Zdravo svima, potrebna mi je pomoc oko resavanja problema sa baterijom na HP Elitebook G5 racunaru. Nabavio sam skoro taj laptop i od tada imam problem sa baterijom. Dosao je kod mene sa originalnom baterijom, trajanje nisam odmah testirao tj. nisam merio koliko moze da radi dok je na bateriji ali mi se desavalo da se laptop gasi na 40%, nekad na 50%, nekad na 20% i svaki put kada proverim stanje baterije sa /powercfg batteryreport dobijem smanjeni kapacitet.
To mi sve deluje na losu batt i ja nabavim drugu novu zamensku bateriju, stavim nju i krenem da testiram trajanje. Baterija izgura 1:45h, nije ono sto bih hteo ali nije bitno. Medjutim vidim da se laptop isto gasi, na 20, 30, 40%, nema pravila. Uradio sam 3-4 ciklusa tako i uvek se laptop ugasi naglo pre nego sto stigne da ode u sleep ili hibernaciju, cak sam jednom povecao % za hibernaciju i laptop je nastavio da radi i ispod zadate vrednosti a nije otisao u hibernaciju kako treba.
Sledece sta radim, uzmem stavim staru bateriju, upalim racunar i od 70% do 40% laptop radi 2h bez gasenja. Prikljucim laptop na punjac i ostavim celu noc do sutra popodne, proverim stanje i vidim da se kapacitet podigao na 82% od fabricke vrednosti. Rekoh super, upalim racunar i taman krenem da radim nesto on se naglo ugasi.... Rekoh ma da, crkla je batt, lazne vrednosti... Medjutim ja uzmem i bocnem punjac na 1 minut, samo dok se podigao sistem, iskljucim punjac i laptop je radio punih 4h sa tom baterijom. Kad se upalio pisalo je 15% napunjenosti i tako je radio satima na youtube. Napravio sam batch fajl koji mi je u txt dokumentu ispisivao tacno vreme svaki minut, kad sam otvorio fajl video sam da je racunar radio punih 4h pre nego sto je ispisao zadnje vreme tj. ugasio se.
Inace nikad mi ne pise preostalo trajanje baterije. Sve sam pokusao sto sam nasao na netu, brisanje i dodavanje upisa u registar, brisanje drajvera za bateriju, itd. ALi nikad ne ispise preostalo vreme trajanja baterije.
Onda sam sa UEFI HP alatom pokusao da uradim test i kalibraciju, test je prosla kad je prvi put upaljen laptop i kad sam ocitao onu vrednost od 82% battery health-a, kada se ugasio zbog "nedostatka" struje test je pokazao Failure. Medjutim ni u kom trenutku mi nije dao opciju da nakon testa uradim kalibraciju.
Hvala unapred.
@Edit:
Windows 10 pro sa digitalnom licencom je instaliran svez i uradjen update na 22h2, Punjac je originalan. Sve ostalo normalno, racunar radi ocekivano.