Ovde je prostor gde najšire mogu da delujem a žao mi je kada kao vet. tehničar vidim da i veterinari u 202x nisu dovoljno svesni nekih stvari pa može da dođe i do toga da izgubimo mile nam ljubimce...
Napisaću jedan kratak post o
dirofilariji ili popularno u narodu nazvana - "bolest srčanog crva". Čisto da budete svesni da to postoji.
Ono što vi kao vlasnici treba da znate jeste da od nekada egzotične bolesti na ovim prostorima danas imamo veliki broj pasa koji oboljevaju od iste.
Prenosi se isključivo komarcima i poreklom je iz toplijih krajeva, mada to nije bitno.
Ono što jeste bitno je da uslovi gde ima dosta pasa koji žive po dvorištima / napolju a u blizini su reka, bazena, ribnjaka, kanala, bara... dolazi do stvaranja idealnih uslova za širenje ove bolesti.
Preventiva koju možete da radite jeste antigenski test na proleće. Nema svaka vet. ambulanta svoju laboratoriju i najčešće sarađuju sa nekom lokalnom, čisto isplativosti radi i najčešće imate rezultate kroz 1-3 dana.
Test okvirno košta 30€, sa sve uslugom veterinara.
Postoje već i preparati koji "teraju" komarce od psa ali kako je to hemija a ja imam razloga - iz veoma skromnog iskustva doduše - da budem ultra-ortodoksan prema hemiji, ja to ne preporučujem, čak i granule izbegavam da dajem mojim životinjama. Ti preparati su reda radi cene kao Frontline ili jeftiniji Fypryst i godišnje vas izađu kao da ste psu radili antigenski test 2 puta (recimo u Aprilu i u kasnu jesen) a ne trujete organizam vašeg ljubimca.
Ukoliko primetite da vam se pas lakše odnosno brže zamara, teže diše, dahće posle kratkog napora, treba mu više vazduha... - ima razloga da odradite test ako ga već niste preventivno odradili.
Teži odnosno uznapredovali oblici bolesti su kada pas već počinje da biva slab na zadnje noge što ukazuje možda i na slabost srca jer se crvi pre svega grupišu u plućnim arterijama pa stvaraju pritisak na srce a može da se desi i da su crvi počeli da se nastanjuju i u desnoj komori srca i otuda dolazi do slabosti. Moguća je i vidljiva pojava vode u stomaku ali uglavnom neobičan zamor daje prve signale.
U principu, bolest se veoma uspešno leči a glavni sastojak je danas izuzetno popularni (ali i jeftin) lek Irvemektin koji ukratko ubija larve i znatno skraćuje životni vek razvijenim / odraslim jedinkama srčanog crva a uz to ih i steriliše.
Borba traje dugo, par meseci, doze se daju na 2 nedelje, moguće je da se (na početku ili periodično) uključe antibiotici i neki anti-alergeni, to je već na veterinaru da odluči u zavisnosti od toga kako proceni psa na pregledu.
Postoji i "brzo lečenje" koje je previše rizično a to je opet prosto-narodski rečeno trovanje sa raznim otrovima u dozama koje nisu smrtno opasne po domaćina ali razgradnja uginulih odraslih jedinki parazita može dovesti do pojave trombova pa se psi mogu šlogirati ili čak umreti. Znam za nekoliko slučajeva te nikako ne preporučujem ovakvu vrstu lečenja.
Svestan sam da mnogi od nas ne poznaju dovoljno medicinu a kamoli veterinu (računaj kao medicina samo mnogo raznovrsnije) i da se često oslanjamo na poverenje onih kojima je to profesija i ne razmišljamo o brojinim faktorima koji mogu biti uključeni u tu jednačinu pa ovom prilikom delim praktičan savet da se ipak malo više zainteresujete kad to bude potrebno i nađete veterinara koji je pre svega čovek, sa kojim može ljudski da se priča, voli da odgovori na pitanja, koji ako nešto ne zna i dalje je spreman da istražuje i uči. Nađete entuzijastu koji voli svoj posao. A eto i da se setite ovog posta ako vam ne daj bože bude potrebno da se vratite na njega nekada u budućnosti.
Kako sam gore spomenuo hemiju, hoću da vam, bez ikakvog interesa, čisto ljudski, drugarski, dobronamerno - skrenem pažnju i na jedan noviji preparat protiv raznih parazita sa akcentom na buve i krpelje (na žalost ne deluje protiv komaraca) a u pitanju je
Bravecto.
Delovanje mu je 3 meseca, cena izađe isto ili povoljnije nego li Frontline a kako se da psu da ga pojede tj. ne nanosi se na kožu psa - nema bojazni da će preparat prestati da deluje i ako npr. pas pokisne.
Ostavljam prostor i za preporuku za normalne i iskrene veterinare na "levoj obali Dunava" ako nekome i to bude potrebno, slobodno mi se obratite putem privatnih poruka.