolji izbor, za ove moje potrebe.

Visok sam 176 cm i težak 70 kg.

P.S. Samo još jedno dodatno pitanje: prodavac mi je rekao da ovaj model "sunrise man" postoji u još jednoj varijanti koja se razlikuje samo jer nema amortizer. Pa me zanima da li je to mnogo lošija varijanta ili ne? (ne znam koliko je amortizer bitan, pa da mi to bude presudan kriterijum)

Hvala puno unapred!

Veliki pozdrav svim forumašima od bicikliste početnika :)

@thetodor

Necu da te lazem, odmah u samom startu cu ti reci da za taj novac neces naci nista sto ce te posluziti iole kvalitetno.
Bolje je skupi 250 eura za polovno i izbor ce se dosta povecati+ces dobiti bolje menjace(koji se lakse podesavaju), kao i kvalitetniji disk/amortizer.
Za ovaj novac koji ti planiras da potrosis kupices celicni ram, amortizer koji nicemu ne valja(i jos je tezak), tourney zadnji menjac koji kada prvi put budes trebao da podesis opasce ti kosa sa glave.
Jednostavnije, bolje ne kupuj nista za trenutni budzet, nego da kupis otpad pa da kasnije ulozis taman onoliko koliko bi te u samom startu kostao "dobar" polovan bajs.

Super je i valja a najobicnije kineske su 600din.

glupo pitanje. Da li mi za ceo volan trebaju 2x ili jedna? Vidim da vecina traka dolazi sa dva cepa pa pretpostavljam da je dovoljna za ceo volan, a ne za jednu stranu, ali opet...

Nazad
Vrh Dno