Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Treba organizovati akciju kao što je Mekintajer radio u Britaniji, da u biciklu postoji odašiljač, pa organizovano sa policijom. Tako bi se potencijalno došlo i do velikih naručilaca kradenih/krađe bicikala. Ovo sa šokerima i raznim sistemima kod kojih može da dođe do povreda, pa i pogibije lopova ne znam u kojoj zemlji je dozvoljeno, ali kod nas sigurno nije. To je kao da pljačku vikendice sprečiš postavljanjem minskog polja. Možda lopovi i zaslužuju, ali ne može.

Jel ima neko kucno resenje sa cim da obrisem disk da mi ne pisti pri kocenju?
Juce mi majstori ocistili sa necim ali ovaj zadnji pisti jace nego pre. Uplasio me nekoliko puta malopre :D

Послато са GT-I9300 користећи Тапаток 2

Ovo i mene zanima...pre mesec dana sam terao bajs kod majstora na dotaljno ciscenje i od tada mi piste diskovi...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Izvadiš paknove uzmeš finu šmirglu tipa 800-1000 grit i pređeš par puta da ne budu tako glatki kao što su sad, trebalo bi da odradi posao.

Stavite malo tovatne masti, pistanje ce momentalno da prestane. :d

Ako smirglanje ne pomogne, onda nove resin plocice hoce.

Jel ima neko kucno resenje sa cim da obrisem disk da mi ne pisti pri kocenju?
Juce mi majstori ocistili sa necim ali ovaj zadnji pisti jace nego pre. Uplasio me nekoliko puta malopre :D

Kupi brake cleaner naprskaj i nista vise ne diraj.

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

Mislim da je tovatna mast najbolje resenje :D. Cudo to nije pocelo I na prednjem disku, na zadnjem se samo pojacalo.

Ako može mala pomoc.

Ne znam tacno kako da objasnim ali mi se pojavio zvuk "pucketanja" kod pogona, u pitanju je 99% lanac. Pojavilo se nakon pranja bicikla. Podmazao sam lanac ponovo ali je zvuk ostao isti. Ovih dana se intenzitet "pojacao". Znam da je tesko objasniti kakav je zvuk ali imam osjecaj kao da se pri svakom savijanju lanac "oglasava".

Glupo mi da zbog ovoga vozim biciklo na servis a ne znam odakle da podjem. Ne radi se o struganju pa da struže od prednji mjenjac vec jednostavno "cvrkuće". Cuje se i kada onako okrecem uprazno i kada je napregnut. 100% sam ubjedjen da nije pogon i lezajevi ali.. ne znam sta da mu radim.

Poslednja izmena:
Tu sad postoji vise varijanti. Patrona pogona, deo na ramu pa da se prenosi zvuk, pedale. To je ono sto mi trenutno pada na pamet

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

Patrona pogona ili nepodmazan navoj pedale.

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

Tesko da je pedala jer se cuje kad okrece i u prazno, vrlo moguce da je usla voda i sa njom prljavstina u patronu.

Tesko da se cuje onako kada stoji biciklo pa okretanje u prazno ali sam ipak skontao. Naime, nakon pranja bicikla, podmazem lanac sa nekim uljem koje je bilo malo gusto. Prijatelj mi taj dan dao iz garaze dok smo se vozali. Pa zbog gustoce ulja, sada je lanac uredno podmazan ali ljepljiv nekakav pa kada prolazi kroz zadnji mjenjac pravi te zvukove. Tesko opisati i cudno da se orjentise covjek sta je problem ali eto, nista strasno. Trebam samo opet oprati lanac i podmazati necim normalnim. Ali ono.. zvuk je kao da nešto "cvrći" dok voziš. Bas me izludilo.

Ako neko od vas bude bio u prilici obavezno neka ga kupi, mnogo je dobar bajs. Plavojko1.JPG Pretpostavljam da će ga taj koji mi ga je juče ukrao dati za bagatelu. U pitanju je Canyon Roadlite.

Poslednja izmena:
Usred centra grada. Moja greška, bukvalno sam na par minuta ušao u jednu prodavnicu i pri tome se stalno osvrtao. Čak taj koji ga je drpio nije mario za dve kamere koje su ga snimile.

#148 - Kamenjar i lomatanje
Zvanične staze po Istri deluju kamenito i truckavo, ali kad greškom skrenete sa njih shvatite koliko su sjajne. ;) Definitivno jedna od najluđih vožnji. Prvo kamenjar pešačke "staze" (pojam treba shvatiti vrlo slobodno), a onda šumska staza kao posle uragana, sa gomilama kamenja, granja, stenčuga i celih stabala, pritom na rastresitoj podlozi i na opasnoj nizbrdici. A opet, sve zajedno, čista poezija. Pešice je sporo, kolima se priroda ni ne vidi, jedino bajk omogućava potpuno uživanje. Čak i kada promašite stazu. Istina, "promašeni" spust sa Golupca je bio i luđi i spektakularniji po mnogo čemu, ali i ovo je bila sjajna avantura.

Silikonsko ulje, neko kaze da je odlicno, neko kaze da je njesra, nisam ga nikad koristio ali mislim da previse lepi prljavstinu na lancu i lancanicima sto po meni nije dobro.

Probao sam razna ulja i maziva za lanac, što na biciklu, što na motoru. U principu, ili dugo drži, ali privlači prljavštinu kao magnet, ili ne privlači prljavštinu, ali se brzo osuši. Za bicikl sam na kraju izabrao drugu varijantu, pa koristim TF2. Nekako mi je jednostavnije, iako za lanac i lančanike nije dobro da budu suviše suvi, pa bi ga trebalo nositi sa sobom na duže vožnje i dodavati. Samo što ja imam ono veliko pakovanje, pa me mrzi da ga vukljam. Baš me dobro podseti da kupim malu bočicu. (što više kupuješ za bajk, to je spisak potrepština sve duži)

Ja mnogo ne obracam paznju jer sam u procesu promjene bicikla (trenutno je avalanche 3.0 u koji ne vrijedi ulagati) pa tako podmazem random uljem. Ali je bas to spomenuto, dobro drzi i dobro je podmazan ali puno ljepi dok su se ona rjedja ulja znala brzo osušiti.

Neki praktikuju svaki put čišćenje lanca nakon svake voznje (četka + voda) ali bi me tako nesto smorilo jer ga svaki dan vozam.

Tesko da se cuje onako kada stoji biciklo pa okretanje u prazno ali sam ipak skontao. Naime, nakon pranja bicikla, podmazem lanac sa nekim uljem koje je bilo malo gusto. Prijatelj mi taj dan dao iz garaze dok smo se vozali. Pa zbog gustoce ulja, sada je lanac uredno podmazan ali ljepljiv nekakav pa kada prolazi kroz zadnji mjenjac pravi te zvukove. Tesko opisati i cudno da se orjentise covjek sta je problem ali eto, nista strasno. Trebam samo opet oprati lanac i podmazati necim normalnim. Ali ono.. zvuk je kao da nešto "cvrći" dok voziš. Bas me izludilo.
Bukvalno identicna situacija i identican problem. Danas ribao bajk, posle podmazao uljem za masinu ( nista drugo nisam imao pri ruci ) i krenem na voznju kad ne lezi vraze....:)

Mene ovo prati vise od mjesec dana samo nisam znao sta je i zadnjih par dana se pogoršalo pa mi pocelo smetati. Dobro je pa sam skontao prije servisa.. hehhe

Danas smo ponovo cistili disk, sada ne skripi ali :D kada sam dosao kuci, digao sam bajs, okrenuo pedale I lagano pritisnuo kocnicu, tada se culo neko klaparanje na kocnici :D

Za krckanje vam je receno sta moze da bude. Vezano za pedale ne moze se cuti kada nije opterecena i vrti se na prazno, vec krcka kada se nagazi dobrano na nju.
Kakve su to cene za ta ulja za podmazivanje, izuvanje. Meni se lepo pokazalo motorno sinteticko ulje (koje inace koristim za auto), em lepo podmazuje, em ga vec imam (ostane od zamene).

Sinteticko ulje je sada kod mene bilo i cim sam ga stavio pocelo je krckanje. Samo se sada pocelo sušiti malo nakon ovih mjesec dana, a i prasine se nkupilo pa je postalo gušce i ujedno je intenzitet cvrkutanja porastao. Oprao sam lanac na auto-praoni i nema vise ni znakova krckanja.

Kako sam rekao, bilo je dobro podmazano ali je smetalo dok sa druge strane se rjedja ulja ne cuju ali se brzo osuše.

Ako je ulje jako gusto, lanac se neće dobro "lomiti" na pinovima i to osim što proizvodi ko zna kakav zvuk, nije dobro za lanac, kasetu, zadnji menjač i pogon. Isto i ako je lanac jako prljav ili je prljavština zapekla. Kome je lanac dugo u lošem stanju, kada ga očisti i podmaže kako treba svakako će zvuk biti neobično drugačiji. :) S druge strane, možda se tada otkrije i da zadnji menjač nije dobro centriran na lanac (opet loše za lanac, kasetu, menjač i pogon) ili su lanac i/ili ostale komponente već toliko pohabane od prethodno lošeg naleganja da sada imaju problem (i moraju da se menjaju).

Naravno, možda grešim ili nisam dobro razumeo, pa bih bio zahvalan da mi neko objasni kako to ulje izaziva krckanje/cvrkutanje lanca. Inače, svakako se lanac više čuje kada nije podmazan.

Meni je krckanje u predelu pogona bilo baš od pedala, odnosno pohabanih kuglica.

Cuje se kada se lanac odvaja od točkića zadnjeg mjenjaca. Cak se cuje kada prolazi jedan po jedna kada biciklo stoji i vrtis polako u mjestu. Zvukove proizvodi taj momenat kada se lanac "odljepljuje" od točkića. Sad'.. rijecima se ne moze objasnit kakav je zvuk. ***. Sa kasetom, lancem i mjenjacem je sve tip top i nakon pranja ne proizvode nikakve zvukove nitri su ikada prije dok nisam nabacio sintetičko ulje za auto.

Poslednja izmena:
Jedino ako to ulje dovodi do određenog "lepljenja" lanca, pa nešto teže odvajanje od točkića dovodi do zvuka (umesto da samo sklizne). Možda je ulje bilo matoro?

Ma nije. Jednostavno tako reaguje jedno s drugim. Ćim ga naneseš onako friško pojavi taj zvuk. Sada skontaj nakon nekog vremena kada se ufati prljavstina i kada se malo osuši.

Kako je bilo danas? Nazalost nisam mogao ovaj put da prisustvujem jer nisam u BGu.

Nazad
Vrh Dno